Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ty ziomalek, to potrafisz wprowadzić w odpowiedni nastrój. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/203/#findComment-705791
Udostępnij na innych stronach

Czytam od pierwszej strony, jestem dopiero na 200 stronie , jestem pełen podziwu za te solenie. Tak trzymaj. Wyroby super a aranżacja jak w dobrym filmie.  Uwielbiam łowić rybki a z motorem rozstałem się w 85r. Brawo Ty. 

Edytowane przez dmirek62

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/203/#findComment-705937
Udostępnij na innych stronach

Grzesiek, w Twoim temacie od pierwszego zdjęcia jest i pięknie i smacznie :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/203/#findComment-706730
Udostępnij na innych stronach

:)

Kiełbasy zawsze robię ze ścinek szynek,które pekluje na sucho i mokro.

Te ścinki kroje na kawałki 4x4cm,do tego słoninę kroje na paski o grubości 5mm ( słoniny zawsze używam tylko tyle żeby przykryć mięso ). Mięso pekluję mieszanką peklującą ( skład mieszanki parę stron trzeba się cofnąć ) 20g/1kg.Słoninę też posypuję ( słonina zabezpiecza prze utlenianiem się mięsa ) Czas peklowanie w lodowce 7 dni ( 7dni dlatego ,ze inne wędliny ,też pekluję 7 dni. 

Po 7 dniach ,,ładniejsze ,, kawałki szynki kroje na 1x1cmlub większe to zleży jaką kiełbasę będę robił.Bardzie przerośnięte tłuszczem mielę na szarpaku,słoninę i tłuste 3mm.Zaczynam wyrabiać od krojonego,potem szarpak i na końcu tłuste. ( jak się lenię to dodaje trochę wody z kranu na 10kg, 0,5l )

Wędzę ciepłym dymem około 2,5-3h,dąb sezonowany minimum rok. :)

Chciałem wstawić zdjęcia ale coś nie wchodzą. widzę jedno weszło.

post-41869-0-23043800-1620403216_thumb.jpg

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/203/#findComment-706762
Udostępnij na innych stronach

:)

Kiełbasy zawsze robię ze ścinek szynek,które pekluje na sucho i mokro.

Te ścinki kroje na kawałki 4x4cm,do tego słoninę kroje na paski o grubości 5mm ( słoniny zawsze używam tylko tyle żeby przykryć mięso ). Mięso pekluję mieszanką peklującą ( skład mieszanki parę stron trzeba się cofnąć ) 20g/1kg.Słoninę też posypuję ( słonina zabezpiecza prze utlenianiem się mięsa ) Czas peklowanie w lodowce 7 dni ( 7dni dlatego ,ze inne wędliny ,też pekluję 7 dni. 

Po 7 dniach ,,ładniejsze ,, kawałki szynki kroje na 1x1cmlub większe to zleży jaką kiełbasę będę robił.Bardzie przerośnięte tłuszczem mielę na szarpaku,słoninę i tłuste 3mm.Zaczynam wyrabiać od krojonego,potem szarpak i na końcu tłuste. ( jak się lenię to dodaje trochę wody z kranu na 10kg, 0,5l )

Wędzę ciepłym dymem około 2,5-3h,dąb sezonowany minimum rok. :)

Chciałem wstawić zdjęcia ale coś nie wchodzą. widzę jedno weszło.

gdzie mieso kupujesz?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/203/#findComment-706800
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

:( dlaczego nie mogę wstawiać zdjęć od maja , widnieje informacja ,, Wysyłanie plików nie jest dozwolone ,, .mam karę  ;)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/203/#findComment-727898
Udostępnij na innych stronach

Masz po prostu wyczerpany limit wysyłkowy. Napisz do vtec'a o zwiększenie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/203/#findComment-727904
Udostępnij na innych stronach

:) wejdziemy na miękko w temat , sielawa i płotka z patelni :tongue: super sprawa  :) 

 

post-41869-0-55274600-1634912336_thumb.jpgpost-41869-0-84154000-1634912350_thumb.jpg

 

post-41869-0-01213500-1634912367_thumb.jpgpost-41869-0-63096400-1634912384_thumb.jpg

 

post-41869-0-59840400-1634912402_thumb.jpgpost-41869-0-50170700-1634912423_thumb.jpg

 

post-41869-0-51497300-1634912444_thumb.jpgpost-41869-0-18527600-1634912463_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/203/#findComment-728064
Udostępnij na innych stronach

Bratnia dusza pichcenia na ognisku :thumbsup:

 

 

sielawa i płotka z patelni :tongue: super sprawa :)
 

Rybka sam miód w ustach.... :tongue: Ostatnio z braku czasu zaniedbałem pichcenie, niedługo postaram się nadrobić. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/203/#findComment-728110
Udostępnij na innych stronach

:) żeby lepiej smakowało zrobiłem masełko, łososia wędziłem  wcześniej :tongue:

 

post-41869-0-48636600-1634975924_thumb.jpgpost-41869-0-32369400-1634975957_thumb.jpg

 

post-41869-0-99102600-1634975977_thumb.jpgpost-41869-0-33006500-1634975995_thumb.jpg

 

post-41869-0-80076900-1634976033_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/203/#findComment-728151
Udostępnij na innych stronach

A co to za śmietana była że tyle masła wyszło i do tego takie żółte ? Wygodnie robione w mikserze ale chyba dłużej się robi niż w słoiku ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/203/#findComment-728158
Udostępnij na innych stronach

A co to za śmietana była że tyle masła wyszło i do tego takie żółte ? Wygodnie robione w mikserze ale chyba d

ja w mikserze 12min. i gotowa :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/203/#findComment-728170
Udostępnij na innych stronach

:)

Żółte masło bo prawdziwa śmietana, łyżkę ciężko wbić jak nabieram ze słoika, tyle masła wychodzi z 0,9l. śmietany

 

Ubijam w mikserze 4-6 min.

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/203/#findComment-728173
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żółte masło bo prawdziwa śmietana

no tak to wszystko wyjaśnia :) ja mam dostępną tylko 30 tke , tak z 35% objętości śmietany wychodzi masełka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/203/#findComment-728229
Udostępnij na innych stronach

tyle masła wychodzi z 0,9l. śmietany

 

Możesz podać ile mniej więcej (wagowo albo procentowo).

Edytowane przez tytan58
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/203/#findComment-728237
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.