ziezielony Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2926 Opublikowano 9 Lipca 2015 Przepraszam Pisu, za zaśmiecanie wątku ----- A po jakim czasie i jak soliłeś? Od razu po wyjęciu z formy? Pierwsze- 2 - od razu poszły do solankiDrugie - 2 - dwa dni leżały i dopiero do solankiReszta- 24-36 godzin leżały- później solenie "z ręki", 2% , co 12 godzin kolejna strona Moje śmierdzą niemiłosiernie ale jest to dokładnie taki smrodek prawdziwego sera. Im bardziej śmierdzi tym lepszy mi wychodzi ser... zapach w pomieszczeniu nieagresywny...podobny trochę, jakby "rozrzedzony"- kojarzę- do zapachu sklepów/stoisk nabiałowych PSS Społem z lat '80 ubiegłego wieku ( ale to brzmi... :facepalm: ) Ja żeby uniknąć nadmiernego wysuszenia sera plus ryzyka zakażenia itp pokrywam sery powłoką serowarską (polioctanem). Miejscowe zagrzybienia zmywałem na bieżąco. Po 3 tygodniach życia, wszystkie szły w bezbarwny polioctan, dwuwarstwowo, łatwiej zerwać... i tak w kilku miejscach jest pleśń punktowa- zaakceptowałem Niektóre puchły więcej inne mniej, niektóre wcale- bakterie różne podsypywałem. Możliwość ingerencji w całokształt już żadna... Tak tylko pytam na zakiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-434629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2927 Opublikowano 10 Lipca 2015 na mój osąd nie zdążył się przekwasić. Oj chyba zdążył, bo znika dość szybko, żadna z kobietek nie narzeka..... Kształtem mam takie same jak Pisu te sery- w tym samym czasie robiliśmy.... Próbuj - są gotowe.... Przepraszam Pisu, za zaśmiecanie wątku Bez stresu, nikt nie jest w stanie przejrzeć tego wątku, a wiadomości są przydatne, o uwagach i spostrzeżeniach nie wspomnę ... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-434700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2928 Opublikowano 10 Lipca 2015 To pomyśl jak by znikał jakby zdążył nabrać odpowiedniego PH Żart taki... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-434702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2929 Opublikowano 14 Lipca 2015 To pomyśl jak by znikał jakby zdążył nabrać odpowiedniego PH Żart taki... Nie może znikać - jest dozowany - a ph - było chyba ok, jak LP mówi mi - ten ser ci skwaśniał, wtedy wiem.... ,że czas do solanki... A teraz fota śniadania - czy to leczo czy potrawka z cebuli, boczku wędzonego, ząbka czosnku, kalarepy i papryki... A wczoraj mieszałem - prawie Lisiecka, Krakowska i kiełba do ręki... Parzona... Wędzenie Krakowskiej... I taki kwiat kwitnie w tym roku suszy... raz pierwszy.. położyłem .. fotę Fota - chłodzenie powietrzne... Fasolka - w zeszłym roku nie miałem nic - teraz mam nadmiar - jak to zakonserwować? Co dzień będzie tak z pół kilo... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2930 Opublikowano 14 Lipca 2015 Fasolka - w zeszłym roku nie miałem nic - teraz mam nadmiar - jak to zakonserwować? Co dzień będzie tak z pół kilo... Polecam przepisy Pokemona Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2931 Opublikowano 14 Lipca 2015 Ja też polecam pokemona przepis . Super na ciepło i zimno. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2932 Opublikowano 15 Lipca 2015 Tylko przepis Pokemona ! Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2933 Opublikowano 15 Lipca 2015 taki kwiat kwitnie w tym roku suszy. Akurat juki lobią takie suche klimaty, w tym roku kwiaty są wyjątkowo wysokie i dorodne Fasolkę szparagową najbardziej lubię klasycznie z masełkiem i bułką tarta albo na zimno z czosnkiej i olejem z pestek dyni. Nadmiar robię do słoików na 1l wody płaska łyżka soli i odrobina cukru, 1-2 łyżki octu. Fasolkę gotujesz na półtwardo (około 5-8min od zagotowania) potem przelewasz zimną woda i zalewasz goracą zalewą i krótka pasteryzacja około 30-40 min. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2934 Opublikowano 15 Lipca 2015 Roger po jednej pasteryzacji dużo się psuło, nawet po 2-3 nie zawsze dotrzymywała do wiosny i mama przestała robić Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2935 Opublikowano 15 Lipca 2015 Powiem szczerze że nie miałem takiego przypadku ... ale ja mam chłodną piwnicę i fasolka generalnie szybko znikała Nic nie stoi na przeszkodzie pasteryzować 2 czy 3 razy Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2936 Opublikowano 15 Lipca 2015 Fasolkę szparagową najbardziej lubię klasycznie z masełkiem i bułką tarta albo na zimno z czosnkiej i olejem z pestek dyni. Nadmiar robię do słoików na 1l wody płaska łyżka soli i odrobina cukru, 1-2 łyżki octu. Fasolkę gotujesz na półtwardo (około 5-8min od zagotowania) potem przelewasz zimną woda i zalewasz goracą zalewą i krótka pasteryzacja około 30-40 min. Też tak robię i tak samo ją podaję jak Roger w starych książkach kucharskich jest co prawda mowa o pasteryzacji przez trzy dni, ale zrobiłam tym sposobem tylko raz. Wyszła miękka,a taka mi nie odpowiada. nie mrożę fasolki .. ma dla mnie dziwny posmak zimą. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2937 Opublikowano 15 Lipca 2015 teraz mam nadmiar Zawsze możesz wysłać do mnie. Podać adres Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2938 Opublikowano 15 Lipca 2015 Dzięki za fasolkowe podpowiedzi, a przepis Pokemona gdzie siedzi? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2939 Opublikowano 15 Lipca 2015 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/ Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2940 Opublikowano 15 Lipca 2015 a może takie cosik na przekąskę na teraz : https://www.winiary.pl/przepis.aspx/98029/fasolka-szparagowa-panierowana a na zimę takie coś :http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/warzywa/salatka_wielowarzywna_na_zime- w tamtym roku robiłam podobną , ponieważ była tylko bez fasolki i do goracej zalewy wkładałam po kolei warzywa zaczynajac od najtwardszego i gotując w tej zalewie każde z nich po ok.3 minutki , była pyszna w tym roku chcę powtórzyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2941 Opublikowano 15 Lipca 2015 Osobiście mrożę po bardzo krótkim blanszowaniu .Używam grubszych torebek i jest. Ok Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2942 Opublikowano 15 Lipca 2015 Osobiście mrożę po bardzo krótkim blanszowaniu .Używam grubszych torebek i jest. Ok Trochę będzie mrożona, trochę ala Pokemon... Dziś dostałem 2 skrzynki porzeczek razem 30kg - jedną przygotowałem na winko, po oczyszczeniu, umyciu zmieliłem na maszynce - 13,8kg miazgi. Schowałem to do lodówki, by nie chodziło - jutro biorę się za przygotowania - przygotuję matkę drożdżową z płynnych drożdży burgund, a co dalej nie wiem. Mam do dyspozycji różne gadżety - jakieś enzymy, jakieś wapno do odkwaszania, różne rodzaje pożywek. Jak się do tego zabrać - mnóstwo przepisów, a ostatnie wina robiłem za kawalera, tam liczyła się tylko moc, smak nie był istotny.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2943 Opublikowano 15 Lipca 2015 tAkiej ilosci potrzeczek to ja juz nie pamietam. Czaaem w sklepie mozna u nas kupic, w opakowaniach po 125 g , a cena , juz nie bede nawet mowic ile Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2944 Opublikowano 15 Lipca 2015 No, dostałem za free ...., jak co roku, muszę jakiegoś gifta wdzięczności-owego przygotować.... Czarnych w tym roku mało....- pomór Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2945 Opublikowano 15 Lipca 2015 No a na Podlasiu w okolicach Siemiatycz strajk do końca tygodnia z powodu niskiej ceny skupu porzeczki czarnej właśnie W radio dziś mówili że blokują Drogę Krajową między Białymstokiem a Lublinem Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2946 Opublikowano 16 Lipca 2015 (edytowane) Co do odkwaszania moszczy owocowych to przejrzyj http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=26291Wino porzeczkowe nie jest złe kwestia jaka jest kwaśma porzeczka, bo mam z przed kilku lat wino które nadaje się bardziej jako elektrolit niż napitek.Jak zbytnio rozcięczysz wodą to stracisz smak.Jeszcze o czarnej porzeczce http://www.winodomowedwazero.pl/2015/07/odkwaszanie-czarnej-porzeczki-na-goraco.html Edytowane 16 Lipca 2015 przez nigra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2947 Opublikowano 16 Lipca 2015 Anno zapraszam do nas ..my mamy cale zywoploty na osiedlu z roznych porzeczek , w slepie tez tylko 125 g i cena jak za "zloto" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2948 Opublikowano 16 Lipca 2015 Moszcz dość słodki, porzeczki były dojrzałe, zrezygnuję z węglanu wapnia - nie wiem czy stosować pektoenzym... ? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2949 Opublikowano 16 Lipca 2015 Jak masz to daj bo pomaga przy wyciskaniu soku. Przy fermentacji w miazdze nie stosowałem bo pektyny same traciły moc i nie było problemu z wyciskaniem wytłoków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2950 Opublikowano 16 Lipca 2015 Czy pektoenzym powoduje wyzsza wydajność z miazgi , mozna go stoswac np,.w jabłkach kiedy wyciskam sok na cydr ? Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/118/#findComment-435404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.