spec202 Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Marca 2010 Cześć Rozwianie wszelkich wątpliwości na temat schabu z warkoczem. Poniżej fotka elementu (schab b/k z warkoczem , nazywany również schabem w obróbce Duńskiej) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Marca 2010 Patrząc na ten schab nie widzę kości idę zaraz do okulisty .Pokaż z drugiej strony ten element niech obejrzę te dwa warkocze . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Marca 2010 (schab b/k z warkoczem , nazywany również schabem w obróbce Duńskiej)Gdzie te warkocze?Karkówki kawałek widzę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Marca 2010 Ja zrozumiałem ze schab to schab z/k a polędwica to schab b/k. tak?? a ze sklepy sobie wymyślają nazwy to co innego. przejadę się jutro i spróbuje zrobić zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Marca 2010 Proszę Ja o kościach nic nie wspominałem!! Wiem,wiem to nie schab tylko polędwica w zakładzie gdzie do niedawna miałem nadzór nad produkcją nikt tego elementu nie nazywał polędwicą tylko (schab duńczyk) To zdjęcie przedstawia przekroczenie ustalonej normy to zn. warkocz jest zbyt szeroko przycięty do mięśnia schabu powinno być 25-30 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Marca 2010 właśnie taki schab a raczej polędwice widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Marca 2010 wiem to nie schab tylko polędwica Ja schab widzę. :lol: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Marca 2010 Czekajcie aż Dziadek się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Marca 2010 dziadek powie ze to polędwica... a warkocz to które to w tej sytuacji?? bo ja mysle ze ten chudy na dole. a w sklepie mówią ze to u góry to ,, warkocz" i nazywają to schab z warkoczykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Marca 2010 Ja schab widzę. :lol:I to od strony karkówki :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Marca 2010 Sztuka polega na pozostawieniu dłuższych odcinków żeber Kalkulując cenowo to po wykrojeniu kości mamy przyrost na szerokości polędwicy mięsa z żeberek i częściowo boczku za które płacimy jak za mięsień najdłuższy grzbietu drugim argumentem jest za takim cięciem są dłuższe końcówki żeber które odpowiednio odcięte nie zostaną sprzedane jako kości lecz jako żeberka paski. Co do nazwy tego odcinka, jeżeli nie którzy twierdzą ze to jest warkocz to ja mogę twierdzić że świnia ma ogon z przody i być może niektórzy to kupią. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Marca 2010 Tu mamy przyjęte że warkocz znajduje się po obu stronach 1- od strony cięcia tuszy na półtuszę 2- od linii cięcia zasadniczego pomiędzy schabem , a żeberkami (zwany przyczepem) Prawidłowa obróbka dopuszczająca element do sprzedaży: Schab bez kości uzyskanych z kl. S ,E i U / PH. do 5,8 szerokość warkocza od strony karkowej do 30 mm. schodząca do 0 Okrywa tłuszczowa do 3 mm Pozdro) [ Dodano: Wto 02 Mar, 2010 22:44 ] Poniżej fotki prawidłowo obrobionego elementu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Marca 2010 dla mnie polędwica jest wtedy jak schab b/k się uwędzi a z polędwiczką się zgodzę Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Marca 2010 dla mnie polędwica jest wtedy jak schab b/k się uwędzi Zgadzam się, zawsze tak było. Schab to schab. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 3 Marca 2010 Zemat napisał. dla mnie polędwica jest wtedy jak schab b/k się uwędzi Wymieniłeś dziesiątki norm w poście wyżej użyj ich dla potwierdzenia swojej teorii. Bo bedę myślał ze kolekcjonujesz a nie czytasz normy. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Marca 2010 Dla mnie żeby schab b/k można było nazwać polędwicą, musiał by być idealnie oczyszczony, taki „filet” składający się tylko z jednego mięśnia, bez błon, tłuszczu i innych przyrostów i mięśni.Od początku mojego życia schab był schabem i tak już pozostanie, żadne normy tego nie zmienią, może być z kością lub bez i na tym się kończy podział. :lol: :lol: :lol: PSDziadek, nie jest to post do Ciebie personalnie, to jest moje zdanie. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 3 Marca 2010 A może temat połączyć z https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3361&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=c07f9c1153c28e862b147429366c179c. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 3 Marca 2010 Mój kolega dowcipniś w sklepach chce kupić żeberka bez kości. Dziadku Ciebie głowa boli, a ja się uśmiałem do łez :grin: :grin: . Niezły dowcipniś z tego kolegi :lol: . Musze tego spróbować w jakimś naszym sklepie. Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-102435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
troll Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 12 Stycznia 2015 no dobrze, temat jest wprawdzie przedwojenny, ale niestety im bardziej staram się połapać, tym czuję się głupszy. Przymierzam się do przygotowania kiełby i w przepisie kazali nabyć schab z warkoczem. Zamówi się u rzeźnika, ale ten sam przepis każe zaraz mięso obrobić i o ile do łopatki znalazłem fantastyczne obrazki z opisem, autorstwa Dziadka (szacun), o tyle z powyższych opisów słownych nadal nie jestem w stanie dojść, z której strony i co odkroić, żeby ten warkocz oddzielić. Mogę wprawdzie poprosić rzeźnika, ale będę tak samo głupi Używanie gugla do uzyskania odpowiedzi prowadzi mnie niestety do miliona przepisów w duchu „jak upleść warkocz ze schabu", a to nie pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-396480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Możesz tutaj zobaczyć : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page-20?do=findComment&comment=388673 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-396484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 12 Stycznia 2015 z której strony i co odkroić, żeby ten warkocz oddzielić. Mogę wprawdzie poprosić rzeźnika, ale będę tak samo głupi Odkrój to co z drugiej strony kości schabowej jest .Każda pomoc rzeżnika uczyni Cię mądrzejszym Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-396485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
troll Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 12 Stycznia 2015 dzięki za obrazek oraz instrukcję drugą stroną kości, wszystko jasne, w każdym razie do momentu kiedy pojawią się niżej całkowicie sprzeczne instrukcje oraz flejm, że to wszystko nieprawda! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-396486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Przymierzam się do przygotowania kiełby i w przepisie kazali nabyć schab z warkoczem. Czytam różne fora kulinarne, ale nigdy nie natrafiłem na coś takiego, aby w/g receptury kupować schab z warkoczem. Coś mi hejterem pachnie. Tak jak lepsze podudzia indyka są lewe. Może się mylę. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-396494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
troll Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Czytam różne fora kulinarne, ale nigdy nie natrafiłem na coś takiego, aby w/g receptury kupować schab z warkoczem. Coś mi hejterem pachnie. Tak jak lepsze podudzia indyka są lewe. Może się mylę. http://www.kneziowisko.pl/kielbasa-weselna-wg-dreptaka/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-396503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 12 Stycznia 2015 http://www.kneziowisko.pl/kielbasa-weselna-wg-dreptaka/No to powodzenia chciałoby się powiedzieć.Ale jak już trafileś do nas, to zacznij od kielbasy prostej, z jasno opisanymi rodzajami mięsa ( naucz się klasyfikacji), ilością przypraw, sposobem wędzenia, parzenia itd. A z tego przepisu nie wiem czy dasz radę. Mięsa jasne, mięsa ciemne, Ile i jakiej wody? Nie wyjaśnione po co na drobnym sicie dwa razy, a może trzeba trzy? Za dużo soli na pieczoną kielbasę, zwłaszcza do wołowiny. W jakiej temp. w lodówce przez te 3 dni itd. A przede wszystkim ile, jakiego mięsa? Proporcje są ważne. Zerknij na Chłopską Szczepana:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9441-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska-by-paweljack/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/2/#findComment-396504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.