Mireq46 Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4126 Opublikowano 3 Października 2017 Wyroby robisz przecudnej urody :)Mam pytanko odnośnie polędwiczki którą pokazujesz w poście nr 4101Czy przez ten okres wychodzi prawie 3 miesiące była mrożona czy tylko lodówka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4127 Opublikowano 3 Października 2017 Grzesiu, jakie warunki panują u Ciebie na strychu, bo domyślam się że tam troszkę Ci mięsko leżakuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4128 Opublikowano 3 Października 2017 nie mrożę wędlin,tylko lodówka,te wędliny co są na zdjęciach to wiszą w garażu,dlatego w garażu bo ostatnie dni były ciepłe i suche ale karkówke chyba przeniosę na strych bo idą deszcze a do Rytych jest jeszcze trochę czasu ostatnio co wisiało na strychu to kiełbasa z dzika Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4129 Opublikowano 3 Października 2017 Możesz napisać w jakich warunkach wiszą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4130 Opublikowano 3 Października 2017 a to żadne warunki specyficzne,garaż po domem,dwa małe wywietrzniki (kratki wentylacyjne ) i tyle,wiszą przy wywietrznikach,gorzej jak padają deszcze i wjadę mokrym samochodem to może pokazać się pleśń i dlatego przenoszę na strych Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4131 Opublikowano 3 Października 2017 przygotowania do Rytych w toku Piękne wyroby Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4132 Opublikowano 3 Października 2017 przygotowania do Rytych w toku Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4133 Opublikowano 3 Października 2017 Możesz napisać w jakich warunkach wiszą? Myślę że nie chodziło o taką odpowiedź : a to żadne warunki specyficzne,garaż po domem,dwa małe wywietrzniki (kratki wentylacyjne ) i tyle,wiszą przy wywietrznikach,gorzej jak padają deszcze i wjadę mokrym samochodem to może pokazać się pleśń i dlatego przenoszę na strych :D bardziej o temperaturę i wilgotność. Najlepiej gdyby temperatura wahała się w granicach 10-13 C, a wilgotność 70-80% /wg. mojej wiedzy/ p.s.wyroby cudnej urody Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4134 Opublikowano 3 Października 2017 WY mnie nie pytajcie o warunki w jakich wiszą bo to mnie wcale nie interesuje,jakie są to w takich wiszą a temperatura jaka jest to Ja na to nie mam wpływu a jak za wilgotno ( wina pogody i samochodu,motocykli ) to pozostaje strych tak jak z wędlinami ( kiełbasę robię z tego co oberżnę z szynek,żadnych 2 czy 3 bo się na tym nie znam ) u mnie jest segregacja a nie kwalifikacja Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4135 Opublikowano 4 Października 2017 temperatura jaka jest to czyli jaka? a jak za wilgotno ile % to za wilgotno? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4136 Opublikowano 4 Października 2017 (edytowane) czyli jaka jak Ja tego nie śledzę,jaką BÓG dał taka jest,tylko trzeba obserwować wędliny co się z nimi dzieje i reagować jak jest coś nie tak to albo zamknąć próżniowo (wcześniej przetrzeć spirytusem ),przenieść na strych lub do lodówki i zjeść ( Ja nie prowadzę żadnych czynności książkowych to jest tyko duża praktyka ) to samo z wilgotnością na Warmii i Mazurach jest bardzo wilgotno,każdego dnia się to zmienia i co Ja mam w takim wypadku robić,dosuszać lub zlewać garaż za dużo czytacie i bierzecie do głowy,więcej luzu i spontaniczności z czasem dojdziecie do wprawy, tak jak jazda na rowerze Edytowane 4 Października 2017 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slafro Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4137 Opublikowano 4 Października 2017 Panie Grzegorzu mam pytanie. Peklując na sucho mięso na wędzonki przykrywa je Pan słoniną. Czy w trakcie tego procesu, który trwa zapewne kilka bądź kilkanaście dni, przekłada Pan mięso (góra - dół, obraca, masuje), czy raz ułożone leży w wytworzonym soku do czasu dalszego życia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4138 Opublikowano 4 Października 2017 czyli jaka jak Ja tego nie śledzę,jaką BÓG dał taka jest,tylko trzeba obserwować wędliny co się z nimi dzieje i reagować jak jest coś nie tak to albo zamknąć próżniowo (wcześniej przetrzeć spirytusem ),przenieść na strych lub do lodówki i zjeść ( Ja nie prowadzę żadnych czynności książkowych to jest tyko duża praktyka ) to samo z wilgotnością na Warmii i Mazurach jest bardzo wilgotno,każdego dnia się to zmienia i co Ja mam w takim wypadku robić,dosuszać lub zlewać garaż za dużo czytacie i bierzecie do głowy,więcej luzu i spontaniczności z czasem dojdziecie do wprawy, tak jak jazda na rowerze szkoda że nie potrafisz udzielić normalnej odpowiedzi, żeby podać chociaż w przybliżeniu temperaturę i wilgotnośćnp temp. od 10 do 20°C, wilgotność poniżej 40-60%nawet z jazdą na rowerze od czegoś trzeba zacząćwiele osób przez 200 stron tego wątku już zadawało Ci te pytania i zawsze taka sama odpowiedz - nie wiemJa bym na Twoim miejscu nie wytrzymał i w końcu zmierzył i podał parametry chociaż w przybliżeniu.Ale szanuję twoje umiejętności czucia, bo robisz wszystko "na czuja" a takie piękne i dobre, co wielu już potwierdziło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4139 Opublikowano 4 Października 2017 raz ułożone leży 7 dni,uważam,że nie trzeba napowietrzać ponieważ w moim regionie w powietrzu jest dużo zarodników pleśni i grzybów ( tak mi się wydaje ) może są inne uzasadnienia ale takich nie znam a na jaką odpowiedz czekasz,że CIĘ okłamię i napiszę 16,5*C a wilgotność 55%,każdy dzień o tej porze roku to inna temperatura i wilgotność i jeszcze 200 stron tak będę pisał przykro MI bardzo,że tak odpowiadam ale te odpowiedzi są prawdziwe a nie wyczytane,nie sprawdzone i kłamliwe ( oprócz boczku,który się ciągną ) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4140 Opublikowano 4 Października 2017 Tsosna, El Gregor napisał że robi to spontanicznie, jak popadnie, nie pochwalam, ale szacun bo wyroby jak już pisałem bardzo ładne. Jak chcesz książkowe warunki / jeszcze raz podkreślam wg. mojej wiedzy/ 10-13C, 70-80% wilgotności. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slafro Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4141 Opublikowano 4 Października 2017 Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4142 Opublikowano 4 Października 2017 Tsosna, El Gregor napisał że robi to spontanicznie, jak popadnie, nie pochwalam, ale szacun bo wyroby jak już pisałem bardzo ładne. Jak chcesz książkowe warunki / jeszcze raz podkreślam wg. mojej wiedzy/ 10-13C, 70-80% wilgotności.czyli takie warunki jak w dojrzewalniwydaje mi się że na strychu jest bardziej sucho a na jaką odpowiedz czekasz,że CIĘ okłamię i napiszę 16,5*C a wilgotność 55%,każdy dzień o tej porze roku to inna temperatura i wilgotność i jeszcze 200 stron tak będę pisał nie chodziło mi o konkretną temperaturę, raczej zakres, na przykład że jak jest ponad 20° to zabierasz w chłodniejsze miejscejeśli robisz to na czuja, to wyczujesz że masz idealne warunki dla wędlin i wtedy spontanicznie (nawet jak popadnie) wystarczy zmierzyć co trzeba. Ale i tak dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4143 Opublikowano 4 Października 2017 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4144 Opublikowano 4 Października 2017 Apetyczne to wygląda Grześ a gdzie trzymałeś warzywa proszę podaj temperaturę i wilgotność Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4145 Opublikowano 4 Października 2017 W piwnicy! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4146 Opublikowano 4 Października 2017 przed chwilą wróciłem z klubu motocyklowego i uciąłem kawałek kiełbasy która wisi od kilku dni w kuchni tylko nie pytajcie o temperaturę i wilgotność bo nie sprawdzałem ale w smaku jako taka Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4147 Opublikowano 5 Października 2017 bo kiełbie to wisi, że ona wisi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4148 Opublikowano 7 Października 2017 wczoraj plamek pleśni jeszcze nie było,wilgoć robi swoje (taka pora roku ) przetarłem spirytusem i otwarcie w Rytych Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-570214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4149 Opublikowano 7 Października 2017 Jakiś rok temu zaszczepiłem wędzonki pleśnią do salami i sobie wsiały w piwnicy - tam mam prawie stałą temperaturę latem i zimą - ok. 14 C i tak tym bakteriom się spodobał klimat , że miałem problem z pozbyciem się ich , a nie będę jadł "na okręta" takich wędlin - nie wiedziałem że spirytus by je "załatwił" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-570230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4150 Opublikowano 8 Października 2017 dzisiaj smak na babkę ziemniaczaną próba czy będzie jadalna Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-570390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.