zora Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 25 Marca 2010 nowy ,potrakyować peklosola łatwiej dostępna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 25 Marca 2010 Zauważyłam, że w zasadzie odchodzi się od saletry ale myślę,że do peklowania jest potrzebna peklosól Peksól to saletra z solą a może się mylę :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 25 Marca 2010 Jeśli nie dałeś saletry a peklujesz tylko 3 dni to zrób nastrzyk bo inaczej w środku będziesz miał kolor szaro -zielony a nie kolor mięsa.Możesz również dodać saletrę ale wtedy też proponuję nastrzyk ze względu na krótki czas peklowania.[/quot taki kolor szaro zielony kojarzy mi się z naturalnym kolorem szynek domowych Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 25 Marca 2010 Każdy robi jak lubi ja napisałem jak powinno być zgodnie z procesem technologicznym.I trzeba pamiętać ,że tzw."oczko" może spowodować nieco inny smak szynki i krótszą jej trwałośc Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 25 Marca 2010 Peksól to saletra z solą a może się mylęNie, mylisz się.Jest pewna różnica,temat był już poruszany.Nie pamiętam ,w którym wątku. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 25 Marca 2010 A jaka? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mapet Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 25 Marca 2010 ee to mnie pocieszyliscie kolor dla mnie niewazny )) wazny smak . Nstrzyk był i to obfity jeszcze mnie czeka lektura o wędzeniu i parzeniu troche juz wiem ale jeszcze nie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 25 Marca 2010 Co się stanie z szynką jeśli nie dodalem saletry? Nie należy peklować z saletrą trzy dni . Za krótki czas peklowania . Użyj peklosoli . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 25 Marca 2010 Peksól to saletra z solą a może się mylę :wink:niestety mylisz się... różnica jest taka że peklosól to miesznka soli z azotynem czyli nitrytem... w praktyce peklosól (nitryt) działa od razu, a saletra potrzebuje czasu na (start) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 25 Marca 2010 Peksól to saletra z solą a może się mylę :wink: To tak dla żartów chyba napisałeś :devil: Peklosól to sól z azotynem ( nitryt) w ilości ok 0,6% a saletra to azotan i dodaje się go do soli w ilości 2-3 %. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 26 Marca 2010 co do ostatniego to niestety było nieświadomie czyt. DYSLEKSJA i cała reszta... Przepraszam za błędy i zawsze będę za nie przepraszać bo taki już jestem i będę :/ ale ortografia to nie wartość człowieka...Zawsze możesz sobie poradzić sprawdzając pisownię. Jest taka możliwość w komputerze. Wyraz napisany z błędem jest podkreślony na czerwono. Trzeba tylko poprawić i będzie ok. nie będzie tak raziło czytającego :smile: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musgrave Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 26 Marca 2010 czesc po wyciagnieciu szynek z zalewy ociekaly cala noc ,nastepnie osuszalem w wedzarni okolo godziny w sumie wedzi sie okolo 2 godzin zagladam a tam normalnie szynki jeszcze kapia i nic sie nie przywedza co mam robic ?gdzie blad? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 26 Marca 2010 Osuszanie trwa więcej niż samo wędzenie. U mnie np cały proces trwa ok 7-8h, w tym osuszanie 4-5h :lol: Akademię Dziadka czytałeś? http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100 Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 26 Marca 2010 Osuszanie trwa więcej niż samo wędzenie. U mnie np cały proces trwa ok 7-8h, w tym osuszanie 4-5hTrudno to przyjąć, ale taka jest prawda. Mnie na początku też się woda lała po wędzonkach, ale teraz już "zajarzyłem" o co chodzi. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 26 Marca 2010 musgrave czesc po wyciagnieciu szynek z zalewy ociekaly cala noc ,nastepnie osuszalem w wedzarni okolo godziny w sumie wedzi sie okolo 2 godzin zagladam a tam normalnie szynki jeszcze kapia Moje też przez noc ociekały , są w wędzarni od dziewiątej . Pomalutku ze spokojem przy piweczku w foteliku przy pięknej pogodzie plus26stopni :smile: . Jak to mi się podoba . Otwórz wędzarnię trochę temperatury i będzie ok . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 26 Marca 2010 Ładnie powiązane,wędzonki zajebiocha :thumbsup: POZDRO Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 26 Marca 2010 Osuszania wędzonek trzeba się nauczyć . Odpowiednia temperatura, ruch ciepłego powietrza w wędzarni jak również wędzarnia nie może być szczelnie zamknięta by nie stworzyć w niej warunków jak w saunie .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mapet Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 26 Marca 2010 Ile czasu osuszać mięsko po wyjęciu z zalewy? Pytam bo wyjmuje w niedziele i chciałbym poczekać z wędzeniem aż do poniedziałku. Jest to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 26 Marca 2010 Jasne. Zostaw na noc, a resztę dosuszysz w wędzarni. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 26 Marca 2010 jesli wjmiesz w niedzielę to nawet ociekanie jest wkazane do dnia następnego, a potem jeszcze osuszanie w wędzrce. Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 26 Marca 2010 wyjmuje w niedziele i chciałbym poczekać z wędzeniem aż do poniedziałku. Chłopie, aż ręce opadają :devil: Trzeba mieć ogólne pojęcie o tej "robocie" żeby coś samemu uwędzić. Nie czytasz- nie wiesz :grin: proste co nie? Sorki, ale to Twoje "aż" mnie rozbroiło :rolleyes: Czytaj belkę z zielonym listkiem na stronie głównej: http://wedlinydomowe.pl/ Dla początkujących Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mapet Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 27 Marca 2010 Piszę aż bo wyjmuje w niedziele z samego rana (godz 8-9). Czytałem ten temat, ale pytam dla pewności bo, np. mój ojciec osusza w lodowce tylko godzinę czasu i nie wiem dlaczego tak robi i czy to dobrze. P.S. Dodam, że pierwszy raz robię wędlinę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 27 Marca 2010 ojciec osusza w lodowce tylko godzinę czasu i nie wiem dlaczego tak robi i czy to dobrze. Nie jest to osuszenie , może być ocieknięcie , jeżeli jest na sitku . Dłużej będziesz natomiast osuszał w wędzarni :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 27 Marca 2010 Osuszania wędzonek trzeba się nauczyć . Odpowiednia temperatura, ruch ciepłego powietrza w wędzarni jak również wędzarnia nie może być szczelnie zamknięta by nie stworzyć w niej warunków jak w saunie .Pozdrawiamwitam jak najbardziej się z tym zgodzam. czesc po wyciagnieciu szynek z zalewy ociekaly cala noc ,nastepnie osuszalem w wedzarni okolo godziny w sumie wedzi sie okolo 2 godzin zagladam a tam normalnie szynki jeszcze kapiaAndrzeju K fotka z prawej strony przedstawia błąd technologiczny który w zakładzie mięsnym jest niewskazany tzw."mleko na wędzonkach",w warunkach domowych jest do uratowania poprzez podniesienie temp. w końcowej fazie wędzenia,lecz skutkiem ubocznym będzie przypieczenie zewnętrznych warstw batonu; choć byś Andrzejku wędził 4 godz. efekt ten nie jest do wyeliminowania,w miejscach tzw. mleka będzie kolor taki matowo brązowy-bury. przyznam się że kiedyś dawno temu teź mi wychodziło mleczko,teraz nie dopuszczam do tego,najważniejsze w wędzeniu jest przejście z prawidłowego osuszania do cyklu wstępnego wędzenia,nastepnie wedzenia właściwego. p.s.może będzie okazja spotkać się to na żywca Ci pokaże. jako ciekawostke napisze o kiermaszu świątecznym w marketach Tesco i Sarni Stok w Bielsku.wszystkie te wyroby regionalne czy tam z gospodarstw agroturystycznych to jedno duże nieporozumienie jakości co do ceny,przykład szynka 44zl polędwica 49zl boczek 35zl a kiełbasa w smaku jak ze starej krowy za 42zl to zupełnie nieporozumienie. zostałem poczęstowany pierogiem Biłgorajskim z Roztocza strasznie zachwalanym jako produkt regionalny dla mnie totalna klapa nieporozumienie smaków. pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 27 Marca 2010 czesc po wyciagnieciu szynek z zalewy ociekaly cala noc ,nastepnie osuszalem w wedzarni okolo godziny w sumie wedzi sie okolo 2 godzin zagladam a tam normalnie szynki jeszcze kapia i nic sie nie przywedza co mam robic ?gdzie blad? Andrzej cytował Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.