Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: Wczoraj zrobiłem ser cheddar :grin: zmieniłem trochę technologię wytwarzania,zamiast mielenia przez godzinę garnek stał na małym gazie(oczywiście serwatki nie zlewałem tem. 35*C)w tym czasie ręką rozgniatałem masę serową.Obciążenie dałem większe 22 kg czas 20h.Smak sera dzisiaj mnie zaskoczył :thumbsup:smakuje jak te które sprzedają w sklepach cenowo do 20zł za kg.Ser będzie zapakowany próżniowo na kilka miesięcy.Na talerzu :grin: Moje produkty świeży ser,ser podpuszczkowy,ricotta,majonez,ajwar,chleb,jaja wiejskie.Herbaty od lata nie kupuję :grin: zrobiłem mieszankę;mięta,melisa,pokrzywa i skrzyp polny. :grin: :thumbsup:

 

 

 

 

 

 

 

:grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205233
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz565, na ostatnim zdjęciu widać elementy metalowe od naczynia z ziołami. Ciekawe rozwiązanie - czy mógłbyś przedstawić zdjęcie w innym ujęciu, tak aby był widoczny ten patent?

Z góry serdecznie dziękuję!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205245
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłem ser

Witam Cię Grzesiek. Wczoraj dotarła do mnie zamówiona podpuszczka :grin: będę jutro próbował zrobić ser(będzie mleko wiejskie) i teraz mam pytanie ile będzie sera z 5ciu litrów mleka i jaki lepiej mi ser zrobić na początek? Pozdrawiam.
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205280
Udostępnij na innych stronach

:grin: Na początek zrób ser podpuszczkowy (oscypek),ilość sera zależy od mleka,teraz wychodzi więcej sera jak latem i jesienią :grin: jesienią wychodziło z 10l 6 foremek a teraz 7-8 z 5l powinno wyjść 650-800g.Nie zapomnij zrobić z serwatki ricottę,teraz serwatkę na zrobienie ricotty zakwaszam jogurtem (zamiast octu lub kwasku cytrynowego),lepsza wydajność .Jak będziesz miał pytania to pisz lub dzwoń :grin: Zrobić ser to jak wypić piwo w dobrym towarzystwie. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205311
Udostępnij na innych stronach

Jak będziesz miał pytania to pisz

No to piszę :smile: .Ile jogurtu potrzeba na 1 l serwatki ?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205326
Udostępnij na innych stronach

:grin: po odcedzeniu masy serowej zostaje ok.8,5l serwatki,daje mały jogurt naturalny Danone :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205397
Udostępnij na innych stronach

teraz serwatkę na zrobienie ricotty zakwaszam jogurtem (zamiast octu lub kwasku cytrynowego),lepsza wydajność

Z czego ta większa wydajność wynika Twoim zdaniem?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205484
Udostępnij na innych stronach

:grin: Myślę,że składniki znajdujące się w jogurcie lepiej łączą cząsteczki białka serwatkowego :grin: To są tylko Moje spostrzeżenia :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205490
Udostępnij na innych stronach

Witam Cię Grzesiek :grin: wczoraj zrobiłem pierwszy ser podpuszczkowy a'la oscypek(chociaż nie wiem czy to można nazwać a'la bo nawet kształtem nie przypomina oscypka :grin: ),a z serwatki ricottę (użyłem jogurtu D... ) :grin: Dzisiaj jeden idzie do solanki,a drugi będzie solony na sucho i posypię mieszanką Zbója :grin: Zobaczę co z tego wyjdzie :grin: Barwnika nie zamawiałem,nie chcę chemii,a kurkumy zapomniałem dać. Chociaż jak czytałem,z czasem ser sam nabierze żółtego koloru. Wędzić nie będę,szkoda rozpalać wędzarni,z solanki pójdzie do spiżarni,a solony na sucho dam do lodówki. A co z tego wyjdzie :shock: ,zobaczę po jakimś czasie :grin:

Na śniadanie kanapka z ricottę i powiem że bardzo dobry w smaku :thumbsup: Dzięki za natchnienie i podpowiedzi na moje pytania :grin:

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205564
Udostępnij na innych stronach

Jak człowiek niedawno zaszedł na forum, ta jeszcze i cudzoziemiec, chaotycznie rozpatrywałem forum, aż nie doszedł do tego tematu. Tu u mnie pojawił się system, bardziej prawidłowo systematycznie zacząłem patrzyć tylko jej.

No, bracia moje jestem zabity talentem miłego człowieka po nikim grzegorz565. To nie pochlebstwa, a autentyczne zdziwienie jego wszechstronnymi zachwytami. I dobra by on prosto zachwycał się i czynił by to jakoś. Nie, wszystko do czego on załącza swoje ręce mi zdaje " się rozkwita" ека w rękach u czarodzieja.

I to prawda. Tylko popatrzycie na jego twórczość:

mięsne wyroby - ślinki ciekną od jednego rodzaju,

ser - zdaje się tłusty za olej,

domowe robienia zapasów i zapasy - przerobione w najlepszym rodzaju,

szczęśliwy rybak - w ogóle mi blisko,

wędrowiec i motocyklista - duch wolności na jaźń,

foto - wszystkie stylowe i designerzy - wzorce dla naśladownictwa

żona piękność i sam on .... (który wstydliwy uśmiech).

Jestem w tym wszystkim i negatyw - to to co dotychczas nie byłem u jego w gościnie, chociaż on żyje w sąsiednim z Rosją miasteczku.

Oto takie emocje, druhowie moje, przepełniały mnie w dniu kiedy Rosja wybiera prezydenta.

Już przegłosowałem, lecz gdyby w spisie kandydatów grzegorz565, to by oddałem swój głos za jego. Przysięgam się!

Z szacunkiem do Wszystkich, Sasza

 

P.S. I to tylko po 30 stronach przejrzanego tematu. Za czas studiowania ich u mnie stała się dwie głodna nieprzytomność od zobaczonego, tak że jestem nie pewny że dożyję do ostatniej strony. :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205607
Udostępnij na innych stronach

:grin: Piotr :grin: ural to już po radzieckich przeróbkach ,,górnozaworowe,,z BMW powstały po wojnie MW,MK,K605-750... :grin: Jacinto jak Masz pieniądze to wszystko możesz nabyć nawet sprzęt z personelem :grin:

 

[ Dodano: Pon 05 Mar, 2012 12:33 ]

:grin: na pierwszym zdjęciu ścinkówka po staremu (ma około 15 dni) :grin: drugie zdjęcie,jedną trzecią mięsa zmieliłem na sitku 10,reszta po staremu (ma 6 dni) :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205751
Udostępnij na innych stronach

:grin: Dzisiaj zrobiłem ser Caciotta-ser miękki dojrzewający,jest prosty do zrobienia.Zrobienie tego sera pozwoli zdobyć doświadczenie, przydatne do zrobienia trudniejszych serów.5l mleka grzejemy do 38*C,dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego,2ml podpuszczki,mieszamy 1 min.Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h (zawinąłem w koc),kroimy grubo skrzep 4-5cm,mieszamy łyżką rozbijając skrzep na mniejsze kawałki i odstawiamy na 10min.Łyżką zlewamy serwatkę do ujrzenia masy serowej.Wkładamy do formy i co 1,2,3,4 h przekładamy.Po 4 h solimy wkładamy do formy i odstawiamy na 24h.Po tym czasie wykładamy na talerz i do lodówki,przykrywamy folią spożywczą,raz dziennie zlewamy z talerz serwatkę.Po 5-8 dniach degustacja. :grin: http://images41.fotosik.pl/1356/5ec89b2108fbe1c8med.jpg
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205794
Udostępnij na innych stronach

:grin: serek po 24h solenia przykryty folią spożywczą,teraz leży w lodówce :grin: ricotta też już odsączona.Ostatnio zmieniłem dostawcę mleka w czwartek jadę do niego po mleko i zrobię ser,sprawdzę wydajność.Serwatka z tego ostatniego mleka po odsączeniu ricotty jest klarowna,tamta była mętna.Tą klarowną serwatkę wstawię do lodówki i jutro z rana przed śniadaniem wypije szklankę. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205915
Udostępnij na innych stronach

Barwnika nie zamawiałem,nie chcę chemii,a kurkumy zapomniałem dać.

Widzę ,że rasujecie te serki :sad: .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205916
Udostępnij na innych stronach

Serwatka z tego ostatniego mleka po odsączeniu ricotty jest klarowna,tamta była mętna.

Myślę, że to nie wina dostawcy mleka, tylko innego pH serwatki użytej do produkcji ricotty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205922
Udostępnij na innych stronach

:grin: robienie serów to jest fantastyczna zabawa :grin: w najbliższym czasie jeszcze zrobię dwa nowe sery. :grin:stosuję naturalny barwnik annatto E160b,niektóre typy serów tym barwnikiem barwię :grin: Arkadiusz to nie jest rasowanie tylko upiększanie :grin:

 

[ Dodano: Wto 06 Mar, 2012 17:36 ]

:grin: Masz rację Andrzej tamte zakwaszałem kwaskiem cytrynowym lub octem a tą jogurtem :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205923
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, Grzesiu,(a moze Shadow to przeczyta...) skąd pozyskałeś podpuszczke? Ja dziś próbowalem pierwszy raz, ale niestety- deklarowana dawka 10 kropli na 16 l nie spowodowała ścięcia mleka, dodalem potem więcej i cos sie scina,ale nie wiem czy to jest jadalne... chyba zasili kanalizacje miejska...
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205959
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.