Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 126
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Zauważyłam, że w zasadzie odchodzi się od saletry ale myślę,że do peklowania jest potrzebna peklosól

Peksól to saletra z solą a może się mylę :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106556
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie dałeś saletry a peklujesz tylko 3 dni to zrób nastrzyk bo inaczej w środku będziesz miał kolor szaro -zielony a nie kolor mięsa.Możesz również dodać saletrę ale wtedy też proponuję nastrzyk ze względu na krótki czas peklowania.[/quot

 

 

taki kolor szaro zielony kojarzy mi się z naturalnym kolorem szynek domowych

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106557
Udostępnij na innych stronach

Każdy robi jak lubi ja napisałem jak powinno być zgodnie z procesem technologicznym.I trzeba pamiętać ,że tzw."oczko" może spowodować nieco inny smak szynki i krótszą jej trwałośc

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106558
Udostępnij na innych stronach

Peksól to saletra z solą a może się mylę

Nie, mylisz się.Jest pewna różnica,temat był już poruszany.Nie pamiętam ,w którym wątku.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106560
Udostępnij na innych stronach

A jaka?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106561
Udostępnij na innych stronach

Co się stanie z szynką jeśli nie dodalem saletry?

 

Nie należy peklować z saletrą trzy dni . Za krótki czas peklowania . Użyj peklosoli .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106572
Udostępnij na innych stronach

Peksól to saletra z solą a może się mylę :wink:

niestety mylisz się...

różnica jest taka że peklosól to miesznka soli z azotynem czyli nitrytem...

w praktyce peklosól (nitryt) działa od razu, a saletra potrzebuje czasu na (start)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106587
Udostępnij na innych stronach

Peksól to saletra z solą a może się mylę :wink:

To tak dla żartów chyba napisałeś :devil: Peklosól to sól z azotynem ( nitryt) w ilości ok 0,6% a saletra to azotan i dodaje się go do soli w ilości 2-3 %.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106589
Udostępnij na innych stronach

co do ostatniego to niestety było nieświadomie :( czyt. DYSLEKSJA i cała reszta... :(

 

Przepraszam za błędy i zawsze będę za nie przepraszać bo taki już jestem i będę :/ ale ortografia to nie wartość człowieka...

Zawsze możesz sobie poradzić sprawdzając pisownię. Jest taka możliwość w komputerze. Wyraz napisany z błędem jest podkreślony na czerwono. Trzeba tylko poprawić i będzie ok. nie będzie tak raziło czytającego :smile:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106636
Udostępnij na innych stronach

czesc po wyciagnieciu szynek z zalewy ociekaly cala noc ,nastepnie osuszalem w wedzarni okolo godziny w sumie wedzi sie okolo 2 godzin zagladam a tam normalnie szynki jeszcze kapia i nic sie nie przywedza co mam robic ?gdzie blad?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106667
Udostępnij na innych stronach

Osuszanie trwa więcej niż samo wędzenie. U mnie np cały proces trwa ok 7-8h, w tym osuszanie 4-5h :lol:

 

Akademię Dziadka czytałeś?

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106669
Udostępnij na innych stronach

Osuszanie trwa więcej niż samo wędzenie. U mnie np cały proces trwa ok 7-8h, w tym osuszanie 4-5h

Trudno to przyjąć, ale taka jest prawda.

Mnie na początku też się woda lała po wędzonkach, ale teraz już "zajarzyłem" o co chodzi.

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106673
Udostępnij na innych stronach

musgrave

 

czesc po wyciagnieciu szynek z zalewy ociekaly cala noc ,nastepnie osuszalem w wedzarni okolo godziny w sumie wedzi sie okolo 2 godzin zagladam a tam normalnie szynki jeszcze kapia

 

Moje też przez noc ociekały , są w wędzarni od dziewiątej . Pomalutku ze spokojem przy piweczku w foteliku przy pięknej pogodzie plus26stopni :smile: . Jak to mi się podoba . Otwórz wędzarnię trochę temperatury i będzie ok .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106674
Udostępnij na innych stronach

Osuszania wędzonek trzeba się nauczyć . Odpowiednia temperatura, ruch ciepłego powietrza w wędzarni jak również wędzarnia nie może być szczelnie zamknięta by nie stworzyć w niej warunków jak w saunie .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106691
Udostępnij na innych stronach

Jasne. Zostaw na noc, a resztę dosuszysz w wędzarni.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106701
Udostępnij na innych stronach

wyjmuje w niedziele i chciałbym poczekać z wędzeniem aż do poniedziałku.

Chłopie, aż ręce opadają :devil:

Trzeba mieć ogólne pojęcie o tej "robocie" żeby coś samemu uwędzić.

Nie czytasz- nie wiesz :grin: proste co nie?

Sorki, ale to Twoje "aż" mnie rozbroiło :rolleyes:

Czytaj belkę z zielonym listkiem na stronie głównej: http://wedlinydomowe.pl/ Dla początkujących

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106772
Udostępnij na innych stronach

Piszę aż bo wyjmuje w niedziele z samego rana (godz 8-9). Czytałem ten temat, ale pytam dla pewności bo, np. mój ojciec osusza w lodowce tylko godzinę czasu i nie wiem dlaczego tak robi i czy to dobrze.

 

P.S. Dodam, że pierwszy raz robię wędlinę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106781
Udostępnij na innych stronach

ojciec osusza w lodowce tylko godzinę czasu i nie wiem dlaczego tak robi i czy to dobrze.

 

Nie jest to osuszenie , może być ocieknięcie , jeżeli jest na sitku . Dłużej będziesz natomiast osuszał w wędzarni :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106782
Udostępnij na innych stronach

Osuszania wędzonek trzeba się nauczyć . Odpowiednia temperatura, ruch ciepłego powietrza w wędzarni jak również wędzarnia nie może być szczelnie zamknięta by nie stworzyć w niej warunków jak w saunie .Pozdrawiam

witam

jak najbardziej się z tym zgodzam.

 

czesc po wyciagnieciu szynek z zalewy ociekaly cala noc ,nastepnie osuszalem w wedzarni okolo godziny w sumie wedzi sie okolo 2 godzin zagladam a tam normalnie szynki jeszcze kapia

Andrzeju K fotka z prawej strony przedstawia błąd technologiczny który w zakładzie

mięsnym jest niewskazany tzw."mleko na wędzonkach",w warunkach domowych

jest do uratowania poprzez podniesienie temp. w końcowej fazie wędzenia,lecz skutkiem ubocznym będzie przypieczenie zewnętrznych warstw batonu;

choć byś Andrzejku wędził 4 godz. efekt ten nie jest do wyeliminowania,w miejscach

tzw. mleka będzie kolor taki matowo brązowy-bury.

przyznam się że kiedyś dawno temu teź mi wychodziło mleczko,teraz nie dopuszczam

do tego,najważniejsze w wędzeniu jest przejście z prawidłowego osuszania do cyklu

wstępnego wędzenia,nastepnie wedzenia właściwego.

p.s.może będzie okazja spotkać się to na żywca Ci pokaże.

 

jako ciekawostke napisze o kiermaszu świątecznym w marketach Tesco i Sarni Stok w Bielsku.wszystkie te wyroby regionalne czy tam z gospodarstw agroturystycznych to

jedno duże nieporozumienie jakości co do ceny,przykład

szynka 44zl

polędwica 49zl

boczek 35zl

a kiełbasa w smaku jak ze starej krowy za 42zl to zupełnie nieporozumienie.

zostałem poczęstowany pierogiem Biłgorajskim z Roztocza strasznie zachwalanym jako

produkt regionalny dla mnie totalna klapa nieporozumienie smaków.

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106806
Udostępnij na innych stronach

czesc po wyciagnieciu szynek z zalewy ociekaly cala noc ,nastepnie osuszalem w wedzarni okolo godziny w sumie wedzi sie okolo 2 godzin zagladam a tam normalnie szynki jeszcze kapia i nic sie nie przywedza co mam robic ?gdzie blad?

Andrzej cytował
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/4/#findComment-106808
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.