Malinowy Bzyk Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Witam. Chce zrobić kiełbasę chrzanowa. Nie moglem znaleźć jej na forum. Chodzi mi o to ile dodać chrzanu na 20 kg?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Szukałem w Guglach - raczej nie ma... może zrób próbkę np. 1 - 2 kg ... z różną ilością chrzanu...Tu się chwalą http://www.opinie.egospodarka.pl/tematy/kielbasa-chrzanowa/c;319ale przepisu brak... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-109297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Myślę, że metka chrzanowa to byłoby to. Chrzanu w kiełbasie raczej nie widzę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-109304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Bzyku, aby chrzan nie poszarzał (bardzo brzydki wygląd) trzeba go zakwasić i to dość mocno. Jak to się będzie miało do normalnej kiełbasy? Chyba kiepsko. "Mówi Ci to stary" hodowca chrzanu. :grin: Chrzan wybielić można również kwasem mlekowym i tutaj ewentualnie można by poeksperymentować z kiełbasami podsuszanymi lub dojrzewającymi. Pisząc o podsuszanych, mam na mysli suszone na powietrzu.Można pokusić się jeszcze o wysuszenie korzenia i sproszkowanie go (zmielenie), a dodawać jak np. pieprz. Kolor wówczas nie ma znaczenia, a chrzan będzie pęczniał powolutku w kontakcie z sokami farszu, dlatego proponuję szybkie spozycie.Może wystąpić tutaj również lekka goryczka, ale to już kwestia smaku i upodobań kulinarnych, a o tych się nie dyskutuje. :grin: Dodam, iż tzw. moc chrzanu jest wynikiem łączenia się lotnych związków siarki (i nie tylko) z powietrzem. Przy suszonym może być "słaby".Powodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-109323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Maxell dziekuje za rade. Ja myślałem o dodaniu do kiełbasy chrzanu tartego,takiego ze sklepu,sparzeniu na biało(a może jej nie parzyc??) i następnie spożywane bezpośrednio z grilla. Oczywiście muszę ja mrozić i wyciągać przed grillowaniem. Zobaczymy co z Tego wyjdzie.Na 10 kg mięsa jak dodam mały słoiczek to chyba nie przesadzę,co?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-109328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 podsuszanych, mam na mysli suszone na powietrzu.Tu pokażę moje wielkanocne suszone, nie są z chrzanem ale jak bym wiedział to bym dodał na próbę :wink: pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-109329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Talib Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Lutego 2014 Witam, Odświeżam temat. Robił już może ktoś próby ww chrzanowej ?Jakie dać przyprawy i ile chrzanu ?Oczywiście z korzenia. Liczę na szybka odpowiedź bo na jutro potrzebne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-334587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Lutego 2014 Niecierpliwy jesteś Talibie oj niecierpliwy Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-334589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Lutego 2014 chyba termin goni..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-334631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Lutego 2014 W przemysłowej produkcji używa się tzw. ekstraktu chrzanu, który nie ma typowego zapachu chrzanowego ale ma inne cenne cechy, ważne dla produkcji przemysłowej."Talibie" na pewno będziesz pierwszą osobą na forum, która pokusi się o zrobienie kiełbasy z dodatkiem chrzanu. Proponuję zrobienie małego pulpeta z dodatkiem 0,1% chrzanu, sparzenie i ocena smakowa. Jeśli za dużo zmniejszasz a gdy za mało zwiększasz aż uzyskasz zadowalający efekt. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-334643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Talib Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Lutego 2014 W przemysłowej produkcji używa się tzw. ekstraktu chrzanu, który nie ma typowego zapachu chrzanowego ale ma inne cenne cechy, ważne dla produkcji przemysłowej. Możesz to rozwinąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-334670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Lutego 2014 http://wielkopolskie.all.biz/ekstrakty-naturalne-aromat-chrzanu-8-g139090 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-334671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Talib Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Lutego 2014 takie coś odpada jak dla mnie bo nie robię masowo tylko raz na kilka miesięcy wędlinki.a mozna np zaparzyć 2-3 gramy chrzanu i wykorzystać tylko tą esencję ? Wtedy już mięso nie będzie zmieniało koloru ani goryczki itp a smak pozostanie chyba ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-334688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Lutego 2014 a mozna np zaparzyć 2-3 gramy chrzanu i wykorzystać tylko tą esencję ? Wtedy już mięso nie będzie zmieniało koloru ani goryczki itp a smak . Można tylko nie potrafię ci odpowiedzieć, na ile kilogramów farszu wystarczy ekstrakt. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-334689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Talib Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Lutego 2014 na pierwszy raz to wolę zrobić 1 max 2 kawałki czyli jakieś 40cm łącznie jako że nie lubię surowego mięsa to zrobię to na nos i obiecuje napisac wnioski z tej operacji chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-334696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Lutego 2014 A nie prościej dodać chrzanu do bezpośredniej konsumpcji...?Po co kombinować. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-334734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Lutego 2014 Najlepiej do k."białej" . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-334745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Lutego 2014 Dzisiaj w ramach małego eksperymentu zrobiłem parę pulpecików z chrzanem. Chrzan tarty zalany zalewą https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/?hl=%2Bzalewa+%2Bchrzanu Mięso mielone z przyprawami z przeznaczeniem na pulpety.Do małych porcji dodałem:1.70g chrzanu / 1 kg mięsa2.140g chrzanu / 1 kg mięsa3. 200g chrzanu / 1 kg mięsaEfekty smakowe i zapachoweDla farszu surowego.Dodatek chrzanu w ilości 70 g na 1 kg farszu mięsnego nie powodował smaku i zapachu chrzanowego.Przy dodatku 140 g chrzanu spowodował lekkie wyczucie smaku i zapachu.Przy 200 g dało się wyczuć przyjemny aromat i smak chrzanowy.Obróbka termiczna.Ocena po wystudzeniu pulpecików.Najbardziej wyczuwalny smak chrzanowy był w próbce przy dodatku 200g. Jednak nie było aromatu chrzanowego, natomiast przebijał się lekki smak chrzanu. Jednak był dalece nie zadowalający by móc mówić smaku i zapachu chrzanowym.Dodatek chrzanu powoduje wzrost pikantności wyrobu, dlatego decydując się na jego dodatek powinniśmy zmniejszyć udział pieprzu w przyprawach.Prawdopodobnie dodatek 400-500g chrzanu spowodowałby wyczuwalny smak chrzanowy lecz prawdopodobnie słaby aromat chrzanowy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-335086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Lutego 2014 Dziś widziałem w ofercie jednego sklepu wędliniarskiego (reklama na szybie wystawowej) kiełbasa chrzanowa. Jutro specjalnie sie tam"kopnę" na degustację i o wrażeniach poinformuje szanowne grono. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-335143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Talib Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Lutego 2014 ja zrobiłem próbkę w ilości 200g mięsa. jeden baton akurat.8g chrzanu zalałem 20ml gorącej wody i wode wymieszałem z mięsem. Efekt jak dla mnie lekka nutka chrzanu przyjemny ostre jak kolega wyżej napisał przy chrzanie mniej pieprzu trzeba.ale przyjemnie sie go jadło następnym razem dodam więcej chrzanu a mniej wody.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-335288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Lutego 2014 ale co mieszałeś z gorąca woda to mięso mam nadzieję , że nie Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-335289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Lutego 2014 A ja czekam na tematy - -kiełbasa pomidorowa lub ketchupowa -kiełbasa ogórkowa -kiełbasa miodowa -kiełbasa musztardowa -kiełbasa tabasco -kiełbasa kakaowa -kiełbasa pomarańczowa -kiełbasa kawowa -kiełbasa z mango i kiwi Wymieniać dalej? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-335292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Lutego 2014 Tak poproszę jeszcze z mango , może być z Gdyni Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-335296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) a co z ta kielbasa cytrynowa bo taka istnieje ,osobiscie nie pamietam ale znalazlam https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/?p=98407 Edytowane 21 Lutego 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-335297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) Technolodzy pracują bo im dobrze płacą, wymyślają i wiedzą że Polacy to nie zacofańcy i wszystko przyjmują jako dobre nowości . Najbardziej lubią promocje kupić j o 2 -3 zł taniej to jest to , nie zastanawiają się że te taniej to płacą z nastrzyk komponentów z wodą . Jeden z masarzy jak kupił szynkę w promocji z zakładu jednego senatora to stwierdził że ona już wszystko ma w sobie. Pis masz rację albo robimy tradycyjnie z samego mięsa albo wynalazki kiełbasy z papryką , fistacjami , chrzanem i innymi pierdołami grochem, fasolą, marchewką czy z sałatą i kapustą.Dochodzę do wniosku że powielimy niedługo w ładnym papierku to co zjemy. Edytowane 21 Lutego 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4050-kielbasa-chrzanowa/#findComment-335299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.