Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ale nie wiem czy bede miala kiedy odwage je zrobic, ta ciagla kontrola temperatury mnie zniecheca

  

 

 

Największym moim błędem z wytwarzaniem parówek było to, że zacząłem je robić latem i poi drugie, że za bardzo się przejmowałem tymi temperaturami. zrób na

początek kilo, nic nie ryzykujesz. :cool:

 

A niżej foty kiełbasy drobiowej.  :cool:

 

post-41160-0-20605500-1391805424_thumb.jpg

 

post-41160-0-29648300-1391805461_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-332398
Udostępnij na innych stronach

Miro, nie ma za co przepraszać. Nigdy nie miałam okazji mrozic parówek to nie wiem też. jak wyglada zamrożona parówka :cool: Chyba lepiej parówki sparzyć i zamrozić, Mogą się pewnie rozwarstwić bez sparzenia, podejść wodą, albo zrobić się gumiaste. Później lepiej sobie tylko rozmrozic i zagrzać, no ja tak sobie myslę. Nie jestem do końca pewna, czy będzie co mrozić. Wszyscy już zacieraja ręce....... na te parówki oczywiście.

 

Pozdrawiam serdecznie


Pis. kiełbaska :clap: :clap: :clap:

Piękny widok i wyrób.Ech, chyba znowu jestem głodna ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-332404
Udostępnij na innych stronach

Dziś mleko przywiozłem, problem był dojechać, śniegu, że hej. :cool:

 

5 litrów mleka zaszczepiłem zsiadłym mlekiem i odrobiną kefiru żywego i teraz stoi, temperatura badana przed chwilą 26 stopni.

 

Z pozostałych 15 litrów zrobiłem trochę sera oscypko-podobnego :cool:

 

 

 

post-41160-0-72751900-1391898531_thumb.jpg

 

Ricotta też już się chłodzi na podwórku, ładnie się ścięła.

 

post-41160-0-44471600-1391898622_thumb.jpg

 

Przy okazji piwko orkiszowe, które robiłem w kwietniu lub maju 2013  skosztowałem  :cool:

 

 

post-41160-0-69483000-1391898733_thumb.jpg

 

Gąskę zamarynowałem przy okazji -3,76kg

 

post-41160-0-02763000-1391898813_thumb.jpg

 

No i mały krążek serka do dojrzewania w prasie siedzi. :cool:

 

Fota przewrócona, ale nie mogę jej postawić do pionu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

post-40040-0-76681100-1391961435_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-332582
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o nacisk prasy nadziewarki, sama korba ustawiona w poziomie daje nacisk sporo ponad 5kg, pół kilogramowy odważnik był na początek, potem poszedł 2kg i powstał taki serek, który już pływa w solance.  :cool:

post-41160-0-14427900-1391976235_thumb.jpg

 

Gęś była gotowa po dwóch godzinach, piekłem w rękawie w 150 stopniach, a czytałem na forum, że 3,5 do 5-ciu godzin trzeba piec, i do obiadku się trochę przesuszyła. :cool:

 

post-41160-0-14427900-1391976235_thumb.jpg

 

To i parę fotek ricotty - jeszcze ocieka.  :cool:

 

post-41160-0-37148400-1391976497_thumb.jpg

 

post-41160-0-25555400-1391976540_thumb.jpg

post-41160-0-13207600-1391976416_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-332713
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wieczorkiem zrobiłem krakowskiej... :cool:

 

post-41160-0-88583000-1392462519_thumb.jpg

 

Nie wiem kurcze zrobić parzone czy pieczone? :cool:

Zadyma rozpoczęta....

 

post-41160-0-14920300-1392462684_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-333672
Udostępnij na innych stronach

gdybyś nie wyrabiał z destrukcją owych dzieł - służę pomocą

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-333847
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wieczorkiem zrobiłem krakowskiej... :cool:

 

attachicon.gifP1250196.JPG

 

Nie wiem kurcze zrobić parzone czy pieczone? :cool:

Zadyma rozpoczęta....

 

attachicon.gifP1250198.JPG

Mnie DZIADEK objechał za osłonki do parówek i to tylko część, ciekawe co tu powiedziałby? Wg jakiej to receptury? Wygląda na Szczepana.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-334032
Udostępnij na innych stronach

Mnie DZIADEK objechał za osłonki do parówek i to tylko część

 

 

 

Masz chody u Dziadka. :cool:

 

 

ciekawe co tu powiedziałby? Wg jakiej to receptury? Wygląda na Szczepana.

 

 

Ja nie robię z receptur, tylko z tego co mam pod ręką, trzymam się ogólnie przyjętych zasad i coś tam wyjdzie, prawie nie korzystam z receptur zamieszczonych na forum, przy każdym wyrobie ważne jest co z mięska mam do dyspozycji, potem decyzja i wyrób, osłonki i przyprawy typowe dla danego wyrobu.   Co innego z piwkiem, tu nie ma mistyfikacji i tak koźlak zapakowany, warka 35, tu receptura to świętość. :cool:

 

post-41160-0-54960600-1392589059_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-334047
Udostępnij na innych stronach

Masz chody u Dziadka. :cool:

Nie sądzę. Chyba, że masz na myśli to, że tylko za osłonki. A piwko, cóż...jestem pod wrażeniem!

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-334050
Udostępnij na innych stronach

A ile cm ma ta słoninka na ogonówce? :cool:

 

post-41160-0-66456800-1392673322_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Powiesiłem parę rzeczy na sznurku, jutro do komina. :cool:

 

post-41160-0-79573500-1392673408_thumb.jpg

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-334339
Udostępnij na innych stronach

I powoli finał, nie będzie nic parzone. :cool:

 

post-41160-0-73983000-1392739095_thumb.jpg

 

A jeszcze fota ilości zużytego paliwa, rozpaliłem odrobiną olchy, a tym kawałkiem wędzę od 11-tej. :cool:

Temperatura w wędzarni oscyluje w granicach 40-45. Ciekawe jakie drewno dziś aromatyzuje wyroby? :cool:

 

post-41160-0-34300700-1392739593_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/77/#findComment-334573
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.