pis67 Opublikowano 11 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4301 Opublikowano 11 Października 2020 Wczoraj serki robiłem, nie było lekko, resztki podpuszczki, trzy lata po terminie, skrzep rzadki - powstawał 3 godziny, Część mleka odebrałem, miała być ricotta z mleka - wyszło tak sobie.... i trzeba zamówić podpuszczkę, by niespodzianek nie było. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-680372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4302 Opublikowano 15 Października 2020 Dziś na spokojnie - małe co nieco. Boczek wędzony. polędwiczki wędzone Polędwica wędzona i polska Chłopska i mazurska. Być może cdn.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-680863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4303 Opublikowano 15 Października 2020 Dziś na spokojnie - małe co nieco. Wiesz,,,,, wędzonki jak wędzonki, widać ze są super zrobione i nie ma co z tym faktem dyskutować.Ale powiedz mi jak długo przygotowywałeś scenografie i równiutkie rozłożenie wędzonek Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-680864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4304 Opublikowano 15 Października 2020 powiedz mi jak długo przygotowywałeś scenografie i równiutkie rozłożenie wędzonek Codziennie to samo, to i samoistnie się układa, aż do znudzenia, niżej trochę na jeden wózek zmieściłem, miejsce się zaoszczędzi. Kaszanka Parówkowa Parówki w barankach i biała. Reszta się chłodzi. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-680869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4305 Opublikowano 16 Października 2020 Chłodne foty z rana. No i skrzyneczka - mały wiejski stół - niecałe 13kg. Idę pakować kolejny, ostatnie dwa dni wesel - sobota i niedziela...... a potem.... :cool: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-680954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4306 Opublikowano 17 Października 2020 Krakowska z jelenia podsuszana.: Szynkówka podsuszana - jeleń 50% Dojrzewające z jelenia I polędwice Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4307 Opublikowano 17 Października 2020 Krakowska z jelenia podsuszana.: Szynkówka podsuszana - jeleń 50% Ekskluzywne wyroby Piotrze Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4308 Opublikowano 21 Października 2020 (edytowane) Dziś debiut.Pierwszy raz w życiu zrobiłem kiszkę ziemniaczaną, korzystając z luźniejszego dnia pracoholika, jest przed 14-tą, mam wszystko zaplanowane na dziś zrobione. Wyszło 5kg przed parzeniem. Tu gotowa masa. Niżej kiszki już napełnione, teraz się chłodzą po parzeniu, żadna nie pękła. , Wieczorem pieczenie i degustacja. Edytowane 21 Października 2020 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4309 Opublikowano 21 Października 2020 Bardzo mnie interesuje temat takich kiszek. Znam ich smak z okolic Sokółki ale to było dawno i byłem młody i się nie interesowałem ale były rewelacyjne. Czy one przed pieczeniem muszą być parzone? Gdybyś napisał coś więcej na temat składu i wykonania ... Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4310 Opublikowano 21 Października 2020 Czy one przed pieczeniem muszą być parzone? Gdybyś napisał coś więcej na temat składu i wykonania .. Napiszę po degustacji, parzyłem, nie muszą, mogą być pieczone, w moim przypadku zawsze będę parzył.Recepturę opracowałem po przeanalizowaniu podlaskich, mazurskich i warmińskich leciwych przepisów na ową kichę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4311 Opublikowano 21 Października 2020 Zatem czekam... Będę wdzięczny jeśli podzielisz się wnioskami Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4312 Opublikowano 21 Października 2020 (edytowane) Kiszka wychłodzona, ciekawe jaka jest trwałość po zapakowaniu próżniowym? Niżej kiełbaska z fileta. Edytowane 21 Października 2020 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4313 Opublikowano 21 Października 2020 Wyroby przecudnej urody. Również czekam na ocenę kiszek. Może sam bym pyknął. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4314 Opublikowano 21 Października 2020 Zapakowałem dla LP do oceny.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4315 Opublikowano 21 Października 2020 ciekawe jaka jest trwałość po zapakowaniu próżniowym? To jest bardzo ważne pytanie!!!Chodzi o trwałość gotowanych ziemniaków w warunkach chłodniczych.Moja wnuczka uległa silnemu zatruciu prawdopodobnie po zjedzeniu odsmażonych ziemniaków gotowanych w łupinkach z poprzedniego dnia.Wskazuje na to jej wstręt do ziemniaków od wspomnianego posiłku.Z przekazów mamy/babci wiem, że należy być z tym ostrożnym i lepiej resztki ziemniaków wyrzucić.Być może chodzi o solaninę.Niemniej zapewne wypowiedzą się mieszkańcy Podlasia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4316 Opublikowano 21 Października 2020 @EAnna "Kiszka ziemniaczana firmy ------- od lat zachwyca podniebienia najbardziej wymagających klientów. Kiszka jest upieczona i wystudzona w celu spakowania, więc wystarczy ją podgrzać przed spożyciem. Zamknięta w gazie obojętnym, nadaje się do spożycia jeszcze przez 12 dni." Myślę, że długo to nie poleży w lodówce. Lepiej zamrozić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4317 Opublikowano 22 Października 2020 Są pierwsze opinie odnośnie kiszki, opinie pozytywne - drobna uwaga od LP, że szara, nie taka żółciutka jak widuje w sklepie. Składniki standardowo : ziemniaki, boczek wędzony, okrawki tłustego mięsa z szynki, cebula, sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek i wszystko. Żadnej mąki, jajek, kasz, błonnika czy innych sklejaczy.Dałem za mało boczku wędzonego, następnym razem dodam w całości tylko wędzoną pachwinę.Kolor szary dla większości degustatorów jest naturalny, wiem że dodają kurkumę, przeciwutleniacze itp.Minimalnie za mało soli, dołożę odrobinę, w przyszłym tygodniu wersja poprawiona. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4318 Opublikowano 22 Października 2020 @pis67, moze uzyj innych ziemniakow , takich ktore maja zolty kolor napewno bedzie mniej szara . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4319 Opublikowano 22 Października 2020 Udało Ci się uzyskać zwarty produkt bez mąki i jaj itp ? Jak ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4320 Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) Udało Ci się uzyskać zwarty produkt bez mąki i jaj itp ? Jak ? No produkt nie jest taki zwarty jak kiełbasa, ale .... nie mam odniesienia za bardzo, mogę tylko polegać na zeznaniach świadków. Dodatek mąki - gluten - produkt mało modny ostatnio... pełno reklam na czasie - wędlina bez glutenu. W zeszłym tygodniu zrobiłem goudę - znalazłem w zamrażarce kultury mezofilne - z osiem lat tam spędziły , jest tam jeszcze sporo skarbów z przeszłości,też termofilne, jutro jakiś ser zrobię na nich, nie wiem jeszcze jaki? Oscypki też w zeszłą sobotę zrobiłem, ricottę jak zwykle i koryciński, jesień, idealne warunki do dojrzewania serów w piwnicy. Od listopada ruszę z lagerami... . Edytowane 23 Października 2020 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4321 Opublikowano 23 Października 2020 znalazłem w zamrażarce kultury mezofilne - z osiem lat tam spędziły To zapewne są już nieaktywne.Niemniej w powietrzu znajdziesz swojskie bakterie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4322 Opublikowano 23 Października 2020 To zapewne są już nieaktywne. Niemniej w powietrzu znajdziesz swojskie bakterie Kultury pobrałem z trzech pojemników, po trochu z każdego, raczej były żywe, kwasowość odpowiednia, nawet bardziej niż odpowiednia, dodałem więcej niż w recepturze,ze względu na ich leciwość, najpierw rozrobiłem z odrobiną mleka prosto od krowy, potem po 0,5 godziny dodałem do mleka -32 stopnie na dwie godziny, potem podpuszczka itd. Wnioskuję po badaniu kwasowości, że są ok. Plan na jutro - oscypki, ricotta i feta lub morski. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4323 Opublikowano 24 Października 2020 Mezofile znów zadziałały, po godzinie mogłem już zadać podpuszczkę, feta, oscypki w solance, ricotta ocieka na powietrzu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4324 Opublikowano 25 Października 2020 @pis67, jak robisz feta ? bo znalazlam ale tylko ten z koziego mleka na forum. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4325 Opublikowano 25 Października 2020 Podpinam się do pytania Robiłem dwa tygodnie temu fete i też nie mam jeszcze sprawdzonego przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.