Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ladnie wyglada i napewno tak tez smakuje ,pewnie nie bedzie to ostatni jaki upiekles  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/11/#findComment-464504
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 284
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Szynka myszka, nadziana czosnkiem, posypana solą, pieprzem świeżo kręconym, majerankiem. Wczoraj ją przyprawiłem, zapakowałem próżniowo, dziś rano po PKP wyjąłem z lodówki, leżała przed pieczeniem 6 godz. w kuchni, tak wyszło.

Pieczenie w rękawie, piekarnik 200st.C przez 30 min., 180st.C przez 45 min.

Upieczona zapakowana próżniowo. Jutro biorę do Wrocka na Sobotę do bieżącego spożycia :D

 

post-41817-0-55087600-1461256527_thumb.jpgpost-41817-0-66586400-1461256528_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/11/#findComment-492669
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

No i El Grześ mnie skusił. Jedna golonka tylna z/k i pół tylnej b/k.

Sól, pieprz świeżo kręcony, majeranek, odrobina piep. ziołowego, połówki ząbków czosnku, dwa listki bobkowe, kilka ziarenek jałowca.

Mięsko w lodówce, a w Sobotę do rękawa i do piekarnika. Będą 4 porcyjki na dwie osoby :D :D

 

 

post-41817-0-33034500-1463050311_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/11/#findComment-496076
Udostępnij na innych stronach

 

 

Będą 4 porcyjki na dwie osoby

 

Taaa jak jedna nie przyjdzie i obiadek będzie połowę krócej trwał ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/11/#findComment-496097
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięsko w lodówce, a w Sobotę do rękawa i do piekarnika. Będą 4 porcyjki na dwie osoby
 

 

Jestem ciekaw efektu.Moim zdaniem golonkę przed pieczeniem dobrze jest obgotować bo pieczenie surowej może trwać długo i nie koniecznie będzie miękka a przy tak długim pieczeniu może być wiórowata.Ja robię inaczej.Pekluję, przez 2 dni w solance 8 % z nastrzykiem i później wrzucam do szybkowaru, dodaję przyprawy,(ziele i listek) i gotuję aż będzie miękka.Wyciągam na brytfannę i wrzucam do piekarnika, włączam opiekacz i opiekam, aż skórka będzie chrupiąca.Powodzenia

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/11/#findComment-496105
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jestem ciekaw efektu

Też jestem ciekaw :cool:

Podpatrzyłem w temacie EL Gregora, Zobaczymy co wyjdzie, jak nie przypasi zrobię tak jak Ty :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/11/#findComment-496112
Udostępnij na innych stronach

Zobaczymy co wyjdzie, jak nie przypasi zrobię tak jak Ty

 

Dodam jeszcze , że jak mam przeciętą golonkę w poprzek to nie robię nastrzyku.Wolę taką w dwóch plastrach bo się wtedy lepiej podpieka. Można też użyć golonek przednich i nie ma potrzeby ich przecinania.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/11/#findComment-496131
Udostępnij na innych stronach

No i El Grześ mnie skusił. Jedna golonka tylna z/k i pół tylnej b/k.

Sól, pieprz świeżo kręcony, majeranek, odrobina piep. ziołowego, połówki ząbków czosnku, dwa listki bobkowe, kilka ziarenek jałowca.

Mięsko w lodówce, a w Sobotę do rękawa i do piekarnika. Będą 4 porcyjki na dwie osoby :D :D

witam.widze ze nie ma kosci :( bez kosci to mi nie smakuje :)tez najpierw gotuje a potem do piekarnika.narobiliscie panowie smaku.po niedzieli ide polowac na wieksze dwie sztuki do masarza :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/11/#findComment-496136
Udostępnij na innych stronach

widze ze nie ma kosci

 

Dobrze się przypatrz bo ja widzę, poza tym poczytaj dokładnie co napisałem :D

 

Wojtek w czasie pieczenia polecam polewac wisnowka smak i kolor wtedy porywajacy.

 

Karolu, polewania nie będzie, golonka będzie pieczona w rękawie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/11/#findComment-496190
Udostępnij na innych stronach

Oj tam oj tam :D nikt nie je :tongue: ale taką kosteczkę bardzo miło się ogryza :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/11/#findComment-496196
Udostępnij na innych stronach

 

 

może by tak zacząć ogryzać cała szynkę z kością

Nie widza problemu :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/11/#findComment-496246
Udostępnij na innych stronach

bo pieczenie surowej może trwać długo

 

200st.C 1 godz. i 180st.C 1.5 godz. czyli niedługo jak na tylną golonkę. Pieczona w rękawie.

 

nie koniecznie będzie miękka

 

Jest bardzo miękka i się rozpływa.

 

a przy tak długim pieczeniu może być wiórowata

 

Nie jest wiórowata.

Ja robię inaczej.Pekluję, przez 2 dni w solance 8 % z nastrzykiem i później wrzucam do szybkowaru, dodaję przyprawy,(ziele i listek) i gotuję aż będzie miękka.Wyciągam na brytfannę i wrzucam do piekarnika, włączam opiekacz i opiekam, aż skórka będzie chrupiąca.Powodzenia

 

Warte wypróbowania następną razą :D

 

 

Skórka w kilku miejscach dość mocno przypieczona była i twardawa, ale chwilę ją "pociumkałem" :facepalm: coby smaczki wszystkie wyciumkać :D

Zrobiłem na wzór golonki EL Grzesia, swoje przyprawy, oliwa, szklana wody, dodałem też czosnek i cebulę, jak to zwylkle do pieczenia mięs daję :D

Po obiadku konieczność u mnie wychylenia czerwonego wytrawnego, dla trawienia lepszego :D

 

post-41817-0-28035600-1463225083_thumb.jpgpost-41817-0-37134500-1463225084_thumb.jpg

 

Z tego co na talerzu to tylko 3/4 dałem rade zjeść... ale się porobiło :rolleyes::D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/11/#findComment-496405
Udostępnij na innych stronach

 

 

200st.C 1 godz. i 180st.C 1.5 godz. czyli niedługo jak na tylną golonkę. Pieczona w rękawie.

 

Moim sposobem 55 min - 1 h w szybkowarze i opiekanie z 45-1 h czyli czasowo porównywalnie.

 

 

 

Warte wypróbowania następną razą

 

To ja spróbuję na Twój sposób tylko ją sobie lekko zapekluję. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/11/#findComment-496407
Udostępnij na innych stronach

 

 

To ja spróbuję na Twój sposób tylko ją sobie lekko zapekluję.

Śmiało :D

 

Ja Twoją chyba dopiero po Chłapowie machnę :D


A może wpierwej kaczkę "Twoją" zrobię, dawno już nie piekłem :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/11/#findComment-496410
Udostępnij na innych stronach

 

 

A może wpierwej kaczkę "Twoją" zrobię, dawno już nie piekłem

 

Kaczusia mniam, mniam. :D  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/11/#findComment-496419
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa pieprzno/czosnkowa w jelicie prostym i jelicie 28/30mm :D

 

post-41817-0-31564000-1463853409_thumb.jpgpost-41817-0-43246500-1463853410_thumb.jpgpost-41817-0-40185400-1463853411_thumb.jpgpost-41817-0-43721500-1463853412_thumb.jpg

 

Trochę chuda, ALE jadalna :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/11/#findComment-497466
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trochę chuda, ALE jadalna :D

 

Muszę ocenić czy jadalna :):facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/11/#findComment-497471
Udostępnij na innych stronach

 

 

Muszę ocenić czy jadalna

Przywiozę to posmakujesz :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/11/#findComment-497472
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.