Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

A jaki zestaw przypraw zastosowałeś.

 

Warstwa czerwona - papryka słodka, ostra, cukier, czosnek.

warstwa zielona - pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi

 

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-741674
Udostępnij na innych stronach

Dziś dla odmiany ...  :cool:

 

 

post-41160-0-82733700-1641571162_thumb.jpg

 

 

 

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-742980
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś dla odmiany ... 
 

 

Dawno tu nie zaglądałam.

Fajny sposób na wieszanie ryb  :rolleyes:  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-743051
Udostępnij na innych stronach

.ccolabottegasiciliana - dostałem zlecenie na wykonanie takiego dziwa z Scylli, przepis podano mi telefonicznie z Włoch, ale jak to ubrać i jak to wygląda nie wiem. Może ktoś to gdzieś dostrzeże i podrzuci linka - jak to wygląda. :cool:  

Z góry dziękuję za pomoc dobrym ludziom. :)  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-743926
Udostępnij na innych stronach

Ale co to jest za przepis. Po polsku piccola bottega siciliana to mały sycylijski sklepik. Może nazwę źle podałeś?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-743936
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po polsku piccola bottega siciliana to mały sycylijski sklepik

 

Tak masz rację, przysłali mi nazwę sklepu gdzie kupują, a nie nazwę wyrobu. mają sprostować  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-743965
Udostępnij na innych stronach

To mam co potrzebuję poczynić :

 

salame di mugnano

 

Salame lardellato Recchi fatto a mano nostrano senza conservanti

 

 

Teraz pozostaje poszukać tłumaczeń przepisów i do dzieła, mam trzy miesiące. Dodam, że z włoskiego to znam parę kawałków, nic więcej :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-744065
Udostępnij na innych stronach

 

 

salame di mugnano
Będzie trudno qruca bomba bo cyt.  : Sekretny składnik tego salami tkwi w fazie suszenia: po przetworzeniu zgodnie z tradycją pozostawia się je do wyschnięcia na świeżym powietrzu, aby zebrać aromaty buków zamieszkujących lasy otaczające dolinę Mugnanese.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-744122
Udostępnij na innych stronach

 

 

Będzie trudno qruca bomba
 
Waldku - te 10 kg na próbę zrobię, tego :
 

Tłumaczenie:

Salame lardellato Recchi fatto a mano nostrano senza conservanti
Jest to typowy produkt regionu Marche o wydłużonym kształcie produkowany przez Recchi Farm. Otrzymywany jest z kawałków łopatki, pancetty, culaccino i szynki prosciutto, które są mielone, przyprawiane i wzbogacane naturalnymi aromatami z dodatkiem grzbietowych kostek smalcu. Pokrojone - Mięso z nogi, łopatka, polędwiczki wieprzowe, smalec marynowany Aromaty - Pieprz w ziarnach i mielony (sól średnio 30-33%) Procedura - Mięso mielone z 4 i 1/2 foremkami lub pokroić "brunoise" nożem (1/4 cm na 1/4 cm w kostkę) nadziewane w miarę możliwości naturalnymi jelitami Sezonowanie - Minimum 60 dni do 200 dni (w zależności od wielkości) w stałej temperaturze 10°C przy wilgotności 80 - 85% w zależności od grubości zastosowanej osłonki. Salami podczas dojrzewania straci do 30 - 35% swojej początkowej wagi. Całe, nadziewane w naturalną osłonkę
 
Opis powyżej podobny do tego co mi podali, jeszcze kwestia osłonki, myślę o kątnicach owczych.
Mam teraz oddzielną komorę do dojrzewania taką niedużą w przybliżeniu  2mx 2mx2m. 
Dziś zasalam mięso, są tam dwie szkoły, na samej soli lub soli z saletrą lub peklosolą. 
Zrobię z samej szynki, mięsień czworogłowy,bez ścięgien i innych takich tam, słowem czyściutki, będzie ciemniejsze w przekroju, słonina, mięsko  świnek z gospodarstwa małotowarowego.  :cool:
Jakieś sensowne podpowiedzi nim zacznę zawsze mile widziane.  :cool:
Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-744161
Udostępnij na innych stronach

Piotrku, sprawdź jeszcze dokładnie, gdyż z tego co słyszałem, powinien tm być dodatek proszku grzybowego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-744163
Udostępnij na innych stronach

powinien tm być dodatek proszku grz

 

 

Z przypraw tylko pieprz, zadzwoniłem by się upewnić. :cool:

 

 

post-41160-0-30946300-1641985629_thumb.jpg

 

Wyżej dzisiejsze wędlinki dojrzewające - zaraz wędrują do grzania....

chorizo i pieprzówka....   :cool: 

 

Niżej chorizo gotowe do spożycia...  :cool: 

 

post-41160-0-30975200-1641985818_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-744176
Udostępnij na innych stronach

Mięso na salami typu włoskiego zasolone, ale na próbę dziś zrobiłem salami na próbę, już nadziane w jelita wołowe proste, teraz wiszą na zewnątrz w wędzarni, temperatura idealna 2-6 stopni, wilgotność dużą, osadzanie potrwa kilka dni, potem przystąpię do zmiany ph, następnie dojrzewanie właściwe. :cool:  

Zrobię dokumentację foto oraz na piśmie, coby wiedzieć co i jak w przyszłości. Pewnie już z 10 lat nie robiłem salami, czasu nie było i natchnienia, teraz mam jedno i drugie.  :cool:

 

 

post-41160-0-18043800-1642081619_thumb.jpg

 

post-41160-0-54182800-1642081633_thumb.jpg

 

 

A tu wczorajsza pieprzówka i chorizo, ładnie się w ciepełku wybarwiły i osuszyły, jutro obniżam temperaturkę nieco, będą już lekko zakwaszone. :cool: 

 

post-41160-0-47750800-1642081650_thumb.jpg

post-41160-0-63740200-1642081661_thumb.jpg

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-744453
Udostępnij na innych stronach

Chorizo i pieprzówka wędrują do chłodu, za 2-3 tygodnie będą prawie gotowe....  :cool:post-41160-0-16199200-1642238883_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-744847
Udostępnij na innych stronach

Kolejne dwa rodzaje salami w osłonkach, teraz w 2-wóch stopniach powiszą kilka dni.

 

:cool: 

 

 

post-41160-0-27127600-1642762226_thumb.jpg

 

post-41160-0-38693800-1642762241_thumb.jpg

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-745992
Udostępnij na innych stronach

 

 

teraz w 2-wóch stopniach powiszą kilka dni.

Po co bo nie bardzo rozumiem . Bo jak dojrzewające to raczej powinny się wygrzać :laugh:

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-745995
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po co bo nie bardzo rozumiem . Bo jak dojrzewające to raczej powinny się wygrzać

 

To z  przepisu na salami- z 16-ki:

 

5. Osadzanie:
Przez 4 dni w temp. 2-4 st.C i wilgotności 85-90%.
6. Dojrzewanie i suszenie:
W zaciemnionym, lekko przewiewnym pomieszczeniu, w temp. 10-12 st.C i wilgotności 80-85% przez 6-8 tygodni

 

Czegoś muszę się trzymać, na czasie mi nie zależy, warunki są to działam. :cool:  jak przykazano. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-746035
Udostępnij na innych stronach

Dziś kolejne salami - czwarta odsłona.

 

Wasza pomoc potrzebna - szukam osłonek do salami takich z przyprawami, nigdy nie robiłem, czas spróbować, temat mi zupełnie obcy. :cool: 

post-41160-0-53165400-1643217225_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-747137
Udostępnij na innych stronach

Pamiętasz jak kiedyś kupiłem z ciekawości mieszanki smakowe do wędlin? No to jest w Gdyni na Małym Kacku przy ulicy Spokojnej taka firma która zaopatruje pół Europy i pamiętam że mieli takie osłonki... nazwy nie pomnę

P.S.

Wipol się to zwało...

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-747140
Udostępnij na innych stronach

Wasza pomoc potrzebna - szukam osłonek do salami takich z przyprawami

Osłonki Spatex są dwa rodzaje czasami z nich korzystam.

 

VSC – na tkaninie wiskozowej

Osłonki typu VSC przeznaczone są do wyrobów dojrzewających typu salami. Dzięki właściwościom tkaniny bazowej zapewnione są odpowiednie warunki dostępu powietrza do produktu dojrzewającego.

NCS – na włókninie polipropylenowej

Osłonki typu NCS przeznaczone są do produktów gotowanych i parzonych takich jak: pasztety, szynki gotowane, wyroby szynkowe i żelatynowe.

 

Z tego co się orientuje to prowadzą sprzedaż w pełnych paczkach nie ma detalu ale w Kolegi przypadku nie jest to problem. Ze swojej strony polecam bardzo dobrze trzymają przyprawy a same przyprawy są świeże i aromatyczne ponieważ produkcję prowadzą pod zamówienia.

Link : https://www.nomax.pl/pl/oslonki-spatex 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-747144
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.