Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Samym bukiem nie jest źle.

 

Albo Ci padł aparat ,albo jakoś  blado to widzę. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-307717
Udostępnij na innych stronach

albo jakoś blado to widzę.

Tragedii nie ma, fota sprzed chwili, z tyłu ogonówka i boczek tylko dym, przód szynki po parzeniu, jedna duża doparza się. Nie muszę pisać o zbawiennym krótkim działaniu dymu na wyrób parzony.

post-41160-0-20599900-1382214779_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-307736
Udostępnij na innych stronach

:D

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-307737
Udostępnij na innych stronach

Tu boczek z ostatniego kabana,tego 150kg, gruby na cztery palce, tylko wędzony samym bukiem z 10 godzin.

post-41160-0-63059200-1382220103_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-307740
Udostępnij na innych stronach

Ty Pisu może ta waga na której świnia była ważona , :angel: była jakaś lewa i Ci dołożyła parę kilo wirtualnie , albo nie wiem co... :cool:

 

Dla mnie te przyrosty o których wspominałeś są nie do przyjęcia i nawet śmiał bym twierdzić , że w rodzinie to najlepiej się wychodzi na fotce (trzeba stać w środku , bo mogą obciąć twoją osobę) ;)

Pozdro)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-307749
Udostępnij na innych stronach

spec 202 - ot,  tam kłócicie się o jakiegos kabana - wysechł w wedzarni lub miał wiecej miesa , a chudsze boczki  :D  ;) wtroby ladne jak zawsze   :clap:

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-307758
Udostępnij na innych stronach

Zapakowane i do zamrażarki

Zapakowane próżniowo i leży w lodówce oczekując w kolejce na konsumpcję. To może salceson, taki w folii, w smaku podwędzany, kto zgadnie jak? Zrobiony z tego co było.

post-41160-0-08212600-1382366577_thumb.jpg

post-41160-0-02864100-1382366679_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308036
Udostępnij na innych stronach

 

 

w smaku podwędzany, kto zgadnie jak?

 

Coś mi tu świta jeden z naszych zlotów... 1 nakrętka aromatu?

:rolleyes:

 

 

 Chyba nie sztuczności. Moim zdaniem dodałeś coś, co już wcześniej było wędzone. Ja tak robię konserwy z wędzonym wcześniej boczkiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308060
Udostępnij na innych stronach

Podwędziłeś sól ? :thumbsup:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308064
Udostępnij na innych stronach

Lubię "marmurki" i wyglądają bardzo apetycznie , szczególnie to czarne Łódzkim zwane . Dodatek , to może ( może) parzenie produktów w wodzie ,  w której się wcześniej parzyły wędzonki . Przecież nic nie powinno się marnować . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308065
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodatek , to może ( może) parzenie produktów w wodzie ,  w której się wcześniej parzyły wędzonki . Przecież nic nie powinno się marnować .

 

Trafione, masz u mnie piwko, degustatorzy pytają jak uwędziłem w folii? :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308078
Udostępnij na innych stronach

No patrzę, a ten w folii uwędził ...... szaman mógłbym rzec.  :cool:

A tu spryt wyszedł .....  :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308081
Udostępnij na innych stronach

 

Dodatek , to może ( może) parzenie produktów w wodzie ,  w której się wcześniej parzyły wędzonki . Przecież nic nie powinno się marnować .

 

Trafione, masz u mnie piwko, degustatorzy pytają jak uwędziłem w folii? :cool:  

 

 

Już kilkukrotnie czytałem na forum, że woda po parzeniu wędzonek nadaje się tylko do wylania. Głównie ze względu na zawartość spłukanych po wędzeniu resztek węgla i szkodliwych związków. Sam zawsze wylewam, nie odważyłbym się parzyć w tym mięso.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308097
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze zależy kto i jak wędzi. Przyznam, że woda po moim pierwszym wędzeniu przypominała raczej czerninę i również nie odważyłbym się jej do czegoś więcej użyć. Jednak od jakiegoś czasu, gdy nauczyłem się porządnie cały proces obróbki przeprowadzać, woda po parzeniu jest jaśniejsza niż rosół ;)  Kolegę Pis67 podejrzewam o to, że jego woda wygląda podobnie i wówczas nie ma chyba większych obaw, aby do takiej wody wrzucić coś jeszcze ;)

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308105
Udostępnij na innych stronach

To, co jest najbardziej szkodliwe w tej wodzie, to tego nie widać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308106
Udostępnij na innych stronach

To wędzonek podpiekanych w wędzarni i nie parzonych to też nie jesz ?

 

wysłane za pomocą Tapatalk

 

Sam odpowiedziałeś. Ale dodam: podpiekanie w temp. 90-100st.C to nie to samo co parzenie w temp.75st.C.

 

wysłane za pomocą wciskania klawiszy na klawiaturze ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308127
Udostępnij na innych stronach

Już kilkukrotnie czytałem na forum, że woda po parzeniu wędzonek nadaje się tylko do wylania. Głównie ze względu na zawartość spłukanych po wędzeniu resztek węgla i szkodliwych związków. Sam zawsze wylewam, nie odważyłbym się parzyć w tym mięso

Szkodliwe związki, czyli drobiny zastygłego tłuszczu zebrałem, złogi węgla leżały na dnie, ja natomiast szkodliwą ciecz pobierałem z góry, następnie odważnie w tej substancji parzyłem mięso. Odnośnie węgla, widziałem w aptece, działa w niektórych dolegliwościach leczniczo.

 

To, co jest najbardziej szkodliwe w tej wodzie, to tego nie widać.

Całe szczęście, bo bym smaczek wylał, a tak zjadłem ze smakiem.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308142
Udostępnij na innych stronach

woda po parzeniu wędzonek nadaje się tylko do wylania.

Ja właśnie gotuję ogony wp i mostek wp wędzone, "rosół" po gotowaniu do ostudzenia, tłuszcz po ostudzeniu ściągnę, a na tym "rosole" zrobię pomidorową, nie wiem tylko czy z ryżem czy z makaronem. Kilka lat wstecz, zanim trafiłem na forum, robiłem takie zupy na "rosole" z kupnych wtedy jeszcze kości wędzonych. Dla mnie zupy na takich "rosołach" są miodzio, a czy szkodliwe to czy nie szkodliwe to nie wiem, rzadko takie zupy robię i jeszcze  mi żadna nie zaszkodziła :cool:

Edytowane przez chudziak

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308155
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

To może jakieś fotki, rybki na jutro już zasolone i kiełbaska strychowa, wisi tam i czeka na swoją kolej. :cool:

 

 

post-41160-0-83441700-1383169995_thumb.jpg

post-41160-0-52071900-1383170030_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-309877
Udostępnij na innych stronach

A tą strychową to w poziomie podsuszasz ?

Normalnie wisi, ale teraz foty z automatu są zdobione, to położyłem kiełbasę. :cool:

A w wędzarni pstrągi w ilości cztery. :cool:

post-41160-0-39802900-1383231521_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-309960
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.