Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak powstała kiełbasa parówkowa, parówką nazywana, kutrowanie wczoraj zakończone na 10,7 stopnia.

 

post-41160-0-66636100-1391759250_thumb.jpg

 

Tu masa po zakończonym procesie przygotowawczym do napełniania.

 

post-41160-0-45577200-1391759570_thumb.jpg

 

Wyszło ponad osiem kilo, nie liczę testowych w ilości trzech sztuk. :cool:

 

post-41160-0-24028500-1391759925_thumb.jpg

 

Zrobiłem też drobiową z piersi kurczaka i odrobiny częściowo kutrowanej chudej masy do parówek. :cool:

 

 

 

post-41160-0-98367400-1391760136_thumb.jpg

 

I już dziś od rana wędzarnia chodzi na pół gwizdka. :cool:

 

post-41160-0-50858900-1391760369_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-332299
Udostępnij na innych stronach

Pis67 zdjecie z roentgena ?  :) opisy na kiełbaskach " morsem "  :clap:

 

To jest zawartość metali ciężkich w wyrobie a nie opisy "morsem"  :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-332300
Udostępnij na innych stronach

W pierwszej chwili zdjęcie  RTG wziąłem jako obraz kolonii bakterii, czy też, biorąc pod uwagę dyskusje odnośnie procesu przygotowywania parówek, pałeczki jadu kiełbasianego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-332303
Udostępnij na innych stronach

Koniec wędzenia i fota.

 

post-41160-0-93895800-1391772643_thumb.jpg

 

Potem parzenie 23 minuty...

 

post-41160-0-12550400-1391772789_thumb.jpg

 

i odpoczynek. :cool:

 

post-41160-0-53003100-1391773137_thumb.jpg

 

 

A jutro degustacja. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-332335
Udostępnij na innych stronach

Czekam na ocenę organoleptyczną i smakową, jak to kiedyś powiedział klasyk. ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-332342
Udostępnij na innych stronach

pis67 ogladając parówki na zdjęciach , wygladaja jak parówki z okresu mojego dzieciństwa , bo z okresu młodzieżowego nie mogę napisać tak , mówili wtedy ,że do parówek dodawali papieru toaletowego,  :clap:  :clap:  :clap: Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-332358
Udostępnij na innych stronach

 

 

pis67 ogladając parówki na zdjęciach , wygladaja jak parówki z okresu mojego dzieciństwa

W tym czasie w sklepach gdy poprosiło się o parówki sklepowa pytała cienkie czy grube . A nazwa tych grubych  była Parówkowa.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-332362
Udostępnij na innych stronach

 Dziadku piszesz prawdę , tych niuansów moja pamięc nie wskrzesiła pod wpływem fotografii , ale Twój wpis  pamięci pomógł , Dziekuję Pozrdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-332363
Udostępnij na innych stronach

Do tego kutra wszedł Ci cały wsad na raz?

Na dwa razy, kuter 15 l. :cool:

 

Czekam na ocenę organoleptyczną i smakową,

Zmieniłem nieco ilości przypraw zgodnie z sugestią LP i oceniam te zmiany na plus. :cool:

 

 

w sklepach gdy poprosiło się o parówki sklepowa pytała cienkie czy grube . A nazwa tych grubych była Parówkowa.

 

No i nazwałem ją po imieniu na początku: :cool:

 

 

Tak powstała kiełbasa parówkowa, parówką nazywana,

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-332366
Udostępnij na innych stronach

ale nie wiem czy bede miala kiedy odwage je zrobic, ta ciagla kontrola temperatury mnie zniecheca

  

 

 

Największym moim błędem z wytwarzaniem parówek było to, że zacząłem je robić latem i poi drugie, że za bardzo się przejmowałem tymi temperaturami. zrób na

początek kilo, nic nie ryzykujesz. :cool:

 

A niżej foty kiełbasy drobiowej.  :cool:

 

post-41160-0-20605500-1391805424_thumb.jpg

 

post-41160-0-29648300-1391805461_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-332398
Udostępnij na innych stronach

Miro, nie ma za co przepraszać. Nigdy nie miałam okazji mrozic parówek to nie wiem też. jak wyglada zamrożona parówka :cool: Chyba lepiej parówki sparzyć i zamrozić, Mogą się pewnie rozwarstwić bez sparzenia, podejść wodą, albo zrobić się gumiaste. Później lepiej sobie tylko rozmrozic i zagrzać, no ja tak sobie myslę. Nie jestem do końca pewna, czy będzie co mrozić. Wszyscy już zacieraja ręce....... na te parówki oczywiście.

 

Pozdrawiam serdecznie


Pis. kiełbaska :clap: :clap: :clap:

Piękny widok i wyrób.Ech, chyba znowu jestem głodna ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-332404
Udostępnij na innych stronach

Dziś mleko przywiozłem, problem był dojechać, śniegu, że hej. :cool:

 

5 litrów mleka zaszczepiłem zsiadłym mlekiem i odrobiną kefiru żywego i teraz stoi, temperatura badana przed chwilą 26 stopni.

 

Z pozostałych 15 litrów zrobiłem trochę sera oscypko-podobnego :cool:

 

 

 

post-41160-0-72751900-1391898531_thumb.jpg

 

Ricotta też już się chłodzi na podwórku, ładnie się ścięła.

 

post-41160-0-44471600-1391898622_thumb.jpg

 

Przy okazji piwko orkiszowe, które robiłem w kwietniu lub maju 2013  skosztowałem  :cool:

 

 

post-41160-0-69483000-1391898733_thumb.jpg

 

Gąskę zamarynowałem przy okazji -3,76kg

 

post-41160-0-02763000-1391898813_thumb.jpg

 

No i mały krążek serka do dojrzewania w prasie siedzi. :cool:

 

Fota przewrócona, ale nie mogę jej postawić do pionu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

post-40040-0-76681100-1391961435_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-332582
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o nacisk prasy nadziewarki, sama korba ustawiona w poziomie daje nacisk sporo ponad 5kg, pół kilogramowy odważnik był na początek, potem poszedł 2kg i powstał taki serek, który już pływa w solance.  :cool:

post-41160-0-14427900-1391976235_thumb.jpg

 

Gęś była gotowa po dwóch godzinach, piekłem w rękawie w 150 stopniach, a czytałem na forum, że 3,5 do 5-ciu godzin trzeba piec, i do obiadku się trochę przesuszyła. :cool:

 

post-41160-0-14427900-1391976235_thumb.jpg

 

To i parę fotek ricotty - jeszcze ocieka.  :cool:

 

post-41160-0-37148400-1391976497_thumb.jpg

 

post-41160-0-25555400-1391976540_thumb.jpg

post-41160-0-13207600-1391976416_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-332713
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wieczorkiem zrobiłem krakowskiej... :cool:

 

post-41160-0-88583000-1392462519_thumb.jpg

 

Nie wiem kurcze zrobić parzone czy pieczone? :cool:

Zadyma rozpoczęta....

 

post-41160-0-14920300-1392462684_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-333672
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.