Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Już bardzo dawno o boczku na kiełbasy mówiono tak
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/13/#findComment-133199
Udostępnij na innych stronach

Ja zazwyczaj nie parzę kiełbas , tylko je podpiekam w wędzarni i dlatego używam do wyrobu kiełbas dość dużo boczku (oprucz podgardla) , bo boczek bardzo ładnie nasyca mi kl I tłuszczykiem (rodzinka nie lubi jak na przekroju widać za dużo tłuszczu).
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/13/#findComment-133201
Udostępnij na innych stronach

Już bardzo dawno o boczku na kiełbasy mówiono tak

Raz kozie śmierć, użyję dziś tej słabizny i zobaczę co wyjdzie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/13/#findComment-133203
Udostępnij na innych stronach

A z jakiego Dzieła zamieszczone jest to zdjęcie?

Dzieło z czasów zaboru pruskiego ... :cool: ale podpowiedź jest oczywista. :shock:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/13/#findComment-133222
Udostępnij na innych stronach

Wróciwszy przed 21-szą z hali, zaglądam do lodówki, a tam robota czeka. I zrobiłem

Lunch meata ze słabizną i boczek rolowany z polędwiczką, który to jutro uwędzę. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/13/#findComment-133269
Udostępnij na innych stronach

Słabizną, przynajmniej w moim regionie, określa się okolice podbrzusza- to takie wklęśniecie na tym rysunku na granicy 7 z 1 .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/13/#findComment-133283
Udostępnij na innych stronach

Ale wiązanie na roladzie

Przed wędzeniem ważyła 5,1kg, trzeba dobrze związać, a teraz się zmienia w wędzarni. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/13/#findComment-133332
Udostępnij na innych stronach

A w jakich warunkach i czym go wędziłeś?

W warunkach cieplarnianych panujących w komorze wędzarni,wędziłem drewnem, nie używam liści, mchów, gałązek ani kory. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/13/#findComment-133392
Udostępnij na innych stronach

rodzaj drzewa

:devil: Każdy wie że drzewo to rośnie, a po ścięciu to jest drewno.

Tak mnie uczył mistrz stolarstwa.

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/13/#findComment-133420
Udostępnij na innych stronach

Każdy wie że drzewo to rośnie, a po ścięciu to jest drewno.

Tak mnie uczył mistrz stolarstwa.

U mnie tak samo, drewno to drewno. :cool:

 

zapytałem o czas i rodzaj drzewa,

Czas 4 godziny drewnem bukowym, temp. 45-60stopni, parzenie 78stopni- 4,5godziny. :shock:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/13/#findComment-133431
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje, tak myślałem , ze 4h i podobna temp, długo parzyłeś, ale miałeś 5kg boczek, czy wkładałeś wew sondę term?

JA staruje w sobotę, myślę że w niedzielę pokażę co wyszło. Pozdrawiam :grin:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/13/#findComment-133587
Udostępnij na innych stronach

Myślę co by jutro zrobić, może jakieś dziwactwo, mam tylko zapeklowane 3kg mięska, to można poeksperymentować.

 

A fota przedstawia boczek rolowany z polędwiczką, last product. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/13/#findComment-133763
Udostępnij na innych stronach

Dziś zrobiłem kiełbaskę testową, użyłem przypraw, które jeszcze nie gościły w moich wyrobach, kiełbaska będzie pieczona podsuszana. :cool:

Bazowałem na przepisach na wyroby włoskie. :shock:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/13/#findComment-133943
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska uwędzona, jadę dziś po wołowinę i cielęcinę, potem będziemy tworzyć... :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/13/#findComment-133999
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska testowa rozkrojona, ciekawy smak, zamiast wody - madera, główna przyprawa-nasiona kopru. Teraz podsuszanie. :cool:

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/13/#findComment-134127
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.