Kacper Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Lutego 2010 Witam Panie i Panów, podczas wyrobu kiełbas pomimo mielenia różnych gatunków mięsa, różnymi sitkami, od 3,5 , 6, 8, 10, do 13 mm, moje kiełbasy wychodzą drobno mielone?????, nie widać w nich różnej wielkości kawałków mięska??? sąsiedzi nabijają się,ze za szybko kręcę maszynką, ale przecież to bzdura,!!!! Słyszałem o metodzie, w której kiełbasy i wędzonki, najpierw wygotowuje się we wrzątku, a dopiero później obciekanie, suszenie i na kija do wędzarni, czy ktoś o tym słyszał??? jaki wychodzi efekt, poza tym, że cudny zapach wędzonki, nie zostaje zlikwidowany podczas gotowania?? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Lutego 2010 Jak naostrzysz nóż i sitka to wtedy będziesz miał mięsko o różnej granulacji. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Lutego 2010 Jeśli masz małą maszynkę np 5, to już w samej gardzieli mięsko będzie troszkę "gniecione". No i oczywiście naostrzysz nóż i sitkaże cudny zapach wędzonki, nie zostaje zlikwidowany podczas dotowaniaZawsze możesz podwędzić powtórnie po parzeniu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Lutego 2010 Jaki numer ma maszynka . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Lutego 2010 Kacper, mięso kl I i II na jakiej (naostrzony kpl.) siatce mielisz ? Sposób mieszania farszu może też mieć wpływ na jego rozdrobnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Lutego 2010 witam- Dziękują za zainteresowanie się moim problemem maszynka 10-tka sitka i noże naostrzone, mięsko W I- sitko 13, W II sitko 8, po zmieleniu jeszcze surowe, doskonale widać różnice w gramaturze mięsa, po wymieszaniu jeszcze ok, dopiero jak się gryzie kiełbaskę, to widać, że jest drobna.Panowie a w jakiej proporcji mieszacie saletrę z solą????? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Lutego 2010 Panowie a w jakiej proporcji mieszacie saletrę z solą?????Ja używam peklosoli, a gdzieś musi być takie info. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Lutego 2010 Na kilogram soli ok. 50 g saletry. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Lutego 2010 Czytaj Dla początkujących » ZA SŁONO!!!!!https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=119451#119451 Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Lutego 2010 Panowie a w jakiej proporcji mieszacie saletrę z solą?????Już rzadko, kto! Jeśli koniecznie chcesz to: -wieprzowina 1g/ kg mięsa -wołowina 1,5-2g/kg mięsa lub wg http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=166 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Lutego 2010 moje kiełbasy wychodzą drobno mielone?????, nie widać w nich różnej wielkości kawałków mięska??? sąsiedzi nabijają się,ze za szybko kręcę maszynką, ale przecież to bzdura,!!!!maszynka 10-tka sitka i noże naostrzone, mięsko W I- sitko 13, W II sitko 8,. Zmień metodę wkładania mięsa do maszynki nie nakładaj pełno i nie popychaj na siłę. Wkładaj tyle mięsa by ślimak nie cofał jego z nadmiaru, do tyłu powodując miażdżenie. Siatka powinna być przy wp kl I co najmniej 16-18mm gdy chcesz mieć grubiej rozdrobnione kiełbasy. Spróbuj rozdrobnić połowę wp kl I na szarpaku a drugą na tej siatce 13 mm. Lub całość wp kl I dwa razy przez szarpak. Ostry zestaw tnący to podstawa . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Lutego 2010 a może maszynka źle złożona :question: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Lutego 2010 witam może być jeszcze jeden powód w korpusie maszynki w miejscu gdzie wchodzi ślimak jest taka wkładka z plastiku i jeśli ona jest wytarta to nawet ostre noże i sitka nie pomogą ślimak cofnie się do tyłu i dokręcając nakrętkę nie dociśniesz sitka do nożyka idealnie i może szarpać a nie ciąć pozdrawiam Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Lutego 2010 a może maszynka źle złożona :question: kolego zemat chyba sobie jaja robisz???!!! szanujmy się wzajemnie. Kurok syn Jarka- ten problem miałem za pierwszym razem, teraz mam wytoczone nowe z teflonu Dziadek wielkie dzięki!!!! to jest właśnie rozwiązanie mojego problemu!!!!! Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Lutego 2010 kolego zemat chyba sobie jaja robisz???!!! szanujmy się wzajemnie.To nie jaja. zemat dobrze pisze - maszynkę można źle złożyć - były takie przypadki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Lutego 2010 kolego zemat chyba sobie jaja robisz???!!! szanujmy się wzajemnie.To nie jaja. zemat dobrze pisze - maszynkę można źle złożyć - były takie przypadki. oOO a ja myślałem ze kolega zamat sie nabija, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Lutego 2010 Zemat jest "w porzo" :grin: . Ma po prostu taki jajcarski sposób bycia. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Lutego 2010 No i mi się przydał ten temat, bo zamiast śląskiej wyszła pasztetowa. A jak chcesz mieś konkretne kawałki mięsa to spróbuj kiełbasę siekaną lub część mięsa pokrój w malutką kosteczkę.pozdrawiam jałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Lutego 2010 witam- , po wymieszaniu jeszcze ok, dopiero jak się gryzie kiełbaskę, to widać, że jest drobna. pozdrawiamWitaj Kacper, Mam do Ciebie pytanie: czy napełniasz kiełbaśnice na tej maszynce?, bo jerzeli tak to problem może być całkiem w czym innym niż w/w. i jeczcze jedno: cz to jest nowa maszynka? Cytuj Pozdrawiam,Szejk---------------------------------------------------------"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Lutego 2010 andy napisał/a: Kacper napisał/a: kolego zemat chyba sobie jaja robisz???!!! szanujmy się wzajemnie. To nie jaja. zemat dobrze pisze - maszynkę można źle złożyć - były takie przypadki. oOO a ja myślałem ze kolega zamat sie nabija,Zemat jest "w porzo" :grin: . Ma po prostu taki jajcarski sposób bycia. :grin:Dzięki za komplementy Ale fakt jest taki że wystarczy nóż założyć odwrotnie i masz pseudo kuter :lol: :lol: Te nowsze maszynki nie dają tego komfortu lepsze podejście jest założyć szarpak lub fi 20-25 a następnie sito właściwe np 8,12, ale nie każda maszynka jest wyposażona w takie gardło Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Lutego 2010 Zemat, Ty zapominasz że my tu głównie o maszynkach domowych rozmawiamy...w takich urządzeniach nie masz możliwości założenia dwóch siatek/sitek :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Lutego 2010 lepsze podejście jest założyć szarpak lub fi 20-25 a następnie sito właściwe np 8,12, ale nie każda maszynka jest wyposażona w takie gardło. zastanowiło mnie to, czyżby już były maszynki że nie trzeba do nich noży . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Lutego 2010 witam- , po wymieszaniu jeszcze ok, dopiero jak się gryzie kiełbaskę, to widać, że jest drobna. pozdrawiamWitaj Kacper, Mam do Ciebie pytanie: czy napełniasz kiełbaśnice na tej maszynce?, bo jerzeli tak to problem może być całkiem w czym innym niż w/w. i jeczcze jedno: cz to jest nowa maszynka? Witaj Tak mam tą jedyną, stara pRL-owską maszynkę ręczną, dokupiłem nówki noże i sitka, sitka fachowiec ostrzył mi w tokarni, ponoć chinole zawalili nasz rynek różnymi sitkami z bardzo miękkiej stali, pewno kilka i mi się trafiło, Dziękują wszystkim za zainteresowanie się problemem, i pomoc, mi udzieloną pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-97941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Marca 2010 Hallo!!!! Mam trzy pytania odnosnie niecodziennego wedzenia kielbasy: 1. Czy mozna kielbase po nadzianiu do oslonek i osadzeniu zamrozic a po odmrozeniu wedzic??2. Czy mozna ...... ........ i sparzeniu zamrozic a po odmrozeniu wedzic??3.Czy mozna najpierw parzyc a nastepnie wedzic?? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-102493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Marca 2010 Olek.P, Odp. nr 1 - Tak to leciało!!! odp.2 i odp.3 kolor czerwony. Wędzimy białka -mięso do momentu denaturalizacji. Mówiąc konkretni do ścięcia białka pod wpływem temperatury. Wędzenie po parzeniu doda troszkę smaku tak jak wędzonka w grochówce. Wędzimy jednak w celu konserwacji i przy okazji pozyskuje się ten oczekiwany smak. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3598-inaczej-w%C4%99dzone/#findComment-102573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.