Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zapakowane i do zamrażarki

Zapakowane próżniowo i leży w lodówce oczekując w kolejce na konsumpcję. To może salceson, taki w folii, w smaku podwędzany, kto zgadnie jak? Zrobiony z tego co było.

post-41160-0-08212600-1382366577_thumb.jpg

post-41160-0-02864100-1382366679_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308036
Udostępnij na innych stronach

 

 

w smaku podwędzany, kto zgadnie jak?

 

Coś mi tu świta jeden z naszych zlotów... 1 nakrętka aromatu?

:rolleyes:

 

 

 Chyba nie sztuczności. Moim zdaniem dodałeś coś, co już wcześniej było wędzone. Ja tak robię konserwy z wędzonym wcześniej boczkiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308060
Udostępnij na innych stronach

Podwędziłeś sól ? :thumbsup:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308064
Udostępnij na innych stronach

Lubię "marmurki" i wyglądają bardzo apetycznie , szczególnie to czarne Łódzkim zwane . Dodatek , to może ( może) parzenie produktów w wodzie ,  w której się wcześniej parzyły wędzonki . Przecież nic nie powinno się marnować . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308065
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodatek , to może ( może) parzenie produktów w wodzie ,  w której się wcześniej parzyły wędzonki . Przecież nic nie powinno się marnować .

 

Trafione, masz u mnie piwko, degustatorzy pytają jak uwędziłem w folii? :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308078
Udostępnij na innych stronach

No patrzę, a ten w folii uwędził ...... szaman mógłbym rzec.  :cool:

A tu spryt wyszedł .....  :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308081
Udostępnij na innych stronach

 

Dodatek , to może ( może) parzenie produktów w wodzie ,  w której się wcześniej parzyły wędzonki . Przecież nic nie powinno się marnować .

 

Trafione, masz u mnie piwko, degustatorzy pytają jak uwędziłem w folii? :cool:  

 

 

Już kilkukrotnie czytałem na forum, że woda po parzeniu wędzonek nadaje się tylko do wylania. Głównie ze względu na zawartość spłukanych po wędzeniu resztek węgla i szkodliwych związków. Sam zawsze wylewam, nie odważyłbym się parzyć w tym mięso.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308097
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze zależy kto i jak wędzi. Przyznam, że woda po moim pierwszym wędzeniu przypominała raczej czerninę i również nie odważyłbym się jej do czegoś więcej użyć. Jednak od jakiegoś czasu, gdy nauczyłem się porządnie cały proces obróbki przeprowadzać, woda po parzeniu jest jaśniejsza niż rosół ;)  Kolegę Pis67 podejrzewam o to, że jego woda wygląda podobnie i wówczas nie ma chyba większych obaw, aby do takiej wody wrzucić coś jeszcze ;)

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308105
Udostępnij na innych stronach

To, co jest najbardziej szkodliwe w tej wodzie, to tego nie widać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308106
Udostępnij na innych stronach

To wędzonek podpiekanych w wędzarni i nie parzonych to też nie jesz ?

 

wysłane za pomocą Tapatalk

 

Sam odpowiedziałeś. Ale dodam: podpiekanie w temp. 90-100st.C to nie to samo co parzenie w temp.75st.C.

 

wysłane za pomocą wciskania klawiszy na klawiaturze ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308127
Udostępnij na innych stronach

Już kilkukrotnie czytałem na forum, że woda po parzeniu wędzonek nadaje się tylko do wylania. Głównie ze względu na zawartość spłukanych po wędzeniu resztek węgla i szkodliwych związków. Sam zawsze wylewam, nie odważyłbym się parzyć w tym mięso

Szkodliwe związki, czyli drobiny zastygłego tłuszczu zebrałem, złogi węgla leżały na dnie, ja natomiast szkodliwą ciecz pobierałem z góry, następnie odważnie w tej substancji parzyłem mięso. Odnośnie węgla, widziałem w aptece, działa w niektórych dolegliwościach leczniczo.

 

To, co jest najbardziej szkodliwe w tej wodzie, to tego nie widać.

Całe szczęście, bo bym smaczek wylał, a tak zjadłem ze smakiem.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308142
Udostępnij na innych stronach

woda po parzeniu wędzonek nadaje się tylko do wylania.

Ja właśnie gotuję ogony wp i mostek wp wędzone, "rosół" po gotowaniu do ostudzenia, tłuszcz po ostudzeniu ściągnę, a na tym "rosole" zrobię pomidorową, nie wiem tylko czy z ryżem czy z makaronem. Kilka lat wstecz, zanim trafiłem na forum, robiłem takie zupy na "rosole" z kupnych wtedy jeszcze kości wędzonych. Dla mnie zupy na takich "rosołach" są miodzio, a czy szkodliwe to czy nie szkodliwe to nie wiem, rzadko takie zupy robię i jeszcze  mi żadna nie zaszkodziła :cool:

Edytowane przez chudziak

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-308155
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

To może jakieś fotki, rybki na jutro już zasolone i kiełbaska strychowa, wisi tam i czeka na swoją kolej. :cool:

 

 

post-41160-0-83441700-1383169995_thumb.jpg

post-41160-0-52071900-1383170030_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-309877
Udostępnij na innych stronach

A tą strychową to w poziomie podsuszasz ?

Normalnie wisi, ale teraz foty z automatu są zdobione, to położyłem kiełbasę. :cool:

A w wędzarni pstrągi w ilości cztery. :cool:

post-41160-0-39802900-1383231521_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-309960
Udostępnij na innych stronach

Wieczorkiem zamarynowałem śledzie nie solone, zobaczę co wyjdzie? A w smoku dymię łososia zimnym dymkiem, 5 stopni na plusie, w wędzarni 15-cie - pasuje.  :cool:

 

 

post-41160-0-03447700-1383255545_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-310068
Udostępnij na innych stronach

W pracy leży ostatnio kawałek dobroci na "głoda", właśnie plasterek poszedł, zamiast kawki. :cool:

post-41160-0-36674500-1383398191_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/68/#findComment-310317
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.