Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wyroby robisz przecudnej urody :)Mam pytanko odnośnie polędwiczki którą pokazujesz w poście nr 4101

Czy przez ten okres wychodzi prawie 3 miesiące była mrożona czy tylko lodówka?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569653
Udostępnij na innych stronach

:) nie mrożę wędlin,tylko lodówka,te wędliny co są na zdjęciach to wiszą w garażu,dlatego w garażu bo ostatnie dni były ciepłe i suche ale karkówke chyba przeniosę na strych bo idą deszcze a do Rytych jest jeszcze trochę czasu

 

ostatnio co wisiało na strychu to kiełbasa z dzika :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569657
Udostępnij na innych stronach

:) a to żadne warunki specyficzne,garaż po domem,dwa małe wywietrzniki (kratki wentylacyjne ) i tyle,wiszą przy wywietrznikach,gorzej jak padają deszcze i wjadę mokrym samochodem to może pokazać się pleśń i dlatego przenoszę na strych :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569661
Udostępnij na innych stronach

 

 

przygotowania do Rytych w toku
 

 

:clap:  :clap:  :clap:  :clap:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569681
Udostępnij na innych stronach

Możesz napisać w jakich warunkach wiszą?

 

Myślę że nie chodziło o taką odpowiedź : :facepalm:

 

:) a to żadne warunki specyficzne,garaż po domem,dwa małe wywietrzniki (kratki wentylacyjne ) i tyle,wiszą przy wywietrznikach,gorzej jak padają deszcze i wjadę mokrym samochodem to może pokazać się pleśń i dlatego przenoszę na strych :)

:D :D bardziej o temperaturę i wilgotność. :D 

 

Najlepiej gdyby temperatura wahała się w granicach 10-13 C, a wilgotność 70-80% /wg. mojej wiedzy/

 

p.s.

wyroby cudnej urody :clap:

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569682
Udostępnij na innych stronach

:) WY mnie nie pytajcie o warunki w jakich wiszą bo to mnie wcale nie interesuje,jakie są to w takich wiszą a temperatura jaka jest to Ja na to nie mam wpływu a jak za wilgotno ( wina pogody i samochodu,motocykli ) to pozostaje strych :)

 

tak jak z wędlinami ( kiełbasę robię z tego co oberżnę z szynek,żadnych 2 czy 3 bo się na tym nie znam ) u mnie jest segregacja a nie kwalifikacja :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569703
Udostępnij na innych stronach

:) czyli jaka  :)  jak Ja tego nie śledzę,jaką BÓG dał taka jest,tylko trzeba obserwować wędliny co się z nimi dzieje i reagować jak jest coś nie tak to albo zamknąć próżniowo (wcześniej przetrzeć spirytusem ),przenieść na strych lub do lodówki i zjeść ( Ja nie prowadzę żadnych czynności książkowych to jest tyko duża praktyka ) :)

 

:) to samo z wilgotnością :) na Warmii i Mazurach jest bardzo wilgotno,każdego dnia się to zmienia i co Ja mam w takim wypadku robić,dosuszać lub zlewać garaż

 

za dużo czytacie i bierzecie do głowy,więcej luzu i spontaniczności z czasem dojdziecie do wprawy, tak jak jazda na rowerze :)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569747
Udostępnij na innych stronach

Panie Grzegorzu mam pytanie. Peklując na sucho mięso na wędzonki przykrywa je Pan słoniną. Czy w trakcie tego procesu, który trwa zapewne kilka bądź kilkanaście dni, przekłada Pan mięso (góra - dół, obraca, masuje), czy raz ułożone leży w wytworzonym soku do czasu dalszego życia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569755
Udostępnij na innych stronach

:) czyli jaka  :)  jak Ja tego nie śledzę,jaką BÓG dał taka jest,tylko trzeba obserwować wędliny co się z nimi dzieje i reagować jak jest coś nie tak to albo zamknąć próżniowo (wcześniej przetrzeć spirytusem ),przenieść na strych lub do lodówki i zjeść ( Ja nie prowadzę żadnych czynności książkowych to jest tyko duża praktyka ) :)

 

:) to samo z wilgotnością :) na Warmii i Mazurach jest bardzo wilgotno,każdego dnia się to zmienia i co Ja mam w takim wypadku robić,dosuszać lub zlewać garaż

 

za dużo czytacie i bierzecie do głowy,więcej luzu i spontaniczności z czasem dojdziecie do wprawy, tak jak jazda na rowerze :)

szkoda że nie potrafisz udzielić normalnej odpowiedzi, żeby podać chociaż w przybliżeniu temperaturę i wilgotność

np temp. od 10 do 20°C, wilgotność poniżej 40-60%

nawet z jazdą na rowerze od czegoś trzeba zacząć

wiele osób przez 200 stron tego wątku już zadawało Ci te pytania i zawsze taka sama odpowiedz - nie wiem

Ja bym na Twoim miejscu nie wytrzymał i w końcu zmierzył i podał parametry chociaż w przybliżeniu.

Ale szanuję twoje umiejętności czucia, bo robisz wszystko "na czuja" a takie piękne i dobre, co wielu już potwierdziło.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569759
Udostępnij na innych stronach

:) raz ułożone leży 7 dni,uważam,że nie trzeba napowietrzać ponieważ w moim regionie w powietrzu jest dużo zarodników pleśni i grzybów ( tak mi się wydaje ) może są inne uzasadnienia ale takich nie znam :)

 

a na jaką odpowiedz czekasz,że CIĘ okłamię i napiszę 16,5*C a wilgotność 55%,każdy dzień o tej porze roku to inna temperatura i wilgotność i jeszcze 200 stron tak będę pisał

 

przykro MI bardzo,że tak odpowiadam ale te odpowiedzi są prawdziwe a nie wyczytane,nie sprawdzone i kłamliwe ( oprócz boczku,który się ciągną  :D )

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569761
Udostępnij na innych stronach

Tsosna, El Gregor napisał że robi to spontanicznie, jak popadnie, nie pochwalam, ale szacun bo wyroby jak już pisałem bardzo ładne. Jak chcesz książkowe warunki / jeszcze raz podkreślam wg. mojej wiedzy/ 10-13C, 70-80% wilgotności.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569762
Udostępnij na innych stronach

Tsosna, El Gregor napisał że robi to spontanicznie, jak popadnie, nie pochwalam, ale szacun bo wyroby jak już pisałem bardzo ładne. Jak chcesz książkowe warunki / jeszcze raz podkreślam wg. mojej wiedzy/ 10-13C, 70-80% wilgotności.

czyli takie warunki jak w dojrzewalni

wydaje mi się że na strychu jest bardziej sucho

 

 

 

a na jaką odpowiedz czekasz,że CIĘ okłamię i napiszę 16,5*C a wilgotność 55%,każdy dzień o tej porze roku to inna temperatura i wilgotność i jeszcze 200 stron tak będę pisał

nie chodziło mi o konkretną temperaturę, raczej zakres, na przykład że jak jest ponad 20° to zabierasz w chłodniejsze miejsce

jeśli robisz to na czuja, to wyczujesz że masz idealne warunki dla wędlin i wtedy spontanicznie (nawet jak popadnie) wystarczy zmierzyć co trzeba.

 

Ale i tak dziękuję za odpowiedzi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569782
Udostępnij na innych stronach

:) przed chwilą wróciłem z klubu motocyklowego i uciąłem kawałek kiełbasy która wisi od kilku dni w kuchni :):tongue:

 

post-41869-0-73264300-1507146632_thumb.jpgpost-41869-0-36521500-1507146647_thumb.jpg

 

post-41869-0-65622800-1507146663_thumb.jpg

 

tylko nie pytajcie o temperaturę i wilgotność bo nie sprawdzałem ale w smaku jako taka :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-569890
Udostępnij na innych stronach

:) wczoraj plamek pleśni jeszcze nie było,wilgoć robi swoje (taka pora roku ) przetarłem spirytusem i otwarcie w Rytych :)

 

post-41869-0-88941700-1507363201_thumb.jpgpost-41869-0-51633500-1507363214_thumb.jpg

 

post-41869-0-92854000-1507363231_thumb.jpgpost-41869-0-01745300-1507363249_thumb.jpg

 

post-41869-0-66092400-1507363267_thumb.jpgpost-41869-0-59887100-1507363290_thumb.jpg

 

post-41869-0-35345600-1507363308_thumb.jpgpost-41869-0-37338100-1507363326_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-570214
Udostępnij na innych stronach

Jakiś rok temu zaszczepiłem wędzonki pleśnią do salami i sobie wsiały w piwnicy - tam mam prawie stałą temperaturę latem i zimą - ok. 14 C i tak tym bakteriom się spodobał klimat , że miałem problem z pozbyciem się ich , a nie będę jadł "na okręta" takich wędlin - nie wiedziałem że spirytus by je "załatwił"  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/166/#findComment-570230
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.