Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ty nie wędzisz ty pieczesz te wędliny.Zadawanie takich temperatur zaraz po obsuszeniu jest nie wskazane bo później nie można ich uwędzić w czasie przewidzianym w procedurach .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-126022
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

wędziłem 3h w temp nie niższej niż 72 stopnie i nie wyższej niż 85 stopn

A tłuszcz z kiełbasy nie wyciekał?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-126025
Udostępnij na innych stronach

Ty nie wędzisz ty pieczesz te wędliny.Zadawanie takich temperatur zaraz po obsuszeniu jest nie wskazane bo później nie można ich uwędzić w czasie przewidzianym w procedurach .Pozdrawiam

Dziadku, czy ja gdzieś napisałem żę robię to w zgodzie z przewidzianymi w masarstwie normami?? Robię to dla siebie i zapewniam że jest pyszne, bez względu jak nazwiemy proces który zaszedł w wędzrni. Co do porad "jak zrobić kiełbaskę z drobiu wędzoną nie parzoną" nie widziałem tam żadnych rad poza stwierdzeniem że kiełbaska musi mieć w środku min 72 stopnie, dlatego wykonałe ją "na próbę" tak a nie inaczej. Efektami dzielę się z reszą wędzarniczej braci. Jestem 100% amatorem i nie zamierzam spierać się o zasady masarstwa z kimś kto ma w tym doświadczenie wielokrotnie wieksze odemnie. Ale jak coś wychodzi smaczne i zdrowe to namawiam innych "amatorów" do przetestowania takiej formy wykonania kiełbaski wędzono - pieczonej :)

 

Pozdrawiam serdecznie.

 

A tłuszcz z kiełbasy nie wyciekał?

 

Żadnych wycieków nie było. Bałem się wręcz że wyjdzie kiełbaska trochę sucha bo przecież w sumie to tylko kurak :)

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-126044
Udostępnij na innych stronach

Mam do specjalistów pytanko, bedę robił drobiową cienką, ale nie chce jej parzyć tylko samo wędzenie tak jak to przy "tradycyjnej" cienkiej ma miejsce. Planuje wędzenie 3h w temp 72-75 stopni + 0,5h w 85 stopniach. Czy uważacie parzenie za niezbedną czynność po takim wędzeniu? Ewentualnie może całe wędzenie zrobić w 80 stopniach?? Będę wdzięczny za pomoc.

Zadałeś pytanie do specjalistów a potem jakoś dziwnie komentujesz ich odpowiedzi.

Skoro sam wiesz wszystko i nie potrzebujesz fachowych porad to nie zawracaj ludziom głowy proszę.

Nie spodziewaj się, że do Twojego, amatorskiego procesu "wędzenia" inni zrobią badania aby poinformować Cię jaką uzyskasz w efekcie temperaturę wewnątrz kiełbasy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-126065
Udostępnij na innych stronach

witcher, Dziadek ma 100% rację nie wędzisz tylko zapiekasz. Masz małe doświadczenie i robisz własne eksperymenty - rozumiem. Nie mam pojęcia jaką masz wędzarnię, ale żeby zapiekać w temperaturze do 80 st i serwować 15 miesięcznej córce!!!! Kolego sam na poczatek się troszkę potrój. Lepiej poczytaj troszkę dobrych porad, a będziesz wiedział dlaczego tak piszę. Zdrowo wk.rz..eś - zdenerwowałeś EAnnę i Dziadkowe uwagi omijasz, a nie normy bo normy nie mają nic wspólnego z tym co robisz, szkoda. Jak nie poznasz zachodzących procesów, to nie namawiaj innych na coś czego nie rozumiesz!. :shock:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-126068
Udostępnij na innych stronach

Mam do specjalistów pytanko, bedę robił drobiową cienką, ale nie chce jej parzyć tylko samo wędzenie tak jak to przy "tradycyjnej" cienkiej ma miejsce. Planuje wędzenie 3h w temp 72-75 stopni + 0,5h w 85 stopniach. Czy uważacie parzenie za niezbedną czynność po takim wędzeniu? Ewentualnie może całe wędzenie zrobić w 80 stopniach?? Będę wdzięczny za pomoc.

Zadałeś pytanie do specjalistów a potem jakoś dziwnie komentujesz ich odpowiedzi.

Skoro sam wiesz wszystko i nie potrzebujesz fachowych porad to nie zawracaj ludziom głowy proszę.

Nie spodziewaj się, że do Twojego, amatorskiego procesu "wędzenia" inni zrobią badania aby poinformować Cię jaką uzyskasz w efekcie temperaturę wewnątrz kiełbasy.

 

Zupełnie nie rozumiem twojego komentarza i nie wiem po co te "uszczypliwości". Zadałem pytanie tak jak to zostało zacytowane przez ciebie. Odpowiedź jaką dostałem to podsumowując, że kiełbaska w środku powinna mieć 72 stopnie co jest oczywiste. Wobec otrzymanych informacji albo inaczej cytując wg ciebie

Skoro sam wiesz wszystko i nie potrzebujesz fachowych porad to nie zawracaj ludziom głowy proszę.

wykonałem moją "amatorską" kiełbasę drobiową. Napisałem dalej co i jak zrobiłem i dokumentując efekt końcowy zdjęciami. Dziadek dodał swój komentarz co do moich działań wykonanych, którego ja wcale nie neguję i się z nim nie spieram, ja tylko opisałem co i jak JA zrobiłem. Nie spodziewam się że jak to zostało przez ciebie określone

do Twojego, amatorskiego procesu "wędzenia" inni zrobią badania aby poinformować Cię jaką uzyskasz w efekcie temperaturę wewnątrz kiełbasy

i nigdy czegoś takiego nie oczekiwałem, stąd tym bardziej dziwię się twojej reakcji.

Poprostu podzieliłem się swoim "amatorskim" doświadczeniem z tego wyrobu, jest to przcież forum domowego wyrobu wędlin gdzie większość osób to zadymiacze amatorzy a nie "technolodzy w zakładzie mięsnym "Sokołów" (nie ubliżając pracownikom tejże firmy).

 

 

Dodam jeszcze taką refleksję jaka się nasuwa - chciałem napisać jak zrobić coś smacznego i zdrowego do jedzenia a zostałem za to .......no właśnie :(

Następnym razem może lepiej poprostu nic nie pisać i się niczym nie dzielić tylko pazernie korzystać z tego co inni napiszą, czy do tego dążymy??

 

 

 

witcher, Dziadek ma 100% rację nie wędzisz tylko zapiekasz. Masz małe doświadczenie i robisz własne eksperymenty - rozumiem. Nie mam pojęcia jaką masz wędzarnię, ale żeby zapiekać w temperaturze do 80 st i serwować 15 miesięcznej córce!!!! Kolego sam na poczatek się troszkę potrój. Lepiej poczytaj troszkę dobrych porad, a będziesz wiedział dlaczego tak piszę. Zdrowo wk.rz..eś - zdenerwowałeś EAnnę i Dziadkowe uwagi omijasz, a nie normy bo normy nie mają nic wspólnego z tym co robisz, szkoda. Jak nie poznasz zachodzących procesów, to nie namawiaj innych na coś czego nie rozumiesz!. :shock:

 

A to jest typowy przykład określenia "amatora" małym doświadczeniem. Andy, skoro już określasz mnie mianem osoby trującej własne dziecko, to napiszesz mi dlaczego tak uważasz?? Poczytałem troszkę dobrych porad ale nadal nie rozumiem takiej waszej reakcji, może potrzebuję aby ktoś mi to wyjaśnił dobitniej - jak nie na forum to jest PW i będę wdzięczny za kontakt. Nie omijam dziadkowych uwag a jedynie opisuję co zrobiłem i jaki jest tego efekt. I powtórzę to jeszcze raz, NIE NEGUJĘ CZYJEJŚ WIEDZY I DOŚWIADCZENIA. Tak samo jak nie zaprzeczam temu co pisze Dziadek - Jeżeli wykonana przezemnie kiełbasa jest określona fachowo zapiekaną w wędzarni a nie wędzoną to niech tak będzie, co wcale nie przekreśla jej walorów smakowych i bezpieczeństwa konsumpcji. Nie wiem też dlaczego nasz Moderator jak to napisałeś tak się wkurzył - zdenerwował. Jeżeli namawiam do czegoś złego i do trucia jak to określasz, to proszę usunąć moje posty. Napewno po tym fakcie więcej nic nie napiszę, żeby przypadkiem nie doprowadzić do jakiegoś nieszczęścia.

 

A teraz sam idę się "potruć" :)

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-126070
Udostępnij na innych stronach

witcher, Sam sobie odpowiedziałeś "Chcesz jeść zdrową żywność - naucz się jak ją wykonać bo w sklepie jej nie kupisz !! "

Piszesz, że masz małe doświadczenie to dobrze, że się przyznajesz. Zrób wędliny normalnie i w swoim wydaniu to się przekonasz. Utrzymanie temperatury o jakiej piszesz wymaga "dobrego" palenia w wędzarni, a przez trzy godziny po uprzednim nagrzaniu - zdrowo już nie będzie, chyba, że posiadasz Borniaka lub Bradleya. Sądzę, że masz klasyczna wędzarnię z kanałem dymnym. Może parę fotek umieścisz jak wędzisz.

PS. Na Twoich fotkach - wyrobach nie widać temperatury o której piszesz, jest znacznie wyższa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-126078
Udostępnij na innych stronach

witcher, Sam sobie odpowiedziałeś "Chcesz jeść zdrową żywność - naucz się jak ją wykonać bo w sklepie jej nie kupisz !! "

Piszesz, że masz małe doświadczenie to dobrze, że się przyznajesz. Zrób wędliny normalnie i w swoim wydaniu to się przekonasz. Utrzymanie temperatury o jakiej piszesz wymaga "dobrego" palenia w wędzarni, a przez trzy godziny po uprzednim nagrzaniu - zdrowo już nie będzie, chyba, że posiadasz Borniaka lub Bradleya. Sądzę, że masz klasyczna wędzarnię z kanałem dymnym. Może parę fotek umieścisz jak wędzisz.

PS. Na Twoich fotkach - wyrobach nie widać temperatury o której piszesz, jest znacznie wyższa.

Wędzę tak jak piszesz - w klasycznej wędzarni z kanałem dymnym. Robię wędliny normalnie i wędzę tak jak Bóg przykazał kierując się jak najbardziej wskazówkami i przepisami z forum WB. Ten eksperyment z drobiową kiełbasą nie parzoną zrobiłem na próbę. Rozumiem, że gdybym jednak sparzył tą kiełbaskę po nawet takim wędzeniu/pieczeniu to nie było by tej całej afery.

 

Ps. Sprawdzę termometr, bo jest tylko taka możliwość że sonda przekłamuje.

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-126082
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj już nie odpowiedziałem bo poszedłem spać, ale widzę ,że kilka osób podsumowało Twoje wędzenie,pieczenie.Widzisz Kolego gdybyś napisał,że to był eksperyment to co innego ,ale tego nie dodałeś i inni mniej doświadczenie jak widzę biorą z Ciebie przykład a to już nie dobrze

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-126098
Udostępnij na innych stronach

Witam !

 

Kiełbaska pięknie wygląda, i chyba tez dobrze smakuje :thumbsup:

Trzeba będzie coś z drobiu zrobić :grin: [Przepis już jest :tongue: ]

 

Pozdrawiam

Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-126117
Udostępnij na innych stronach

Utrzymanie temperatury o jakiej piszesz wymaga "dobrego" palenia w wędzarni, a przez trzy godziny po uprzednim nagrzaniu - zdrowo już nie będzie, chyba, że posiadasz Borniaka lub Bradleya

Jako mało doświadczony w kwestii zdrowia zapytuję nieśmiało, dlaczego trzy godziny pieczenia w wędzarni jest niezdrowe, choć uważam to za zbędne, a czemu w borniaku i bradleyu jest inaczej? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-126119
Udostępnij na innych stronach

Inne żródło ciepła. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-126126
Udostępnij na innych stronach

pis67, Tak jak Dziadek pisze "inne źródło ciepła" W wędzarniach klasycznych z kanałem dymnym i szamotowym paleniskiem czy ceglanym po dłuższej eksploatacji palenisko nagrzewa się powyżej 700 st. Zmniejsza się ilość dymu, wzrasta ilość substancji szkodliwych. Spaliny po schłodzeniu w komorze wędzarniczej łączą się z parą wodną tworząc szkodliwe substancje, które jako ciężkie pary osiadają na wyrobach. Efektem może być ciemna wędzonka i kwaśna. Oczywiście samo wędzenie i ilość substancji zawartych w spalinach jest też uzależnione od warunków zewnętrznych panujących podczas wędzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-126165
Udostępnij na innych stronach

W wędzarniach klasycznych z kanałem dymnym i szamotowym paleniskiem czy ceglanym po dłuższej eksploatacji palenisko nagrzewa się powyżej 700 st. Zmniejsza się ilość dymu, wzrasta ilość substancji szkodliwych. Spaliny po schłodzeniu w komorze wędzarniczej łączą się z parą wodną tworząc szkodliwe substancje, które jako ciężkie pary osiadają na wyrobach. Efektem może być ciemna wędzonka i kwaśna. Oczywiście samo wędzenie i ilość substancji zawartych w spalinach jest też uzależnione od warunków zewnętrznych panujących podczas wędzenia.

To mnie pocieszyłeś, nie mam klasycznej wędzarni, wędzę nieszkodliwie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-126210
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam Wszystkich

 

Po raz któryś robiłem kiełbasę według przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/kielbasy-drobiowe/105-kielbasa-drobiowa-parzona wychodzi smaczna w każdym radzie dzieciom smakuje, ale za każdym razem ten sam problem: pomiędzy farszem a osłonka zbiera się woda oczywiście po wychłodzeniu woda się wchłania ale pojawia się przy każdym ponownym podgrzewaniu parzę tak jak w przepisie w temp. 72-75 stopni C przez ok. 80 min. może ktoś wskaże mi mój błąd, i to w zasadzie tylko w tej kiełbasie inne wychodzą raczej bez uwag chociaż są robione czasami na oko ;)

Pozdrawiam

Famful

 

"życie jest jak impreza, nie pamiętasz początku, w najlepszym momencie kończy ci się kasa, a na koniec zgon"

____________________

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-189165
Udostępnij na innych stronach

parzę tak jak w przepisie w temp. 72-75 stopni C przez ok. 80 min.

Wg mnie czas parzenia jest za długi (chociaż taki jest w przepisie)

Jeżeli kiełbaskę nadziewasz w jelita 28-32 to wystarczy 25-30 min.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-189167
Udostępnij na innych stronach

czas parzenia jest za długi

tym bardziej że w dalszej części jest też niewłaściwie podana, zbyt niska temperatura dla wyrobów drobiowych:

8. Parzenie:

W temp. 72-75 stopni C przez ok. 80 min. do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 65 stopni C

 

może moderator to poprawi

moderator nie może :tongue:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-189183
Udostępnij na innych stronach

5. Napełnianie jelit - Wymieszaną masą napełnia się ściśle jelita i pozostawia w zwojach dowolnej wielkości.

8. Parzenie:

W temp. 72-75 stopni C przez ok. 80 min. do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 65 stopni C.

Wniosek jest tylko jeden należy czytać dokładnie przepisy i analizować je.

W cytacie 1 wniosek nasuwa się sam ,to są jelita naturalne - prawdopodobnie jelita wp cienkie - kiełbaśnice. A więc czas parzenia 25- 30min

W cytacie 2, czas parzenia raczej dotyczy nadziewania w osłonki sztuczne rozmiar dla krakowskiej parzonej. musimy wiedzieć jaka jest różnica między jelitami a osłonkami. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-189186
Udostępnij na innych stronach

To kto może jak moderator nie może :wink: :tongue:

Administrator Panie, administrator :cool: :tongue:

 

należy czytać dokładnie przepisy i analizować je.

...

W cytacie 1 wniosek nasuwa się sam ,to są jelita naturalne - prawdopodobnie jelita wp cienkie - kiełbaśnice

aaa.... przyłapałem Cię DZIADKU :tongue: :lol:

II. Materiały pomocnicze:

Kiełbaśnice o średnicy 32-36 mm

:wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-189187
Udostępnij na innych stronach

Tak szczerze Abratek z przepisu przeczytałem tylko te dwie cytowane pozycje . . ale będę czytał od teraz całość ( ,,by nie zostać przyłapanym'')

Wniosek jeden trzeba znać czasy parzenia w w kiełbaśnicach wtedy by nie parzyło by się trzy razy dłużej i nie było tych problemów . Łatwe do nauczenia

Temperatura 72 -75 st

------- Czas 30 - 25 min

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-189194
Udostępnij na innych stronach

Tak szczerze Abratek z przepisu przeczytałem tylko te dwie cytowane pozycje . . ale będę czytał od teraz całość ( ,,by nie zostać przyłapanym'')

:grin:

gdy zobaczyłem cytat wstawiony przez EAnna`ę pierwsze co to "popędziłem" do receptury aby sprawdzić jakie to osłonki przewidział autor :cool:

- nauka nie idzie w las :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-189202
Udostępnij na innych stronach

W zasadzie się wyjaśniło ale jak w przepisie 80 min to robiłem 80 a trzeba było po swojemu jak zawsze :) DZIĘKI

Pozdrawiam

Famful

 

"życie jest jak impreza, nie pamiętasz początku, w najlepszym momencie kończy ci się kasa, a na koniec zgon"

____________________

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-189213
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Dzięki za porady drobiowa wreszcie wyszła, jest super i nie wyschła na wiór :)

Pozdrawiam

Famful

 

"życie jest jak impreza, nie pamiętasz początku, w najlepszym momencie kończy ci się kasa, a na koniec zgon"

____________________

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/4/#findComment-191681
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.