Maxell Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5001 Opublikowano 14 Marca 2021 Może zbyt stanowczo się wyraziłem, zatem uściślę. Moim zdaniem, wyrób oparty na mięsie peklowanym taka mieszanką, a w dodatku w czterokrotnie przedłużonym procesie peklowania, można uznać za bezpieczny.Jeśli zaś chodzi o sole morskie, to jest multum i wszystkie różnią się składem, w zależności od miejsca pozyskania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5002 Opublikowano 14 Marca 2021 Witam,a nasza sól Kłodawska zawiera Na-39.20% Cl -60.50% So4 - 0.30% Ca -0.12% SiO2 -0.04% K - 0.009% Mg-0.0001% Br -89mg/kg Sr -4,50mg/kg Fe -2,16mg/kg Al -1,47mg/kg Si -1,10mg/kg Se , Zn, Cu, Co <1,00mg/kg Mn -0,5mg/kg Cr -0,16mg/kg Mo - 0,15mg/kgmyślę że nasza sól jest o wiele lepsza bo istnieje już co najmniej 250 milionów lat i jest Polskaja stosuję ją do wszystkiegogratulacje za 5000pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5003 Opublikowano 14 Marca 2021 EL GREGOR w sumie na forum trzyma mnie odwiedzanie Twojego postu, super fotki, które zachęcają żeby zrobić własny wyrób.Rozumiem rodzinna tradycja... ale możesz mi wytłumaczyć co jest złego w peklowaniu peklosolą ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5004 Opublikowano 14 Marca 2021 Wczoraj ten sam opis kiełbasy ścinkowej wstawiłem na facebooku Wędliny domowe i nie został opublikowany, Co to ten facebooku, pewnie Halusia przepis schowała.... Czuję się dyskryminowany dlatego coraz rzadziej coś wklejam. Ci z lg b t też się czują.... ale możesz mi wytłumaczyć co jest złego w peklowaniu peklosolą ? Uczulenie na peklosól ma wielu, Grzesiu kto wie, że chodzi o intuicje, o zrobienie wędliny tak, by z odrobiną peklosoli była trwała, można to zrobić, rozdrobnienie,alkohol, glukoza, zmiana ph, zmniejszenie ilości wody, wędzenie, to wszystko wpływa na trwałość takiego wyrobu. Tylko jeszcze jedno, by to zrobić, trzeba parę lat doświadczenia, trzeba czuć mięsko, trzeba wiedzieć jaki mamy cel. O takich pacjentach mówi się - pasjonaci, jest ich niewielu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5005 Opublikowano 14 Marca 2021 Uczulenie na peklosól ma wielu, Grzesiu kto wie, że chodzi o intuicje, o zrobienie wędliny tak, by z odrobiną peklosoli była trwała, można to zrobić, rozdrobnienie, alkohol, glukoza, zmiana ph, zmniejszenie ilości wody, wędzenie, to wszystko wpływa na trwałość takiego wyrobu. Tylko jeszcze jedno, by to zrobić, trzeba parę lat doświadczenia, trzeba czuć mięsko, trzeba wiedzieć jaki mamy cel. O takich pacjentach mówi się - pasjonaci, jest ich niewielu. Celne podsumowanie Pis-Panie Umiejętność syntezy jest cechą wyróżniająca pionierów rozwoju Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5006 Opublikowano 15 Marca 2021 Piotr napisał to bardzo dobrze ,moje oko jest wagą a lata w produkcji wędlin wiele mnie nauczyły. Miałem tez porażki,szczególnie przy eksperymentowaniu,kilogramy mięsa musiałem wyrzucić do śmietnika. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5007 Opublikowano 15 Marca 2021 (edytowane) Piotrek trafiłeś w punkt z tym podsumowaniem, Grzegorz kiedyś się obrażał teraz chyba wie że fachowcem zrobiły go między innymi doświadczenia... Intuicja, historie rodzinne, wspomnienia i lata empiryzmu mimo że nie są szkołą rodzą dobrych rzemieślników.... PSMusimy tylko pamiętać, że "młode gorące głowy" bardzo mało wiedzą a bardzo dużo chcą już... A to mieszanka wybuchowa Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Edytowane 15 Marca 2021 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5008 Opublikowano 16 Marca 2021 (edytowane) a nasza sól Kłodawska zawieraI też jest morska Grzesiu moje gratulacje z okazji posta nr 5000. Chyba jesteś rekordzistą Edytowane 16 Marca 2021 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5009 Opublikowano 16 Marca 2021 a nasza sól Kłodawska zawieraI też jest morska No tak, ale od paru ładnych lat spokojnie zalega pod ziemią.Na dodatek nie zawiera świeżych dodatków w postaci mewich odchodów czy śniętych ryb, które ją bardzo wzbogacają.Widziałem odsalarnie w różnych miejscach, także wiem co piszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5010 Opublikowano 16 Marca 2021 Żeby zmienić temat,proponuje do piwka świńskie uszy.Parzone z osoloną wodą,warzywami i przyprawami 1h.Wędzone ciepłym dymem. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5011 Opublikowano 16 Marca 2021 No to teraz Grzesiu same głuche świnie w Bartoszycach chodzą, to już drugi rejon w Polsce bo po Wielkopolsce grasuje Andrzeje... k. Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5012 Opublikowano 16 Marca 2021 bo po Wielkopolsce grasuje Andrzeje... k. Uszy wp. to uwielbiam . Wędzone bardzo mi smakują ale nigdy wędzonych nie robiłem ...... może dlatego że piwka już prawie nie piję . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5013 Opublikowano 20 Marca 2021 szynka warmińska peklowana na sucho mieszanką peklującą 27g na 1 kg mięsa.Peklowana 10 dni potem nastąpiło ,,przepalanie,, na wisząco 3 dni. Wędzona ciepłym dymem około 3h.Obsychała na strychu. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5014 Opublikowano 20 Marca 2021 potem nastąpiło ,,przepalanie,, na wisząco 3 dni. i wszystko jasne Jak długo wisiała na strychu?Wiesz jakie tam warunki panowały? + / - ? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5015 Opublikowano 20 Marca 2021 Cudeńko :clap: Zdradzisz składniki przyprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5016 Opublikowano 20 Marca 2021 temperatury nie mierzyłem, przyprawy to;kolendra,jałowiec,kminek,pieprz,liść,ziele tłuczone w moździerzu,gorczyca,2g cukru pudru na 1kg mięsa żeby zrobić szynkę surową to musiałem zawinąć w tetrę, ponieważ w mojej wędzarni nie uzyskam zimnego dymu głównie chodziło mi tylko obsuszenie szynek i cel zostało osiągnięty.Pierwsza faza osuszania to już nastąpiła podczas ,,przepalania,,. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5017 Opublikowano 20 Marca 2021 Bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5018 Opublikowano 21 Marca 2021 koniec zimy to i koniec z podsuszanymi wędlinami, wiosna się zaczyna. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5019 Opublikowano 21 Marca 2021 Piękne, przez Ciebie muszę iść coś przekąsić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5020 Opublikowano 21 Marca 2021 Ziomal, nie szczuj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5021 Opublikowano 21 Marca 2021 Parzone z osoloną wodą,warzywami i przyprawami Dla mnie osobiście to smakołyk -ale tylko, z pieca /grilla na chrupko Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5022 Opublikowano 21 Marca 2021 Grzesiu ty potrafisz poprawic czlowiekowi humor! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5023 Opublikowano 23 Marca 2021 Grażka wyjechała,trzeba zrobić obiad a ,że zamrożona biała to trzeba wykorzystać, zrobić obiad męski z piwkiem. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-701094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5024 Opublikowano 24 Marca 2021 Super kolorowo! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-701172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5025 Opublikowano 25 Marca 2021 mięso zapeklowane i pasztet zrobiony. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-701391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.