EL GREGOR Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #701 Opublikowano 2 Marca 2012 :grin: Wczoraj zrobiłem ser cheddar :grin: zmieniłem trochę technologię wytwarzania,zamiast mielenia przez godzinę garnek stał na małym gazie(oczywiście serwatki nie zlewałem tem. 35*C)w tym czasie ręką rozgniatałem masę serową.Obciążenie dałem większe 22 kg czas 20h.Smak sera dzisiaj mnie zaskoczył :thumbsup:smakuje jak te które sprzedają w sklepach cenowo do 20zł za kg.Ser będzie zapakowany próżniowo na kilka miesięcy.Na talerzu :grin: Moje produkty świeży ser,ser podpuszczkowy,ricotta,majonez,ajwar,chleb,jaja wiejskie.Herbaty od lata nie kupuję :grin: zrobiłem mieszankę;mięta,melisa,pokrzywa i skrzyp polny. :grin: :thumbsup: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #702 Opublikowano 2 Marca 2012 Grzegorz565, na ostatnim zdjęciu widać elementy metalowe od naczynia z ziołami. Ciekawe rozwiązanie - czy mógłbyś przedstawić zdjęcie w innym ujęciu, tak aby był widoczny ten patent? Z góry serdecznie dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #703 Opublikowano 2 Marca 2012 :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #704 Opublikowano 2 Marca 2012 Grzegorz, serdecznie dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #705 Opublikowano 2 Marca 2012 Wczoraj zrobiłem ser Witam Cię Grzesiek. Wczoraj dotarła do mnie zamówiona podpuszczka :grin: będę jutro próbował zrobić ser(będzie mleko wiejskie) i teraz mam pytanie ile będzie sera z 5ciu litrów mleka i jaki lepiej mi ser zrobić na początek? Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #706 Opublikowano 2 Marca 2012 :grin: Na początek zrób ser podpuszczkowy (oscypek),ilość sera zależy od mleka,teraz wychodzi więcej sera jak latem i jesienią :grin: jesienią wychodziło z 10l 6 foremek a teraz 7-8 z 5l powinno wyjść 650-800g.Nie zapomnij zrobić z serwatki ricottę,teraz serwatkę na zrobienie ricotty zakwaszam jogurtem (zamiast octu lub kwasku cytrynowego),lepsza wydajność .Jak będziesz miał pytania to pisz lub dzwoń :grin: Zrobić ser to jak wypić piwo w dobrym towarzystwie. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #707 Opublikowano 2 Marca 2012 .Jak będziesz miał pytania to pisz lub dzwoń Ok. dzięki za szybką odpowiedź :clap: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #708 Opublikowano 2 Marca 2012 Jak będziesz miał pytania to pisz No to piszę :smile: .Ile jogurtu potrzeba na 1 l serwatki ? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #709 Opublikowano 2 Marca 2012 :grin: po odcedzeniu masy serowej zostaje ok.8,5l serwatki,daje mały jogurt naturalny Danone :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #710 Opublikowano 3 Marca 2012 teraz serwatkę na zrobienie ricotty zakwaszam jogurtem (zamiast octu lub kwasku cytrynowego),lepsza wydajnośćZ czego ta większa wydajność wynika Twoim zdaniem? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #711 Opublikowano 3 Marca 2012 :grin: Myślę,że składniki znajdujące się w jogurcie lepiej łączą cząsteczki białka serwatkowego :grin: To są tylko Moje spostrzeżenia :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #712 Opublikowano 4 Marca 2012 Witam Cię Grzesiek :grin: wczoraj zrobiłem pierwszy ser podpuszczkowy a'la oscypek(chociaż nie wiem czy to można nazwać a'la bo nawet kształtem nie przypomina oscypka :grin: ),a z serwatki ricottę (użyłem jogurtu D... ) :grin: Dzisiaj jeden idzie do solanki,a drugi będzie solony na sucho i posypię mieszanką Zbója :grin: Zobaczę co z tego wyjdzie :grin: Barwnika nie zamawiałem,nie chcę chemii,a kurkumy zapomniałem dać. Chociaż jak czytałem,z czasem ser sam nabierze żółtego koloru. Wędzić nie będę,szkoda rozpalać wędzarni,z solanki pójdzie do spiżarni,a solony na sucho dam do lodówki. A co z tego wyjdzie :shock: ,zobaczę po jakimś czasie :grin: Na śniadanie kanapka z ricottę i powiem że bardzo dobry w smaku :thumbsup: Dzięki za natchnienie i podpowiedzi na moje pytania :grin: Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #713 Opublikowano 4 Marca 2012 Jak człowiek niedawno zaszedł na forum, ta jeszcze i cudzoziemiec, chaotycznie rozpatrywałem forum, aż nie doszedł do tego tematu. Tu u mnie pojawił się system, bardziej prawidłowo systematycznie zacząłem patrzyć tylko jej. No, bracia moje jestem zabity talentem miłego człowieka po nikim grzegorz565. To nie pochlebstwa, a autentyczne zdziwienie jego wszechstronnymi zachwytami. I dobra by on prosto zachwycał się i czynił by to jakoś. Nie, wszystko do czego on załącza swoje ręce mi zdaje " się rozkwita" ека w rękach u czarodzieja. I to prawda. Tylko popatrzycie na jego twórczość: mięsne wyroby - ślinki ciekną od jednego rodzaju, ser - zdaje się tłusty za olej, domowe robienia zapasów i zapasy - przerobione w najlepszym rodzaju, szczęśliwy rybak - w ogóle mi blisko, wędrowiec i motocyklista - duch wolności na jaźń, foto - wszystkie stylowe i designerzy - wzorce dla naśladownictwa żona piękność i sam on .... (który wstydliwy uśmiech). Jestem w tym wszystkim i negatyw - to to co dotychczas nie byłem u jego w gościnie, chociaż on żyje w sąsiednim z Rosją miasteczku. Oto takie emocje, druhowie moje, przepełniały mnie w dniu kiedy Rosja wybiera prezydenta. Już przegłosowałem, lecz gdyby w spisie kandydatów grzegorz565, to by oddałem swój głos za jego. Przysięgam się! Z szacunkiem do Wszystkich, Sasza P.S. I to tylko po 30 stronach przejrzanego tematu. Za czas studiowania ich u mnie stała się dwie głodna nieprzytomność od zobaczonego, tak że jestem nie pewny że dożyję do ostatniej strony. :grin: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #714 Opublikowano 4 Marca 2012 :grin: Sasza :blush: Dzisiaj byłem w W-ie na Moto-Targach :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #715 Opublikowano 4 Marca 2012 Grzesiek.URAL nie był zerżnięty z wojennego BMW? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #716 Opublikowano 4 Marca 2012 Grzesiu, a czy sprzęt jeżdżący jest do nabycia z personelem ? Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #717 Opublikowano 5 Marca 2012 :grin: Piotr :grin: ural to już po radzieckich przeróbkach ,,górnozaworowe,,z BMW powstały po wojnie MW,MK,K605-750... :grin: Jacinto jak Masz pieniądze to wszystko możesz nabyć nawet sprzęt z personelem :grin: [ Dodano: Pon 05 Mar, 2012 12:33 ]:grin: na pierwszym zdjęciu ścinkówka po staremu (ma około 15 dni) :grin: drugie zdjęcie,jedną trzecią mięsa zmieliłem na sitku 10,reszta po staremu (ma 6 dni) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #718 Opublikowano 5 Marca 2012 :grin: Dzisiaj zrobiłem ser Caciotta-ser miękki dojrzewający,jest prosty do zrobienia.Zrobienie tego sera pozwoli zdobyć doświadczenie, przydatne do zrobienia trudniejszych serów.5l mleka grzejemy do 38*C,dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego,2ml podpuszczki,mieszamy 1 min.Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h (zawinąłem w koc),kroimy grubo skrzep 4-5cm,mieszamy łyżką rozbijając skrzep na mniejsze kawałki i odstawiamy na 10min.Łyżką zlewamy serwatkę do ujrzenia masy serowej.Wkładamy do formy i co 1,2,3,4 h przekładamy.Po 4 h solimy wkładamy do formy i odstawiamy na 24h.Po tym czasie wykładamy na talerz i do lodówki,przykrywamy folią spożywczą,raz dziennie zlewamy z talerz serwatkę.Po 5-8 dniach degustacja. :grin: http://images41.fotosik.pl/1356/5ec89b2108fbe1c8med.jpg Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #719 Opublikowano 5 Marca 2012 grzegorz565, Bardzo dziękuje za przepis Podsuniecie pomysłu na formę :grin: Serek przedni :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #720 Opublikowano 6 Marca 2012 Dzisiaj zrobiłem ser Caciotta Witam i dzięki,na pewno zrobię taki ser :grin: Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #721 Opublikowano 6 Marca 2012 :grin: serek po 24h solenia przykryty folią spożywczą,teraz leży w lodówce :grin: ricotta też już odsączona.Ostatnio zmieniłem dostawcę mleka w czwartek jadę do niego po mleko i zrobię ser,sprawdzę wydajność.Serwatka z tego ostatniego mleka po odsączeniu ricotty jest klarowna,tamta była mętna.Tą klarowną serwatkę wstawię do lodówki i jutro z rana przed śniadaniem wypije szklankę. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #722 Opublikowano 6 Marca 2012 Barwnika nie zamawiałem,nie chcę chemii,a kurkumy zapomniałem dać. Widzę ,że rasujecie te serki :sad: . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #723 Opublikowano 6 Marca 2012 Serwatka z tego ostatniego mleka po odsączeniu ricotty jest klarowna,tamta była mętna. Myślę, że to nie wina dostawcy mleka, tylko innego pH serwatki użytej do produkcji ricotty. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #724 Opublikowano 6 Marca 2012 :grin: robienie serów to jest fantastyczna zabawa :grin: w najbliższym czasie jeszcze zrobię dwa nowe sery. :grin:stosuję naturalny barwnik annatto E160b,niektóre typy serów tym barwnikiem barwię :grin: Arkadiusz to nie jest rasowanie tylko upiększanie :grin: [ Dodano: Wto 06 Mar, 2012 17:36 ]:grin: Masz rację Andrzej tamte zakwaszałem kwaskiem cytrynowym lub octem a tą jogurtem :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #725 Opublikowano 6 Marca 2012 grzegorz565, Grzesiu,(a moze Shadow to przeczyta...) skąd pozyskałeś podpuszczke? Ja dziś próbowalem pierwszy raz, ale niestety- deklarowana dawka 10 kropli na 16 l nie spowodowała ścięcia mleka, dodalem potem więcej i cos sie scina,ale nie wiem czy to jest jadalne... chyba zasili kanalizacje miejska... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/29/#findComment-205959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.