Piotr 914 Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Marca 2010 Witam , mam pytanie dotyczące wyeliminowania przykrego zapachu szynki.2 tygodnia temu zalałem szynkę marynatą ze zwykłej soli . po tygodniu zmieniłem na nową marynatę również z solą . teraz poczułem przykry zapach wydobywający się z tej marynaty . Po wyjęciu okazało się ze szynkę też czuć niestety i dlatego moje pytanie brzmi jak można i czy w ogóle można coś takiego wyeliminować , jak na razie szynka jest włożona do nowej solanki .Proszę o odpowiedz . Cytuj Piotr Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3929-przykry-zapach-szynki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Marca 2010 a co zawierala ta marynata jeszcze?przyprawy jakie ile? w jakiej temp. lub gdzie peklowała sięta szynka? Po wyjęciu okazało się ze szynkę też czuć niestetyczuć charakterystycznym sztychem czy teź zgniłymi przyprawami? odpowiedz szczerze na te pytania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3929-przykry-zapach-szynki/#findComment-106465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Marca 2010 Opisz dokładniej o jakim stężeniu zrobiłeś solankę i czemu nie użyłeś peklosoli :???: tudzież jak długo zamierzałeś trzymać to mięso w solance skoro już minęło 2 tyg . Po wtóre w jakiej temperaturze przetrzymujesz ( powinna maksymalnie oscylować w gr 6-8 st C) czy regularnie kontrolowałeś stan mięsa i obracałeś . Obawiam , że jeżeli mięso już ma nieprzyjemny zapach to..... może nadawać się tylko do kosza :sad: . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3929-przykry-zapach-szynki/#findComment-106467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr 914 Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Marca 2010 Szynkę zawsze marynowałem w zwykłej soli i nigdy mi się nie popsuła .Teraz też leży w zwykłej soli w chłodnym miejscu .Oczywiście co kilka dni była przewracana i żadnych przypraw nie dodawałem oprócz saletry i kolendry. po tygodniu została wymieniona nowa solanka . Cytuj Piotr Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3929-przykry-zapach-szynki/#findComment-106470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Marca 2010 No to jednak nie tylko zwykła sól tylko peklowałeś na mokro nie z użyciem peklosoli ale saletry . Mnie się wydaje ,że albo stężenie niewłaściwe albo temperatura za wysoka ( nie podałeś ani ilości użytej soli i saletry w solance ani temperatury) . A to czy mięso się jeszcze nadaje to chyba nikt się nie odważy na 100% przez komputer stwierdzić :rolleyes: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3929-przykry-zapach-szynki/#findComment-106471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Marca 2010 Witam.Dlaczego wymieniałeś solankę? Czy już wcześniej coś zauważyłeś? Czy wychłodzone (wystudzone po uboju) mięso wkładałeś do solanki? Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3929-przykry-zapach-szynki/#findComment-106472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Marca 2010 Piotr 914, ile dajesz soli na kg mięsa i ile wody lub ile soli na litr wody czy cała szynka była pokryta zalewą ? pytam Cię, a właściwie Ty oczekujesz konkretnej odpowiedzi jak uratować mięso widzisz chłodne miejsce to pojęcie względne i nawet 8 st C przy małym stężeniu soli i braku nastrzyku to ryzyko, nie wiem czy mięso brzydko pachnie powierzchniowo np. od nie pokrycia zalewą czy zaczęło się psuć od wewnątrz, musisz zrobić chyba próbę np. odciąć kawałek i sparzyć, w parzeniu już będziesz czuł, a po spróbowaniu jeszcze więcej :lol: jeśli zapach powierzchniowy to mycie, może w lekko zakwaszonej wodzie ? To była cała szynka ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3929-przykry-zapach-szynki/#findComment-106473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr 914 Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Marca 2010 Witam ponownie , już znam przyczynę tego zapachu otóż to był duży kawałek szynki i powinno się wstrzyknąć do środka tej solanki a ja niestety tego nie zrobiłem , i mięso zaczeło psuć się od środka i już nic nie da się zrobić , trzeba iść na targ i kupić nowe a skoro do świąt czasu mało to pozostaje sól peklowa. Dziękuje za rady i pozdrawiam . Cytuj Piotr Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3929-przykry-zapach-szynki/#findComment-106513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Marca 2010 skoro do świąt czasu mało to pozostaje sól peklowa. Dziękuje za rady i pozdrawiam . A co sól peklowa ma do czasu :rolleyes: Według mnie to nie wina braku nastrzyku. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3929-przykry-zapach-szynki/#findComment-106515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Marca 2010 Ja bym zaczął "dochodzenie" od ustalenia jakości mięsa (źródła pochodzenia), gdyż już sam przerabiałem promocję w Auchanie i skutecznie mnie z promocji w dziale MIĘSO wyleczyli na długie lata :grin: ps. kupuję teraz trochę drożej ale mam pewnego dostawcę, któremu mogę "nawtykać" jeśli mięso będzie nieświeże lub "inaczej konserwowane". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3929-przykry-zapach-szynki/#findComment-106516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Marca 2010 Nawet nie wiemy, czy to była szynka z kością czy odkostniona :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3929-przykry-zapach-szynki/#findComment-106544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Marca 2010 Witam ponownie , już znam przyczynę tego zapachu otóż to był duży kawałek szynki i powinno się wstrzyknąć do środka tej solanki :shock: :shock: :shock: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3929-przykry-zapach-szynki/#findComment-106552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Marca 2010 albo,wadliwe mieso ,solanka za slaba ,teperatura za wysoka i wszystko razem lub osobno wziete .Dotego jeszcze jaka woda ,przyprawy itd.Sprawdz caly przebieg tego nieszczesnego peklowania i wyciagnij wlasciwe wnioski .Przyda sie w przyszlosci :wink: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3929-przykry-zapach-szynki/#findComment-106586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Marca 2010 już znam przyczynę tego zapachu otóż to był duży kawałek szynki i powinno się wstrzyknąć do środka tej solanki a ja niestety tego nie zrobiłem , i mięso zaczeło psuć się od środka i już nic nie da się zrobić , Nie byłbym tego taki pewien. Ja często nie nastrzykuje mięsa , leży w solance miesiąc i nie psuje się od środka. Przyczyny są inne, jakie? Abstrahując, mięso z chorej starej maciory też śmierdzi. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3929-przykry-zapach-szynki/#findComment-106603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Marca 2010 leży w solance miesiącMoja leżała 21 dni w soli i wisi już 4 miesiące i nie śmierdzi https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=851&postdays=0&postorder=asc&start=75 Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3929-przykry-zapach-szynki/#findComment-106608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Marca 2010 Teraz też leży w zwykłej soli w chłodnym miejscu .A zabezpieczył kolega mięsko przed muchami które właśnie teraz budzą się do życia. Nie uwierzycie ale mi przed wczoraj z laptopa wyszła :shock: i to nie jest żart. Pod klawiaturą sobie miłe gniazdko na spanie znalazła. :devil: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3929-przykry-zapach-szynki/#findComment-106613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Marca 2010 Teraz też leży w zwykłej soli w chłodnym miejscu .A zabezpieczył kolega mięsko przed muchami które właśnie teraz budzą się do życia. Nie uwierzycie ale mi przed wczoraj z laptopa wyszła :shock: i to nie jest żart. Pod klawiaturą sobie miłe gniazdko na spanie znalazła. :devil: Odradzam jedzenie przy klawiaturze zawsze cos tam wpadnie :grin: No ale czytajac i ogladajac takie i inne foty na forum :tongue: to kusi :devil: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3929-przykry-zapach-szynki/#findComment-106616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Marca 2010 wczoraj z laptopa wyszłaU nas w ogrodzie już Listkowiec cytrynek sobie latał Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3929-przykry-zapach-szynki/#findComment-106620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.