mirek54 Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Listopada 2006 witam, zaintrygowała mnie kiełbasa czosnkowazmartwiła mnie opinia Dudusia o nieudanej próbie wyprodukowania w najbliższym czasie myślimy o kiełbasie czosnkoweji teraz mam pytanie czy są widoki żeby w warunkach amatorskichtaką kiełasę wyprodukować z dobrymi efektamipoproszę o opinię i wskazówki jak robić czego unikaćPozdrawiamygrzegorz36 i mirek54 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Listopada 2006 Po to jest forum aby widoki były bardziej jasne, przejrzyste, przyjemne, piekne itp. Istnieją dwie receptury kiełbasy czosnkowej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=9 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=510 Pierwszą "przerobię" na wasz użytek skład : mięso chude z szynki, łopatki, biodrówki lub dokonajcie zakupu mięsa extra chudego w odpowiedniej jakości -2 kg mięso troche z zawartością tłuszczu np. bardzo chude podgardle, boczek chudy lub mięso gulaszowe, z którego trzeba wykroić jeśli są żyły -0,75kg mięso wołowe z rozbratla, karkówki wołowej, i tzw. ścinki z obróbki mięsa extra bez kości lub mięso do kiełbas spotykane w mniejszych sklepach -1,25 można całość zastąpić mięsem udźca indyczego tłuszcz trwardy poprosić w sklepie o odpowiednią ilość słoniny z karku lub tłuszczu z podgardla - 1kg. Zapeklować tylko mięso peklosolą w ilości podanej wg przepisu, czas peklowania 3- 4 dni w lodówce w temp. 4-6 C Rozdrobnić wg przepisu mięso i przyprawy. Nie musicie wlewać tej ilości wody do farszu z wołowiny lub mięsa indyczego najważniejsze to dokładnie wyrobić najlepiej wg http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=879 najwazniejsza druga część postu. Całość dokładnie wymieszać i nadziać w osłonki. Kawałek zjeść uparzoną w celu orientacji smakowych i dokonać korekty- tak lub nie.; powiesić napełnione osłonki tak by nie były mokre lecz suche , chodzi o powierzchnię osłonek. Wędzić wg przepisu lub własnego gustu. Parzenie wg wszelkich standartów opisanych na tym forum. Wiem, że wam uda się. Tylko szybko nie jeść Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-4870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derex Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Listopada 2006 Mirek 54 :???: To, co napisał Duduś - „ i jednej niezbyt udanej (kiełbasa czosnkowa parzona)” :smile: No tak Duduś nie napisał szczegółowo schematu procesu produkcji. I nie można wnioskować po takim opisie, i nie mieć żadnych uprzedzeń. :smile: Za to wspaniale wam opisał Bagno. :smile: I tak trzymać. Na Konic mała rada. :smile: Pamiętaj wędzarzu młody, Nigdy do ognia nie lej wody,Rychło kiełbasę spopielejesz, Zamiast smaku wędzenia, Czuć będziesz popielenia. Cytuj Derex Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-4873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Listopada 2006 Prosimy Vtec`a o przesunięcie wiersza do odpowiedniego działu.Wiersz super. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-4895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Listopada 2006 Po to jest forum aby widoki były bardziej jasne, przejrzyste, przyjemne, piekne itp.tak trzymajmy a będzie OK :grin: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-4897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Listopada 2006 Witam. moja kiełbasa była niezbyt udana nie z winy przepisu ze stronki ale chyba z tego powodu że mięsko zmieliłam chyba zbyt drobno w wyniku czego przypominała mortadelę. A ponadto chyba jednak za mało czosnku i innych przypraw bałam się przesadzić z przyprawami. W sumie po dwóch dniach kiełbasa była nie taka bardzo zła. Mam zamiar ją zrobić jeszcze raz w niedługim czasie. Pozdrawiam :blush: Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-4910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Listopada 2006 Duduś, cieszy mnie, że się nie załamujesz. Kiedy drugim razem będziesz ja robiła, przed zapakowaniem w jelita zrób małą kiełbaskę i sparz ją. Spróbuj i jeśli okaże się że czegos brakuje, możesz jeszcze dodać do farszu. Dopiero wtedy pakuj w jelita.Na pewno będzie dobrze, czego Ci życzę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-4912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Lutego 2008 Witam! dokładnie opisałem Mirkowi54 jak ja robiłem w warunkach domowych kiełbasę czosnkową - kiełbaska była bardzo dobra. Przyprawy dałem wg własnej tabeli. Opis był dość dokładny.Namęczyłem się przy pisaniu postu i nie ma żadnego wyświetlenia.Proszę powiedzieć mi dlaczego tak się dzieje. Zaznaczam że wszystkie czynności w komputerze przeprowadziłem prawidłowo. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-28455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Lutego 2008 Jeśli zbyt długo pisałeś post to mógł upłynąć limit logowania radą na to jest pisanie w edytorze tekstu a później wklejenie całości do okna edycji postów,można też otworzyć jakiekolwiek inne okno z dowolnym tematem forum i przed wysłaniem posta odświeżyć to inne okno - jeśli przekroczony był limit to należy jeszcze raz sie zalogować i dopiero wtedy wysłać ten pisany, długi post Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-28462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Lutego 2008 Witam i dziękuję za odpowiedz . Wszystko jasne. Post pisałem w okienku szybkiej odpowiedzi zbyt długo. Ślę pozdrowienia. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-28467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Lutego 2008 Witam! Kiełbasę czosnkową zrobiłem wg przepisu jaki podał "Dziadek". Zwiększyłem jedynie ilość czosnku /miała być kiełbasa czosnkowa/ a mianowicie: na 2,5 kg surowca dałem 6,5 g czosnku suszonego i 30 g czosnku surowego zmiażdzonego w prasce. Moja rodzina nie przepada za czosnkiem , ale kiełbasa im bardzo smakowała. Pozdrawiam Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-28565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Lutego 2008 Gratulacje !!!Jak możesz postaw balonik na mapce :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-28613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Lutego 2008 Witam i dzięki. Powiem tak balonik wypuściłem z Mysłowic tj 9 km od Katowic. Pozdrawiam "Czuj przyrodę i czuj dym" Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-28631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Marca 2008 Witajcie!Mam pytanie dotyczące kiełbasy wiejskiej którą kupiłem (wiem,wiem powinienem zrobić sam,ale niemam jeszcze wędzarki) od tzw.Baby,która trudni się wyrobem wędlin od pokoleń.Problem w tym że kiełbasa po 2 dniach przechowywania w lodówce spleśniała.Czy to wina przechowywania czy samego wyrobu.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Marca 2008 W/g Była po prostu nie świeża względnie zrobiona z nie świeżego mięsa Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Marca 2008 Mam nauczkę!Najgorsze,że kilo tej kiełbasy oddaliśmy serdecznej koleżance mojej żony.A wiecie jak się na takie datki patrzy.Ściskam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Marca 2008 jak serdeczna to zrozumie :lol: następnym razem zrób sam nawet bez wędzenia ,ostatnio było na forum. Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Marca 2008 kusy, nie wiem czym to popsucie było spowodowane, ale wiem na pewno, że takie "Baby, które trudnią się wyrobem wędlin od pokoleń" bardzo dobrze wiedzą gdzie się kupuje dodatki funkcjonalne do wędlin. Kilka razy przy zakupach w hurtowni zaopatrzenia masarskiego widziałem co kupują do "swojskich" wyrobów. Bez żadnych przechwałek z mojej strony: nie zdarzyło mi się jeszcze, aby coś co sam zrobiłem się popsuło. A czasem trafi się taki mało popularny kawałek czegoś, który leży sobie w lodówce aż zeschnie się "na wiór", i poza tym że jest suchy to nadaje się do spożycia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Marca 2008 Andy!Masz rację moje pieczone boczki,karczki czy kiełbasy nigdy nie spleśniały.Fakt zeschły się na wiór,ale dało się je wykorzystać do sosu czy forszmaku.Nie sądzę żebym miał jeszcze coś od tej kobiety kupić!Wstydu się najadłem i tyle.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Marca 2008 Wniosek - kupować od chłopa .Wiadomo jak robi się na handel .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Marca 2008 następnym razem zrób sam nawet bez wędzenia ,ostatnio było na forum. Moja niewędzona kiełbasa zrobiona była w piątek. Jeszcze nie ma tygodnia, a wyschła pięknie. Wisi wysoko w kuchni blisko kaloryfera i wywietrznika. Nie spodziewałem się, że taka dobra będzie. Tymczasowy brak wedzarni nie powinien nikogo powstrzymywać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Marca 2008 Problem w tym że kiełbasa po 2 dniach przechowywania w lodówce spleśniała.1. przechowywana w nie odpowiednich warunkach (zbyt duża wilgotność z zarodnikami pleśni) lub zbyt długo 2.brak osuszenia powierzchni po obróbce termicznej Jakiego rodzaju była pleśń (biała, szara, rodzaj skupiska- punkciki, rozciągnięte białe plamy)? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Marca 2008 Kusy! Wina może być nie koniecznie ze strony producenta!Trzeba uwzględnić to, co pisze kol.BagnoKusy czy wyjoleś kiełbasę z reklamówki??? Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gienek Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Marca 2008 Popieram poprzednikow .Ja kiedyś powiesilem kiełbaskę w mieszkaniu w miejscu mało przewiewnym po pewnym czasie też spleśniala. Po umyciu i osudzeniu byla ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Marca 2008 Problem w tym że kiełbasa po 2 dniach przechowywania w lodówce spleśniała. Witam Nie ma takiej możliwości żeby zrobiona kiełbaska ze świeżego mięska po dwóch dniach przechowywania w lodówce dostała pleśni . Chodzi o dwa dni w lodówie !!! pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/360-kie%C5%82basa-czosnkowa-pytanie/#findComment-31765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.