pis67 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4301 Opublikowano 2 Stycznia 2022 A jaki zestaw przypraw zastosowałeś. Warstwa czerwona - papryka słodka, ostra, cukier, czosnek.warstwa zielona - pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-741674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4302 Opublikowano 7 Stycznia 2022 (edytowane) Dziś dla odmiany ... Edytowane 7 Stycznia 2022 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-742980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4303 Opublikowano 7 Stycznia 2022 Dziś dla odmiany ... Dawno tu nie zaglądałam.Fajny sposób na wieszanie ryb Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-743051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4304 Opublikowano 8 Stycznia 2022 laska super Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-743126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4305 Opublikowano 11 Stycznia 2022 .ccolabottegasiciliana - dostałem zlecenie na wykonanie takiego dziwa z Scylli, przepis podano mi telefonicznie z Włoch, ale jak to ubrać i jak to wygląda nie wiem. Może ktoś to gdzieś dostrzeże i podrzuci linka - jak to wygląda. Z góry dziękuję za pomoc dobrym ludziom. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-743926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4306 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Ale co to jest za przepis. Po polsku piccola bottega siciliana to mały sycylijski sklepik. Może nazwę źle podałeś? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-743936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4307 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Po polsku piccola bottega siciliana to mały sycylijski sklepik Tak masz rację, przysłali mi nazwę sklepu gdzie kupują, a nie nazwę wyrobu. mają sprostować . Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-743965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4308 Opublikowano 11 Stycznia 2022 To mam co potrzebuję poczynić : salame di mugnano Salame lardellato Recchi fatto a mano nostrano senza conservanti Teraz pozostaje poszukać tłumaczeń przepisów i do dzieła, mam trzy miesiące. Dodam, że z włoskiego to znam parę kawałków, nic więcej Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-744065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4309 Opublikowano 12 Stycznia 2022 salame di mugnano Będzie trudno qruca bomba bo cyt. : Sekretny składnik tego salami tkwi w fazie suszenia: po przetworzeniu zgodnie z tradycją pozostawia się je do wyschnięcia na świeżym powietrzu, aby zebrać aromaty buków zamieszkujących lasy otaczające dolinę Mugnanese. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-744122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4310 Opublikowano 12 Stycznia 2022 (edytowane) Będzie trudno qruca bomba Waldku - te 10 kg na próbę zrobię, tego : Tłumaczenie:Salame lardellato Recchi fatto a mano nostrano senza conservantiJest to typowy produkt regionu Marche o wydłużonym kształcie produkowany przez Recchi Farm. Otrzymywany jest z kawałków łopatki, pancetty, culaccino i szynki prosciutto, które są mielone, przyprawiane i wzbogacane naturalnymi aromatami z dodatkiem grzbietowych kostek smalcu. Pokrojone - Mięso z nogi, łopatka, polędwiczki wieprzowe, smalec marynowany Aromaty - Pieprz w ziarnach i mielony (sól średnio 30-33%) Procedura - Mięso mielone z 4 i 1/2 foremkami lub pokroić "brunoise" nożem (1/4 cm na 1/4 cm w kostkę) nadziewane w miarę możliwości naturalnymi jelitami Sezonowanie - Minimum 60 dni do 200 dni (w zależności od wielkości) w stałej temperaturze 10°C przy wilgotności 80 - 85% w zależności od grubości zastosowanej osłonki. Salami podczas dojrzewania straci do 30 - 35% swojej początkowej wagi. Całe, nadziewane w naturalną osłonkę Opis powyżej podobny do tego co mi podali, jeszcze kwestia osłonki, myślę o kątnicach owczych.Mam teraz oddzielną komorę do dojrzewania taką niedużą w przybliżeniu 2mx 2mx2m. Dziś zasalam mięso, są tam dwie szkoły, na samej soli lub soli z saletrą lub peklosolą. Zrobię z samej szynki, mięsień czworogłowy,bez ścięgien i innych takich tam, słowem czyściutki, będzie ciemniejsze w przekroju, słonina, mięsko świnek z gospodarstwa małotowarowego. Jakieś sensowne podpowiedzi nim zacznę zawsze mile widziane. Edytowane 12 Stycznia 2022 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-744161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4311 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Piotrku, sprawdź jeszcze dokładnie, gdyż z tego co słyszałem, powinien tm być dodatek proszku grzybowego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-744163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4312 Opublikowano 12 Stycznia 2022 powinien tm być dodatek proszku grz Z przypraw tylko pieprz, zadzwoniłem by się upewnić. Wyżej dzisiejsze wędlinki dojrzewające - zaraz wędrują do grzania....chorizo i pieprzówka.... Niżej chorizo gotowe do spożycia... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-744176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4313 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Mięso na salami typu włoskiego zasolone, ale na próbę dziś zrobiłem salami na próbę, już nadziane w jelita wołowe proste, teraz wiszą na zewnątrz w wędzarni, temperatura idealna 2-6 stopni, wilgotność dużą, osadzanie potrwa kilka dni, potem przystąpię do zmiany ph, następnie dojrzewanie właściwe. Zrobię dokumentację foto oraz na piśmie, coby wiedzieć co i jak w przyszłości. Pewnie już z 10 lat nie robiłem salami, czasu nie było i natchnienia, teraz mam jedno i drugie. A tu wczorajsza pieprzówka i chorizo, ładnie się w ciepełku wybarwiły i osuszyły, jutro obniżam temperaturkę nieco, będą już lekko zakwaszone. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-744453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4314 Opublikowano 14 Stycznia 2022 [Dodano: 14 sty 2022 - 12:28]jak zwykle cudo Piotr Ty to umisz Cytuj Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-744660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4315 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Chorizo i pieprzówka wędrują do chłodu, za 2-3 tygodnie będą prawie gotowe.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-744847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4316 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Kolejne dwa rodzaje salami w osłonkach, teraz w 2-wóch stopniach powiszą kilka dni. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-745992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4317 Opublikowano 21 Stycznia 2022 teraz w 2-wóch stopniach powiszą kilka dni. Po co bo nie bardzo rozumiem . Bo jak dojrzewające to raczej powinny się wygrzać Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-745995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4318 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Po co bo nie bardzo rozumiem . Bo jak dojrzewające to raczej powinny się wygrzać To z przepisu na salami- z 16-ki: 5. Osadzanie:Przez 4 dni w temp. 2-4 st.C i wilgotności 85-90%.6. Dojrzewanie i suszenie:W zaciemnionym, lekko przewiewnym pomieszczeniu, w temp. 10-12 st.C i wilgotności 80-85% przez 6-8 tygodni Czegoś muszę się trzymać, na czasie mi nie zależy, warunki są to działam. jak przykazano. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-746035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4319 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Czegoś muszę się trzymać, na czasie mi nie zależy, warunki są to działam. jak przykazano. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-746038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4320 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Dziś kolejne salami - czwarta odsłona. Wasza pomoc potrzebna - szukam osłonek do salami takich z przyprawami, nigdy nie robiłem, czas spróbować, temat mi zupełnie obcy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-747137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4321 Opublikowano 26 Stycznia 2022 (edytowane) Pamiętasz jak kiedyś kupiłem z ciekawości mieszanki smakowe do wędlin? No to jest w Gdyni na Małym Kacku przy ulicy Spokojnej taka firma która zaopatruje pół Europy i pamiętam że mieli takie osłonki... nazwy nie pomnęP.S.Wipol się to zwało... Edytowane 26 Stycznia 2022 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-747140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4322 Opublikowano 26 Stycznia 2022 (edytowane) Wasza pomoc potrzebna - szukam osłonek do salami takich z przyprawamiOsłonki Spatex są dwa rodzaje czasami z nich korzystam. VSC – na tkaninie wiskozowejOsłonki typu VSC przeznaczone są do wyrobów dojrzewających typu salami. Dzięki właściwościom tkaniny bazowej zapewnione są odpowiednie warunki dostępu powietrza do produktu dojrzewającego.NCS – na włókninie polipropylenowejOsłonki typu NCS przeznaczone są do produktów gotowanych i parzonych takich jak: pasztety, szynki gotowane, wyroby szynkowe i żelatynowe. Z tego co się orientuje to prowadzą sprzedaż w pełnych paczkach nie ma detalu ale w Kolegi przypadku nie jest to problem. Ze swojej strony polecam bardzo dobrze trzymają przyprawy a same przyprawy są świeże i aromatyczne ponieważ produkcję prowadzą pod zamówienia.Link : https://www.nomax.pl/pl/oslonki-spatex Edytowane 26 Stycznia 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-747144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4323 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Link : Nie działa , przynajmniej u mnie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-747145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4324 Opublikowano 26 Stycznia 2022 https://www.nomax.pl/pl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-747147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4325 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Jestem opóźniony, ale co do Salame di Mugnano, jest ono wędzone zimnym dymem i w kątnicach wieprzowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/173/#findComment-747194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.