Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 127
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witaj na forum :grin:

czy kielbasa jalowcowa to popularnie wedzona kielbasa z dodatkiem galazki jalowca,czy sa jeszcze jakies ekstra przyprawy?

Nie bardzo wiem co dla Ciebie jest popularnie wędzoną kiełbasą bo każda ma określoną recepturę ale jeśli chodzi o jałowcową to tą ekstra przyprawą jest właśnie owoc jałowieca .Poczytaj np tutaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=31

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-107301
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Odświeżę trochę temat właśnie zrobiłem jałowcową kiełbaska smaczna,ale nie będzie co podsuszać trzeba by trzymać gdzieś pod kluczem.

 

Kiełbasa jałowcowa

 

 

Receptura na 10 kg

 

I wp. z szynki - 3,00 kg

II wp. tłusta - 5,00 kg

II wołowa - 1,00 kg

III wp. chude mięso z golonki - 1,00 kg

 

Przyprawy:

 

1. peklosól - 0,10 kg

2. sól niejodowana - 0,10 kg

3. cukier - 0,02 kg

3.pieprz - 0,017 kg

4.jałowiec świeżo zmielony - 0,010 kg

 

Jelita wołowe wiankowe kaliber 43/46

Przędza wędliniarska

 

Mięsa schładzamy do 4-6 st.C następnie rozdrabniamy I wp na sitku 20mm,II wp. sitko 10 mm. dodajemy 0,08 kg peklosoli , 0,08 kg soli następnie mieszamy do uzyskania kleistej masy i wymieszania się dokładnie mięs.( ja mieszałem w mieszarce 5 minut) Następnie mielimy dwukrotnie mięso kl IIIwp i II wołowe na sitku 2 mm dodajemy 0,5 litra wody resztę peklosoli i soli oraz pozostałe przyprawy mieszamy aż mięso wchłonie wszystką wodę ( kurujemy – miksujemy ja dokładnie wymieszałem ) Następnie mieszamy wszystko razem ja mieszałem mieszarką 15 minut i napełniamy ściśle jelita w odcinki 50-70 cm i zawiązujemy końce przędzą. Jeżeli zachodzi potrzeba nakłuwamy igłą tam gdzie jest powietrze.

 

Osadzanie:

 

12 godz. w temperaturze 4-6 st. C ( najlepiej w lodówce)

 

Osuszanie w wędzarni 50 min temperaturą 50 st C

 

Wędzenie:

 

Wędzenie 90-100 gorącym dymem drewno olcha i trociny dębowo- bukowe następnie pieczenie przez około 30 minut

pod koniec wędzenia dodajemy do paleniska trochę ziaren jałowca, lub trochę świerzych gałązek jałowca.

 

Studzimy do temperatury nie większej jak 18 st C po 12 godzinach powtórne wędzenie zimnym dymem 24 godz. ( ja wędziłem 6 godz ciepłym dymem z braku czasu)

 

Podsuszanie:

Podsuszamy w temperaturze 12-18 st C przez 6 dni.

Po podsuszaniu można jeszcze podwędzić zimnym dymem 2-3 godzi

( u mnie po tym czasie niema już co podwędzać)

 

Kiełbasę wykonałem wzorując się na przepisie z 16 i z książki domowy wyrób wędlin Stanisława Borowczaka .

Dokonałem też modyfikacji przepisu wg 16 powinienem dodać 1 kg I wp mniej a dodać 1 kg tłuszczy twardego, a według przepisu S Borowczaka zamiast 2 kg III wp z golonki dodałem 1 kg i 1 kg II wołowej .

zajasc
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-187722
Udostępnij na innych stronach

Siara ma rację,,jest za duzo "achów i ochów"..

Chcemy pochwalić koleżankę/kolegę.na forum..ustawiajmy wygaszanie..a jak chcemy jej/jemu napisać jak bardzo podziwiamy... używajmy do tego PW ..

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-187756
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Oczywiście. Tylko pamiętaj o temperaturach i ich utrzymaniu. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-198733
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Nabrałem ochoty na tą kiełbasę, ale prosiłbym o sprecyzowanie wędzenia, bo nie rozumiem jeszcze wszystkiego jako poczatkujący. Czy 90-100 to temperatura czy czas. Proszę o wyjaśnienie własnie czasu i temperatury wędzenia.

szakira
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-489227
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy 90-100 to temperatura czy czas

 

To temperatura  końcowego pieczenia w wędzarni, trochę za wysoka wystarczy  80-90 stopni przez 30 minut i koniecznie na ostatnie chwile jałowca do ognia  dodać.....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-489230
Udostępnij na innych stronach

90-100 to czas wędzenia dymem gorącym.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-489235
Udostępnij na innych stronach

 

 

90-100 to czas wędzenia dymem gorącym.

 

A jaki to gorący dym Szakira pyta?   Wędzenie gorącym dymem przez 90-100 min. i pieczenie przez ok. 30 min. (razem ok. 120 - 130 min.)

 

A ten dym gorący jak będzie między 45 a 60 stopni będzie dobrze....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-489236
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
Witam. Tak się zastanawiam w jak sposób w Borniaku zrobić kiełbasę jałowcową. Nie ma zrębek z jałowca do DG. Macie na to jakiś sposób poza wymianą na Dymboxa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610838
Udostępnij na innych stronach

Nie ma zrębek z jałowca do DG.

 

 

Przecież kiełbasę jałowcową nie robisz ze zrębek z jałowca :rolleyes::facepalm::)  

 

 Dajesz odpowiednią ilość zmielonego owocu jałowca do farszu ..

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610839
Udostępnij na innych stronach

W przepisach piszą że pod koniec wędzeniu dodajesz do komory jałowca myślałem że w zwykłych wędzarniach wrzucasz coś żeby się zadymioło no i o czywiscie że wiem że do kiełbasy dodajesz zmielone owoce jałowca.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610840
Udostępnij na innych stronach

 

 

W przepisach piszą że pod koniec wędzeniu dodajesz do komory jałowca

To dodaj do zrębek  garść owoców.

O ile pamiętam w ten sposób aromatyzował jałowcem dym kol. Ligawa z Vancouver.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610842
Udostępnij na innych stronach

 

 

zwykłych wędzarniach wrzucasz coś żeby się zadymioło

 

 

Możesz a nie musisz . Możesz spróbować dodać do zrębek  grubo zmielonego owocu jałowca . Moim zdaniem zapaszek powinien być :facepalm::D:)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610843
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ty dodajesz czegoś do wędzarnia czy tylko do kiełbasy?

 

 

Ja do wędzenia wędzonek i kiełbas nie dodaję żadnych dodatkowych zapachów . Przyprawy tylko do kiełbasy  .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610850
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ten jałowiec do "ognia" nic nie daje

W kiełbasie może nic. Ale w ogrodzie ładnie pachnie. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610876
Udostępnij na innych stronach

Już nie pamiętam w których ale prawie w każdym przepisie jest napisane aby na koniec dodać do wędzenia jałowca. I to pisali ludzie z forum.

[Dodano: 26 paź 2018 - 22:53]

Na pewno na długi weekend przetestuję ten przepis. Aby nic nie spie... trzeba zawsze robić wszystko zgodnie z przepisem, ale ale jeżeli macie jakieś uwagi to z chęcią je przeczytam.

Edytowane przez Tomek101082
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610880
Udostępnij na innych stronach

Z tym jałowcem pod koniec wędzenia to trochę bajka jest. Zapach fajny ale z wędzarni☺.Jak dasz dużo to i kiełba ma trochę aromatu jak wąchniesz zaraz po dymieniu. Smaku w mięsie nie poczujesz jak do farszu nie dasz owoców.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610896
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z tym jałowcem pod koniec wędzenia to trochę bajka jest

 

 

Smaku w mięsie nie poczujesz jak do farszu nie dasz owoców.

 

:thumbsup:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610901
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak dasz dużo to i kiełba ma trochę aromatu jak wąchniesz zaraz po dymieniu. Smaku w mięsie nie poczujesz jak do farszu nie dasz owoców.
Prawda - czasem dodaję do farszu nalew jałowcowy -( tak 20 dkg /litr 50% - i tak sobie postoi ze 3 tygodnie wstrząsany nie mieszany :D  ;))  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610904
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.