miro Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Nie masz za co przepraszać. Możę się nie spotkałeś z takim czym i to dlatego.Są różne regiony polski gdzie w każdym robi sie inaczej dany produkt ale wszystkie są dobre(przeważnie) A w sumie to można peklować szynki na sucho i do tego rozdrobnione a potem dodać trochę transglutaminazy i zrobić znowu z tego piękną szynkę. Ale ja wiesz cienki jestem w tym temacie tak więc .....już milczę, powodzenia życząc. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Czosnek jest bakteriobójczy, woda przegotowana, sól dodatkiem, który lepiej się rozprowadza i wchłania z wodą. Wykonanie łatwe i szybkie. Minimum kontaktu z ilością naczyń, a więc możliwością skażenia. Na sucho peklowanie przy praktycznie jednej sprawnej ręce po wypadku, to koszmar. Robię tak jak mi wygodnie. Nie jestem fachowcem z branży, a elektronikiem. Jednak wychodzi każdy wyrób flagowo. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 na przyprawach sie znasz i dodatkach funkcjonalnych to nie jest tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 na przyprawach sie znasz i dodatkach funkcjonalnych to nie jest tak źle A no jak widzisz, ja to tylko te przyprawy, przyprawy czasami jakieś środki funkcjonalne a tak po za tym do totalne beztalencie w peklowaniu. No cóż ... dupa wołowa ze mnie jednym zdaniem to co tu głos zabieram. Ale jak widać są lepsi i im miejsca ustępuję, niech nowi wiedzą że mięso na kiełbasy peklujemy na mokro a na szynki na sucho ..... A CO. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Przy kiełbasach dojrzewających lubię te pożądane... tu się udało 18g peklosoli na kilo farszu i zaszczep pożądanymi mikrobami kiełbasa jeszcze dymu nie dostała Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Malinowy Bzyk, Nie jestem zwolennikiem dużej ilości różnych przypraw w kiełbasach. Oczywiście majeranek do białej tak, ale z dobry majeranek bez grzyba, roztoczy, bakterii i innych dodatkach. Moje podstawowe przyprawy do kiełbasy to czosnek, ziele angielskie, sól i pieprz. Czasami używam kminek, goździki, owoc jałowca i gorczycę. Mięso wędzone czy parzone i z odrobiną przypraw posiada odpowiedni smak i dodawanie prawie wszystkiego do wyrobów, tylko zmniejsza trwałość, komplikuje wykonanie i paskudzi smak. W kiełbasach podsuszanych się nie sprawdza. Mam starą lampę do opalania zamontowana w pojemniku i często używam do odkażania przypraw, desek , noży itd. Można podobne urządzenie wykonać z palnika lamp rtęciowych, ale użytkownikowi nie wolno patrzeć i przebywać w pomieszczeniu podczas pracy. Kilka minut pracy wyjałowi pomieszczenie i sprzęt, oczywiście po wymyciu. [ Dodano: Sro 28 Kwi, 2010 23:04 ] pis67, Jeżeli masz zamiar zrobić podobną wędlinę czyli chudą to nie dawaj więcej jak 16 gr soli - mieszanki. Wodę dodaje się do farszu i nie widzę dlaczego nie podać z mieszanką i czosnkiem. Czy te minuty wprowadzą zmianę w strukturze mięsa czy zmiany w papierze przepisów branżowych. Mięso szybciej wchłonie sól i nitryt równomierne oraz rozprowadzi przyprawy - czosnek. Moja kiełbasa nie wymaga lodówki, a "sepy" mrożą i dodają po plasterku do swoich potraw jako przyprawę do smaku. Próbowałem dodać whisky do kiełbasy, ale jak sprawdzałem czy się nadaje to zabrakło. Whisky jest super z łososiem i muszę sprawdzić jak się ma z mięsem. Jutro czas na następną kiełbasę. Kiełbasa będzie wykonana z szynki, boczku, pręgi i karkówki z dodatkiem podgardla. Przyprawy i dodatki: sól 60% peklosól 40% pieprz czarny, ziele angielskie, goździki, czosnek. Ziele angielskie i goździki zmielone - zmiksowane na sucho i dodane do grubo mielonego pieprzu w odpowiedniej proporcji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 tu się udało 18g peklosoli na kilo farszu Ja do kiełbas dojrzewających dodaję zawsze mieszankę soli z saletrą, od 20 do 28 gram na kilogram, a dlaczego... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 pis67, Dodajesz taką ilość soli zapewne żeby zakonserwować wyrób, lub lubisz bardzo słone. Jakie mięso i dodatki używasz do kiełbas dojrzewających? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Andyandy,widze,że jestrś KOZAK w wyrobach wedlin.Może byś MÓGŁ coś przywieść na próbę tych wspaniałych wedlin o których tak fachowo się wypowiadasz na forum.Do Chlapowa MASZ kilka km.Czekamy. :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 grzegorz565, Tak nie daleko jeżeli to jest koło Poznania to tylko 350 km i vice versa :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Tak myślałem,Andyandy,że nie podniesiesz rekawicy.Szkoda. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 grzegorz565, Podaj dokładny adres. Jeżeli będę jechać w okolicy, zboczę z trasy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Andyandy,oto 2 nagie miecze,pole bitwy Chłapowo od 3.06-6.06.2010r,a może wolisz sztylety.JA przybywam do CIEBIE. :smile: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 od 20 do 28 gram na kilogram, a dlaczego...nie wiem :mellow: Ale według mnie, za słono. Moja suszona była degustowana przez prawdziwego włocha :!: i mam już zamówienie na przyszlość. Od razu mi wyliczył, że odkupi za 20€/kg :shock: Potwierdził że smak jest ok i nawet przypomina mu salami z dzieciecych lat. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 mieszankę soli z saletrąChyba chodziło bardziej o ten fragment :rolleyes: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 niech nowi wiedzą że mięso na kiełbasy peklujemy na mokro a na szynki na sucho ..... A CO. Baranka strugasz?? jedno słowo zmienisz i wnioski przemieniasz kolego. nie peklujemy tylko,,,możemy zapeklować" a to różnica. Znam takich co tak robią i kiełbasa im wychodzi bardzo dobra ale robiąc tak trzeba wiedzieć jak?co?i w jaki sposób??ps. a mowiac o sobie takie rzeczy to żałosny jesteś... bez obrazy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Malinowy - forum nasze służy pomocą dla nie obeznanym w tym zawodzie. Nawet nie zwróciłeś uwagi na dawki soli przy poście Pis do jakich wędlin je stosujemy. w tej chwili piszesz złośliwe posty . Troszkę umiaru i dużo cierpliwości w odpowiedziach . Ja wiem że to trudne . O ile Ciebie uraziłem to bardzo przepraszam. A kiełbasa w tej chwili to już jest z autorskiego przepisu Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Dziadek Ty mnie nie uraziłeś,jesteś ok. Fakt jestem nerwowy,bezpośredni i mówię w prost co myślę.A osoby które nie potrafią wytłumaczyć lub przekręcając dane moje słowa to uważam za pseudo fachowców.A sól w zależności od przeznaczenia i dalszej obróbki zależy. Od dłuższego czasu pojawiły się w handlu ,,szare wędliny" i powiem ze dość dobrze się sprzedają ale to też inna bajka co do użytej soli,solanki i ilości itp. Niektóre maja farsz ,,szary" a kiełbaśnice są moczone w peklosoli i wychodzi fajny efekt szarego oczka w przekroju.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Skoro walisz w prost to wal. Fakt jestem nerwowy,bezpośredni i mówię w prost co myślę.Napisz że pijesz do mnie. Napisałeś cytuję: EEE to mało siedzisz w branży. Na mokro też można tylko trzeba wiedzieć jak i co dalej w poszczególnych procesachA potem steki pytań od początkujących jak to w końcu jest.Na mokro czy na sucho. To w końcu jak to jest ? A to co za nowy wynalazek i teoria dziejów ? Niektóre maja farsz ,,szary" a kiełbaśnice są moczone w peklosoli i wychodzi fajny efekt szarego oczka w przekroju.. Chcesz mi powiedzieć że jelita które są zasolone i namacza się je w wodzie żeby odsolić powtórnie się moczy w peklosoli ? I według Ciebie nasiąkną na tyle peklosolą żeby zapeklować farsz w kiełbasie i zrobić szare oczko ? Co za brednie tu wypisujesz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 1 Maja 2010 grzegorz565, Przybywaj!!! na pojedynek!!! czekam w Kamienicy Królewskiej koło Sierakowic. Telefon znasz!!! Też mam czym walczyć, a "broni" u mnie dostatek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 1 Maja 2010 A to co za nowy wynalazek i teoria dziejów ?Niektóre maja farsz ,,szary" a kiełbaśnice są moczone w peklosoli i wychodzi fajny efekt szarego oczka w przekroju.. Chcesz mi powiedzieć że jelita które są zasolone i namacza się je w wodzie żeby odsolić powtórnie się moczy w peklosoli ? I według Ciebie nasiąkną na tyle peklosolą żeby zapeklować farsz w kiełbasie i zrobić szare oczko ? Co za brednie tu wypisujesz. A próbowałeś?? Sprawdź, posłuchaj ,,stary Wilku" ,, młodego wilka" hehehhe. Widzisz mało znasz technologi i o większości nie słyszałeś jak to sie robi i czy sie w ogóle robi,np z tym peklowaniem na mokro do kiełas( rzadko, rzadko ale sie robi na mokro) Jak zrobisz w koncu ta kiełbasę szara z oczkiem to daj znać czy to w ogolę prawda co mówię. Tylko nie dodawaj jaśminu czy cortinu lub coloru. PS. a jak nie potrafisz zrobić to daj adres to Ci Taka kiełase wysle( z szarym oczkiem) Pozgrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 1 Maja 2010 Malinowy Bzyk czy mogę prosić o recepturę na kiełbasę z "szarym" farszem w moczonych peklosolą jelitach ?Myślę że nie tylko ja chętnie poznam jak należy zrobią taką kiełbasę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Maja 2010 To i ja poproszę o ten przepis bo jestem ciekaw efektu.Wiem ,że jak do parzenia mięsa np ,na salceson doda się trochę peksoli to mięso mimo ,że nie było peklowane będzie czerwone ,ale ,żeby jelita namoczone w peksoli dawały podobny efekt to słyszę pierwszy raz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 1 Maja 2010 Jak sie nie da pektosoli to tak właśnie wychodzi,środek szary w wiejskich kiełbasach czesto się to spotyka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 1 Maja 2010 pektosoliPeklosoli kolego-zapamiętaj. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.