Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 126
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

mięsień był zapewne dość spory, nie było nastrzyku i mogło być nieco za chłodno....

to są możliwe przyczyny...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/#findComment-101033
Udostępnij na innych stronach

Szynka miała około 1.3kg, zalewa to sól peklowana opakowanie 50g na 1litr wody , stało to w kamionce na dworze a więc w niskiej temperaturze.

 

[ Dodano: Nie 21 Lut, 2010 14:15 ]

Dziękuję za pomoc.Następnym razem zastosuje się do wskazówek.

 

POZDRAWIAM :!:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/#findComment-101043
Udostępnij na innych stronach

przy tej wadze i długości nastrzyk nie był konieczny, ale niskie steżenie solanki i najprawdopodobniej za niska temperatura nie pozwoliły na prawidłowe przepeklowanie

z drugiej strony gdybyś podniósł temperaturę zwiększyłoby się ryzyko zepsucia mięsa ze względu na bardzo niskie stężenie solanki

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/#findComment-101044
Udostępnij na innych stronach

Ja na ten przykład staram się peklować 10-14 dni w temperaturze 4-6 stopni solanką o stężeniu 90gram na 1 litr wody,

stosuję nastrzyk, w ilości ok 7-10% w stosunku do wagi mięśnia

, ilość solanki zalewowej to 40% w stosunku do wagi mięsa

 

na przyszłość postaraj sie troszkę poszukać - to są naprawdę podstawowe pytania na które udzielono już tutaj odpowiedzi mnóstwo razy

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/#findComment-101050
Udostępnij na innych stronach

Zastosuj Tabelę Dziadka i będzie ok.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015&highlight=tabela+dziadka

 

[ Dodano: Nie 21 Lut, 2010 14:42 ]

Ja na ten przykład staram się peklować 10-14 dni w temperaturze 4-6 stopni solanką o stężeniu 90gram na 1 litr wody,

stosuję nastrzyk, w ilości ok 7-10% w stosunku do wagi mięśnia

 

To jak na moje kubki smakowe trochę za mało. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/#findComment-101051
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Cześć,

jestem początkujacym w dziedzinie wędzenia szynek i robienia kiełbas domowym sposobem. Mam kilka pytań i będę wdzięczny za udzielenie odpowiedzi.

-Jeżeli robię solankę to muszę mieć zimną wodę?

-Jeżeli dodam już sól, saletrę i przyprawy to muszę to zagotować czekać aż ostygnie i wtedy zalać szynki tą solanka?

-Jaką temperaturę musi mieć szynka zanim ją zaleję tym wywarem?

-Czy siatkę na szynkę zakladam przed peklowaniem czy przed wędzeniem?

-Po peklowaniu, powiedzmy po 10 dniach, mogę bezpośrednio szynkę wsadzić do wędzarni czy powinienem najpierw ją gotować a poźniej wędzarnia?

-Jak peklować 5kg szynkę?

Dziękuję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/#findComment-103733
Udostępnij na innych stronach

musgrave,

Dla bezpieczeństwa mikrobiologicznego najlepiej wszystko przegotować a potem wystudzić do 4-8st.C. W tej temperaturze proces peklowania przebiega optymalnie.

Solankę najlepiej przygotować z peklosoli. Jeżeli jej nie masz to możesz zastosować sól i saletrę.

Szynka powinna być schłodzona.

Siatkę załóż przed wędzeniem. Bardziej stylowe jest wiązanie sznurkiem :smile:

Po zapeklowaniu i ew. wymoczeniu szynka musi dobrze ocieknąć z resztek płynu, następnie nalęży ją osuszyć (w wędzarni ale bez dymu) i wędzić.

Obróbka termiczna to parzenie (po wędzeniu) lub ew. pieczenie, jako ostatni etap w wędzarni.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/#findComment-103738
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze kilka pytan;

-czy mam gotowac czy parzyc szynke jak dlugo?

-jaka roznica miedzy uzyciem siatki a sznurka?

-jesli zastosuje peklowanie na mokro to czy nastrzyk jest wskazany?

-kiedy podawac nastrzyk?

-jakie proporcje na 5kg szynki

Dziekuje

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/#findComment-103744
Udostępnij na innych stronach

musgrave,

W tym artykule: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1587 znajdziesz dalsze wskazówki jak i odnosniki do tabel.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/#findComment-103746
Udostępnij na innych stronach

temat dla mnie też na czasie, bo niedługo wyjmę moje szyneczki z solanki

i zajmę się dalszą obróbką, a będę to robił po raz pierwszy,

na razie tylko z kiełbaskami walczyłem :smile:

 

tu na forum i na stronie głównej jest naprawdę ogrom informacji,

ale nie dziwię się, że początkujący kiedy tu trafiają trochę się gubią :mellow:

ze mną było podobnie :lol: :lol: :lol:

za szybko chciałem coś doczytać i miotałem się między tematami :lol: :lol: :lol:

 

tylko że ze mną jest tak, że szybko chcę zdobyć wiedzę,

a potem improwizować po swojemu, po prostu wariacje na temat

nigdy nie trzymam się ściśle przepisu :grin:

 

nawet teraz moje szyneczki nie są w typowej solance,

dorzuciłem roztarty czosnek, roztarty świeży imbir i rozmaryn :lol:

JACK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/#findComment-103750
Udostępnij na innych stronach

To znowu ja troche mi glupio ale nie rozumiem tych tabelek wedlug Dziadka i Szcepana.Jest tam napisane o peklosoli ale ja bede stosowal saletre i sol i nie mam pojecia w jakch proporcjach mam to dac.Moze moglby mi ktos pomoc i podac na 1kg proporcje,szynki bede mial wieksze ale nie jestem w stanie podac jak duze wiec sobie dodam ewentualnie proporcje najwazniejsze zebym mial od czego zaczac

dziekuje

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/#findComment-103753
Udostępnij na innych stronach

Jest tam napisane o peklosoli ale ja bede stosowal saletre i sol

Peklosól=sól+saletra.

nie mam pojecia w jakch proporcjach mam to dac.

Stężenie solanki jest uzależnionego od czasu w jakim mamy prowadzić proces peklowania.

Patrząc na tabelę masz podane ilość dni, wybierasz sobie np. 5. Następnie ilość mięsa np. 1,5 kg. Wynik odczytujesz ze skrzyżowania kolumny i wiersza dla ilości mięsa, czyli do zapeklowania 1,5kg mięsa w ciągu 5 dni potrzeba 87-7-84 g peklosoli i 0,6litra wody.

Do wnętrza kawałka mięsa wstrzykujesz 60 cm3 solanki, którą wcześniej przygotowałeś.

Ponieważ stosujesz mieszaninę soli i saletry, dlatego przedłuż peklowanie o 2 dni.

Dodatkowo proponuję po upeklowaniu wykonać moczenie kawałka mięsa lub przygotować solankę dla 7dni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/#findComment-103754
Udostępnij na innych stronach

Ja co prawda pekluję peksolą ,ale jak się nie mylę to na 1kg soli dajesz 4g saletry

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/#findComment-103756
Udostępnij na innych stronach

Ok ale na 5 dni wciaz nie wiem ile gram saletry a ile soli?Wstrzykuje w jednym miejscu czy w kilku wstrzyknac?

Musisz zrobić mieszaninę http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=166 wstrzykiwać centralnie w kilku miejscach aby solanka rozprowadziła się w środku mięśnia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/#findComment-103758
Udostępnij na innych stronach

-Jeżeli dodam już sól, saletrę i przyprawy to muszę to zagotować ?

najlepiej wszystko przegotować

Czy wysoka temperatura nie ma negatywnego wpływu pod względem procesów chemicznych na azotyn sodu zawarty w mieszance peklującej ?

Pytam, gdyż zawsze dodaję peklosól do wystudzonej już wody.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/#findComment-103761
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jeżeli chodzi o peklosól to nie powinna być gotowana , traci na właściwościach peklujących . Temat był poruszany na forum . Zagotować można przyprawy typu liść laurowy ziele angielskie pieprz itp . Wyprażona powinna być sól kamienna .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/#findComment-103764
Udostępnij na innych stronach

ile to jest 60cm3 na mililitry

Czy naprawdę tak trudno poszukać ?

Wybacz, ale nie próbujesz niczego poszukać samodzielnie, może pojechać i zrobić wszystko za Ciebie ?

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/#findComment-103800
Udostępnij na innych stronach

Czesc witam

Wczoraj robilem zalewe do peklowania na mokro,zagotowalem saletre z sola dodajac przyprawy.Mam obawy co do poprawnej konsystencji poniewaz woda ma kolor ciemny i obawiam sie ze szynka sie przefarbuje.Przyprawy ktore dalem to;lisc laurowy(15listkow),ziele angielskie(10 kulek),kolendra,rozmaryn ,pieprz .Prosze o pomoc zalewac czy robic od nowa?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/#findComment-105049
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.