Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam Pisu, za zaśmiecanie wątku :)

-----

 

 

A po jakim czasie i jak soliłeś? Od razu po wyjęciu z formy?

Pierwsze- 2 - od razu poszły do solanki

Drugie - 2 - dwa dni leżały i dopiero do solanki

Reszta- 24-36 godzin leżały- później solenie "z ręki", 2% , co 12 godzin kolejna strona

 

 

Moje śmierdzą niemiłosiernie ale jest to dokładnie taki smrodek prawdziwego sera. Im bardziej śmierdzi tym lepszy mi wychodzi ser...

zapach w pomieszczeniu nieagresywny...podobny trochę, jakby "rozrzedzony"- kojarzę- do zapachu sklepów/stoisk nabiałowych PSS Społem z lat '80 ubiegłego wieku ( ale to brzmi... :facepalm: :facepalm: :blush: )

 

 

Ja żeby uniknąć nadmiernego wysuszenia sera plus ryzyka zakażenia itp pokrywam sery powłoką serowarską (polioctanem).

Miejscowe zagrzybienia zmywałem na bieżąco. Po 3 tygodniach życia, wszystkie szły w bezbarwny polioctan, dwuwarstwowo, łatwiej zerwać... i tak w kilku miejscach jest pleśń punktowa- zaakceptowałem :)

Niektóre puchły więcej inne mniej, niektóre wcale- bakterie różne podsypywałem.

 

Możliwość ingerencji w całokształt już żadna... :)

Tak tylko pytam :) na zakiedyś :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-434629
Udostępnij na innych stronach

 

 

na mój osąd nie zdążył się przekwasić.

 

Oj chyba zdążył, bo znika dość szybko, żadna z kobietek nie narzeka.....  :cool:  

 

 

 

Kształtem mam takie same jak Pisu te sery- w tym samym czasie robiliśmy....

 

Próbuj - są gotowe....  :cool:

 

Przepraszam Pisu, za zaśmiecanie wątku

 

Bez stresu, nikt nie jest w stanie przejrzeć tego wątku, a wiadomości są przydatne, o uwagach i spostrzeżeniach  nie wspomnę ...  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-434700
Udostępnij na innych stronach

To pomyśl jak by znikał jakby zdążył nabrać odpowiedniego PH :) Żart taki...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-434702
Udostępnij na innych stronach

To pomyśl jak by znikał jakby zdążył nabrać odpowiedniego PH :) Żart taki...

 

 

Nie może znikać - jest dozowany - a ph - było chyba ok, jak LP mówi mi - ten ser ci skwaśniał, wtedy wiem.... ,że czas do solanki...  :cool: 

 

A teraz fota śniadania - czy to leczo czy potrawka z cebuli, boczku wędzonego, ząbka czosnku, kalarepy i papryki...  :cool:

 

post-41160-0-61174800-1436902676_thumb.jpg

 

A wczoraj mieszałem - prawie Lisiecka, Krakowska i kiełba do ręki... 

 

post-41160-0-49495200-1436902712_thumb.jpg

 

post-41160-0-78762500-1436902759_thumb.jpg

 

post-41160-0-03553100-1436902797_thumb.jpg

 

Parzona...

 

post-41160-0-59514300-1436902819_thumb.jpg

 

 

Wędzenie Krakowskiej... 

 

post-41160-0-93991800-1436902837_thumb.jpg

 

I taki kwiat kwitnie w tym roku suszy...  raz pierwszy..  położyłem .. fotę 

 

post-41160-0-25860400-1436902861_thumb.jpg

 

Fota - chłodzenie powietrzne... 

 

post-41160-0-57453400-1436902907_thumb.jpg

 

Fasolka - w zeszłym roku nie miałem nic - teraz mam nadmiar - jak to zakonserwować?  Co dzień będzie  tak z pół kilo...  :cool:

 

 

post-41160-0-06694000-1436902952_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435135
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fasolka - w zeszłym roku nie miałem nic - teraz mam nadmiar - jak to zakonserwować? Co dzień będzie tak z pół kilo... :cool:

Polecam przepisy Pokemona

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435137
Udostępnij na innych stronach

 

 

taki kwiat kwitnie w tym roku suszy.

Akurat juki lobią takie suche klimaty, w tym roku kwiaty są wyjątkowo wysokie i dorodne ;) 

 

Fasolkę szparagową najbardziej lubię klasycznie z masełkiem i bułką tarta albo na zimno z czosnkiej i olejem z pestek dyni. Nadmiar robię do słoików 

na 1l wody płaska łyżka soli i odrobina cukru, 1-2 łyżki octu. Fasolkę gotujesz na półtwardo (około 5-8min od zagotowania) potem przelewasz zimną woda  i zalewasz goracą zalewą i krótka pasteryzacja około 30-40 min.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435202
Udostępnij na innych stronach

Powiem szczerze że nie miałem takiego przypadku ... ale ja mam chłodną piwnicę i fasolka generalnie szybko znikała  ;)

Nic nie stoi na przeszkodzie pasteryzować 2 czy 3 razy ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435214
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fasolkę szparagową najbardziej lubię klasycznie z masełkiem i bułką tarta albo na zimno z czosnkiej i olejem z pestek dyni. Nadmiar robię do słoików na 1l wody płaska łyżka soli i odrobina cukru, 1-2 łyżki octu. Fasolkę gotujesz na półtwardo (około 5-8min od zagotowania) potem przelewasz zimną woda i zalewasz goracą zalewą i krótka pasteryzacja około 30-40 min.

Też tak robię :) i tak samo ją podaję jak Roger :) w starych książkach kucharskich jest co prawda mowa o pasteryzacji przez trzy dni, ale zrobiłam tym sposobem tylko raz. Wyszła miękka,a taka mi nie odpowiada. :) nie mrożę fasolki .. ma dla mnie dziwny posmak zimą. 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435219
Udostępnij na innych stronach

 

 

teraz mam nadmiar

Zawsze możesz wysłać do mnie. Podać adres :question:   :D  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435245
Udostępnij na innych stronach

a może takie cosik ;)

 

na przekąskę na teraz : https://www.winiary.pl/przepis.aspx/98029/fasolka-szparagowa-panierowana

 

a na zimę takie coś :http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/warzywa/salatka_wielowarzywna_na_zime- w tamtym roku robiłam podobną , ponieważ była tylko bez fasolki i do goracej zalewy wkładałam po kolei warzywa zaczynajac od najtwardszego i gotując w tej zalewie każde z nich po ok.3 minutki , była pyszna w tym roku chcę powtórzyć  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435254
Udostępnij na innych stronach

Osobiście mrożę po bardzo krótkim blanszowaniu .Używam grubszych torebek i jest. Ok

 

 

Trochę będzie mrożona, trochę ala Pokemon... 

:cool:

 

Dziś dostałem 2 skrzynki porzeczek razem 30kg - jedną przygotowałem na winko, po oczyszczeniu, umyciu zmieliłem na maszynce - 13,8kg miazgi. Schowałem to do lodówki, by nie chodziło - jutro biorę się za przygotowania - przygotuję matkę drożdżową z płynnych drożdży burgund, a co dalej nie wiem. Mam do dyspozycji różne gadżety - jakieś enzymy, jakieś wapno do odkwaszania, różne rodzaje pożywek. Jak się do tego zabrać - mnóstwo przepisów, a ostatnie wina robiłem za kawalera, tam liczyła się tylko moc, smak nie był istotny....   :cool:

post-41160-0-27278900-1436998509_thumb.jpg

post-41160-0-87774800-1436998524_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435375
Udostępnij na innych stronach

 tAkiej ilosci potrzeczek to ja juz nie pamietam. Czaaem w sklepie mozna u nas kupic, w opakowaniach po 125 g  :( , a cena , juz nie bede nawet mowic ile

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435376
Udostępnij na innych stronach

No, dostałem za free  ...., jak co roku, muszę jakiegoś gifta wdzięczności-owego przygotować....  :cool:  Czarnych w tym roku mało....- pomór 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435377
Udostępnij na innych stronach

No a na Podlasiu w okolicach Siemiatycz strajk do końca tygodnia z powodu niskiej ceny skupu porzeczki czarnej właśnie ;) W radio dziś mówili że blokują Drogę Krajową między Białymstokiem a Lublinem

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435378
Udostępnij na innych stronach

Co do odkwaszania moszczy owocowych to przejrzyj http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=26291

Wino porzeczkowe nie jest złe kwestia jaka jest kwaśma porzeczka, bo mam z przed kilku lat wino które nadaje się bardziej jako elektrolit niż napitek.Jak zbytnio rozcięczysz wodą to stracisz smak.

Jeszcze o czarnej porzeczce http://www.winodomowedwazero.pl/2015/07/odkwaszanie-czarnej-porzeczki-na-goraco.html

Edytowane przez nigra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435382
Udostępnij na innych stronach

Anno zapraszam do nas ..my mamy cale zywoploty na osiedlu z roznych porzeczek , w slepie tez tylko 125 g i cena jak za "zloto" :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435390
Udostępnij na innych stronach

Moszcz dość słodki, porzeczki były dojrzałe, zrezygnuję z węglanu wapnia - nie wiem czy stosować pektoenzym... ? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435391
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.