Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Grześ,

serki wyglądają wyśmienicie :clap:

Jak wrócę z Bukowiny to zrobie swoje pierwsze podejście do serów.

Czy możesz udzielić mi jakiś cennych rad na początek - pamiętaj że to będzie mój pierwszy wyrób serowy a więc jestem totalnym laikiem w tej dziedzinie :)

Pozdróweczka

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-205964
Udostępnij na innych stronach

(a moze Shadow to przeczyta...)

a przeczytał :devil: i co teraz?

Daj maila to wyślę Ci małą tabeleczkę exela z wyliczeniem mocy podpuszczki.

Została stworzona na podstawie opracowania Eanny.

 

Grzeniu,

 

coś widzę, że zainteresowanie serami rośnie...

to może poświęcimy następny zlot WM dla zainteresowanych... serami?

 

Pozdro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-205975
Udostępnij na innych stronach

dawka 10 kropli na 16 l nie spowodowała ścięcia mleka

Nie wiem jaką masz podpuszczkę ,ale ja daje 4 krople na 1l mleka i nigdy nie było problemu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-205984
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, to by się zgadzało, ale 3 krople na 5 litrow (jak miałem podane)... to za mało
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-205989
Udostępnij na innych stronach

deklarowana dawka 10 kropli na 16 l nie spowodowała ścięcia mlek

Wprawdzie nie jest to temat serów ale zasugeruję, żeby poświęcić jedną kroplę podpuszczki oraz 100ml mleka i zrobić tzw. próbę podpuszczki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206009
Udostępnij na innych stronach

EAnna, Dziekuje, liczyłem na to ,że się pojawisz ;)

jestem zupełnie zielony w temacie serów i byc moze zrobie cos sensownego dopiero po kursie, ale jak spróbowałem cheddara made by Shadow... mmmm...

 

. Mozesz miec racje. ja dałem ok 15-18 kropli na 5 l i wyszedł drobnoziarnisty twaróg. Ja sobie wyobrażam,że jesli cos ma sie dac kroic nożem to musi mieć konsystencję budyniu. Ale pierwsze koty za płoty

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206014
Udostępnij na innych stronach

:grin: zawsze dawałem podpuszczkę w proszku i było OK :grin: do ostatniego sera dałem w płynie na początek 8 kropli(na 5l) i po 1h nie było ścięcia:sad: dodałem jeszcze 5 kropli, dalsza 1h już było OK.Producent pisał 1-1,5 kropli na 1l mleka jest to za mało.Jutro przywiozę 10l mleka i dam 25 kropli :grin:

 

[ Dodano: Sro 07 Mar, 2012 08:46 ]

:grin: Daniel :grin: dobry pomysł :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206061
Udostępnij na innych stronach

:grin: dzisiaj byłem w stolicy województwa i zrobiłem zakupy(zapasy się wyczerpały)worek peklosoli 25kg, może Sasza będzie potrzebował to się z nim podzielę :grin: dwa fajne noże,jeden nóż i osełkę kupiłem dla syna.Jelita i siatkę do szynek. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206158
Udostępnij na innych stronach

:grin: robię dzisiaj serki podpuszczkowe,dałem 25 kropli podpuszczki na 10l mleka :grin: po godzinie jest OK.Zacząłem też dzisiaj robić ser jogurtowy Labaneh typowy ser jogurtowy Bliskiego Wschodu (Egipt,Jordania,Izrael)Zakwasiłem mleko jogurtem i stoi okryty pierzyną. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206267
Udostępnij na innych stronach

worek peklosoli 25kg, może Sasza będzie potrzebował to się z nim podzielę :grin:

Naturalnie! Dziękuje! Szybko będę! :lol:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206295
Udostępnij na innych stronach

:grin: jogurt gotowy :grin: robię ser jogurtowy Labaneh.W pojemnik trzeba ułożyć gazę i wlać jogurt,następnie zawiązać sznurkiem i powiesić nad zlewam do ociekania.Worek powinien wisieć 12-20h nawet 30h.Najlepiej poeksperymentować jakiej konsystencji ser najlepiej smakuje.Można dodać również przyprawy;sól.czosnek...itp.Po wyjęciu z worka ser gotowy do spożycia. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206330
Udostępnij na innych stronach

:grin: po 12h pierwsza degustacja :grin: drugi będzie wisiał 20h :grin: bardzo smaczny i delikatny :thumbsup: jak ktoś nie ma dostępu do świeżego mleka,może zrobić z jogurtu kupionego w sklepie.(jogurt naturalny bez dodatków) :grin: po degustacji szklanka chłodnej serwatki :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206405
Udostępnij na innych stronach

Wyglada wspaniale serek. A serwatke proponuje sastosowac do robienia chlebka.

Pozdrawiam,

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206406
Udostępnij na innych stronach

Wiem, ze do mnalesnikow, Przeczytalam caly twoj temat( nadrabiam braki) i jestem zachwycona tym co robisz. A po przeczytaniu tematu, sama tez zrobilam nalesniki na serwatce. Bardzo smaczne.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206408
Udostępnij na innych stronach

:grin: tam gdzie znalazłem przepis to pisało,,Labaneh,, :grin: a teraz sprawdziłem w internacie i pisze jak TY zacytowałeś ser Labneh :grin: Dzięki ziomal za poprawną nazwę :grin:teraz jeszcze popstrykałem w internecie i jest ser Labaneh :grin: jak zwał tak zwał ale jest BDB :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206439
Udostępnij na innych stronach

:grin: rozpocząłem wytworzenie własnego sera dojrzewającego :grin: na razie technologii nie zdradzę :grin:nazwę go BART. :grin: Barcja - kraina historyczna Prus zamieszkałych przez jedno z plemion pruskich na wschodnim brzegu rzeki Łyny - BARTÓW :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206715
Udostępnij na innych stronach

:grin: ser Caciotta ma już 8 dni :grin: jeszcze 2-3 dni i pierwsza degustacja :thumbsup: dzisiaj zrobiłem kiełbasę krzyżacka,zapomniałem o niej (ostatnio robiłem na wiosnę :grin: rok temu jak sobie przypominam) :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206901
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, jak mogłeś zapomnieć o krzyżackiej :shock: , tak na marginesie to bardzo kusisz tymi serkami , ale jak to mówią ... mięska i wędlinki dojrzały , a ja jeszcze nie ,do serków :grin:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206971
Udostępnij na innych stronach

:grin:Pawle :grin: jak pisałem wcześniej zrobienie sera Caciatto to jest bardzo prosta sprawa.Wczoraj zrobiłem jeszcze dwa. Pisałem wyżej,że poczekam jeszcze dwa dni ale nie wytrzymałem i pokroiłem dzisiaj. :grin: :thumbsup: w smaku jest bdb,trzy kawałki zapakowałem próżniowo :grin: Także nie czekaj,kupuj mleko,jogurt i do dzieła kowboju. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206987
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.