Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kabanosy - jak nałożyć jelita na lejek


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
161 odpowiedzi w tym temacie

#21 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 02 paź 2010 - 21:17

Bardzo dobry pomysł :clap:
:clap:

#22 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2623 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 02 paź 2010 - 21:20

Rzeczywiście. Ta końcówka załatwi sprawę. Zrobię to samo :wink:

#23 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6866 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 03 paź 2010 - 09:59

Ja nie miałam problemów z nakładaniem jelita na lejek, gorzej szło nadziewanie, bo wolno. Lejek zakupiony i miro.

Pozdrawiam Halusia

#24 RaV22

RaV22

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 706 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 05 paź 2010 - 19:02

Też mam lejek od Miro :) Faktycznie upierdliwe strasznie to nadziewania. Jak nie mogę założyć na lejek to ucinam nożem skośnie i pod kranem rozszerzam pocierając między palcami, jak torebkę foliową (ale trzeba wytrzeć paluchy!), idzie łatwiej.
Nie mam natomiast patentu co robić żeby się nie rwały. Chyba zależy to od jakości jelit, ostatnio trafiłem sieczkę, z której nadawała się może połowa.

#25 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2623 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 05 paź 2010 - 19:11

Nie mam natomiast patentu co robić żeby się nie rwały

Spróbój moczyć kilka godzin w letniej wodzie. Na pewno duuużo dłużej niż wieprzowe. Co do nadziewania to jakoś szło , ale Dziadek wytyczył kierunek :wink:

#26 RaV22

RaV22

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 706 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 05 paź 2010 - 21:50

Spróbuję, zwykle moczę 2 godziny, gorzej z tymi "dobieranymi" w zastępstwo porwanych, te się nie moczą dłużej niż 30 minut :(

#27 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1128 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 05 paź 2010 - 22:02

Ja kupuję jelita u mojego zaprzyjażnionego sprzedawcy, baranie również i myślę że z nimi tak jest, pękają co jakiś czas. Niezależnie od tego czy kupisz u naszego Miro czy gdzie indziej one pewnie tak mają. Ale może Miro powie coś więcej , czy się mylę?

#28 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2623 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 05 paź 2010 - 22:13

Ja kupuję jelita u mojego zaprzyjażnionego sprzedawcy, baranie również i myślę że z nimi tak jest, pękają co jakiś czas. Niezależnie od tego czy kupisz u naszego Miro czy gdzie indziej one pewnie tak mają.

Robiłem kilka razy. Zauważyłem , że jest kilka reguł. Jelita kilka godzin w letniej wodzie kilka razy zmienianej. Płynne nadziewanie ( jelita wieprzowe wytrzymują chwilowe naprężenie , a baranie nie ). Dosyć luźne nadziewanie ułatwi sprawę. Przy osadzaniu wszystko się wyrówna.

#29 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13077 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 05 paź 2010 - 22:16

myślę że z nimi tak jest, pękają co jakiś czas.



Musisz zwracać uwagę przy doborze lejka , po drugie zawsze przed nałożeniem na lejek przepłucz od środka . No i muszą być zakładane na początek lejka i lekko muszą się zsuwać . :smile:

Pozdrawiam

#30 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 05 paź 2010 - 22:26

A powie, powie.

Jelita barania i wieprzowe moczymy w wodzie o temperaturze 20-30 C NIE WIĘCEJ ! przez ok. godzinę i WYMIENIAMY WODĘ NA ŚWIEŻĄ !!!
Tym samym pozbywamy się zawartej w nich soli.
Po wymianie wody, jelita wieprzowe moczymy 3-4 h a baranie najlepiej 6-7h. Taka metoda daje nam gwarancję, że jelita odzyskały swoją elastyczność.

Jelita nadziewane na lejek muszą być mokre, im więcej tym lepiej.

Pozdrawiam.

#31 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1128 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 05 paź 2010 - 22:35

andrzejk, miro Dziękuję.

baranie najlepiej 6-7h.

tego to już w ogóle nie wiedziałam. Pozdrawiam.

#32 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13077 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 06 paź 2010 - 05:53

miro napisał/a:
baranie najlepiej 6-7h.
tego to już w ogóle nie wiedziałam. Pozdrawiam.



Nie zawsze tak musi być . Jak zabraknie to moczę dosłownie paręnaście minut w letniej wodzie . :smile:


Pozdrawiam

#33 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5925 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 07 paź 2010 - 19:29

Próby z końcówką na lejek do kabanosów wykonałem końcówka będzie jutro udoskonalana, chociaż dzisiaj zdała egzamin . Jelito baranie moczone 2min i przelane na lejek założyłem błyskawicznie oczywiście bez farszu. Pozdrawiam Dołączona grafika Dołączona grafika

#34 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 07 paź 2010 - 20:34

Super masz końcówkę Dziadku.
Grunt że działa. :grin:

Mam tylko jedną uwagę.
Ty ze swoim doświadczeniem nadziejesz nawet nie rozmoczone jelita, ale początkujący owszem na lejek nadzieją, ale potem farsz będzie na każdej ścianie a pretensje że jelita do d... do mnie. :wink:

#35 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7234 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 08 paź 2010 - 08:11

pretensje że jelita do d... do mnie. :wink:


Ty mnie nie strasz .... bo mam ich troszkę ... ;) :grin: :rolleyes:

#36 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5925 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 08 paź 2010 - 19:04

Tak jak powiedziałem zakończylem pracę nad końcówką na lejek ułatwiającą zakładanie jelit baranich na lejek. myślę że zdjecia wszystko wyjasniają . Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Końcówka pasuje do trzech lejków od nadziewarki maszynek nr. 10 i 22
Próby nakładania wyszły rewelacyjnie
Zrobilem cztery otworki w końcówce i zastanawiam się po co . Pozdrawiam Dołączona grafika

#37 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10123 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 paź 2010 - 19:06

Zrobilem cztery otworki w końcówce i zastanawiam się po co

Na klucz :???:

#38 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29523 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 08 paź 2010 - 19:07

I to jest to. :grin: Może, aby nie przypominało ...czegoś? :grin: Super odprowadzanie mieszanki.

#39 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5382 postów

Napisano 08 paź 2010 - 19:29

Jeśli nie w celu ułatwienia zdejmowania tej końcówki ( klucz o którym pisze EAnna) to może jeszcze po to by "zapodać" z maszynki trochę ciśnienia ewentualnie "kroplę" farszu w celu jeszcze łatwiejszego nakładania jelit :rolleyes:

#40 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5925 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 08 paź 2010 - 19:43

"kroplę" farszu w celu jeszcze łatwiejszego nakładania jelit

Taki jest mój zamysł . Gratuluję za trafność . Pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych