Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo Szanowne Grono przepraszam, że się wedrę w temat nie o parówkach.

Moje pytanie jest do Pis67

Powiedz mi proszę jak ja zrobię te parówki i je podwędzę, to czy parówki które przeznacze na zamrozenie tez mam parzyć?Czy ma to jakieś znaczenie?

Trochę nie wiem co zrobić z tymi do zamrożenia. :facepalm: Te na bieżąco wiadomo że sparzę.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/76/#findComment-332015
Udostępnij na innych stronach

 no i ten czosnek w parówkach. Miłego dnia.

Przepraszam, nie zauważyłem (w recepturach) że tak może być. Ale pod warunkiem, że rodzinka zażyczy na piśmie.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/76/#findComment-332023
Udostępnij na innych stronach

Sparzysz po rozmrożeniu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/76/#findComment-332051
Udostępnij na innych stronach

 

 

- wp.kl.I - 1,68kg - z szynki - 20g sól/p-sól - 3x sitko 4mm

 

w wersji papierowej masz w tym miejscu samą peklosól

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/76/#findComment-332072
Udostępnij na innych stronach

Powiedz mi proszę jak ja zrobię te parówki i je podwędzę, to czy parówki które przeznacze na zamrozenie tez mam parzyć?

Tak parzyć od razu, sparzone mrozić, nie surowe. :cool:

 

w wersji papierowej masz w tym miejscu samą peklosól

Masz rację, wieprzowinę ostatnim razem potraktowałem samą peklosolą, poprzednim pół na pół. :cool:

 

A wczoraj zrobiłem ... foty później, przy okazji oglądania meczu. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/76/#findComment-332087
Udostępnij na innych stronach

Sparzysz po rozmrożeniu.

 

 

Tak parzyć od razu, sparzone mrozić, nie surowe. :cool:

 

No to jak to jest Koledzy ???

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/76/#findComment-332127
Udostępnij na innych stronach

No to jak to jest Koledzy ???

Tak jak napisałem, mówimy o parówkach, Miro twierdzi, że można mrozić po wędzeniu, można wszystko, ale co się stanie z wyrobem w takim przypadku, teoretycznie nic, ale jednak, coś będzie nie tak, a co? Trzeba podywagować tu trochę w tym temacie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/76/#findComment-332133
Udostępnij na innych stronach

Przemyślałem, to co napisałeś i przyznaję rację.

Kiełbasę lepiej sparzyć po rozmrożeniu, ale parówkę trzeba dokończyć termicznie przed zamrożeniem.

Zrobię kiedyś próbę.

 

Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/76/#findComment-332136
Udostępnij na innych stronach

Tak powstała kiełbasa parówkowa, parówką nazywana, kutrowanie wczoraj zakończone na 10,7 stopnia.

 

post-41160-0-66636100-1391759250_thumb.jpg

 

Tu masa po zakończonym procesie przygotowawczym do napełniania.

 

post-41160-0-45577200-1391759570_thumb.jpg

 

Wyszło ponad osiem kilo, nie liczę testowych w ilości trzech sztuk. :cool:

 

post-41160-0-24028500-1391759925_thumb.jpg

 

Zrobiłem też drobiową z piersi kurczaka i odrobiny częściowo kutrowanej chudej masy do parówek. :cool:

 

 

 

post-41160-0-98367400-1391760136_thumb.jpg

 

I już dziś od rana wędzarnia chodzi na pół gwizdka. :cool:

 

post-41160-0-50858900-1391760369_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/76/#findComment-332299
Udostępnij na innych stronach

Pis67 zdjecie z roentgena ?  :) opisy na kiełbaskach " morsem "  :clap:

 

To jest zawartość metali ciężkich w wyrobie a nie opisy "morsem"  :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/76/#findComment-332300
Udostępnij na innych stronach

W pierwszej chwili zdjęcie  RTG wziąłem jako obraz kolonii bakterii, czy też, biorąc pod uwagę dyskusje odnośnie procesu przygotowywania parówek, pałeczki jadu kiełbasianego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/76/#findComment-332303
Udostępnij na innych stronach

Koniec wędzenia i fota.

 

post-41160-0-93895800-1391772643_thumb.jpg

 

Potem parzenie 23 minuty...

 

post-41160-0-12550400-1391772789_thumb.jpg

 

i odpoczynek. :cool:

 

post-41160-0-53003100-1391773137_thumb.jpg

 

 

A jutro degustacja. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/76/#findComment-332335
Udostępnij na innych stronach

Czekam na ocenę organoleptyczną i smakową, jak to kiedyś powiedział klasyk. ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/76/#findComment-332342
Udostępnij na innych stronach

pis67 ogladając parówki na zdjęciach , wygladaja jak parówki z okresu mojego dzieciństwa , bo z okresu młodzieżowego nie mogę napisać tak , mówili wtedy ,że do parówek dodawali papieru toaletowego,  :clap:  :clap:  :clap: Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/76/#findComment-332358
Udostępnij na innych stronach

 

 

pis67 ogladając parówki na zdjęciach , wygladaja jak parówki z okresu mojego dzieciństwa

W tym czasie w sklepach gdy poprosiło się o parówki sklepowa pytała cienkie czy grube . A nazwa tych grubych  była Parówkowa.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/76/#findComment-332362
Udostępnij na innych stronach

 Dziadku piszesz prawdę , tych niuansów moja pamięc nie wskrzesiła pod wpływem fotografii , ale Twój wpis  pamięci pomógł , Dziekuję Pozrdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/76/#findComment-332363
Udostępnij na innych stronach

Do tego kutra wszedł Ci cały wsad na raz?

Na dwa razy, kuter 15 l. :cool:

 

Czekam na ocenę organoleptyczną i smakową,

Zmieniłem nieco ilości przypraw zgodnie z sugestią LP i oceniam te zmiany na plus. :cool:

 

 

w sklepach gdy poprosiło się o parówki sklepowa pytała cienkie czy grube . A nazwa tych grubych była Parówkowa.

 

No i nazwałem ją po imieniu na początku: :cool:

 

 

Tak powstała kiełbasa parówkowa, parówką nazywana,

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/76/#findComment-332366
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.