Pools Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Lutego 2010 Witam Dzisiaj zakupiłem dwie szynki-myszki (niejako przy okazji innych zakupów), ładnie obrobione, praktycznie same mięśnie i mam dylemat. Będę wędził w piątek. Do wędzarni idzie 11 kawałków schabu, tyniecka i przy okazji będzie trochę parówek i boczek. Czy jeśli zapekluje te szyneczki według przepisu ze strony na schab wędzony link będzie wszystko ok ? Czy zdążą się zapeklować ? Nie wiem, czy peklowanie schabu przebiega identycznie jak szynki. Według powyższego przepisu przepisu wędzę schab już od kilku lat i zawsze wychodzi super. Nie wiem jak będzie z szynką. Pomocy, bo cały czas się zastanawiam, czy peklować, zamrozić, lub ewentualnie upiec. Waga szynek to 800 i 900 gram. Pozdrawiam Pools Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3650-szynka-myszka-peklowanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Lutego 2010 Mało czasu. Skorzystaj z tabeli Dziadka. Powinno sie udać. Jesli masz watpliwości, to zapekluj i za tydzień sobie uwędzisz. Będą świeżutkie wędzonki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3650-szynka-myszka-peklowanie/#findComment-99365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Lutego 2010 Zapekluj wszystko razem wg.Tabeli Dziadka i będzie ok Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3650-szynka-myszka-peklowanie/#findComment-99366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Lutego 2010 Jeżeli zrobisz dokładny nastrzyk powinno być ok można nawet dać 10dkg peklosoli na 1l wody jeśli lubisz troszeczkę bardziej słone, cukier i do solanki o takim samym stężeniu.Ja tak robię i jest OKPzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3650-szynka-myszka-peklowanie/#findComment-99367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Lutego 2010 Zrób nastrzyk nawet 30% w stosunku do wagi szynki we wszystkie miejsca w szynce solanką 10%, pod warunkiem że szynka będzie gotowana. Co do cukru nie wprowadzajmy w błąd . Drugim ważnym momentem jest fakt, że cukier łatwo sam się utleniając - chroni tym samym azotyn przed utlenieniem, wpływając na lepsze zachowanie prawidłowej barwy mięsa. Ilość cukru użytego w czasie peklowania mięsa powinna utrzymywać się w następujących granicach: solanka peklująca - 1 do 2,0% mieszanka peklująca - 2 do 2,5% Użycie cukru w ilości ponad 2% (w stosunku do ciężaru solanki) może przy peklowaniu mokrym spowodować w solance fermentację śluzową, co z kolei obniża jakość peklowanych produktów.. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3650-szynka-myszka-peklowanie/#findComment-99369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.