Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:clap:  :clap:  :clap:  :clap: Super Grzesiu, może powtórzysz wyrób? ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/170/#findComment-573718
Udostępnij na innych stronach

 

 

Te przed ostatnie - jak autentyk z bazaru Różyckiego

W stanie wojennym :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/170/#findComment-573727
Udostępnij na innych stronach

Ostatnie zdjęcie rozwaliło system.pozdrawiam :clap:

jak to powiedzieć...

oba ostatnie rozwaliły system :)

aż strach się bać :)

 

Przerażająco super fotki :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Edytowane przez Skalar50
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/170/#findComment-573756
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu, podeślij mi na pocztę (maxell11@wp.pl) oryginały tych zdjęć, to dołączymy do kalendarza. Z forum nie mogę pobrać, gdyż sa zmniejszone i maja wypalone logo (z automatu).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/170/#findComment-573757
Udostępnij na innych stronach

 

 

zapomniałem,że takie ,,sztuczki,, robiłem

 

Cuda Panie robiłeś, cuda  :)  :clap: 

Ostatnie fotki, rozbrajające  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/170/#findComment-573786
Udostępnij na innych stronach

:):D odnalazłem zdjęcia tego boczku o który było tyle zadymy :D

 

post-41869-0-08342600-1509656075_thumb.jpgpost-41869-0-63648400-1509656087_thumb.jpg

 

post-41869-0-03747900-1509656104_thumb.jpgpost-41869-0-28421700-1509656121_thumb.jpg

 

post-41869-0-51223500-1509656139_thumb.jpgpost-41869-0-69299400-1509656169_thumb.jpg

 

 


[Dodano: 02 lis 2017 - 21:58]

:)

 

post-41869-0-51188100-1509656298_thumb.jpgpost-41869-0-91320300-1509656310_thumb.jpg

 

post-41869-0-50409400-1509656324_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/170/#findComment-573789
Udostępnij na innych stronach

 

 

to ten boczek wykonany,,złą technologią,

Grzesiu, już sobie tak nie krzywduj :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/170/#findComment-573812
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, śliczny zestawik.

Z wdzięczności postawiłam koszyk :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/170/#findComment-573866
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witaj EL GREGOR, mam na imię Marcin i mieszkam w geometrycznym środku Polski. Jestem już jakiś czas z wędzarniczym bractwem, byłem na kursie podstawowym a teraz wybieram się na kurs z dziczyzny (mam nadzieje że się odbędzie). Nie chce cukrować i podlizywać się jak typowy świeżak ale robisz wspaniałe wyroby :clap: zainteresowała mnie ostatnia fotka cienkiej kiełbaski, widzę na przekroju dość dużą ilość gorczycy. Wiadomo,nadaje ostrości wyrobom. Ja daje 1g/kg mięsa, zdradzisz ile jest u Ciebie? Nie śmiem przecież prosić o cały przepis... :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/170/#findComment-575766
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie śmiem przecież prosić o cały przepis...
Jak znam Grzesia sypnął z ręki tak mniej więcej  :D  ;)  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/170/#findComment-575804
Udostępnij na innych stronach

:) tak jak napisał wyżej Muski :) sypnąłem gorczycę ze słoika, :) a ile się wsypało to nikt nie wie  :)

 

nigdy żadnych przypraw nie ważę :) oczywiście kiełbasę robię z takiego mięsa jakie w danej chwili leży na stole,żadnych proporcji ani segregacji :) żaden przepis na taką kiełbasę nie istnieje,za każdym razem wychodzi inna ale podobna do poprzednich.Składnikiem to szynka i słonina, oczywiście przyprawy;kminek,jałowiec,gorczyca,kolendra,rozmaryn,pieprz,ziele,liść,papryka słodka i ostra......... sól i peklosól.

 

Daję 18g\1kg mieszanki .pekluje się w lodówce 7 dni. :)


[Dodano: 16 lis 2017 - 21:39]

:) tak będzie wyglądała za tydzień ( tu brak gorczycy,prawdopodobnie nie miałem lub zapomniałem ) :)

 

post-41869-0-36231800-1510864628_thumb.jpgpost-41869-0-81262900-1510864649_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/170/#findComment-575810
Udostępnij na innych stronach

Daję 18g\1kg mieszanki .pekluje się w lodówce 7 dni. :)

 

 

Jak to 7 dni?? peklujesz na mokro ? Czy może na sucho bo w lodówce masz stałą niską temperaturę? jeśli na sucho to po co aż 7 dni? Chyba że chodzi tu o skruszenie mięsa, może o jego dojrzewanie (strzelam) :) Podsuszona piękna kiełbaska wygląda jakby nie była parzona a tylko wędzona?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/170/#findComment-575813
Udostępnij na innych stronach

borsi  - sama dawka peklosoli mówi jaki to rodzaj peklowania -  to peklowanie suche .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/170/#findComment-575821
Udostępnij na innych stronach

:) kiełbasy nie parzę ,,bo szkoda psuć smak,, :)  7 dni dlatego bo jak pekluję szynki to ,,skrawki,, idą na kiełbasy a że szynki,boczki,karkówki,polędwiczki,polędwice,drób pekluje tydzień to i mięso na kiełbasy  ,,musi,, też peklować się  7 dni a czy czas peklowania wpływa na smak i wygląd to nie wiem bo nigdy krócej nie peklowałem ( chyba,że mięso z dzika na samą kiełbasę to 3-4 dni) :)

 

zapomniałem,że jeszcze dosypuję cukier, oczywiście ze słoika :) dolewam trochę wody z kranu,łatwiej się wyrabia (jestem już ,,stary,, i idę na łatwiznę ) kiedyś nie dolewałem :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/170/#findComment-575833
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.