Henio Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #4876 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Grzesiu, współcześni proszą o przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-694293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4877 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Heniu Ty mój wybawicielu To dzisiaj Krzyżacka na talerzu przy sobocie po robocie Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-694523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #4878 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Jak zawsze piękna! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-694526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4879 Opublikowano 4 Lutego 2021 Kiełbasa i polędwiczka z dzika. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-695186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4880 Opublikowano 16 Lutego 2021 Wiosna coraz bliżej. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-696842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #4881 Opublikowano 17 Lutego 2021 U Ciebie Grzesiu to zawsze maj na tapecie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-697010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4882 Opublikowano 3 Marca 2021 trzeba się odkażać, jedynie siwucha chroni przed wirusem Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-698728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4883 Opublikowano 3 Marca 2021 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-698732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4884 Opublikowano 3 Marca 2021 trzeba się odkażać Przy takich zakuskach Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-698735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4885 Opublikowano 3 Marca 2021 Grzesiu Ty to potrafisz nam dodac zapału do działania! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-698747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4886 Opublikowano 8 Marca 2021 Paniom dużo,dużo zdrowia w Dniu Kobiet. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-699259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4887 Opublikowano 8 Marca 2021 Paniom dużo,dużo zdrowia w Dniu Kobiet. Bardzo dziękuję Grzesiu Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-699261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4888 Opublikowano 13 Marca 2021 Kiełbasa ścinkowa.Szynka i słonina grzbietowa,peklowana mieszanką peklującą 20% peklosoli,80% sól morska.Przyprawy;jałowiec,kolendra,ziele,pieprz,kminek grubo tłuczone.20g mieszanki na 1kg mięsa.Peklowane 7 dni w lodówce.w trakcie wyrabiania dodałem 2g cukru pudru na 1kg mięsa,gorczycę,papryka słodka,ostra,150g whisky Grand. wędzone ciepłym dymem do słomkowego koloru około 2,5h. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-699869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4889 Opublikowano 13 Marca 2021 To coś nowego ... El Gregor zdradza przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-699878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4890 Opublikowano 13 Marca 2021 KIelbasa bardzo fajna, a scinki ........jeszcze lepsze Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-699890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4891 Opublikowano 13 Marca 2021 Potwierdzam! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-699892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4892 Opublikowano 14 Marca 2021 To nie tak,że nie chcę zdradzać przepisu tylko dlatego,że moje przepisy nie są zgodne z ogólnie przyjętymi przepisami. Na przykład,że pekluję mieszanką peklującą słoninę twardą, słoninę do kiełbas gdzie pekolosoli jest 20% a soli 80%.Wczoraj ten sam opis kiełbasy ścinkowej wstawiłem na facebooku Wędliny domowe i nie został opublikowany, to nie pierwszy raz.Czuję się dyskryminowany dlatego coraz rzadziej coś wklejam.Moje opisy nie trzymają się żadnych ram i są wymyślane prze zemnie.Trudno, dlatego powoli usuwam się na bok. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-699938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4893 Opublikowano 14 Marca 2021 @EL GREGOR, nie znaczy ze jak cos nie jest scisle z kunsztem to nie jest smaczne , jestesmy dorosli kazdy ma wybor , ja chetnie wykorzystam twoje przepisy , uzywam dym wedzarniczy w plynie ktory tez nie wszyscy uwazaja za dobry dodatek , moja kuchnia moj wybor , gotuje od ponad 30 lat , i jeszcze nie podtrulam nikogo , a jestem samoukiem ksiazkowym Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-699942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4894 Opublikowano 14 Marca 2021 W dodatku peklosoli do słoniny nie widzę nic złego, natomiast pelkowania mięsa taką mieszanką nie polecam ze względu na bezpieczeństwo mikrobiologiczne wyrobów.Co do publikacji przepisu - przecież nic nie stoi na przeszkodzie żeby administracja dopisała, że nie zaleca się stosowania takiej "mieszanki" peklosoli.O bezpieczeństwie "mieszanek" peklosoli jest już trochę na forum:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13742-minimalna-zawarto%C5%9B%C4%87-azotynu-w-gotowym-wyrobie/ Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-699946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4895 Opublikowano 14 Marca 2021 150g whisky Grzegorz, na jaką ilość mięsa? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-699955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4896 Opublikowano 14 Marca 2021 10kg mięsa 150g Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-699960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4897 Opublikowano 14 Marca 2021 Moje opisy nie trzymają się żadnych ram i są wymyślane prze zemnie. Drogi Grzesiu, doskonale o tym wiemy i z tym zastrzeżeniem, na forum nie widzę problemów. Jeśli chodzi zaś o grupę, ta rządzi się nieco innymi prawami. Administracja grupy uczulona jest na przestrzeganie prawidłowych technologii produkcji wyrobów mięsnych i w tym wypadku zadziałała prawidłowo. Dlaczego? Otóż zaraz znajdzie się ktoś, kto zamiast soli morskiej użyje zwykłej, kuchennej i w przypadku zachowania proponowanego przez Ciebie składu mieszanki, może mieć problem z bezpiecznym zapeklowaniem mięsa, jeśli w dodatku zastosuje peklowanie 48 godzinne.Wiemy, że sól morska zawiera w swym składzie pewne ilości azotanów, co w zestawieniu z 20% dodatkiem peklosoli, wspartym ośmiodniowym okresem peklowania, czyni Twój wyrób bezpiecznym. Jednak nie wszystkim jest to wiadome i naruszenie tej zasady w jakimkolwiek punkcie, stwarzać może problemy.Dlatego, nie obrażaj się na administrację grupy, gdyż ta działała wyłącznie w dobrej wierze.Na naszym forum, wiele osób z niecierpliwością oczekuje na Twoje wrzutki technologiczne, okraszone wspaniałymi sesjami zdjęciowymi. Pisz dalej.Serdecznie pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-699984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4898 Opublikowano 14 Marca 2021 Dziękuję za wyjaśnienie zaistniałej sytuacji Nie wiedziałem,że takie zasady istnieją,będę o tym pamiętał. Mirku,życzę miłego dnia i dużo,dużo zdrowia. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-699986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4899 Opublikowano 14 Marca 2021 Wiemy, że sól morska zawiera w swym składzie pewne ilości azotanów, co w zestawieniu z 20% dodatkiem peklosoli, wspartym ośmiodniowym okresem peklowania, czyni Twój wyrób bezpiecznym. Nie zgadzam się z tak kategorycznym stwierdzeniem - nie każda sól morska ma w składzie azotany, a nawet jeśli to nie w ilości zabezpieczającej bakteriologicznie wyroby. Przy mieszance 20% peklosoli na 80% soli morskiej nie można być pewnym bezpieczeństwa wyrobów.Oczywiście wielu robi wyroby tylko na soli nawet kamiennej przez wiele lat i nic się nie dzieje, ale nie można być pewnym bezpieczeństwa takich wyrobów.Składniki soli morskiej w 100 g: chlor 51,6 - 55,8 g, sód 33,10 - 35,30 g, magnez 0,38 - 0,68g, wapń 0,04 - 0,18 g, potas 0,08 - 0,18 g, siarczany 0,87 - 2,10 g, żelazo 0,80 - 1,60 mg, mangan poniżej 0,005 mg, cynk 0,37 - 0,72 mg...Należy dodać, że w składzie chemicznym soli morskiej nie zaobserwowano związków azotowych. Żródło: https://www.up.lublin.pl/files/food/katedra_miesa/sprawozdania/sprawozdanie-z-badan-podstawowych.pdf Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-699997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4900 Opublikowano 14 Marca 2021 Może zbyt stanowczo się wyraziłem, zatem uściślę. Moim zdaniem, wyrób oparty na mięsie peklowanym taka mieszanką, a w dodatku w czterokrotnie przedłużonym procesie peklowania, można uznać za bezpieczny.Jeśli zaś chodzi o sole morskie, to jest multum i wszystkie różnią się składem, w zależności od miejsca pozyskania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/196/#findComment-700002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.