Anuś Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3026 Opublikowano 20 Września 2015 i jeszcze głóg- dużo, słodki - co z niego można zrobić? Winko i konfiturę Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-445692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3027 Opublikowano 20 Września 2015 JA juz mam z lata prawie 12 litrów wiśniówki , teraz musi czekac swoje .Pozdrawiam Przyjemnej pracy . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-445712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3028 Opublikowano 20 Września 2015 mam z lata prawie 12 litrów wiśniówki Latem nie zdążyłem, ale wczoraj trochę, dziś 8l słoik - 6kg wydrylowanych wiśni zalałem 1,5l spirytusu - nie wiem czy nie za mało %? No i ser zrobiłem z wieczornego udoju, ricotta już na powietrzu wisi, dziś dobra cena mleka - 26 litrów za 20 złociszy. Jeszcze ciepłe zaszczepiłem mezofilnymi itp. itd. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-445788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3029 Opublikowano 20 Września 2015 Chyba za mało , ja robie wisniówke z przepisu z ksiazki Cwierczakiwiczówny , czyli wiśnie w słoj , prawie pelny , potem spirtys tez do pełna , , po 4 tygodniach zlewam , i zalewam syropem wg.przepisu , znowu 4 tygodnie i całosc łacze z poprzednim nalewem, wisnie do przyjaciól ( nie zjem wszystkich ) wiśniówka do Bozego NArodzenia dojrzewa , potem juz tylko degustacja .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-445792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3030 Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) ja robie wisniówke A moze Kolega pochwali sie (byle czym)..`? Edytowane 21 Września 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-445801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3031 Opublikowano 21 Września 2015 Spirytusem zalewacie wiśnie czy alkoholem 60-70%? Czy może jeszcze inne stężenie? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-445820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3032 Opublikowano 21 Września 2015 Ja zawsze 70%. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-445821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3033 Opublikowano 21 Września 2015 Faktycznie , piekne wiśnie , sporo ich na drzewie , peweni musisz sie spieszyć bo za chwile ptaki rozdziobia , jak beda słodkie Jak słodkie i soczyste są nie opiszę, ptaki niegroźne, w godzinkę wiaderko - do zebrania .... nie pytaj ile, nie dam rady i jeszcze głóg- dużo, słodki - co z niego można zrobić? Idę drylować..... P1270888.JPG Jaka to odmiana wiśni że dopiero jest zbieralna we wrześniu? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-445837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3034 Opublikowano 21 Września 2015 Jaka to odmiana wiśni że dopiero jest zbieralna we wrześniu? Łutówka - stara dobra... jak wcześniej nie było komu ... to i wrzesień dobry..... jutro jak nie będzie padać jadę, lepiej niż na grzyby..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-446013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3035 Opublikowano 22 Września 2015 W niedzielę ser robiłem i ricotta na gorąco zbierana.... Jabłka spady dziś sokowirówką na sok przerobiłem, nie jest to dobry sposób.... Zerwałem dziś z 8kg wiśni - sokownik się przydaje.... Zasoliłem sery na sucho... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-446334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3036 Opublikowano 22 Września 2015 W niedzielę ser robiłem i ricotta na gorąco zbierana.... P1270890.JPG Jabłka spady dziś sokowirówką na sok przerobiłem, nie jest to dobry sposób.... P1270892.JPG Zerwałem dziś z 8kg wiśni - sokownik się przydaje.... P1270893.JPG Zasoliłem sery na sucho... P1270894.JPGserki piękne - ja się w czwartek za nie zabieram - jutro grzybobranie, mam nadzieję że udane Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-446337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3037 Opublikowano 22 Września 2015 Jabłka spady dziś sokowirówką na sok przerobiłem, nie jest to dobry sposób.... Pis, kiedys na jednym z blogow polskich czytalam, zeby jablka zrobic w sokowniku. Zrobilam sama, ale z kupnych( brak swoich drzewek ) ,sok wyszedl jak na moj smak bardzo slodki( nie dodaje cukru) i bardzo gesty po wystygnieciu. Pozniej mieszalam go z innymi sokami owocowymi jako slodych( glownie z truskawkami) lub rozcienczalam z woda i byl do picia. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-446342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3038 Opublikowano 22 Września 2015 zeby jablka zrobic w sokowniku. No to jutro lecę, jabłek dostaję dostatek..... wszystko stare dobre odmiany.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-446343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3039 Opublikowano 22 Września 2015 Mam nadziej, ze tez beda Tobie smakowac. Wole ten sok, od tego z sokowirowki jesli chodzi o wekowanie. Na tym blogu,(nie pamietam gdzie , jak znajde to podesle link) ta osoba robila rowniez cydr z tego soku.Ale szczegolow nie pamietam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-446344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3040 Opublikowano 23 Września 2015 Pierwszy cydr nastawiony - BLG początkowe 16. Temperatura - 22 stopnie - zadane drożdże Ciderini Strong + pożywka , 15l soku tłoczonego + 5l z sokowirówki... . I czekamy na fermentację..... Planowana moc co najmniej 6% - lekko musujący półsłodki.... Dziś produkcja soków do kolejnego cydru .... zastosuję inne surowce, inne drożdże..... Pierwsza konsumpcja na zlocie w listopadzie... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-446465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3041 Opublikowano 23 Września 2015 Pierwszy cydr nastawiony - BLG początkowe 16. Temperatura - 22 stopnie - zadane drożdże Ciderini Strong + pożywka , 15l soku tłoczonego + 5l z sokowirówki... . I czekamy na fermentację..... Planowana moc co najmniej 6% - lekko musujący półsłodki.... Dziś produkcja soków do kolejnego cydru .... zastosuję inne surowce, inne drożdże..... Pierwsza konsumpcja na zlocie w listopadzie... A czym tłoczyłeś sok z jabłek? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-446492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3042 Opublikowano 23 Września 2015 Wole ten sok, od tego z sokowirowki jesli chodzi o wekowanie. Anno - sok z jabłek z sokownika to porażka, w tym samym czasie zrobię 5 razy tyle na sokowirówce .... A czym tłoczyłeś sok z jabłek? Prasą - kupiłem 15l - 5 litrów sokowirówką, drożdże się zadomowiły, pięknie pracują po zadaniu, ledwo upłynęło kilka godzin... Odnośnie solenia serów na sucho - ile czasu powinno trwać? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-446563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3043 Opublikowano 23 Września 2015 Odnośnie solenia serów na sucho - ile czasu powinno trwać? A to zależy w jakich dawkach solisz. Ja solenie rozkładam na cztery razy, dwie rano i dwie wieczorem i w sumie sól wchłania się w tym czasie sama w całości. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-446565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3044 Opublikowano 23 Września 2015 Ja solenie rozkładam na cztery razy, dwie rano i dwie wieczorem i w sumie sól wchłania się w tym czasie sama w całości. Dawka 20g/kg od razu z wszystkich stron, sery puściły soki i w tych sokach się pławią..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-446570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3045 Opublikowano 23 Września 2015 Sól wyciąga wilgoć. Między innymi dlatego robię to w ratach żeby to w miarę kontrolować. Wysypuje dawkę na powierzchnię i czekam tak z 15 minut aż lekko zwilgotnieje. Potem rozprowadzam ręką po wierzchy i na boki i zostawiam. Wchłania się sama. Wieczorkiem odwracam ser i znów to samo. I tak cztery razy. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-446577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3046 Opublikowano 24 Września 2015 Szyneczki, ogonówki - już wiszą na świeżym powietrzu - peklowane od 2-go września.... jutro dym... Ocet - prawie - jabłkowy - jakiś taki nieklarowny i mocy nie ma ....., Brzeczkę cydrową przygotowałem, drożdże sweet ciderini nie wystartowały, zaczerpnąłem z fermentatora wczoraj nastawionego szklankę..... Serki już się osuszają.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-446809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3047 Opublikowano 24 Września 2015 Ocet - prawie - jabłkowy - jakiś taki nieklarowny i mocy nie ma ....., Jak dlugo stal z jablkami? Klarowny sie zrobi, spokojnie jesli bedziesz go trzymal w butelce w ciemnym pomieszczeniu spokojnie wszystko sie zrobi i mocy nabierze. Moje jablka w wiadrach stoja po kilka miesiecy ,dopiero pozniej zlewam do butelek i dalej do dojrzewalni ida. Zwykle mam przynajmniej roczny ocet. Jestem z niego zadowolona, a kolezanki ,ktore go pija tez, twierdza ,ze nawet jest mocniejszy niz ten ze sklepu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-446812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3048 Opublikowano 24 Września 2015 ak dlugo stal z jablkami? Z miesiąc - nie mama pojęcia - nastawię teraz nowy - jakąś małą beczkę, dziś oprócz wiśni przywiozłem sporo jabłek.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-446814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3049 Opublikowano 24 Września 2015 JAk mozesz to zrob mal mieszanke wisni i jablek na ocet. Wspanialy pozniej jest do salatek. CZasem nastawiam z ziolami jablka i mieszam a truskwkami czy innymi barwiacymi owocami. Smak ma przedni . JAk w beczce nastawiasz, to zostaw na dluzej, na kilka miesiecy. Moj ma rowniez zastosowanie do przetworow. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-446817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3050 Opublikowano 24 Września 2015 Napisano 5 minut temu JAk mozesz to zrob mal mieszanke wisni i jablek na ocet No mogę jutro znów zrywam wiśnie.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-446818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.