Skocz do zawartości

kiełbasa czosnkowa - pytanie


Rekomendowane odpowiedzi

witam,

zaintrygowała mnie kiełbasa czosnkowa

zmartwiła mnie opinia Dudusia o nieudanej próbie wyprodukowania

 

w najbliższym czasie myślimy o kiełbasie czosnkowej

i teraz mam pytanie czy są widoki żeby w warunkach amatorskich

taką kiełasę wyprodukować z dobrymi efektami

poproszę o opinię i wskazówki jak robić czego unikać

Pozdrawiamy

grzegorz36 i mirek54

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/
Udostępnij na innych stronach

Po to jest forum aby widoki były bardziej jasne, przejrzyste, przyjemne, piekne itp.

Istnieją dwie receptury kiełbasy czosnkowej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=9 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=510 Pierwszą "przerobię" na wasz użytek

skład : mięso chude z szynki, łopatki, biodrówki lub dokonajcie zakupu mięsa extra chudego w odpowiedniej jakości -2 kg

mięso troche z zawartością tłuszczu np. bardzo chude podgardle, boczek chudy lub mięso gulaszowe, z którego trzeba wykroić jeśli są żyły -0,75kg

mięso wołowe z rozbratla, karkówki wołowej, i tzw. ścinki z obróbki mięsa extra bez kości lub mięso do kiełbas spotykane w mniejszych sklepach -1,25 można całość zastąpić mięsem udźca indyczego

tłuszcz trwardy poprosić w sklepie o odpowiednią ilość słoniny z karku lub tłuszczu z podgardla - 1kg.

Zapeklować tylko mięso peklosolą w ilości podanej wg przepisu, czas peklowania 3- 4 dni w lodówce w temp. 4-6 C

Rozdrobnić wg przepisu mięso i przyprawy.

Nie musicie wlewać tej ilości wody do farszu z wołowiny lub mięsa indyczego najważniejsze to dokładnie wyrobić najlepiej wg http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=879 najwazniejsza druga część postu.

Całość dokładnie wymieszać i nadziać w osłonki. Kawałek zjeść uparzoną w celu orientacji smakowych i dokonać korekty- tak lub nie.;

powiesić napełnione osłonki tak by nie były mokre lecz suche , chodzi o powierzchnię osłonek.

Wędzić wg przepisu lub własnego gustu.

Parzenie wg wszelkich standartów opisanych na tym forum.

Wiem, że wam uda się.

Tylko szybko nie jeść

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-4870
Udostępnij na innych stronach

Mirek 54 :???: To, co napisał Duduś - „ i jednej niezbyt udanej (kiełbasa czosnkowa parzona)” :smile: No tak Duduś nie napisał szczegółowo schematu procesu produkcji. I nie można wnioskować po takim opisie, i nie mieć żadnych uprzedzeń. :smile: Za to wspaniale wam opisał Bagno. :smile: I tak trzymać. Na Konic mała rada. :smile:

Pamiętaj wędzarzu młody,

Nigdy do ognia nie lej wody,

Rychło kiełbasę spopielejesz,

Zamiast smaku wędzenia,

Czuć będziesz popielenia.

Derex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-4873
Udostępnij na innych stronach

Prosimy Vtec`a o przesunięcie wiersza do odpowiedniego działu.

Wiersz super.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-4895
Udostępnij na innych stronach

Po to jest forum aby widoki były bardziej jasne, przejrzyste, przyjemne, piekne itp.

tak trzymajmy a będzie OK :grin:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-4897
Udostępnij na innych stronach

Witam. moja kiełbasa była niezbyt udana nie z winy przepisu ze stronki ale chyba z tego powodu że mięsko zmieliłam chyba zbyt drobno w wyniku czego przypominała mortadelę. A ponadto chyba jednak za mało czosnku i innych przypraw bałam się przesadzić z przyprawami. W sumie po dwóch dniach kiełbasa była nie taka bardzo zła. Mam zamiar ją zrobić jeszcze raz w niedługim czasie. Pozdrawiam :blush:
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-4910
Udostępnij na innych stronach

Duduś, cieszy mnie, że się nie załamujesz. Kiedy drugim razem będziesz ja robiła, przed zapakowaniem w jelita zrób małą kiełbaskę i sparz ją. Spróbuj i jeśli okaże się że czegos brakuje, możesz jeszcze dodać do farszu. Dopiero wtedy pakuj w jelita.

Na pewno będzie dobrze, czego Ci życzę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-4912
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam! dokładnie opisałem Mirkowi54 jak ja robiłem w warunkach domowych kiełbasę czosnkową - kiełbaska była bardzo dobra. Przyprawy dałem wg własnej tabeli.

 

Opis był dość dokładny.Namęczyłem się przy pisaniu postu i nie ma żadnego wyświetlenia.Proszę powiedzieć mi dlaczego tak się dzieje. Zaznaczam że wszystkie czynności w komputerze przeprowadziłem prawidłowo.

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-28455
Udostępnij na innych stronach

Jeśli zbyt długo pisałeś post to mógł upłynąć limit logowania

radą na to jest pisanie w edytorze tekstu a później wklejenie całości do okna edycji postów,

można też otworzyć jakiekolwiek inne okno z dowolnym tematem forum i przed wysłaniem posta odświeżyć to inne okno - jeśli przekroczony był limit to należy jeszcze raz sie zalogować i dopiero wtedy wysłać ten pisany, długi post

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-28462
Udostępnij na innych stronach

Witam! Kiełbasę czosnkową zrobiłem wg przepisu jaki podał "Dziadek". Zwiększyłem jedynie ilość czosnku /miała być kiełbasa czosnkowa/ a mianowicie: na 2,5 kg surowca dałem 6,5 g czosnku suszonego i 30 g czosnku surowego zmiażdzonego w prasce. Moja rodzina nie przepada za czosnkiem , ale kiełbasa im bardzo smakowała. Pozdrawiam
Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-28565
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witajcie!

Mam pytanie dotyczące kiełbasy wiejskiej którą kupiłem (wiem,wiem powinienem zrobić sam,ale niemam jeszcze wędzarki) od tzw.Baby,która trudni się wyrobem wędlin od pokoleń.Problem w tym że kiełbasa po 2 dniach przechowywania w lodówce spleśniała.Czy to wina przechowywania czy samego wyrobu.Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31737
Udostępnij na innych stronach

W/g Była po prostu nie świeża względnie zrobiona z nie świeżego mięsa

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31738
Udostępnij na innych stronach

jak serdeczna to zrozumie :lol:

następnym razem zrób sam nawet bez wędzenia ,ostatnio było na forum.

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31740
Udostępnij na innych stronach

kusy, nie wiem czym to popsucie było spowodowane, ale wiem na pewno, że takie "Baby, które trudnią się wyrobem wędlin od pokoleń" bardzo dobrze wiedzą gdzie się kupuje dodatki funkcjonalne do wędlin. Kilka razy przy zakupach w hurtowni zaopatrzenia masarskiego widziałem co kupują do "swojskich" wyrobów.

Bez żadnych przechwałek z mojej strony: nie zdarzyło mi się jeszcze, aby coś co sam zrobiłem się popsuło. A czasem trafi się taki mało popularny kawałek czegoś, który leży sobie w lodówce aż zeschnie się "na wiór", i poza tym że jest suchy to nadaje się do spożycia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31741
Udostępnij na innych stronach

Andy!

Masz rację moje pieczone boczki,karczki czy kiełbasy nigdy nie spleśniały.Fakt zeschły się na wiór,ale dało się je wykorzystać do sosu czy forszmaku.Nie sądzę żebym miał jeszcze coś od tej kobiety kupić!Wstydu się najadłem i tyle.Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31742
Udostępnij na innych stronach

Wniosek - kupować od chłopa .Wiadomo jak robi się na handel .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31746
Udostępnij na innych stronach

następnym razem zrób sam nawet bez wędzenia ,ostatnio było na forum.

Moja niewędzona kiełbasa zrobiona była w piątek. Jeszcze nie ma tygodnia, a wyschła pięknie. Wisi wysoko w kuchni blisko kaloryfera i wywietrznika.

Nie spodziewałem się, że taka dobra będzie. Tymczasowy brak wedzarni nie powinien nikogo powstrzymywać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31747
Udostępnij na innych stronach

Problem w tym że kiełbasa po 2 dniach przechowywania w lodówce spleśniała.

1. przechowywana w nie odpowiednich warunkach (zbyt duża wilgotność z zarodnikami pleśni) lub zbyt długo

2.brak osuszenia powierzchni po obróbce termicznej

Jakiego rodzaju była pleśń (biała, szara, rodzaj skupiska- punkciki, rozciągnięte białe plamy)?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31750
Udostępnij na innych stronach

Kusy! Wina może być nie koniecznie ze strony producenta!

Trzeba uwzględnić to, co pisze kol.Bagno

Kusy czy wyjoleś kiełbasę z reklamówki???

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31754
Udostępnij na innych stronach

Problem w tym że kiełbasa po 2 dniach przechowywania w lodówce spleśniała.

Witam Nie ma takiej możliwości żeby zrobiona kiełbaska ze świeżego mięska po dwóch dniach przechowywania w lodówce dostała pleśni .

Chodzi o dwa dni w lodówie !!!

 

 

pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31765
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.