chudziak Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #2876 Opublikowano 29 Maja 2015 Ponoć można rzodkiewki gotować i podawać jako jarzynkę polane masełkiem z bułką tartą Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-427912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #2877 Opublikowano 30 Maja 2015 chudziak takie obgotowane sa bardzo dobre podane np z podsmazonym szpinakiem posypane swieza dymka i posypane sola morska Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-427971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2878 Opublikowano 31 Maja 2015 A dziś zabutelkowałem :Marcowe Porter Bałtycki Orkiszowe Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-428219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #2879 Opublikowano 31 Maja 2015 Pis, jak mawiał Wiesław Wszywka "Kopsnij drina" Elegancko wszystko wygląda, a smak hmmm... pewnie zacny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-428230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2880 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Oj zacny zacny miałem okazje kosztować Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-428242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2881 Opublikowano 3 Czerwca 2015 Dziś w końcu trochę powędziłem, Na wieś pojechało .... Boczek pieczony Szynka lekko-ciepło- wędzona Szynka parzona - kulki trzy... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-428688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2882 Opublikowano 3 Czerwca 2015 Na wieś pojechało .... Co za czasy nastały by z miasta na wieś .. Oczywiście wszystko Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-428690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2883 Opublikowano 3 Czerwca 2015 Powiem krótko Brawo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-428695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2884 Opublikowano 4 Czerwca 2015 Jedna kulka moja i przekrój.... A niżej mięska na grillową - dziś z rana klasyfikację przeprowadziłem i wstępne peklo-solenie Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-428793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2885 Opublikowano 4 Czerwca 2015 Piotr mógłbyś spisać w jakich proporcjach jakie mięso dajesz na grillową, obróbkę i przyprawy? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-428799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2886 Opublikowano 4 Czerwca 2015 Wszystko tym razem będzie spisane.. od góry leżą dwie karkówki, pół łopatki, tłusta wołowina. Na dole - boczek, mięsko z szynki, podgardle. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-428803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2887 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Piotr napisz na jakich sitkach mielisz i jakie proporcje poszczególnych mięs ( klas) dajesz bo mnie zawsze wychodzi za chuda.Myślę że popełniam błąd mieląc kl II(podgardle /boczek) na fi 6 . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-428899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2888 Opublikowano 8 Czerwca 2015 Piotr napisz na jakich sitkach mielisz i jakie proporcje poszczególnych mięs ( klas) dajesz bo mnie zawsze wychodzi za chuda.Myślę że popełniam błąd mieląc kl II(podgardle /boczek) na fi 6 . Miał być opis ostatniej grillowej, ale kartka, którą to przygotowałem zniknęła, LP maczała palce, wróci, przeprowadzę poszukiwanie.... A fota przedstawia szynkę z jelenia surową podsuszaną w ziołach.... Pół roku old... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-429255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2889 Opublikowano 9 Czerwca 2015 A fota przedstawia szynkę z jelenia surową podsuszaną w ziołach.... Pół roku old. Primo! http://www.sherv.net/cm/emoticons/yes/animated-italian-si-text-smiley-emoticon.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-429389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2890 Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Jak już wspomniałem i obiecałem - ostatnie zmagania z grillową wyglądały tak:1.-wp.kl.II - 10kg (karkówka,boczek, tłuste okrawki z szynki i łopatki) 8mm-wp.kl.III- 1kg ( łopatka)-2x4mm-woł. tłusta - 2kg -4mmPeklosól/sól 18g/kg Przyprawy na kg mięsa-pieprz 2g-kolendra 1g-majeranek 1g-czosnek 1g Wymieszane + o 6l wody - wędzenie 45-50 - 1,5 godz - parzenie 22 min. 72-73 stopnie 2.wp.kl.I - 4kg (szynka, karkówka)-8mmwp.kl.II- 8kg(karkówka,noczek)-8mmpodgardle-1,5kg-8mmwp.kl.III- 0,8kg-2x4mmwoł. tłusta - 1,5kg-4mm Peklosól/sól 17g/kg Przyprawy na kg mięsa-pieprz 2g-kolendra 0,6g-majeranek 0,5g-czosnek 1g Wody 0,5l - reszta pod 1.To tak było - dodam, że wędlinki dość chude, tłuszcz na grillu się nie lał. I nie są to przepisy tylko tzw. wędliniarska mistyfikacja. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-429476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2891 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Witaj Piotrze!!! Przeszło tydzień temu, opierając się na Twoim przepisie z postu nr 2136 zrobiłem na wioskowe święto (początek lata - nie mylić z faktycznym) 28kg kiełbasy grilowej, zjadacze byli zachwyceni (było ich ok. 100). A ja mam dylemat, bo po zmieleniu 3,5 g kardamonu i dodaniu go do mięsa, było czuć tą "perfumę", a po wędzeniu i parzeniu jak ostygła było czuć w smaku delikatny aromat kardamonu. I tu mam pytanie: czy te Twoje 0,2g na kg mięsa było mielone z osłonkami czy samo ziarno?Ja dałem 3,5g na 28kg mięsa samego ziarna mielonego i uważam że to wystarczy. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-430110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2892 Opublikowano 13 Czerwca 2015 z postu nr 2136 To tyle postów już napisałem? 0,2g na kg mięsa było mielone z osłonkami czy samo ziarno? Kupuję przeważnie mielony.... ważne, by nie przesadzić.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-430162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2893 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Dzięki za odpowiedz, ale nie wiadomo jak miele producent, zresztą nieważne, ja będę ostrożny i będę dawał tyci, tyci .A kiełbaska naprawdę dobra, a na zimno jeszcze lepsza, bo facet od grila za mocno ją opiekał. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-430197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2894 Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Dziś w końcu trochę powędziłem, Na wieś pojechało .... Boczek pieczony Szynka lekko-ciepło- wędzona WitamMam pytanie odnośnie Twojego boczku pieczonego oraz szynki "lekko ciepło wędzonej", ponieważ wygląda rewelacyjnie. Akurat pływają w zalewie kawałki szynki i boczku i czekam na sobote by wrzucić to w dym. zawsze robiłem boczek tak samo jak szynke, czyli po uzyskaniu koloru dawałem do parzenia. Mam 2 kawałki boczku i chciałbym poeksperymentować z pieczeniem. Jaka temp wędzarni oraz czas na końcowe podpiekanie boczku ? ( ok 70C w środku? ) A co do tych szynek " lekko ciepło wędzonych, to po prostu brak siatki wedzarniczej daje taki efekt wizualny w porownaniu do "kulek" ? Czy sam proces wędzenia jest inny ? Z góry dziękuję za odpowiedz.pozdrawiam Edytowane 16 Czerwca 2015 przez t_zg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-430697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2895 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Boczek - na koniec podpiec w temp. 75-85 stopni przez 30-40min. Szynki wędziły się z kulkami i tyle im wystarczyło... by być zjadliwymi...i by były "wizualne" Kulki zawsze parzę..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-430740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2896 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Czyli rozumiem ze szynki nie parzyles ani nie podpiekales pod koniec wedzenia? Nie mowie o kulkach. To bezpieczne o ile mieso nie osiagnie w srodku wystarczajacej temp? Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-430752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2897 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Czyli rozumiem ze szynki nie parzyles ani nie podpiekales pod koniec wedzenia? To bezpieczne o ile mieso nie osiagnie w srodku wystarczajacej temp? Dobre rozumowanie - bez pieczenia, bez parzenia, takie surowe mięso.... surowe lubię, nie trzeba się nad nim znęcać temperaturą , jest miękkie , zdrowe , bezpieczne. No trzeba pewne warunki spełnić, by tak było.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-430809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2898 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Dziękuję za podpowiedzi. Moze poeksperymentuje z jednym kawalkiem. Ja surowe tez lubie. Szczegolnie schabik ze "skarpety" pozdrawiam Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-430811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2899 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Kolejny ser poszedł pod nóż.... A dziś przygotowałem mięska na kiełbaski :wp.kl.I - 7,6kg, wp.kl.II - 7,6kg, kl.III z dzika - 2kg, wp.kl.III - 1kg. Jutro dokupię 3kg podgardla z dzisiejszego uboju zamówiłem i coś jeszcze i działam.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-431021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2900 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Kolejny ser poszedł pod nóż.. Bardzo ładny Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-431022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.