Malinowy Bzyk Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Marca 2010 Ostatnio będąc w markecie zwróciłem uwagę na,, schab z warkoczykiem"(był tani i taki niemiły,jakby z przerasta ). Z tego co ja wiem to ,,warkocz" są to mięśnie przyczepów kręgów piersiowych, lędźwiowych i ich wyrostków ościstych( mięśnie przyczepów pozostają w naturalnym połączeniu z polędwicą) A tutaj widziałem ze ten niby,, warkocz" znajdował się przy schabie z boku.(jakby był trybowany do wędzonki krotoszyńskiej zostawiając 2cm kawałek boczku wzdłuż schabu) Ja bym to nazwał schab z boczkiem bez żeberek. Czy to jest oszustwo??Bo wydaje mi się ze specjalnie tak jest zrobiony żeby przy okazji podnieść cenę tego 2cm. boczku lub tłuszczu wzdłuż schabu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Marca 2010 Pytanie jest bardzo nie precyzyjne dlatego polecam przeczytać.http://www.wedlinydomowe.pl/print.php?what=article&id=185.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Marca 2010 Teraz jest precyzyjne??? jak nie wiesz o co mi chodzi to jak będziesz przypadkiem w ,,Carrefour" to zwróć uwagę na ten schab. Bo widzę ze z tej strony co mi podałeś to jest tak jak myślałem a tu jest inaczej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Marca 2010 Kolego po pierwsze to o co Tobie chodzi o schab czy polędwicę . Schab to na pewno nie był, bo jak byś zobaczył warkocz. Prawdopodobnie była to polędwica bez obróbki taką jaką się uzyskuje z oddzielenia jej od kości. . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Marca 2010 Chodzi mi o schab b/k. Poza tym nie rób ze mnie laika(wiem jak schab wygląda.)No właśnie jak bym warkocz zobaczył?? to po co na nim jest napisane ,,schab z warkoczykiem" jeżeli ma boczek lub tłuszczyk na boku(mizdra jest czysta) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Marca 2010 Zostawiam ten temat z komentarzem . Nie warto odpowiadać -zwłaszcza gdy przekonuje się że tzw. warkocz w polędwicy jest od strony żeber i boczku Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Marca 2010 Nie warto odpowiadać -zwłaszcza gdy przekonuje się że tzw. warkocz w polędwicy jest od strony żeber i boczku Kolego źle mnie zrozumiałeś. Ja wiem gdzie jest warkocz(jest tak jak mówisz ) ale Jest tak w sklepie napisane ,, schab b/k z warkoczykiem i ten schab wygląda jak napisałem wyżej. Dla mnie to oszustwo i wprowadzanie w błąd konsumenta. [ Dodano: Wto 02 Mar, 2010 14:41 ] Dziadek broni nazewnictwa schab to schab (polędwica z warkoczem i kością) a polędwica to polędwica (schab bez kości i warkocza ) :wink:polędwica to po obróbce termicznej( chyba ze wołowa) , tak samo jak biodrówka- mięso surowe a ogonówka-po obróbce termicznej Czy ja się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Marca 2010 polędwica to po obróbce termicznej No właśnie i tu się mylisz. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Marca 2010 To wszystko jest skomplikowane . to jak jest z nazewnictwem szynki zk i szynki bk. (górna zrazowa,dolna zrazowa,myszka,kulka)?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Marca 2010 Malinowy Bzyk, Jeśli dokładnie przestudiujesz tabelę http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uzyskimiesawiep.htm to, zrozumiesz dlaczego Dziadek cały czas "walczy" o poprawne nazewnictwo. ,, schab b/k z warkoczykiem i ten schab wygląda jak napisałem wyżej. Dla mnie to oszustwo i wprowadzanie w błąd konsumenta. wprowadzenie konsumenta w błąd byłoby wówczas, gdy sprzedaje się towar o określonych cechach a w rzeczywistości występuje ich brak. W opisanej przez ciebie sytuacji klient widzi, co kupuje. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Marca 2010 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=25Panowie nazewnictwo w handlu i w rozbiorze inne i na to nic nie poradzimy.Ja wiem, trzymajmy się reguł ale ta sytuacja powtarza się cyklicznie i wprowadza niepotrzebne emocje.Ustalmy może na tym forum tzn. dopuśćmy zamienne stosowanie nazewnictwa bo zawsze będzie niejasne dla początkującego, a najgorzej już jak dwoje uważa, że ma rację :lol: Malinowy Bzyk poczytaj w Akademii Dziadka /strona główna/ rozbiór i zawarte tam nazewnictwo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Marca 2010 Ustalmy może na tym forum tzn. dopuśćmy zamienne stosowanie nazewnictwa bo zawsze będzie niejasne dla początkującego, a najgorzej już jak dwoje uważa, że ma rację :lol:Bardziej jestem skłonny by edukować niż dopuszczać zamienne nazwy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Marca 2010 Przejrzałem. Możne i jestem ślepy ale nie widzę tam,,polędwicy" ani,, ogonówki". och z tym nazewnictwem. Jest jakaś norma określająca co jest co?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Marca 2010 ja też jestem za jednoznacznym nazewnictwem nie jakiś "schab karkowy" tylko karkówka, nie filet tylko schab b/k nie gulaszowe tylko wieprzowina kl. itd. i itp. Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Marca 2010 Malinowy Bzyk jeśli http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uzyskimiesawiep.htm w tabeli odszukasz pozycję z nazwą "polędwica" to, popatrz z jakiego elementu zasadniczego jest uzyskana. jeśli posiadasz "16" to przeczytaj uważnie ze skanu nr 46 "schab polski pieczony" -receptura, gdzie w punkcie - surowiec masz napisane -schab. Następnie przeczytaj skan nr 47 - surowiec. Już wiesz o co chodzi. :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Marca 2010 nie filet tylko schab b/k .Myślę że u fachowca - to literówka Nie wspomnę o karczku . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Marca 2010 Już rozumiem. A czy są na to jakieś normy opisujące wszystkie nazwy elementów z/k i b/k? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Marca 2010 A czy są na to jakieś normy opisujące wszystkie nazwy elementów z/k i b/k?Określonych norm dotyczących poszczególnych nazw nie ma. Na elementy zasadnicze uzyskane z rozbioru tusz, półtusz, ćwierci znajdziesz normy. Natomiast na "ogonówkę" znajdziesz sposób postępowania w recepturze. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Marca 2010 Strona 705-715 przepisy wewn nr.21według normy PN-8/62 Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Marca 2010 Może polska norma PN-A-82000:1965 Mięso zwierząt rzeźnych - Wymagania ogólne PN-A-82001:1991 Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach PN-A-82001:1991/Az1:1995 Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach PN-A-82001:1991/Az2:1996 Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach PN-A-82002:1986 Wieprzowina - Części zasadnicze PN-A-82003:1988 Wołowina - Części zasadnicze ze zmianą PN-A-82003:1988/Ap1:2004 Wołowina - Części zasadnicze PN-A-82004:1986 Podroby zwierząt rzeźnych PN-A-82005:1996 Cielęcina - Części zasadnicze PN-A-82006:1996 Baranina - Części zasadnicze PN-A-82014:1997 Mięso i przetwory mięsne - Mięso bez kości do produkcji przetworów z mięsa rozdrobnionego PN-A-86521:1992 Mięso i przetwory drobiowe - Terminologia PN-A-86523:1995 Produkty drobiarskie - Podroby drobiowe PN-A-86526:1995 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne PN-A-86526:1995/Az1:1998 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne PN-A-86526:1995/Az2:2000 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne PN-A-86529:1998 Produkty drobiarskie - Mrożone potrawy kulinarne z mięsa drobiowego PN-A-82024:2001 Wędliny - Kabanosy PN-A-82025:2001 Wędliny - Kiełbasa krakowska sucha PN-A-82026:2001 Wędliny - Kiełbasa myśliwska sucha PN-A-82027:2002 Wędliny - Kiełbasa jałowcowa PN-A-82028:2002 Wędliny - Kiełbasa żywiecka PN-A-82029:2005 Wędliny - Kiełbasa staropolska surowo wędzona PN-A-82030:2005 Wędliny - Polędwica pieczona PN-A-82031:2005 Wędliny - Polędwica wędzona PN-A-82032:2005 Wędliny - Baleron PN-A-82033:2005 Wędliny - Ogonówka wędzona PN-A-82034:2005 Wędliny - Wędzonka bekonowa PN-A-82035:2005 Wędliny - Szynka wędzona PN-A-86526:1995 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne PN-A-86526:1995/Az1:1998 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne PN-A-86526:1995/Az2:2000 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Marca 2010 Nazwy elementów po obróbce uzupełniającej części zasadniczych z rozbioru wp.1. Karczek – jest to mięso bez kości uzyskane z części zasadniczej –karkówka z której usunięto kości, przeznaczonych do produkcji wędzonek (baleron) , konserw lub do dystrybucji . Występuje również pod nazwą karczek bez kości2. Schab- przeznaczony do dystrybucji jest to mięso z kością pochodzące z obróbki uzupełniającej schabu jako elementu zasadniczego polegającej na zdjęciu słoniny i ewentualnie pozostawieniu na mizdrze tłuszczu do 2 mm.3. Polędwica – przeznaczona do produkcji wędzonek – jest to mięso bez kości (mięsień najdłuższy grzbietu) pochodzące z obróbki uzupełniającej schabu w wyniku której powinny być- Wykrojony mięsień biodrowo- udowy –tzw. Polędwiczka- wykrajane ze schabu wszystkie kości tj. Przepołowione kręgi piersiowe wraz z górnymi odcinkami żeber oraz przepołowione kręgi lędźwiowe. Przy polędwicy powinna pozostać warstwa tłuszczu zewnętrznego do 2mm ,oraz przyczepy mięśnia najdłuższego grzbietu do kręgów piersiowych i lędźwiowych . tzw. warkocz. I to tyle o spornych nazwach. Źródło przepisy wew. Nr 21. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Marca 2010 Trzeba było tak od razu. już wiem co jest co. ps, jak będziecie mieli okazje być w Carrefour to zwróćcie uwagę na ten ,,schab". napewno nie jest taki jak w opisie a jednak schabem go nazywają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Marca 2010 W carefure sprzedają schab z całym dobytkiem - to znaczy z warkoczem i kawałkami mięsa i boczku. Tak było jak była promocja i schab kosztował 10,50 zł. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Marca 2010 Ja też taki widziałem i nawet się doczytałem że ma pochodzenie hiszpańskie, też był po 10.50 Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Marca 2010 Ja już nie mam siły tłumaczyć, głowa mi pęka, chyba zażyję amolu. Mój kolega dowcipniś w sklepach chce kupić żeberka bez kości. Najzabawniejsze jest to, że miłe młode panie tłumaczą bardzo poważnie ze jeszcze w dostawie nie miały tego asortymentu ale postarają się to zamówić. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.