Skocz do zawartości

Szynka myszka - peklowanie


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Dzisiaj zakupiłem dwie szynki-myszki (niejako przy okazji innych zakupów), ładnie obrobione, praktycznie same mięśnie i mam dylemat. Będę wędził w piątek. Do wędzarni idzie 11 kawałków schabu, tyniecka i przy okazji będzie trochę parówek i boczek. Czy jeśli zapekluje te szyneczki według przepisu ze strony na schab wędzony link będzie wszystko ok ? Czy zdążą się zapeklować ? Nie wiem, czy peklowanie schabu przebiega identycznie jak szynki. Według powyższego przepisu przepisu wędzę schab już od kilku lat i zawsze wychodzi super. Nie wiem jak będzie z szynką. Pomocy, bo cały czas się zastanawiam, czy peklować, zamrozić, lub ewentualnie upiec. Waga szynek to 800 i 900 gram.

 

Pozdrawiam

Pools

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3650-szynka-myszka-peklowanie/
Udostępnij na innych stronach

Mało czasu. Skorzystaj z tabeli Dziadka. Powinno sie udać. Jesli masz watpliwości, to zapekluj i za tydzień sobie uwędzisz. Będą świeżutkie wędzonki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3650-szynka-myszka-peklowanie/#findComment-99365
Udostępnij na innych stronach

Zapekluj wszystko razem wg.Tabeli Dziadka i będzie ok

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3650-szynka-myszka-peklowanie/#findComment-99366
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli zrobisz dokładny nastrzyk powinno być ok można nawet dać 10dkg peklosoli na 1l wody jeśli lubisz troszeczkę bardziej słone, cukier i do solanki o takim samym stężeniu.Ja tak robię i jest OK

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3650-szynka-myszka-peklowanie/#findComment-99367
Udostępnij na innych stronach

Zrób nastrzyk nawet 30% w stosunku do wagi szynki we wszystkie miejsca w szynce solanką 10%, pod warunkiem że szynka będzie gotowana. Co do cukru nie wprowadzajmy w błąd .

Drugim ważnym momentem jest fakt, że cukier łatwo sam się utleniając - chroni tym samym azotyn przed utlenieniem, wpływając na lepsze zachowanie prawidłowej barwy mięsa. Ilość cukru użytego w czasie peklowania mięsa powinna utrzymywać się w następujących granicach:

solanka peklująca - 1 do 2,0%

mieszanka peklująca - 2 do 2,5%

Użycie cukru w ilości ponad 2% (w stosunku do ciężaru solanki) może przy peklowaniu mokrym spowodować w solance fermentację śluzową, co z kolei obniża jakość peklowanych produktów.

. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3650-szynka-myszka-peklowanie/#findComment-99369
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.