madaeva Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Marca 2010 Witam!Zastanawiam sie,czy kielbasa jalowcowa to popularnie wedzona kielbasa z dodatkiem galazki jalowca,czy sa jeszcze jakies ekstra przyprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Marca 2010 Witaj na forum :grin: czy kielbasa jalowcowa to popularnie wedzona kielbasa z dodatkiem galazki jalowca,czy sa jeszcze jakies ekstra przyprawy? Nie bardzo wiem co dla Ciebie jest popularnie wędzoną kiełbasą bo każda ma określoną recepturę ale jeśli chodzi o jałowcową to tą ekstra przyprawą jest właśnie owoc jałowieca .Poczytaj np tutaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=31 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-107301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajasc Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Listopada 2011 Odświeżę trochę temat właśnie zrobiłem jałowcową kiełbaska smaczna,ale nie będzie co podsuszać trzeba by trzymać gdzieś pod kluczem. Kiełbasa jałowcowa Receptura na 10 kg I wp. z szynki - 3,00 kg II wp. tłusta - 5,00 kg II wołowa - 1,00 kg III wp. chude mięso z golonki - 1,00 kg Przyprawy: 1. peklosól - 0,10 kg 2. sól niejodowana - 0,10 kg 3. cukier - 0,02 kg 3.pieprz - 0,017 kg 4.jałowiec świeżo zmielony - 0,010 kg Jelita wołowe wiankowe kaliber 43/46 Przędza wędliniarska Mięsa schładzamy do 4-6 st.C następnie rozdrabniamy I wp na sitku 20mm,II wp. sitko 10 mm. dodajemy 0,08 kg peklosoli , 0,08 kg soli następnie mieszamy do uzyskania kleistej masy i wymieszania się dokładnie mięs.( ja mieszałem w mieszarce 5 minut) Następnie mielimy dwukrotnie mięso kl IIIwp i II wołowe na sitku 2 mm dodajemy 0,5 litra wody resztę peklosoli i soli oraz pozostałe przyprawy mieszamy aż mięso wchłonie wszystką wodę ( kurujemy – miksujemy ja dokładnie wymieszałem ) Następnie mieszamy wszystko razem ja mieszałem mieszarką 15 minut i napełniamy ściśle jelita w odcinki 50-70 cm i zawiązujemy końce przędzą. Jeżeli zachodzi potrzeba nakłuwamy igłą tam gdzie jest powietrze. Osadzanie: 12 godz. w temperaturze 4-6 st. C ( najlepiej w lodówce) Osuszanie w wędzarni 50 min temperaturą 50 st C Wędzenie: Wędzenie 90-100 gorącym dymem drewno olcha i trociny dębowo- bukowe następnie pieczenie przez około 30 minut pod koniec wędzenia dodajemy do paleniska trochę ziaren jałowca, lub trochę świerzych gałązek jałowca. Studzimy do temperatury nie większej jak 18 st C po 12 godzinach powtórne wędzenie zimnym dymem 24 godz. ( ja wędziłem 6 godz ciepłym dymem z braku czasu) Podsuszanie: Podsuszamy w temperaturze 12-18 st C przez 6 dni. Po podsuszaniu można jeszcze podwędzić zimnym dymem 2-3 godzi ( u mnie po tym czasie niema już co podwędzać) Kiełbasę wykonałem wzorując się na przepisie z 16 i z książki domowy wyrób wędlin Stanisława Borowczaka . Dokonałem też modyfikacji przepisu wg 16 powinienem dodać 1 kg I wp mniej a dodać 1 kg tłuszczy twardego, a według przepisu S Borowczaka zamiast 2 kg III wp z golonki dodałem 1 kg i 1 kg II wołowej . Cytuj zajasc Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-187722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Listopada 2011 Siara ma rację,,jest za duzo "achów i ochów"..Chcemy pochwalić koleżankę/kolegę.na forum..ustawiajmy wygaszanie..a jak chcemy jej/jemu napisać jak bardzo podziwiamy... używajmy do tego PW .. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-187756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zyga6 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Stycznia 2012 czy wędliny można parzyć w parowarze elektrycznym? Cytuj zyga Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-198732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Oczywiście. Tylko pamiętaj o temperaturach i ich utrzymaniu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-198733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Nabrałem ochoty na tą kiełbasę, ale prosiłbym o sprecyzowanie wędzenia, bo nie rozumiem jeszcze wszystkiego jako poczatkujący. Czy 90-100 to temperatura czy czas. Proszę o wyjaśnienie własnie czasu i temperatury wędzenia. Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-489227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Czy 90-100 to temperatura czy czas To temperatura końcowego pieczenia w wędzarni, trochę za wysoka wystarczy 80-90 stopni przez 30 minut i koniecznie na ostatnie chwile jałowca do ognia dodać..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-489230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Podpiekanie na koniec Ok. Ale jak długo wędzić i w jakiej temp.? przepraszam, ale nie jest to dla mnie zrozumiałe, a nie chcę zrobić jakiegoś "babola". Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-489232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 90-100 to czas wędzenia dymem gorącym. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-489235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 90-100 to czas wędzenia dymem gorącym. A jaki to gorący dym Szakira pyta? Wędzenie gorącym dymem przez 90-100 min. i pieczenie przez ok. 30 min. (razem ok. 120 - 130 min.) A ten dym gorący jak będzie między 45 a 60 stopni będzie dobrze.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-489236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Rozjaśniłeś mi temat. Dzięki za wyrozumiałość.Jak mi się to uda to przesle specjalne podziękowania na PW. Dobranoc Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-489240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Października 2018 Witam. Tak się zastanawiam w jak sposób w Borniaku zrobić kiełbasę jałowcową. Nie ma zrębek z jałowca do DG. Macie na to jakiś sposób poza wymianą na Dymboxa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Października 2018 (edytowane) Nie ma zrębek z jałowca do DG. Przecież kiełbasę jałowcową nie robisz ze zrębek z jałowca Dajesz odpowiednią ilość zmielonego owocu jałowca do farszu .. Edytowane 26 Października 2018 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Października 2018 W przepisach piszą że pod koniec wędzeniu dodajesz do komory jałowca myślałem że w zwykłych wędzarniach wrzucasz coś żeby się zadymioło no i o czywiscie że wiem że do kiełbasy dodajesz zmielone owoce jałowca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Października 2018 W przepisach piszą że pod koniec wędzeniu dodajesz do komory jałowca To dodaj do zrębek garść owoców.O ile pamiętam w ten sposób aromatyzował jałowcem dym kol. Ligawa z Vancouver. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Października 2018 zwykłych wędzarniach wrzucasz coś żeby się zadymioło Możesz a nie musisz . Możesz spróbować dodać do zrębek grubo zmielonego owocu jałowca . Moim zdaniem zapaszek powinien być Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Października 2018 I dla tego ty masz status VIP a ja tylko użytkownik . A ty dodajesz czegoś do wędzarnia czy tylko do kiełbasy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Października 2018 A ty dodajesz czegoś do wędzarnia czy tylko do kiełbasy? Ja do wędzenia wędzonek i kiełbas nie dodaję żadnych dodatkowych zapachów . Przyprawy tylko do kiełbasy . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Października 2018 Ten jałowiec do "ognia" nic nie daje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Października 2018 Ten jałowiec do "ognia" nic nie daje W kiełbasie może nic. Ale w ogrodzie ładnie pachnie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Października 2018 (edytowane) Już nie pamiętam w których ale prawie w każdym przepisie jest napisane aby na koniec dodać do wędzenia jałowca. I to pisali ludzie z forum. [Dodano: 26 paź 2018 - 22:53] Na pewno na długi weekend przetestuję ten przepis. Aby nic nie spie... trzeba zawsze robić wszystko zgodnie z przepisem, ale ale jeżeli macie jakieś uwagi to z chęcią je przeczytam. Edytowane 26 Października 2018 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Października 2018 Z tym jałowcem pod koniec wędzenia to trochę bajka jest. Zapach fajny ale z wędzarni☺.Jak dasz dużo to i kiełba ma trochę aromatu jak wąchniesz zaraz po dymieniu. Smaku w mięsie nie poczujesz jak do farszu nie dasz owoców. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Października 2018 Z tym jałowcem pod koniec wędzenia to trochę bajka jest Smaku w mięsie nie poczujesz jak do farszu nie dasz owoców. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Października 2018 Jak dasz dużo to i kiełba ma trochę aromatu jak wąchniesz zaraz po dymieniu. Smaku w mięsie nie poczujesz jak do farszu nie dasz owoców. Prawda - czasem dodaję do farszu nalew jałowcowy -( tak 20 dkg /litr 50% - i tak sobie postoi ze 3 tygodnie wstrząsany nie mieszany ) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/#findComment-610904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.