Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj serki robiłem, nie było lekko, resztki podpuszczki, trzy lata po terminie, skrzep rzadki - powstawał 3 godziny, Część mleka odebrałem, miała być ricotta z mleka - wyszło tak sobie....  i trzeba zamówić podpuszczkę, by niespodzianek nie było.  :cool:

post-41160-0-60557900-1602436567_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-680372
Udostępnij na innych stronach

Dziś na spokojnie - małe co nieco. :cool:

 

Boczek wędzony.

 

post-41160-0-93816000-1602770969_thumb.jpg

 

 

polędwiczki wędzone

 

post-41160-0-35413000-1602770984_thumb.jpg

 

Polędwica wędzona i polska

 

 

post-41160-0-54098800-1602770996_thumb.jpg

 

Chłopska i mazurska.

 

post-41160-0-39774900-1602771008_thumb.jpg

 

Być może cdn....    :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-680863
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś na spokojnie - małe co nieco.
 

Wiesz,,,,, wędzonki jak wędzonki, widać ze są super zrobione i nie ma co z tym faktem dyskutować.

Ale powiedz mi jak długo przygotowywałeś scenografie i równiutkie rozłożenie wędzonek  :)  :clap:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-680864
Udostępnij na innych stronach

powiedz mi jak długo przygotowywałeś scenografie i równiutkie rozłożenie wędzonek

 

 

Codziennie to samo, to i samoistnie się układa, aż do znudzenia, niżej trochę na jeden wózek zmieściłem, miejsce się zaoszczędzi. :cool:

 

Kaszanka

 

post-41160-0-33844100-1602773487_thumb.jpg

 

Parówkowa

 

post-41160-0-89103800-1602773502_thumb.jpg

 

Parówki w barankach i biała.

 

post-41160-0-53486700-1602773524_thumb.jpg

 

Reszta się chłodzi. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-680869
Udostępnij na innych stronach

Chłodne foty z rana.  :cool:

 

post-41160-0-15367400-1602855263_thumb.jpg

 

post-41160-0-01175000-1602855284_thumb.jpg

 

No i skrzyneczka - mały wiejski stół - niecałe 13kg. :cool:

 

post-41160-0-00289000-1602855299_thumb.jpg

 

Idę pakować kolejny, ostatnie dwa dni wesel - sobota i niedziela......   a potem....   :cool
:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-680954
Udostępnij na innych stronach

Krakowska z jelenia podsuszana.:

 

post-41160-0-39050800-1602923190_thumb.jpg

 

Szynkówka podsuszana - jeleń 50%

 

post-41160-0-31297200-1602923235_thumb.jpg

 

Dojrzewające z jelenia

post-41160-0-29087000-1602923258_thumb.jpg

 

I polędwice :cool:

 

post-41160-0-78143400-1602923276_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681020
Udostępnij na innych stronach

 

 

Krakowska z jelenia podsuszana.:     Szynkówka podsuszana - jeleń 50%

Ekskluzywne wyroby Piotrze  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681023
Udostępnij na innych stronach

Dziś debiut.

Pierwszy raz w życiu zrobiłem kiszkę ziemniaczaną, korzystając z luźniejszego dnia pracoholika, jest przed 14-tą, mam wszystko zaplanowane na dziś zrobione. :cool:

 

 

Wyszło 5kg przed parzeniem. 

Tu gotowa masa.

 

post-41160-0-26808300-1603280648_thumb.jpg

 

Niżej kiszki już napełnione, teraz się chłodzą po parzeniu, żadna nie pękła. :cool:

 

post-41160-0-83009000-1603280671_thumb.jpg,

 

Wieczorem pieczenie i degustacja. :cool:

 

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681385
Udostępnij na innych stronach

Bardzo mnie interesuje temat takich kiszek. Znam ich smak z okolic Sokółki ale to było dawno i byłem młody i się nie interesowałem ale były rewelacyjne. Czy one przed pieczeniem muszą być parzone? Gdybyś napisał coś więcej na temat składu i wykonania ...

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681386
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy one przed pieczeniem muszą być parzone? Gdybyś napisał coś więcej na temat składu i wykonania ..

 

Napiszę po degustacji, parzyłem, nie  muszą, mogą być pieczone, w moim przypadku zawsze będę parzył.

Recepturę opracowałem po przeanalizowaniu podlaskich, mazurskich i warmińskich leciwych przepisów na ową kichę. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681388
Udostępnij na innych stronach

Kiszka wychłodzona, ciekawe jaka jest trwałość po zapakowaniu próżniowym? :cool:

 

 

post-41160-0-40834200-1603287223_thumb.jpg

 

Niżej kiełbaska z fileta. :cool:

 

post-41160-0-86329200-1603287241_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681393
Udostępnij na innych stronach

 

 

ciekawe jaka jest trwałość po zapakowaniu próżniowym?

To jest bardzo ważne pytanie!!!

Chodzi o trwałość gotowanych ziemniaków w warunkach chłodniczych.

Moja wnuczka uległa silnemu zatruciu prawdopodobnie po zjedzeniu odsmażonych ziemniaków gotowanych w łupinkach z poprzedniego dnia.

Wskazuje na to jej wstręt do ziemniaków od wspomnianego posiłku.

Z przekazów mamy/babci wiem, że należy być z tym ostrożnym i lepiej resztki ziemniaków wyrzucić.

Być może chodzi o solaninę.

Niemniej zapewne wypowiedzą się mieszkańcy Podlasia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681423
Udostępnij na innych stronach

@EAnna 

"Kiszka ziemniaczana firmy ------- od lat zachwyca podniebienia najbardziej wymagających klientów. Kiszka jest upieczona i wystudzona w celu spakowania, więc wystarczy ją podgrzać przed spożyciem. Zamknięta w gazie obojętnym, nadaje się do spożycia jeszcze przez 12 dni." 

Myślę, że długo to nie poleży w lodówce. Lepiej zamrozić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681427
Udostępnij na innych stronach

Są pierwsze opinie odnośnie kiszki, opinie pozytywne - drobna uwaga od LP, że szara, nie taka żółciutka jak widuje w sklepie. 

Składniki standardowo : ziemniaki, boczek wędzony, okrawki tłustego mięsa z szynki, cebula, sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek i wszystko. Żadnej mąki, jajek, kasz, błonnika czy innych sklejaczy.

Dałem za mało boczku wędzonego, następnym razem dodam w całości tylko wędzoną pachwinę.

Kolor szary dla większości degustatorów jest naturalny, wiem że dodają kurkumę, przeciwutleniacze itp.

Minimalnie za mało soli, dołożę odrobinę, w przyszłym tygodniu wersja poprawiona. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681524
Udostępnij na innych stronach

@pis67, moze uzyj innych ziemniakow , takich ktore maja zolty kolor napewno bedzie mniej szara .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681526
Udostępnij na innych stronach

Udało Ci się uzyskać zwarty produkt bez mąki i jaj  itp ? Jak ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681620
Udostępnij na innych stronach

Udało Ci się uzyskać zwarty produkt bez mąki i jaj itp ? Jak ?

 

No produkt nie jest taki zwarty jak kiełbasa, ale ....  nie mam odniesienia za bardzo, mogę tylko polegać na zeznaniach świadków.  :cool:

 

Dodatek mąki - gluten - produkt mało modny ostatnio...  pełno reklam na czasie - wędlina bez glutenu. :cool:

 

W zeszłym tygodniu zrobiłem goudę - znalazłem w zamrażarce kultury mezofilne - z osiem lat tam spędziły , jest tam jeszcze sporo skarbów z przeszłości,

też termofilne, jutro jakiś ser zrobię na nich, nie wiem jeszcze jaki? Oscypki też w zeszłą sobotę zrobiłem, ricottę jak zwykle i koryciński, jesień, idealne warunki do dojrzewania serów w piwnicy. Od listopada ruszę z lagerami...  .   :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681729
Udostępnij na innych stronach

 

 

znalazłem w zamrażarce kultury mezofilne - z osiem lat tam spędziły

To zapewne są już nieaktywne.

Niemniej w powietrzu znajdziesz swojskie bakterie :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681733
Udostępnij na innych stronach

 

 

To zapewne są już nieaktywne. Niemniej w powietrzu znajdziesz swojskie bakterie

 

Kultury pobrałem z trzech pojemników, po trochu z każdego, raczej były żywe, kwasowość odpowiednia, nawet bardziej niż odpowiednia, dodałem więcej niż w recepturze,ze względu na ich leciwość, najpierw rozrobiłem z odrobiną mleka prosto od krowy, potem po 0,5 godziny dodałem do mleka -32 stopnie na dwie godziny, potem podpuszczka itd.

  Wnioskuję po badaniu kwasowości, że są ok. :cool: 

 

Plan na jutro - oscypki, ricotta i feta lub morski. :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681738
Udostępnij na innych stronach

Mezofile znów zadziałały, po godzinie mogłem już zadać podpuszczkę, feta, oscypki w solance, ricotta ocieka na powietrzu. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681835
Udostępnij na innych stronach

@pis67, jak robisz feta ? bo znalazlam ale tylko ten z koziego mleka na forum.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-681862
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.