Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czytam od pierwszej strony, jestem dopiero na 200 stronie , jestem pełen podziwu za te solenie. Tak trzymaj. Wyroby super a aranżacja jak w dobrym filmie.  Uwielbiam łowić rybki a z motorem rozstałem się w 85r. Brawo Ty. 

Edytowane przez dmirek62

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/199/#findComment-705937
Udostępnij na innych stronach

Grzesiek, w Twoim temacie od pierwszego zdjęcia jest i pięknie i smacznie :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/199/#findComment-706730
Udostępnij na innych stronach

:)

Kiełbasy zawsze robię ze ścinek szynek,które pekluje na sucho i mokro.

Te ścinki kroje na kawałki 4x4cm,do tego słoninę kroje na paski o grubości 5mm ( słoniny zawsze używam tylko tyle żeby przykryć mięso ). Mięso pekluję mieszanką peklującą ( skład mieszanki parę stron trzeba się cofnąć ) 20g/1kg.Słoninę też posypuję ( słonina zabezpiecza prze utlenianiem się mięsa ) Czas peklowanie w lodowce 7 dni ( 7dni dlatego ,ze inne wędliny ,też pekluję 7 dni. 

Po 7 dniach ,,ładniejsze ,, kawałki szynki kroje na 1x1cmlub większe to zleży jaką kiełbasę będę robił.Bardzie przerośnięte tłuszczem mielę na szarpaku,słoninę i tłuste 3mm.Zaczynam wyrabiać od krojonego,potem szarpak i na końcu tłuste. ( jak się lenię to dodaje trochę wody z kranu na 10kg, 0,5l )

Wędzę ciepłym dymem około 2,5-3h,dąb sezonowany minimum rok. :)

Chciałem wstawić zdjęcia ale coś nie wchodzą. widzę jedno weszło.

post-41869-0-23043800-1620403216_thumb.jpg

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/199/#findComment-706762
Udostępnij na innych stronach

:)

Kiełbasy zawsze robię ze ścinek szynek,które pekluje na sucho i mokro.

Te ścinki kroje na kawałki 4x4cm,do tego słoninę kroje na paski o grubości 5mm ( słoniny zawsze używam tylko tyle żeby przykryć mięso ). Mięso pekluję mieszanką peklującą ( skład mieszanki parę stron trzeba się cofnąć ) 20g/1kg.Słoninę też posypuję ( słonina zabezpiecza prze utlenianiem się mięsa ) Czas peklowanie w lodowce 7 dni ( 7dni dlatego ,ze inne wędliny ,też pekluję 7 dni. 

Po 7 dniach ,,ładniejsze ,, kawałki szynki kroje na 1x1cmlub większe to zleży jaką kiełbasę będę robił.Bardzie przerośnięte tłuszczem mielę na szarpaku,słoninę i tłuste 3mm.Zaczynam wyrabiać od krojonego,potem szarpak i na końcu tłuste. ( jak się lenię to dodaje trochę wody z kranu na 10kg, 0,5l )

Wędzę ciepłym dymem około 2,5-3h,dąb sezonowany minimum rok. :)

Chciałem wstawić zdjęcia ale coś nie wchodzą. widzę jedno weszło.

gdzie mieso kupujesz?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/199/#findComment-706800
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

:( dlaczego nie mogę wstawiać zdjęć od maja , widnieje informacja ,, Wysyłanie plików nie jest dozwolone ,, .mam karę  ;)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/199/#findComment-727898
Udostępnij na innych stronach

Masz po prostu wyczerpany limit wysyłkowy. Napisz do vtec'a o zwiększenie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/199/#findComment-727904
Udostępnij na innych stronach

:) wejdziemy na miękko w temat , sielawa i płotka z patelni :tongue: super sprawa  :) 

 

post-41869-0-55274600-1634912336_thumb.jpgpost-41869-0-84154000-1634912350_thumb.jpg

 

post-41869-0-01213500-1634912367_thumb.jpgpost-41869-0-63096400-1634912384_thumb.jpg

 

post-41869-0-59840400-1634912402_thumb.jpgpost-41869-0-50170700-1634912423_thumb.jpg

 

post-41869-0-51497300-1634912444_thumb.jpgpost-41869-0-18527600-1634912463_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/199/#findComment-728064
Udostępnij na innych stronach

Bratnia dusza pichcenia na ognisku :thumbsup:

 

 

sielawa i płotka z patelni :tongue: super sprawa :)
 

Rybka sam miód w ustach.... :tongue: Ostatnio z braku czasu zaniedbałem pichcenie, niedługo postaram się nadrobić. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/199/#findComment-728110
Udostępnij na innych stronach

:) żeby lepiej smakowało zrobiłem masełko, łososia wędziłem  wcześniej :tongue:

 

post-41869-0-48636600-1634975924_thumb.jpgpost-41869-0-32369400-1634975957_thumb.jpg

 

post-41869-0-99102600-1634975977_thumb.jpgpost-41869-0-33006500-1634975995_thumb.jpg

 

post-41869-0-80076900-1634976033_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/199/#findComment-728151
Udostępnij na innych stronach

A co to za śmietana była że tyle masła wyszło i do tego takie żółte ? Wygodnie robione w mikserze ale chyba dłużej się robi niż w słoiku ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/199/#findComment-728158
Udostępnij na innych stronach

A co to za śmietana była że tyle masła wyszło i do tego takie żółte ? Wygodnie robione w mikserze ale chyba d

ja w mikserze 12min. i gotowa :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/199/#findComment-728170
Udostępnij na innych stronach

:)

Żółte masło bo prawdziwa śmietana, łyżkę ciężko wbić jak nabieram ze słoika, tyle masła wychodzi z 0,9l. śmietany

 

Ubijam w mikserze 4-6 min.

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/199/#findComment-728173
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żółte masło bo prawdziwa śmietana

no tak to wszystko wyjaśnia :) ja mam dostępną tylko 30 tke , tak z 35% objętości śmietany wychodzi masełka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/199/#findComment-728229
Udostępnij na innych stronach

tyle masła wychodzi z 0,9l. śmietany

 

Możesz podać ile mniej więcej (wagowo albo procentowo).

Edytowane przez tytan58
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/199/#findComment-728237
Udostępnij na innych stronach

 

 

tyle masła wychodzi z 0,9l. śmietan
 

 

 

około 0,5kg 
 

0,5 kg masła to ok. 410 g tłuszczu.

410/900=45,6%

Tak wysokoprocentową miałeś śmietanę? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/199/#findComment-728749
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem ile procent ale takiej śmietany w życiu nie widziałem :) żeby wyjąc ze słoika to trudno  wbić łyżkę ,do tego jest żółta .Mleka na sery też biorę od tej Pani.

 

post-41869-0-55972100-1635346793_thumb.jpgpost-41869-0-33070200-1635346810_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/199/#findComment-728884
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.