Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może zbyt stanowczo się wyraziłem, zatem uściślę. Moim zdaniem, wyrób oparty na mięsie peklowanym taka mieszanką, a w dodatku w czterokrotnie przedłużonym procesie peklowania, można uznać za bezpieczny.

Jeśli zaś chodzi o sole morskie, to jest multum i wszystkie różnią się składem, w zależności od miejsca pozyskania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700002
Udostępnij na innych stronach

Witam,

a nasza sól Kłodawska zawiera  Na-39.20%

                                                  Cl -60.50%

                                                  So4 - 0.30%

                                                  Ca -0.12%

                                                  SiO2 -0.04%

                                                  K - 0.009%

                                                 Mg-0.0001%

                                                 Br -89mg/kg

                                                  Sr -4,50mg/kg

                                                 Fe -2,16mg/kg

                                                 Al -1,47mg/kg

                                                 Si -1,10mg/kg

                                                 Se , Zn, Cu, Co <1,00mg/kg

                                                 Mn -0,5mg/kg

                                                 Cr -0,16mg/kg

                                                 Mo - 0,15mg/kg

myślę że nasza sól jest o wiele lepsza bo istnieje już co najmniej 250 milionów lat i jest Polska

ja stosuję ją do wszystkiego

gratulacje za 5000

pozdrawiam Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700003
Udostępnij na innych stronach

EL GREGOR w sumie na forum trzyma mnie odwiedzanie Twojego postu, super fotki, które zachęcają żeby zrobić własny wyrób.

Rozumiem rodzinna tradycja... ale możesz mi wytłumaczyć co jest złego w peklowaniu peklosolą ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700009
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj ten sam opis kiełbasy ścinkowej wstawiłem na facebooku Wędliny domowe i nie został opublikowany,

 

Co to ten facebooku, pewnie Halusia przepis schowała....  :cool: 

 

 

 

Czuję się dyskryminowany dlatego coraz rzadziej coś wklejam.

 

Ci z lg b t też się czują....  :cool:

 

 

 

ale możesz mi wytłumaczyć co jest złego w peklowaniu peklosolą ?

 

Uczulenie na peklosól ma wielu, Grzesiu kto wie, że chodzi o intuicje, o zrobienie wędliny tak, by z odrobiną peklosoli była trwała, można to zrobić, rozdrobnienie,

alkohol, glukoza, zmiana ph, zmniejszenie ilości wody, wędzenie, to wszystko wpływa na trwałość takiego wyrobu. Tylko jeszcze jedno, by to zrobić, trzeba parę lat doświadczenia, trzeba czuć mięsko, trzeba wiedzieć jaki mamy cel. O takich pacjentach  mówi się - pasjonaci, jest ich niewielu.  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700035
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uczulenie na peklosól ma wielu, Grzesiu kto wie, że chodzi o intuicje, o zrobienie wędliny tak, by z odrobiną peklosoli była trwała, można to zrobić, rozdrobnienie, alkohol, glukoza, zmiana ph, zmniejszenie ilości wody, wędzenie, to wszystko wpływa na trwałość takiego wyrobu. Tylko jeszcze jedno, by to zrobić, trzeba parę lat doświadczenia, trzeba czuć mięsko, trzeba wiedzieć jaki mamy cel. O takich pacjentach  mówi się - pasjonaci, jest ich niewielu.
 

Celne podsumowanie Pis-Panie  :thumbsup:  

Umiejętność syntezy jest cechą wyróżniająca pionierów rozwoju  :yes:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700040
Udostępnij na innych stronach

:) Piotr napisał to bardzo dobrze ,moje oko jest wagą a lata w produkcji wędlin wiele mnie nauczyły. Miałem tez porażki,szczególnie przy eksperymentowaniu,kilogramy mięsa musiałem wyrzucić do śmietnika. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700085
Udostępnij na innych stronach

Piotrek trafiłeś w punkt z tym podsumowaniem, Grzegorz kiedyś się obrażał teraz chyba wie że fachowcem zrobiły go między innymi doświadczenia... Intuicja, historie rodzinne, wspomnienia i lata empiryzmu mimo że nie są szkołą rodzą dobrych rzemieślników....

 

PS

Musimy tylko pamiętać, że "młode gorące głowy" bardzo mało wiedzą a bardzo dużo chcą już... A to mieszanka wybuchowa

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700138
Udostępnij na innych stronach

a nasza sól Kłodawska zawiera

I też jest morska :tongue:

Grzesiu moje gratulacje z okazji posta nr 5000. Chyba jesteś rekordzistą ;)

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700169
Udostępnij na innych stronach

 

a nasza sól Kłodawska zawiera

I też jest morska :tongue:

 

No tak, ale od paru ładnych lat spokojnie zalega pod ziemią.

Na dodatek nie zawiera świeżych dodatków w postaci mewich odchodów czy śniętych ryb, które ją bardzo wzbogacają.

Widziałem odsalarnie w różnych miejscach, także wiem co piszę.

 

Pozdrawiam

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700183
Udostępnij na innych stronach

:)Żeby zmienić temat,proponuje do piwka świńskie uszy.Parzone z osoloną wodą,warzywami i przyprawami 1h.Wędzone ciepłym dymem.

 

post-41869-0-01893500-1615896196_thumb.jpgpost-41869-0-75135800-1615896210_thumb.jpg

 

post-41869-0-10499300-1615896222_thumb.jpgpost-41869-0-49174200-1615896233_thumb.jpg

 

post-41869-0-97489000-1615896246_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700194
Udostępnij na innych stronach

No to teraz Grzesiu same głuche świnie w Bartoszycach chodzą, to już drugi rejon w Polsce bo po Wielkopolsce grasuje Andrzeje... k.

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700197
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo po Wielkopolsce grasuje Andrzeje... k.

 

Uszy wp. to uwielbiam . Wędzone bardzo mi smakują  ale nigdy wędzonych nie robiłem ...... może dlatego że piwka już prawie nie piję . :facepalm::)

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700221
Udostępnij na innych stronach

:)  szynka warmińska peklowana na sucho mieszanką peklującą 27g na 1 kg mięsa.Peklowana 10 dni potem nastąpiło ,,przepalanie,, na wisząco 3 dni. Wędzona ciepłym dymem około 3h.Obsychała na strychu.

 

post-41869-0-55371000-1616237400_thumb.jpgpost-41869-0-09192600-1616237414_thumb.jpg

 

post-41869-0-78067600-1616237427_thumb.jpgpost-41869-0-58694400-1616237442_thumb.jpg

 

post-41869-0-35192100-1616237457_thumb.jpgpost-41869-0-14698900-1616237472_thumb.jpg

 

post-41869-0-76089000-1616237487_thumb.jpgpost-41869-0-22971200-1616237501_thumb.jpg

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700609
Udostępnij na innych stronach

 

 

potem nastąpiło ,,przepalanie,, na wisząco 3 dni.
 

:thumbsup:  i wszystko jasne  :thumbsup:  :clap:

Jak długo wisiała na strychu?

Wiesz jakie tam warunki panowały? + / - ?

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700617
Udostępnij na innych stronach

:) temperatury nie mierzyłem,

 

przyprawy to;kolendra,jałowiec,kminek,pieprz,liść,ziele tłuczone w moździerzu,gorczyca,2g cukru pudru na 1kg mięsa

 

żeby zrobić szynkę surową to musiałem zawinąć w tetrę, ponieważ w mojej wędzarni nie uzyskam zimnego dymu głównie chodziło mi tylko obsuszenie szynek i cel zostało osiągnięty.Pierwsza faza osuszania to już nastąpiła podczas ,,przepalania,,.

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700641
Udostępnij na innych stronach

Ziomal, nie szczuj. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700779
Udostępnij na innych stronach

 

 

Parzone z osoloną wodą,warzywami i przyprawami
Dla mnie osobiście to smakołyk -ale tylko, z pieca /grilla na chrupko  :D  ;)   

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-700780
Udostępnij na innych stronach

:) Grażka wyjechała,trzeba zrobić obiad a ,że zamrożona biała to trzeba wykorzystać, zrobić obiad męski z piwkiem.

 

post-41869-0-06269100-1616514227_thumb.jpgpost-41869-0-26145400-1616514236_thumb.jpg

 

post-41869-0-26362800-1616514249_thumb.jpgpost-41869-0-52354900-1616514260_thumb.jpgpost-41869-0-48815400-1616514274_thumb.jpgpost-41869-0-01260400-1616514289_thumb.jpgpost-41869-0-02813200-1616514306_thumb.jpgpost-41869-0-99591300-1616514325_thumb.jpgpost-41869-0-53970800-1616514340_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/201/#findComment-701094
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.