Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ponoć można rzodkiewki gotować  i podawać jako jarzynkę polane masełkiem z bułką tartą :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-427912
Udostępnij na innych stronach

chudziak takie obgotowane sa bardzo dobre podane np z podsmazonym szpinakiem posypane swieza dymka i posypane sola morska :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-427971
Udostępnij na innych stronach

Dziś w końcu trochę powędziłem, Na wieś pojechało ....  :cool:

 

Boczek pieczony

 

post-41160-0-63022600-1433363468_thumb.jpg

 

Szynka lekko-ciepło- wędzona

 

post-41160-0-00207200-1433363502_thumb.jpg

 

Szynka parzona - kulki trzy...

 

 

post-41160-0-20583600-1433363522_thumb.jpg

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-428688
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na wieś pojechało .... :cool:

Co za czasy nastały by z miasta na wieś .. :rolleyes:  Oczywiście wszystko  :clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-428690
Udostępnij na innych stronach

Jedna kulka moja i przekrój....

 

 

post-41160-0-44379700-1433449084_thumb.jpg

 

 

A niżej mięska na grillową - dziś z rana klasyfikację przeprowadziłem i wstępne peklo-solenie

 

 

post-41160-0-71594700-1433449104_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-428793
Udostępnij na innych stronach

Piotr mógłbyś spisać w jakich proporcjach jakie mięso dajesz na grillową, obróbkę i przyprawy?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-428799
Udostępnij na innych stronach

Wszystko tym razem będzie spisane..  od góry leżą dwie karkówki, pół łopatki, tłusta wołowina. Na dole - boczek, mięsko z szynki, podgardle. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-428803
Udostępnij na innych stronach

Piotr napisz na jakich sitkach mielisz i jakie proporcje poszczególnych mięs ( klas) dajesz bo mnie zawsze wychodzi za chuda.Myślę że popełniam błąd mieląc kl II(podgardle /boczek) na fi 6 .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-428899
Udostępnij na innych stronach

Piotr napisz na jakich sitkach mielisz i jakie proporcje poszczególnych mięs ( klas) dajesz bo mnie zawsze wychodzi za chuda.Myślę że popełniam błąd mieląc kl II(podgardle /boczek) na fi 6 .

 

 

Miał być opis ostatniej grillowej, ale kartka, którą to przygotowałem zniknęła, LP maczała palce, wróci, przeprowadzę poszukiwanie....  :cool:

 

A fota przedstawia szynkę z jelenia  surową podsuszaną w ziołach....  :cool:  Pół roku old...  :cool:

post-41160-0-03978300-1433795726_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-429255
Udostępnij na innych stronach

 

 

A fota przedstawia szynkę z jelenia surową podsuszaną w ziołach.... :cool: Pół roku old.

 

Primo! http://www.sherv.net/cm/emoticons/yes/animated-italian-si-text-smiley-emoticon.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-429389
Udostępnij na innych stronach

Jak już wspomniałem i obiecałem - ostatnie zmagania z grillową wyglądały tak:

1.

-wp.kl.II - 10kg (karkówka,boczek, tłuste okrawki z szynki i łopatki)  8mm

-wp.kl.III- 1kg ( łopatka)-2x4mm

-woł. tłusta - 2kg -4mm

Peklosól/sól 18g/kg

 

Przyprawy na kg mięsa

-pieprz  2g

-kolendra 1g

-majeranek 1g

-czosnek 1g

 

Wymieszane + o 6l wody - wędzenie 45-50 - 1,5 godz - parzenie 22 min. 72-73 stopnie

 

2.

wp.kl.I - 4kg (szynka, karkówka)-8mm

wp.kl.II- 8kg(karkówka,noczek)-8mm

podgardle-1,5kg-8mm

wp.kl.III- 0,8kg-2x4mm

woł. tłusta - 1,5kg-4mm

 

Peklosól/sól 17g/kg

 

Przyprawy na kg mięsa

-pieprz  2g

-kolendra 0,6g

-majeranek 0,5g

-czosnek 1g

  Wody 0,5l - reszta pod 1.

To  tak było - dodam, że wędlinki dość chude, tłuszcz na grillu się nie lał. :cool: I nie są to przepisy tylko tzw. wędliniarska mistyfikacja.  

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-429476
Udostępnij na innych stronach

Witaj Piotrze!!!

 

Przeszło tydzień temu, opierając się na Twoim przepisie z postu nr 2136 zrobiłem na wioskowe święto (początek lata - nie mylić z faktycznym) 28kg kiełbasy grilowej, zjadacze byli zachwyceni (było ich ok. 100). A ja mam dylemat, bo po zmieleniu 3,5 g kardamonu i dodaniu go do mięsa, było czuć tą "perfumę", a po wędzeniu i parzeniu jak ostygła było czuć w smaku delikatny aromat kardamonu. I tu mam pytanie: czy te Twoje 0,2g na kg mięsa było mielone z osłonkami czy samo ziarno?Ja dałem 3,5g na 28kg mięsa samego ziarna mielonego i uważam że to wystarczy.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-430110
Udostępnij na innych stronach

 

 

z postu nr 2136

 

To tyle postów już napisałem?  :cool:

 

 

 

0,2g na kg mięsa było mielone z osłonkami czy samo ziarno?

 

Kupuję przeważnie mielony....  ważne, by nie przesadzić....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-430162
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedz, ale nie wiadomo jak miele producent, zresztą nieważne, ja będę ostrożny i będę dawał tyci, tyci :) .A kiełbaska naprawdę dobra, a na zimno jeszcze lepsza, bo facet od grila za mocno ją opiekał.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-430197
Udostępnij na innych stronach

Dziś w końcu trochę powędziłem, Na wieś pojechało ....  :cool:

 

Boczek pieczony

 

Szynka lekko-ciepło- wędzona

 

 

 

 

Witam

Mam pytanie odnośnie Twojego boczku pieczonego oraz szynki "lekko ciepło wędzonej", ponieważ wygląda rewelacyjnie. Akurat pływają w zalewie kawałki szynki i boczku i czekam na sobote by wrzucić to w dym. zawsze robiłem boczek tak samo jak szynke, czyli po uzyskaniu koloru dawałem do parzenia. Mam 2 kawałki boczku i chciałbym poeksperymentować z pieczeniem. Jaka temp wędzarni oraz czas na końcowe podpiekanie boczku ? ( ok 70C w środku? ) A co do tych szynek " lekko ciepło wędzonych, to po prostu brak siatki wedzarniczej daje taki efekt wizualny w porownaniu do "kulek" ? Czy sam proces wędzenia jest inny ? 

Z góry dziękuję za odpowiedz.

pozdrawiam

Edytowane przez t_zg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-430697
Udostępnij na innych stronach

Boczek - na koniec podpiec w temp. 75-85 stopni przez 30-40min. :cool:

Szynki wędziły się z kulkami i tyle im wystarczyło...  by być zjadliwymi...i by były "wizualne"  Kulki zawsze parzę.....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-430740
Udostępnij na innych stronach

Czyli rozumiem ze szynki nie parzyles ani nie podpiekales pod koniec wedzenia? Nie mowie o kulkach. To bezpieczne o ile mieso nie osiagnie w srodku wystarczajacej temp?

 

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-430752
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli rozumiem ze szynki nie parzyles ani nie podpiekales pod koniec wedzenia?

 

 

 

To bezpieczne o ile mieso nie osiagnie w srodku wystarczajacej temp?

 

Dobre rozumowanie - bez pieczenia, bez parzenia, takie surowe mięso....  surowe lubię,  nie trzeba się nad nim znęcać temperaturą , jest miękkie ,  zdrowe , bezpieczne. No trzeba pewne warunki spełnić, by tak było....  :cool:      

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-430809
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za podpowiedzi. Moze poeksperymentuje z jednym kawalkiem. Ja surowe tez lubie. Szczegolnie schabik ze "skarpety" :) pozdrawiam

 

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-430811
Udostępnij na innych stronach

Kolejny ser poszedł pod nóż....  :cool: 

 

 

post-41160-0-78342700-1434577993_thumb.jpg

 

 

post-41160-0-68042500-1434578012_thumb.jpg

 

A dziś przygotowałem mięska na kiełbaski :

wp.kl.I - 7,6kg, wp.kl.II - 7,6kg, kl.III z dzika - 2kg, wp.kl.III - 1kg. Jutro dokupię 3kg podgardla z dzisiejszego uboju zamówiłem i coś jeszcze i działam....  :cool:

 

 

post-41160-0-02733400-1434578033_thumb.jpg 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/116/#findComment-431021
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.