Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

kiełbasa Krzyżacka,

Czyżby potraktowana "grunwaldem" 1410 ??? :frantics: 

Grzesiu, współcześni  proszą o przepis tego cuda o historycznej nazwie  :yes:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/200/#findComment-694201
Udostępnij na innych stronach

:) Heniu  :) Ty mój wybawicielu  :) 

 

:) To dzisiaj Krzyżacka na talerzu  :tongue: przy sobocie po robocie :) 

post-41869-0-59003700-1612026080_thumb.jpgpost-41869-0-74330800-1612026093_thumb.jpg

 

post-41869-0-83608100-1612026106_thumb.jpgpost-41869-0-44818500-1612026121_thumb.jpg

 

post-41869-0-81921500-1612026141_thumb.jpgpost-41869-0-94631100-1612026162_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/200/#findComment-694523
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

:thumbsup::clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/200/#findComment-698732
Udostępnij na innych stronach

 

 

Paniom dużo,dużo zdrowia w Dniu Kobiet.
 

 

Bardzo dziękuję Grzesiu  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/200/#findComment-699261
Udostępnij na innych stronach

:) Kiełbasa ścinkowa.Szynka i słonina grzbietowa,peklowana mieszanką peklującą 20% peklosoli,80% sól morska.Przyprawy;jałowiec,kolendra,ziele,pieprz,kminek grubo tłuczone.20g mieszanki na 1kg mięsa.Peklowane 7 dni w lodówce.w trakcie wyrabiania dodałem 2g cukru pudru na 1kg mięsa,gorczycę,papryka słodka,ostra,150g whisky  Grand. wędzone ciepłym dymem do słomkowego koloru około 2,5h.

 

post-41869-0-11527400-1615656607_thumb.jpgpost-41869-0-95282400-1615656619_thumb.jpg

 

post-41869-0-03089400-1615656636_thumb.jpgpost-41869-0-23586100-1615656649_thumb.jpg

 

post-41869-0-37756100-1615656670_thumb.jpgpost-41869-0-41724700-1615656686_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/200/#findComment-699869
Udostępnij na innych stronach

:) To nie tak,że nie chcę  zdradzać przepisu tylko dlatego,że moje przepisy nie są zgodne z ogólnie przyjętymi przepisami. Na przykład,że pekluję mieszanką peklującą słoninę twardą, słoninę do kiełbas gdzie pekolosoli jest 20% a soli 80%.

Wczoraj ten sam opis kiełbasy ścinkowej wstawiłem na facebooku Wędliny domowe i nie został opublikowany, to nie pierwszy raz.Czuję się dyskryminowany dlatego coraz rzadziej coś wklejam.

Moje opisy nie trzymają się żadnych ram i są wymyślane prze zemnie.

Trudno, dlatego powoli usuwam się na bok. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/200/#findComment-699938
Udostępnij na innych stronach

@EL GREGOR, nie znaczy ze jak cos nie jest scisle z kunsztem to nie jest smaczne , jestesmy dorosli kazdy ma wybor , ja chetnie wykorzystam twoje przepisy , uzywam dym wedzarniczy w plynie ktory tez nie wszyscy uwazaja za dobry dodatek , moja kuchnia moj wybor , gotuje od ponad 30 lat , i jeszcze nie podtrulam nikogo , a jestem samoukiem ksiazkowym  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/200/#findComment-699942
Udostępnij na innych stronach

W dodatku peklosoli do słoniny nie widzę nic złego, natomiast pelkowania mięsa taką mieszanką nie polecam ze względu na bezpieczeństwo mikrobiologiczne wyrobów.

Co do publikacji przepisu - przecież nic nie stoi na przeszkodzie żeby administracja dopisała, że nie zaleca się stosowania takiej "mieszanki"  peklosoli.

O bezpieczeństwie "mieszanek" peklosoli jest już trochę na forum:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13742-minimalna-zawarto%C5%9B%C4%87-azotynu-w-gotowym-wyrobie/

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/200/#findComment-699946
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moje opisy nie trzymają się żadnych ram i są wymyślane prze zemnie.

Drogi Grzesiu, doskonale o tym wiemy i z tym zastrzeżeniem, na forum nie widzę problemów. Jeśli chodzi zaś o grupę, ta rządzi się nieco innymi prawami. Administracja grupy uczulona jest na przestrzeganie prawidłowych technologii produkcji wyrobów mięsnych i w tym wypadku zadziałała prawidłowo. Dlaczego? Otóż zaraz znajdzie się ktoś, kto zamiast soli morskiej użyje zwykłej, kuchennej i w przypadku zachowania proponowanego przez Ciebie składu mieszanki, może mieć problem z bezpiecznym zapeklowaniem mięsa, jeśli w dodatku zastosuje peklowanie 48 godzinne.

Wiemy, że sól morska zawiera w swym składzie pewne ilości azotanów, co w zestawieniu z 20% dodatkiem peklosoli, wspartym ośmiodniowym okresem peklowania, czyni Twój wyrób bezpiecznym. Jednak nie wszystkim jest to wiadome i naruszenie tej zasady w jakimkolwiek punkcie, stwarzać może problemy.

Dlatego, nie obrażaj się na administrację grupy, gdyż ta działała wyłącznie w dobrej wierze.

Na naszym forum, wiele osób z niecierpliwością oczekuje na Twoje wrzutki technologiczne, okraszone wspaniałymi sesjami zdjęciowymi. Pisz dalej.

Serdecznie pozdrawiam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/200/#findComment-699984
Udostępnij na innych stronach

:) Dziękuję za wyjaśnienie zaistniałej sytuacji  :) 

 

Nie wiedziałem,że takie zasady istnieją,będę o tym pamiętał.

 

Mirku,życzę miłego dnia i dużo,dużo zdrowia. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/200/#findComment-699986
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wiemy, że sól morska zawiera w swym składzie pewne ilości azotanów, co w zestawieniu z 20% dodatkiem peklosoli, wspartym ośmiodniowym okresem peklowania, czyni Twój wyrób bezpiecznym.
 

Nie zgadzam się z tak kategorycznym stwierdzeniem - nie każda sól morska ma w składzie azotany, a nawet jeśli to nie w ilości zabezpieczającej bakteriologicznie wyroby. Przy mieszance 20% peklosoli na 80% soli morskiej nie  można być pewnym bezpieczeństwa wyrobów.

Oczywiście wielu robi wyroby tylko na soli nawet kamiennej przez wiele lat i nic się nie dzieje, ale nie  można być pewnym bezpieczeństwa takich wyrobów.

Składniki soli morskiej w 100 g: chlor 51,6 - 55,8 g, sód 33,10 - 35,30 g, magnez 0,38 - 0,68g, wapń 0,04 - 0,18 g, potas 0,08 - 0,18 g, siarczany 0,87 - 2,10 g, żelazo 0,80 - 1,60 mg, mangan poniżej 0,005 mg, cynk 0,37 - 0,72 mg
.
.
.
Należy dodać, że w składzie chemicznym soli morskiej nie zaobserwowano związków azotowych

 

Żródło: https://www.up.lublin.pl/files/food/katedra_miesa/sprawozdania/sprawozdanie-z-badan-podstawowych.pdf

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/200/#findComment-699997
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.