Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio będąc w markecie zwróciłem uwagę na,, schab z warkoczykiem"(był tani i taki niemiły,jakby z przerasta ). Z tego co ja wiem to ,,warkocz" są to mięśnie przyczepów kręgów piersiowych, lędźwiowych i ich wyrostków ościstych( mięśnie przyczepów pozostają w naturalnym połączeniu z polędwicą) A tutaj widziałem ze ten niby,, warkocz" znajdował się przy schabie z boku.(jakby był trybowany do wędzonki krotoszyńskiej zostawiając 2cm kawałek boczku wzdłuż schabu) Ja bym to nazwał schab z boczkiem bez żeberek. Czy to jest oszustwo??Bo wydaje mi się ze specjalnie tak jest zrobiony żeby przy okazji podnieść cenę tego 2cm. boczku lub tłuszczu wzdłuż schabu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pytanie jest bardzo nie precyzyjne dlatego polecam przeczytać.

http://www.wedlinydomowe.pl/print.php?what=article&id=185.

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102240
Udostępnij na innych stronach

Teraz jest precyzyjne??? jak nie wiesz o co mi chodzi to jak będziesz przypadkiem w ,,Carrefour" to zwróć uwagę na ten schab. Bo widzę ze z tej strony co mi podałeś to jest tak jak myślałem a tu jest inaczej. Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102243
Udostępnij na innych stronach

Kolego po pierwsze to o co Tobie chodzi o schab czy polędwicę . Schab to na pewno nie był, bo jak byś zobaczył warkocz. Prawdopodobnie była to polędwica bez obróbki taką jaką się uzyskuje z oddzielenia jej od kości. . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102246
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi o schab b/k. Poza tym nie rób ze mnie laika(wiem jak schab wygląda.)No właśnie jak bym warkocz zobaczył?? to po co na nim jest napisane ,,schab z warkoczykiem" jeżeli ma boczek lub tłuszczyk na boku(mizdra jest czysta) ??
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102264
Udostępnij na innych stronach

Zostawiam ten temat z komentarzem . Nie warto odpowiadać -zwłaszcza gdy przekonuje się że tzw. warkocz w polędwicy jest od strony żeber i boczku Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102266
Udostępnij na innych stronach

Nie warto odpowiadać -zwłaszcza gdy przekonuje się że tzw. warkocz w polędwicy jest od strony żeber i boczku

 

 

 

Kolego źle mnie zrozumiałeś. Ja wiem gdzie jest warkocz(jest tak jak mówisz ) ale Jest tak w sklepie napisane ,, schab b/k z warkoczykiem i ten schab wygląda jak napisałem wyżej. Dla mnie to oszustwo i wprowadzanie w błąd konsumenta.

 

[ Dodano: Wto 02 Mar, 2010 14:41 ]

Dziadek broni nazewnictwa schab to schab (polędwica z warkoczem i kością) a polędwica to polędwica (schab bez kości i warkocza ) :wink:

polędwica to po obróbce termicznej( chyba ze wołowa) , tak samo jak biodrówka- mięso surowe a ogonówka-po obróbce termicznej Czy ja się mylę?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102267
Udostępnij na innych stronach

Malinowy Bzyk, Jeśli dokładnie przestudiujesz tabelę http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uzyskimiesawiep.htm to, zrozumiesz dlaczego Dziadek cały czas "walczy" o poprawne nazewnictwo.

,, schab b/k z warkoczykiem i ten schab wygląda jak napisałem wyżej. Dla mnie to oszustwo i wprowadzanie w błąd konsumenta.

wprowadzenie konsumenta w błąd byłoby wówczas, gdy sprzedaje się towar o określonych cechach a w rzeczywistości występuje ich brak.

W opisanej przez ciebie sytuacji klient widzi, co kupuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102270
Udostępnij na innych stronach

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=25

Panowie nazewnictwo w handlu i w rozbiorze inne i na to nic nie poradzimy.

Ja wiem, trzymajmy się reguł ale ta sytuacja powtarza się cyklicznie i wprowadza niepotrzebne emocje.

Ustalmy może na tym forum tzn. dopuśćmy zamienne stosowanie nazewnictwa bo zawsze będzie niejasne dla początkującego, a najgorzej już jak dwoje uważa, że ma rację :lol:

Malinowy Bzyk poczytaj w Akademii Dziadka /strona główna/ rozbiór i zawarte tam nazewnictwo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102271
Udostępnij na innych stronach

Ustalmy może na tym forum tzn. dopuśćmy zamienne stosowanie nazewnictwa bo zawsze będzie niejasne dla początkującego, a najgorzej już jak dwoje uważa, że ma rację :lol:

Bardziej jestem skłonny by edukować niż dopuszczać zamienne nazwy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102272
Udostępnij na innych stronach

ja też jestem za jednoznacznym nazewnictwem

nie jakiś "schab karkowy" tylko karkówka, nie filet tylko schab b/k nie gulaszowe tylko wieprzowina kl. itd. i itp. :cool:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102275
Udostępnij na innych stronach

Malinowy Bzyk jeśli http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uzyskimiesawiep.htm w tabeli odszukasz pozycję z nazwą "polędwica" to, popatrz z jakiego elementu zasadniczego jest uzyskana.

jeśli posiadasz "16" to przeczytaj uważnie ze skanu nr 46 "schab polski pieczony" -receptura, gdzie w punkcie - surowiec masz napisane -schab.

Następnie przeczytaj skan nr 47 - surowiec.

Już wiesz o co chodzi. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102276
Udostępnij na innych stronach

nie filet tylko schab b/k .

Myślę że u fachowca - to literówka Nie wspomnę o karczku . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102277
Udostępnij na innych stronach

A czy są na to jakieś normy opisujące wszystkie nazwy elementów z/k i b/k?

Określonych norm dotyczących poszczególnych nazw nie ma. Na elementy zasadnicze uzyskane z rozbioru tusz, półtusz, ćwierci znajdziesz normy.

Natomiast na "ogonówkę" znajdziesz sposób postępowania w recepturze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102281
Udostępnij na innych stronach

Strona 705-715 przepisy wewn nr.21

według normy PN-8/62 Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102285
Udostępnij na innych stronach

Może polska norma

 

PN-A-82000:1965 Mięso zwierząt rzeźnych - Wymagania ogólne

PN-A-82001:1991 Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach

PN-A-82001:1991/Az1:1995 Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach

PN-A-82001:1991/Az2:1996 Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach

PN-A-82002:1986 Wieprzowina - Części zasadnicze

PN-A-82003:1988 Wołowina - Części zasadnicze ze zmianą PN-A-82003:1988/Ap1:2004 Wołowina - Części zasadnicze

PN-A-82004:1986 Podroby zwierząt rzeźnych

PN-A-82005:1996 Cielęcina - Części zasadnicze

PN-A-82006:1996 Baranina - Części zasadnicze

PN-A-82014:1997 Mięso i przetwory mięsne - Mięso bez kości do produkcji przetworów z mięsa rozdrobnionego

PN-A-86521:1992 Mięso i przetwory drobiowe - Terminologia

PN-A-86523:1995 Produkty drobiarskie - Podroby drobiowe

PN-A-86526:1995 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne

PN-A-86526:1995/Az1:1998 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne

PN-A-86526:1995/Az2:2000 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne

PN-A-86529:1998 Produkty drobiarskie - Mrożone potrawy kulinarne z mięsa drobiowego

PN-A-82024:2001 Wędliny - Kabanosy

PN-A-82025:2001 Wędliny - Kiełbasa krakowska sucha

PN-A-82026:2001 Wędliny - Kiełbasa myśliwska sucha

PN-A-82027:2002 Wędliny - Kiełbasa jałowcowa

PN-A-82028:2002 Wędliny - Kiełbasa żywiecka

PN-A-82029:2005 Wędliny - Kiełbasa staropolska surowo wędzona

PN-A-82030:2005 Wędliny - Polędwica pieczona

PN-A-82031:2005 Wędliny - Polędwica wędzona

PN-A-82032:2005 Wędliny - Baleron

PN-A-82033:2005 Wędliny - Ogonówka wędzona

PN-A-82034:2005 Wędliny - Wędzonka bekonowa

PN-A-82035:2005 Wędliny - Szynka wędzona

PN-A-86526:1995 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne

PN-A-86526:1995/Az1:1998 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne

PN-A-86526:1995/Az2:2000 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne

 

 

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102287
Udostępnij na innych stronach

Nazwy elementów po obróbce uzupełniającej części zasadniczych z rozbioru wp.

1. Karczek – jest to mięso bez kości uzyskane z części zasadniczej –karkówka z której usunięto kości, przeznaczonych do produkcji wędzonek (baleron) , konserw lub do dystrybucji . Występuje również pod nazwą karczek bez kości

2. Schab- przeznaczony do dystrybucji jest to mięso z kością pochodzące z obróbki uzupełniającej schabu jako elementu zasadniczego polegającej na zdjęciu słoniny i ewentualnie pozostawieniu na mizdrze tłuszczu do 2 mm.

3. Polędwica – przeznaczona do produkcji wędzonek – jest to mięso bez kości (mięsień najdłuższy grzbietu) pochodzące z obróbki uzupełniającej schabu w wyniku której powinny być- Wykrojony mięsień biodrowo- udowy –tzw. Polędwiczka

- wykrajane ze schabu wszystkie kości tj. Przepołowione kręgi piersiowe wraz z górnymi odcinkami żeber oraz przepołowione kręgi lędźwiowe. Przy polędwicy powinna pozostać warstwa tłuszczu zewnętrznego do 2mm ,oraz przyczepy mięśnia najdłuższego grzbietu do kręgów piersiowych i lędźwiowych . tzw. warkocz. I to tyle o spornych nazwach.

Źródło przepisy wew. Nr 21. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102319
Udostępnij na innych stronach

Trzeba było tak od razu. już wiem co jest co. ps, jak będziecie mieli okazje być w Carrefour to zwróćcie uwagę na ten ,,schab". napewno nie jest taki jak w opisie a jednak schabem go nazywają. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102333
Udostępnij na innych stronach

W carefure sprzedają schab z całym dobytkiem - to znaczy z warkoczem i kawałkami mięsa i boczku. Tak było jak była promocja i schab kosztował 10,50 zł.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102334
Udostępnij na innych stronach

Ja już nie mam siły tłumaczyć, głowa mi pęka, chyba zażyję amolu. Mój kolega dowcipniś w sklepach chce kupić żeberka bez kości. Najzabawniejsze jest to, że miłe młode panie tłumaczą bardzo poważnie ze jeszcze w dostawie nie miały tego asortymentu ale postarają się to zamówić. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/#findComment-102339
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.