Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Króliki -zalewa 12%- z mieszanki p/sól 10%/sól 90% na 12 godzin. Opłukanie, ociekanie i osuszenie - 4 godziny - wędzenie 4 godziny - pieczenie 30 min.  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-375749
Udostępnij na innych stronach

Dziś trochę mięska z półtuszy wieprzowej zadymiłem, była jeszcze polędwica i polędwiczka - ale zostały w innej przestrzeni....  :cool:

post-41160-0-24410300-1412886350_thumb.jpg

post-41160-0-34128500-1412886374_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-376172
Udostępnij na innych stronach

Dziś wędzę kiełbaski jelenio-wieprzowe, w cienkich ok.30% dzikiego, w krakowskiej 60% :cool:

 

 

post-41160-0-56758800-1413026415_thumb.jpg

post-41160-0-76552700-1413026554_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-376420
Udostępnij na innych stronach

Krakowska po pieczeniu i przekrój i żywiecka z marca, zapakowana próżniowo w lodówce czekała ....

post-41160-0-61128600-1413142184_thumb.jpg

post-41160-0-71432300-1413142225_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-376677
Udostępnij na innych stronach

 

 

żywiecka z marca, zapakowana próżniowo w lodówce czekała

 

Pis67... w marcu zrobiłeś żywiecką...uwędziłeś...odparzyłeś.... podsuszyłeś....zapakowałeś "próżniowo" (proficook?)....lodówka.... i dopiero teraz do jedzenia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-376713
Udostępnij na innych stronach

Uwędziłem, podpiekłem w wędzarni, podsuszyłem i zapakowałem - leżała  w lodówce, a mam jeszcze starsze - wkrótce pójdą pod nóż. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-376771
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, cenne to info :)

Nowa jakby dziedzina się odsłania....

----

Jak będą parzone nie pieczone to na trwałości uszczerbku nie odnotuję?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-376775
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, cenne to info :)

Nowa jakby dziedzina się odsłania....

----

Jak będą parzone nie pieczone to na trwałości uszczerbku nie odnotuję?

Myśłę sobie tak. Jeśli ma się zamiar podsuszyć kiełbasę, to po co ją uprzednio moczyć w wodzie. Może się mylę. PIS podpowie na pewno.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-376779
Udostępnij na innych stronach

Podsuszane lepiej pieczone, a jak parzone - to po parzeniu podwędzić, co by barierę antybakteryjną wytworzyć. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-376781
Udostępnij na innych stronach

 

 

parzone - to po parzeniu podwędzić, co by barierę antybakteryjną wytworzyć

Aktualnie obowiązuje u nas właśnie taki algorytm :)

Wędzenie/parzenie/podwędzenie...

Dziękuję za wskazik :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-376783
Udostępnij na innych stronach

Ja też. thx.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-376784
Udostępnij na innych stronach

Zebrawszy w zeszłą sobotę kilkadziesiąt kilogramów zielonych pomidorów gruntowych postanowiłem  spróbować je zagospodarować.

Sałatki z zielonych pomidorów - wersja pierwsza- zielone pomidory, cebula,marchew seler .  :cool:

 

 

post-41160-0-17709800-1413400327_thumb.jpg

 

 

post-41160-0-52001100-1413400380_thumb.jpg

 

 

Wersja druga - zielone pomidory, pieczarki, cebula, marchew  :cool: 

 

 

post-41160-0-40941900-1413400461_thumb.jpg

 

 

Kolejna wersja - zielone pomidory, cebula, kapusta marchew :cool:

 

 

 

post-41160-0-02343200-1413400526_thumb.jpg

 

Kolejne wersje w przygotowaniu.... 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-377157
Udostępnij na innych stronach

Piotr a jakie zalewy dajesz?,bo one maja najwiekszy wplyw na smak salaktki i proces przygotowania rowniez jest wazny( wczesniejsze zasolenie, ,zagotowanie w zalewie a pozniej do sloika itp. ).

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-377160
Udostępnij na innych stronach

Zalewa słodko kwaśna, solone na godzinę, potem zalane gorącą zalewą, do słoików i pasteryzacja.....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-377162
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zalewa słodko kwaśna, solone na godzinę, potem zalane gorącą zalewą, do słoików i pasteryzacja..... 
 

Piotrze ,a która z tych sałatek Tobie najbardziej smakuje?? :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-377163
Udostępnij na innych stronach

Ja dodawałam jeszcze czerwoną paprykę i odrobinę ostrej papryczki też .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-377164
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piotrze ,a która z tych sałatek Tobie najbardziej smakuje?? :)

 

Ja się nie liczę, zbiorę opinię domowych testerów....  :cool:

 

 

 

 

Ja dodawałam jeszcze czerwoną paprykę i odrobinę ostrej papryczki też .

 

Ostrość i aromat mam z  tajemnych orientalnych przypraw - z papryką mi nie leży....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-377165
Udostępnij na innych stronach

Piotr weź po słoiku na Zlot w Zielonym Zakątku - werdykt na pewno zostanie wydany :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-377173
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj czwartą wersję sałatki z zielonych pomidorów zrobiłem....  :cool:

 

 

 

post-41160-0-94484600-1413746572_thumb.jpg

 

post-41160-0-24853000-1413746605_thumb.jpg

 

A dziś piątą i paszteciki na cieście francuskim upiekłem.... 

 

 

post-41160-0-77732700-1413746662_thumb.jpg

 

 

 

post-41160-0-57334100-1413746683_thumb.jpg

 

 

 

post-41160-0-09765700-1413746706_thumb.jpg

 

 

:cool: 

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-377988
Udostępnij na innych stronach

A może jakieś konkretne przepisy? Wszedłem w posiadanie kilku kg zielonych pomidorów i coś muszę z nimi zrobić. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-377995
Udostępnij na innych stronach

To może takie ogólne założenia, nie przepisy - przykładowo:

Zielone pomidory - 3kg - krojone

marchew - 0,5kg -gruba tarka

cebula- 0,5kg - piórka

seler - 0,5kg - gruba tarka

 

mieszamy z dwoma łyżkami soli - pozostawiamy na 1-5 godzin

 

Gotujemy zalewę - 4 szklanki wody, szklanka octu 10%, szklanka cukru - gorącą zalewą zalewamy warzywa- mieszamy - napełniamy słoiki - pasteryzujemy 10-15 minut . :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-378001
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj czwartą wersję sałatki z zielonych pomidorów zrobiłem.... :cool:

 

 

A dziś piątą

 

Pięć wersji i weź teraz człowieku wybierz tą jedną ... najlepszą :cool:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/91/#findComment-378004
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.