Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przypuszczam że zadziałały jakieś kwasidła podczas czyszczenia jelit co osłabiło ich strukturę....

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/167/#findComment-649019
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś ostatnie wędzenie przedświąteczne - łosoś i wyroby dojrzewające, które zawsze ostatnio po wstępnej fazie dojrzewania

zabezpieczam mikrobiologicznie  zimnym dymkiem.  :cool: 

post-41160-0-78927900-1577115417_thumb.jpg

post-41160-0-38284100-1577115433_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/167/#findComment-651046
Udostępnij na innych stronach

.. połowę jelit wołowych prostych miałem starszych, połowę z ostatniej dostawy i te ostatnie zaczęły się rozpadać po 5-ciu minutach od włożenia do parzenia, trochę wyłowiliśmy, reszta poszła w kanał. Nie miałem jeszcze takiego przypadku i nie wiem co to za przyczyna, wiem że to wina jelit, ale co z nimi nie tak?

1. anatomia

2. długo..go przechowywane

3.  zbyt ciepła woda w czasie obróbki jelit lub w czasie przepłukiwania przed produkcją

4. bakterie wytwarzające enzymy proteolityczne

W zakładach produkcyjnych zdarzają sie różne przypadki.

Edytowane przez Bagno
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/167/#findComment-651061
Udostępnij na innych stronach

 


 

1. anatomia

2. długo..go przechowywane

3. zbyt ciepła woda w czasie obróbki jelit lub w czasie przepłukiwania przed produkcją

4. bakterie wytwarzające enzymy proteolityczne

W zakładach produkcyjnych zdarzają sie różne przypadki.

 

 

Dzięki Andrzeju za podpowiedzi. :)

1. Raczej nie , na zimno podczas przelewania były ok

2. U mnie krótko, nie wyglądały na zleżałe i stare.

3. Woda ledwo ciepła - jak zwykle

4.To może, zapaszek był nieco inny niż zwykle.

 

Wymienili, ale co się narobiło to moje.....  kolejne doświadczenie :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/167/#findComment-651169
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze przed Świętami nastawiłem pierwszy raz ....  ze składników na focie + 1 litr spirytusu.  Za jakieś kilka miesięcy sprawdzimy....  :cool:

post-41160-0-48488800-1577373567_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/167/#findComment-651525
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ten z tym żółtym kapslem

To jest woda mineralna  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/167/#findComment-651538
Udostępnij na innych stronach

 

 

,foto do likwidacji moderatorzy

a co tam nieregulaminowe?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/167/#findComment-651540
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ten z tym żółtym kapslem

 

Napisałem + spirytus, nie ma go na focie...ale...

 

 

 

chyba wcześniej degustowałeś albo Cię opuściła ostrożność ,foto do likwidacji moderatorzy.

 

Martw się o swoją pogodę ducha, nie degustuję  ...   :cool: 

 

 

 

 

To jest woda mineralna

 

To też nie woda, ale jeden ze składników mojej , no właśnie co to ma być?  :cool: 

 

 

 

a co tam nieregulaminowe?

 

Pewnie ten biały proszek....  :cool:  lub ta plastikowa butelka...   jej zawartość... 

 

Jutro planuję koniak jajeczny advocaatem zwany  zrobić na mroźne wieczory....   :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/167/#findComment-651582
Udostępnij na innych stronach

 

 

planuję koniak jajeczny advocaatem zwany

To wrzuć przepis proszę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/167/#findComment-651583
Udostępnij na innych stronach

Przepisów w necie co niemiara, wszystkie podobne, przeczytałem kilka plus ze starego zeszytu z przepisami, mam w piwnicy przygotowaną recepturę, wprowadzę małe modyfikacje,dodam rum lub Cognac, po odrobinie i zobaczymy....  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/167/#findComment-651585
Udostępnij na innych stronach

Moja pogada ducha trzeżwa , aż przeraża , a doświadczenie podpowiada swoje , kończę skoro ta fotka taka ważna dla tego tematu niech wisi.  

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/167/#findComment-651599
Udostępnij na innych stronach

Dziś trochę uzupełnienia zapasów....  :cool:

 

boczek wędzony .

 

post-41160-0-97081100-1577455514_thumb.jpg

 

polędwiczki

 

 

post-41160-0-36528700-1577455534_thumb.jpg

 

polska

 

 

post-41160-0-12599200-1577455558_thumb.jpg

 

pieprzówka

 

 

post-41160-0-25837300-1577455577_thumb.jpg

 

jałowcowa, mazurska, biała

 

 

post-41160-0-73738400-1577455595_thumb.jpg

 

 

polędwica parzona

 

 

post-41160-0-94474700-1577455623_thumb.jpg

 

 

lisiecka się dopieka jeszcze 

 

 

post-41160-0-98273400-1577455641_thumb.jpg

 

 

A baleronik jeszcze się kąpie.....  :cool:

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/167/#findComment-651660
Udostępnij na innych stronach

Po pracy ajerkoniak zrobiłem:

 

8 żółtek

150g cukier

1 paczka cukier z wanilią -20g

500ml mleko skondensowane niesłodzone 7,5%

200ml spirytus

50ml rum

- butelki 200ml - 5 sztuk

ubijamy i rozlewamy do butelek - 900ml wszystkiego na gotowo ....  :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/167/#findComment-651762
Udostępnij na innych stronach

 

 

To kiedy próbujemy?

 

Jutro....   :cool:  jak pianka opadnie i zawartość uzupełnię....  :cool:


[Dodano: 27 gru 2019 - 21:04]

Wczoraj korzystając z chwili czasu dokonałem konfekcji w 100 i 200ml buteleczki tzw. naleweczki podarunkowe. :cool: 

post-41160-0-43803800-1577476919_thumb.jpg

post-41160-0-77482100-1577476955_thumb.jpg

post-41160-0-73235700-1577476986_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/167/#findComment-651765
Udostępnij na innych stronach

Piotr co to za karmelowa orientalna ? może zdradzisz w dwóch słowach skład ?

Pozdrawiam Cię zapracowany Mistrzu :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/167/#findComment-651776
Udostępnij na innych stronach

 

 

może zdradzisz w dwóch słowach skład ?

Karmelówka orientalna - robię trzy wesje:

-karmelówka orientalna

-karmelówka orientalna chili

-Karmelówka orientalna z miętą + wersja chili z miętą

 

To którą życzysz? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/167/#findComment-651783
Udostępnij na innych stronach

 

 

To którą życzysz?

To ja grzecznie proszę o przepis na orientalną klasyczną i tą drugą z samą miętą, bez chilli.

Dziękuję :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/167/#findComment-651784
Udostępnij na innych stronach

8 żółtek

150g cukier

1 paczka cukier z wanilią -20g

500ml mleko skondensowane niesłodzone 7,5%

200ml spirytus

50ml rum

 

Odnośnie tego przepisu na likier jajeczny jest dobry w smaku, lecz dość rzadki, chyba kiedyś robiłem bez tego mleka skondensowanego, bo z butelki

ledwo wylatał. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/167/#findComment-651997
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.