tomaj77 Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #726 Opublikowano 6 Marca 2012 jacinto, ja daje 5 kropli na 1 litr robienie serów to jest fantastyczna zabawa Też tak twierdze :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-205961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #727 Opublikowano 6 Marca 2012 Grześ, serki wyglądają wyśmienicie :clap: Jak wrócę z Bukowiny to zrobie swoje pierwsze podejście do serów.Czy możesz udzielić mi jakiś cennych rad na początek - pamiętaj że to będzie mój pierwszy wyrób serowy a więc jestem totalnym laikiem w tej dziedzinie Pozdróweczka Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-205964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #728 Opublikowano 6 Marca 2012 (a moze Shadow to przeczyta...)a przeczytał :devil: i co teraz? Daj maila to wyślę Ci małą tabeleczkę exela z wyliczeniem mocy podpuszczki. Została stworzona na podstawie opracowania Eanny. Grzeniu, coś widzę, że zainteresowanie serami rośnie... to może poświęcimy następny zlot WM dla zainteresowanych... serami? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-205975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #729 Opublikowano 6 Marca 2012 DShadow, dzieki,juz wyslalem... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-205978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #730 Opublikowano 6 Marca 2012 dawka 10 kropli na 16 l nie spowodowała ścięcia mleka Nie wiem jaką masz podpuszczkę ,ale ja daje 4 krople na 1l mleka i nigdy nie było problemu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-205984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #731 Opublikowano 6 Marca 2012 arkadiusz, to by się zgadzało, ale 3 krople na 5 litrow (jak miałem podane)... to za mało Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-205989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #732 Opublikowano 6 Marca 2012 deklarowana dawka 10 kropli na 16 l nie spowodowała ścięcia mlekWprawdzie nie jest to temat serów ale zasugeruję, żeby poświęcić jedną kroplę podpuszczki oraz 100ml mleka i zrobić tzw. próbę podpuszczki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #733 Opublikowano 6 Marca 2012 EAnna, Dziekuje, liczyłem na to ,że się pojawisz jestem zupełnie zielony w temacie serów i byc moze zrobie cos sensownego dopiero po kursie, ale jak spróbowałem cheddara made by Shadow... mmmm... . Mozesz miec racje. ja dałem ok 15-18 kropli na 5 l i wyszedł drobnoziarnisty twaróg. Ja sobie wyobrażam,że jesli cos ma sie dac kroic nożem to musi mieć konsystencję budyniu. Ale pierwsze koty za płoty Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #734 Opublikowano 7 Marca 2012 :grin: zawsze dawałem podpuszczkę w proszku i było OK :grin: do ostatniego sera dałem w płynie na początek 8 kropli(na 5l) i po 1h nie było ścięcia:sad: dodałem jeszcze 5 kropli, dalsza 1h już było OK.Producent pisał 1-1,5 kropli na 1l mleka jest to za mało.Jutro przywiozę 10l mleka i dam 25 kropli :grin: [ Dodano: Sro 07 Mar, 2012 08:46 ]:grin: Daniel :grin: dobry pomysł :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #735 Opublikowano 7 Marca 2012 :grin: dzisiaj byłem w stolicy województwa i zrobiłem zakupy(zapasy się wyczerpały)worek peklosoli 25kg, może Sasza będzie potrzebował to się z nim podzielę :grin: dwa fajne noże,jeden nóż i osełkę kupiłem dla syna.Jelita i siatkę do szynek. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #736 Opublikowano 8 Marca 2012 :grin: robię dzisiaj serki podpuszczkowe,dałem 25 kropli podpuszczki na 10l mleka :grin: po godzinie jest OK.Zacząłem też dzisiaj robić ser jogurtowy Labaneh typowy ser jogurtowy Bliskiego Wschodu (Egipt,Jordania,Izrael)Zakwasiłem mleko jogurtem i stoi okryty pierzyną. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #737 Opublikowano 8 Marca 2012 :grin: żeby nie było :grin: robię tylko sery :grin: wędliny też powoli dojrzewają :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #738 Opublikowano 8 Marca 2012 worek peklosoli 25kg, może Sasza będzie potrzebował to się z nim podzielę :grin: Naturalnie! Dziękuje! Szybko będę! :lol: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #739 Opublikowano 8 Marca 2012 :grin: jogurt gotowy :grin: robię ser jogurtowy Labaneh.W pojemnik trzeba ułożyć gazę i wlać jogurt,następnie zawiązać sznurkiem i powiesić nad zlewam do ociekania.Worek powinien wisieć 12-20h nawet 30h.Najlepiej poeksperymentować jakiej konsystencji ser najlepiej smakuje.Można dodać również przyprawy;sól.czosnek...itp.Po wyjęciu z worka ser gotowy do spożycia. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #740 Opublikowano 9 Marca 2012 :grin: po 12h pierwsza degustacja :grin: drugi będzie wisiał 20h :grin: bardzo smaczny i delikatny :thumbsup: jak ktoś nie ma dostępu do świeżego mleka,może zrobić z jogurtu kupionego w sklepie.(jogurt naturalny bez dodatków) :grin: po degustacji szklanka chłodnej serwatki :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #741 Opublikowano 9 Marca 2012 Wyglada wspaniale serek. A serwatke proponuje sastosowac do robienia chlebka. Pozdrawiam, Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #742 Opublikowano 9 Marca 2012 :grin: Dziękuję za radę :grin: serwatkę używamy do naleśników i kąpieli :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #743 Opublikowano 9 Marca 2012 Wiem, ze do mnalesnikow, Przeczytalam caly twoj temat( nadrabiam braki) i jestem zachwycona tym co robisz. A po przeczytaniu tematu, sama tez zrobilam nalesniki na serwatce. Bardzo smaczne. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #744 Opublikowano 9 Marca 2012 robię ser jogurtowy Labaneh.Ser Labneh :wink: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #745 Opublikowano 9 Marca 2012 :grin: tam gdzie znalazłem przepis to pisało,,Labaneh,, :grin: a teraz sprawdziłem w internacie i pisze jak TY zacytowałeś ser Labneh :grin: Dzięki ziomal za poprawną nazwę :grin:teraz jeszcze popstrykałem w internecie i jest ser Labaneh :grin: jak zwał tak zwał ale jest BDB :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #746 Opublikowano 9 Marca 2012 Masz racje ten ser ma dwie nazwy :lol: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #747 Opublikowano 11 Marca 2012 :grin: rozpocząłem wytworzenie własnego sera dojrzewającego :grin: na razie technologii nie zdradzę :grin:nazwę go BART. :grin: Barcja - kraina historyczna Prus zamieszkałych przez jedno z plemion pruskich na wschodnim brzegu rzeki Łyny - BARTÓW :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #748 Opublikowano 12 Marca 2012 :grin: ser Caciotta ma już 8 dni :grin: jeszcze 2-3 dni i pierwsza degustacja :thumbsup: dzisiaj zrobiłem kiełbasę krzyżacka,zapomniałem o niej (ostatnio robiłem na wiosnę :grin: rok temu jak sobie przypominam) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #749 Opublikowano 12 Marca 2012 grzegorz565, jak mogłeś zapomnieć o krzyżackiej :shock: , tak na marginesie to bardzo kusisz tymi serkami , ale jak to mówią ... mięska i wędlinki dojrzały , a ja jeszcze nie ,do serków :grin: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #750 Opublikowano 12 Marca 2012 :grin:Pawle :grin: jak pisałem wcześniej zrobienie sera Caciatto to jest bardzo prosta sprawa.Wczoraj zrobiłem jeszcze dwa. Pisałem wyżej,że poczekam jeszcze dwa dni ale nie wytrzymałem i pokroiłem dzisiaj. :grin: :thumbsup: w smaku jest bdb,trzy kawałki zapakowałem próżniowo :grin: Także nie czekaj,kupuj mleko,jogurt i do dzieła kowboju. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/30/#findComment-206987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.