Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Rozwianie wszelkich wątpliwości na temat schabu z warkoczem.

 

Poniżej fotka elementu (schab b/k z warkoczem , nazywany również schabem w obróbce Duńskiej)

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102345
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Patrząc na ten schab nie widzę kości idę zaraz do okulisty .Pokaż z drugiej strony ten element niech obejrzę te dwa warkocze . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102349
Udostępnij na innych stronach

(schab b/k z warkoczem , nazywany również schabem w obróbce Duńskiej)

Gdzie te warkocze?Karkówki kawałek widzę. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102352
Udostępnij na innych stronach

Ja zrozumiałem ze schab to schab z/k a polędwica to schab b/k. tak?? a ze sklepy sobie wymyślają nazwy to co innego. przejadę się jutro i spróbuje zrobić zdjęcie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102353
Udostępnij na innych stronach

Proszę

 

 

Ja o kościach nic nie wspominałem!!

Wiem,wiem to nie schab tylko polędwica w zakładzie gdzie do niedawna miałem nadzór nad produkcją nikt tego elementu nie nazywał polędwicą tylko (schab duńczyk)

 

To zdjęcie przedstawia przekroczenie ustalonej normy to zn. warkocz jest zbyt szeroko przycięty do mięśnia schabu powinno być 25-30 mm.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102356
Udostępnij na innych stronach

dziadek powie ze to polędwica... a warkocz to które to w tej sytuacji?? bo ja mysle ze ten chudy na dole. a w sklepie mówią ze to u góry to ,, warkocz" i nazywają to schab z warkoczykiem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102362
Udostępnij na innych stronach

Sztuka polega na pozostawieniu dłuższych odcinków żeber Kalkulując cenowo to po wykrojeniu kości mamy przyrost na szerokości polędwicy mięsa z żeberek i częściowo boczku za które płacimy jak za mięsień najdłuższy grzbietu drugim argumentem jest za takim cięciem są dłuższe końcówki żeber które odpowiednio odcięte nie zostaną sprzedane jako kości lecz jako żeberka paski. Co do nazwy tego odcinka, jeżeli nie którzy twierdzą ze to jest warkocz to ja mogę twierdzić że świnia ma ogon z przody i być może niektórzy to kupią. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102366
Udostępnij na innych stronach

Tu mamy przyjęte że warkocz znajduje się po obu stronach

1- od strony cięcia tuszy na półtuszę

2- od linii cięcia zasadniczego pomiędzy schabem , a żeberkami (zwany przyczepem)

 

Prawidłowa obróbka dopuszczająca element do sprzedaży:

 

Schab bez kości uzyskanych z kl. S ,E i U / PH. do 5,8

 

szerokość warkocza od strony karkowej do 30 mm. schodząca do 0

Okrywa tłuszczowa do 3 mm

Pozdro)

 

[ Dodano: Wto 02 Mar, 2010 22:44 ]

Poniżej fotki prawidłowo obrobionego elementu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102369
Udostępnij na innych stronach

dla mnie polędwica jest wtedy jak schab b/k się uwędzi

a z polędwiczką się zgodzę

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102381
Udostępnij na innych stronach

dla mnie polędwica jest wtedy jak schab b/k się uwędzi

Zgadzam się, zawsze tak było. Schab to schab. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102383
Udostępnij na innych stronach

Zemat napisał.

dla mnie polędwica jest wtedy jak schab b/k się uwędzi

Wymieniłeś dziesiątki norm w poście wyżej użyj ich dla potwierdzenia swojej teorii. Bo bedę myślał ze kolekcjonujesz a nie czytasz normy. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102399
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie żeby schab b/k można było nazwać polędwicą, musiał by być idealnie oczyszczony, taki „filet” składający się tylko z jednego mięśnia, bez błon, tłuszczu i innych przyrostów i mięśni.

Od początku mojego życia schab był schabem i tak już pozostanie, żadne normy tego nie zmienią, może być z kością lub bez i na tym się kończy podział. :lol: :lol: :lol:

 

PS

Dziadek, nie jest to post do Ciebie personalnie, to jest moje zdanie.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102402
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102434
Udostępnij na innych stronach

Mój kolega dowcipniś w sklepach chce kupić żeberka bez kości.

Dziadku Ciebie głowa boli, a ja się uśmiałem do łez :grin: :grin: . Niezły dowcipniś z tego kolegi :lol: . Musze tego spróbować w jakimś naszym sklepie.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102435
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

no dobrze, temat jest wprawdzie przedwojenny, ale niestety im bardziej staram się połapać, tym czuję się głupszy. Przymierzam się do przygotowania kiełby i w przepisie kazali nabyć schab z warkoczem. Zamówi się u rzeźnika, ale ten sam przepis każe zaraz mięso obrobić i o ile do łopatki znalazłem fantastyczne obrazki z opisem, autorstwa Dziadka (szacun), o tyle z powyższych opisów słownych nadal nie jestem w stanie dojść, z której strony i co odkroić, żeby ten warkocz oddzielić. Mogę wprawdzie poprosić rzeźnika, ale będę tak samo głupi ;)

 

Używanie gugla do uzyskania odpowiedzi prowadzi mnie niestety do miliona przepisów w duchu „jak upleść warkocz ze schabu", a to nie pomaga.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-396480
Udostępnij na innych stronach

 

 

z której strony i co odkroić, żeby ten warkocz oddzielić. Mogę wprawdzie poprosić rzeźnika, ale będę tak samo głupi ;)

Odkrój to co z drugiej strony kości schabowej  jest .Każda pomoc rzeżnika uczyni Cię mądrzejszym :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-396485
Udostępnij na innych stronach

dzięki za obrazek oraz instrukcję drugą stroną kości, wszystko jasne, w każdym razie do momentu kiedy pojawią się niżej całkowicie sprzeczne instrukcje oraz flejm, że to wszystko nieprawda! ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-396486
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przymierzam się do przygotowania kiełby i w przepisie kazali nabyć schab z warkoczem.

 

Czytam różne fora kulinarne, ale nigdy nie natrafiłem na coś takiego, aby w/g receptury kupować schab z warkoczem.

 

Coś mi hejterem pachnie. Tak jak lepsze podudzia indyka są lewe.

 

Może się mylę.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-396494
Udostępnij na innych stronach

 

Czytam różne fora kulinarne, ale nigdy nie natrafiłem na coś takiego, aby w/g receptury kupować schab z warkoczem.

 

Coś mi hejterem pachnie. Tak jak lepsze podudzia indyka są lewe.

 

Może się mylę.

 

 

http://www.kneziowisko.pl/kielbasa-weselna-wg-dreptaka/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-396503
Udostępnij na innych stronach

No to powodzenia chciałoby się powiedzieć.

Ale jak już trafileś do nas, to zacznij od kielbasy prostej, z jasno opisanymi rodzajami mięsa ( naucz się klasyfikacji), ilością przypraw, sposobem wędzenia, parzenia itd. A z tego przepisu nie wiem czy dasz radę. Mięsa jasne, mięsa ciemne,  :facepalm: Ile i jakiej wody? Nie wyjaśnione po co na drobnym sicie dwa razy, a może trzeba trzy? Za dużo soli na pieczoną kielbasę, zwłaszcza do wołowiny. W jakiej temp. w lodówce przez te 3 dni itd. A przede wszystkim ile, jakiego mięsa? Proporcje są ważne.

 

Zerknij na Chłopską Szczepana:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9441-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska-by-paweljack/ 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-396504
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.