KURP Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3101 Opublikowano 12 Października 2015 8% toć to prawie jak wino Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-449848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3102 Opublikowano 12 Października 2015 8% toć to prawie jak wino Dlatego na zlocie degustacja będzie - nie picie.... Wino to mam w pojemniku - gdzie z jabłek i wiśni miał być ocet, przestało pracować, zamiast octu wino na razie jest.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-449849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3103 Opublikowano 13 Października 2015 Dziś nabyłem mięso prawdziwe - 3 karkówki, trochę szynki - czyste mięsko, pół łopatki, płat boczku i zrobiłem klasyfikację ... Mam na jutro zapeklowane 17 gramami peklosoli na kilogram: 5,7kg - kl.I 9kg-kl.II 0,8kg kl.III Jutro wieczorkiem zrobię kiełbaskę do ręki..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3104 Opublikowano 13 Października 2015 Wino to mam w pojemniku - gdzie z jabłek i wiśni miał być ocet, przestało pracować, zamiast octu wino na razie jest.... A ja bym to zostawila, prykryla tylko gaza, za kilka tygodni spokojnie znajdziesz tam ocet Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3105 Opublikowano 15 Października 2015 A ja bym to zostawila, prykryla tylko gaza, za kilka tygodni spokojnie znajdziesz tam ocet Dziś na powierzchni zauważyłem biały cieniutki przeźroczysty kożuszek.... Wczoraj czarny bez przez sokownik puściłem i dziś - mam sok - co z nim dalej? I kiełbaski wczoraj nadziałem... Dziś wędziłem i upiekłem ... Tarniny mam 2,2 kg - przepis potrzebny na zagospodarowanie I mięsko wisi na wietrze - jutro zadymka Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3106 Opublikowano 16 Października 2015 Wczoraj czarny bez przez sokownik puściłem i dziś - mam sok - co z nim dalej? Dodać cukier, zagotować i gorący do butelek .. tak robię ja. niestety w tym roku nie mam nawet jednej garści tych owoców, ponieważ ptaki zajęły się każdym krzakiem w mojej okolicy .. trudno.. im też się coś należy z przerobieniem tarniny niestety nie pomogę, nigdy jej nie robiłam. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3107 Opublikowano 16 Października 2015 Tarninę trzeba zamrozić na kilka dni. 1,5 kg owoców zalewamy litrem alkoholu 70%. Po 6 tygodniach zlewamy nalew i zasypujemy 300 gr cukru. Zostawiamy na kilka dni. Potrząsamy słoikiem co jakiś czas żeby cukier się rozpuścił. Łączymy nalewy i zostawiamy do dojrzewania na co najmniej 6 miesięcy. Pomimo wymrażania dość długo czuć jeszcze na języku takie "ściągające uczucie" tanin czy innych garbników. Trudno i długo się klaruje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3108 Opublikowano 16 Października 2015 Masz kilka przepisów i spróbuj coś dobrać pod swój smak. Tarninę zawsze mrożę, a potem po rozmrożeniu nakłuwam wykałaczką. TARNINÓWKI Zbliża się czas dojrzewania i zbierania tarniny. Owoce - dojrzałe są ciemnofioletowe i pokryte niebieskimi nalotem. Stan pełnej dojrzałości osiągają w październiku i listopadzie. Są cierpkie w smaku, jadalne po przemarznięciu. NALEWKA Z TARNINY I Składniki: 1 kg przemrożonych owoców tarniny, 1 litr wódki 45%, 2 szklanki cukru, skórka z 1 cytryny5 goździków. Wykonanie:Tarninę przepłukać, wsypać do gąsiorka, dodać cukier, skórkę z cytryny i goździki, zalać wódką. Postawić w słonecznym miejscu na 4 tygodni. Co kilka dni wstrząsać gąsiorkiem.Po tym czasie nalewkę zlać, przefiltrować, rozlać do butelek. Odstawić na co najmniej 6 tygodni. NALEWKA Z TARNINY II Składniki: 0,5 kg owoców tarniny, 0,25 kg suszonych śliwek (bez pestek), 10 dag rodzynek,8 goździków, 1 łyżka suszonego kwiatu głogu, 1,5 litra wódki 45%, 0,5 litra spirytusu, 7 łyżek miodu, pół szklanki wody. Wykonanie:Przemarznięte owoce tarniny nakłuć drewnianą wykałaczką i włożyć do gąsiorka. Dodać wódkę i suszone śliwki, rodzynki, goździki oraz suszony kwiat głogu. Postawić w ciepłym miejscu na miesiąc. Co kilka dni wstrząsać gąsiorkiem.Po tym czasie zlać nalewkę, wycisnąć owoce, wymieszać z nalewką. Poczekać, aż płyn się wyklaruje. Na każdą szklankę nalewki dodać 0,5 litra wódki 45%, dobrze wymieszać.Dodać 0,5 litra spirytusu.Miód zagotować z wodą, wyszumować, po ostudzeniu połączyć z nalewką.Rozlać do butelek, przechowywać co najmniej 5 miesięcy. NALEWKA Z TARNINY III Składniki: 1 kg owoców tarniny, 0,5 litra spirytusu, 0,5 litra wódki, 2 goździki, 0,10 kg cukru. Wykonanie:Do słoja włożyć przemrożoną, umytą i osuszoną tarninę. Wlać wódkę i spirytus, szczelnie zamknąć i odstawić na 1 miesiąc w ciemne, chłodne miejsce.Nalewkę zlać, dodać cukier i goździki, odstawić do rozpuszczenia cukru.Przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na co najmniej pół roku. NALEWKA Z TARNINY IV Składniki: 2 do 2,5 kg owoców tarniny, 4 szklanki spirytusu, 2 szklanki wody, 0,60 kg cukruotarta skórka z połowy cytryny. Wykonanie:Przemarznięte i starannie wytarte owoce tarniny wrzucić do gąsiorka, zalać połową spirytusu, szczelnie zamknąć i zostawić na jeden miesiąc.Zagotować gęsty syrop z połowy cukru, otartej skórki cytryny i wody, odszumować, przestudzić.Zlać nalew z owoców, połączyć z syropem i pozostałym spirytusem, szczelnie zakorkować, zostawić na kolejny miesiąc. Pozostałe owoce zasypać resztą cukru, zostawić również na miesiąc.Po miesiącu zlać sok z owoców (owoce lekko przecisnąć przez płótno), połączyć z nalewem, odstawić na kilka dni.Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek, przechowywać kilka miesięcy. Im dłużej postoi, tym lepsza. NALEWKA Z TARNINY V Składniki: 1 kg owoców tarniny, 1 litr spirytusu, 0,25 kg cukru, 0,25 litra wody, 1 laska wanilii. Wykonanie:Owoce tarniny umyte i osuszone wsypać do szklanego naczynia, dodać wanilię, zalać spirytusem. Naczynie zamknąć i ustawić w ciepłym, zacienionym miejscu na okres max 4 tygodne.Po tym czasie alkohol zlać, przefiltrować, wlać do gorącego syropu sporządzonego z cukru i wody. Pozostawić co najmniej 8 dni w ciemnym miejscu.Nalewkę ponownie zlać, przefiltrować, rozlać do butelek, przechowywać minimum 6 miesięcy w ciemnym, chłodnym miejscu. NALEWKA Z TARNINY VI Składniki: 2 kg owoców tarniny, 1 kg miodu, 2 litry spirytusu, 1 kg cukru, 1 litr wody1 cytryna. Wykonanie:Cukier rozpuścić w wodzie, włożyć do niej umyte i przebrane owoce tarniny. Gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Po przestudzeniu dodać 1 kg miodu, dokładnie wymieszać. Mieszając dalej powoli wlewamy spirytus. Na wierzch położyć umytą i pokrojoną w plastry cytrynę.Słój z nalewem przykryć płótnem, zawiązać sznurkiem. Po 3 tygodniach nalewkę ostrożnie zlać, przefiltrować, rozlać do butelek. Odstawić na co najmniej 3 miesiące. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3109 Opublikowano 16 Października 2015 Pis67, specjalnie dla Ciebie!https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6131-mala-galeria-naszej-medalistki-alltid/page-35?do=findComment&comment=450542 Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3110 Opublikowano 16 Października 2015 Najlepsza tarninówka z goździkami i cynamonem Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3111 Opublikowano 16 Października 2015 Dodać cukier, zagotować i gorący do butelek .. tak robię ja. Bez pasteryzacji? Masz kilka przepisów i spróbuj coś dobrać pod swój smak. Tarninę zawsze mrożę, a potem po rozmrożeniu nakłuwam wykałaczką. Jarku u nas mrozy były nocami -8 i -6 - wystarczy chyba i dzięki za przepisy... specjalnie dla Ciebie! Jutro działam, dziś dzień cały edukację odnośnie domowej wytwórczości wśród ludu miasta i wsi prowadziliśmy i jestem lekko zmęczony... Wędziłem smokerem - machina wzbudzała spore zainteresowanie... Będzie paru nowych piwowarów, destylatorzy też będą, smakował dżem ze świni, ogórasy kiszone, kiełbasa, piwko..., cydr.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3112 Opublikowano 16 Października 2015 Bez pasteryzacji? Zapomniałam .. pasteryzacja tak choć ja nie zawsze ją robię i soki się przetrzymują, jeśli gorące wlewam i zamykam. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3113 Opublikowano 17 Października 2015 Dziś dwie rybki uwędziłem z szynką... były razem.... i nic... I dereniówka poszła w butelki - Ryte Błota - miejsce sprawdzenia jakości... i sok z czarnego bzu..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3114 Opublikowano 17 Października 2015 Ryba przeszła szynką? a tak poważnie gdzie świeżą makrelę nabyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3115 Opublikowano 17 Października 2015 Dziś dwie rybki uwędziłem z szynką... były razem.... i nic... Nie pogryzy sie , dobrze wychowane wedzonki Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3116 Opublikowano 17 Października 2015 gdzie świeżą makrelę nabyłeś? W sklepie.... złowiłem Nie pogryzy sie Nie ma to jak mięsko rybką jedzie... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3117 Opublikowano 17 Października 2015 sok z czarnego bzu..... Jak zużywasz ten sok? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3118 Opublikowano 17 Października 2015 ak zużywasz ten sok? Dziś szklankę zużyłem bezpośrednio wypijając i testując zarazem, podobno dobry na przeziębienie ...... sprawdzę jak mnie dopadnie... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3119 Opublikowano 18 Października 2015 Dziś szklankę zużyłem bezpośrednio wypijając Jeżeli żyjesz i dobrze się czujesz to znaczy, że możesz go pić .Osobiście mam rzygawkę po takim soku, nawet już od samego zapachu.Co ciekawe, kwiaty czarnego bzu bardzo mi odpowiadają, szczególnie w nalewkach ;D Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3120 Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) Pis 67 - Czy podzielił byś się przepisem na tą piękną kiełbasę drobiową ? Wywołującą mój ślinotok na sam widok Z 96 strony bo mi cytowanie nie wchodzi, linki też nie. Edytowane 18 Października 2015 przez Bass Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3121 Opublikowano 18 Października 2015 Jeżeli żyjesz i dobrze się czujesz to znaczy, że możesz go pić Przeżyłem, nic mi nie jest - będę pić.... Polędwica lekko pieczona... szyneczki... Deszcz dzień cały - to aronię przygotowałem... do I drożdże do sprawdzenia.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3122 Opublikowano 18 Października 2015 EAnno mnie z kolei kwiaty niezależnie od postaci "walą" tanimi perfumami Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-450997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3123 Opublikowano 19 Października 2015 Pis 67 - Czy podzielił byś się przepisem na tą piękną kiełbasę drobiową ? Wywołującą mój ślinotok na sam widok Z 96 strony bo mi cytowanie nie wchodzi, linki też nie. Najpierw muszę dostać się do tej strony.... Dziś zrobiłem paprykarz, raz zrobiłem zgodnie z przepisem z forum.... teraz robię jak chcę.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-451253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3124 Opublikowano 19 Października 2015 Zrób z przepisu od Kurpia, jest zacny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-451255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3125 Opublikowano 19 Października 2015 Dziś zrobiłem paprykarz, raz zrobiłem zgodnie z przepisem z forum.... teraz robię jak chcę.... Indywidualista chłodno na dworku, więc czas już pomyśleć o paprykarzu. Twój wygląda o przepis nie pytam, bo pewnie to była pełna improwizacja Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/125/#findComment-451256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.