Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie masz za co przepraszać. Możę się nie spotkałeś z takim czym i to dlatego.Są różne regiony polski gdzie w każdym robi sie inaczej dany produkt ale wszystkie są dobre(przeważnie)

A w sumie to można peklować szynki na sucho i do tego rozdrobnione a potem dodać trochę transglutaminazy i zrobić znowu z tego piękną szynkę.

Ale ja wiesz cienki jestem w tym temacie tak więc .....już milczę, powodzenia życząc.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110169
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Czosnek jest bakteriobójczy, woda przegotowana, sól dodatkiem, który lepiej się rozprowadza i wchłania z wodą. Wykonanie łatwe i szybkie. Minimum kontaktu z ilością naczyń, a więc możliwością skażenia. Na sucho peklowanie przy praktycznie jednej sprawnej ręce po wypadku, to koszmar. Robię tak jak mi wygodnie. Nie jestem fachowcem z branży, a elektronikiem. Jednak wychodzi każdy wyrób flagowo. :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110170
Udostępnij na innych stronach

na przyprawach sie znasz i dodatkach funkcjonalnych to nie jest tak źle :)

A no jak widzisz, ja to tylko te przyprawy, przyprawy czasami jakieś środki funkcjonalne a tak po za tym do totalne beztalencie w peklowaniu.

No cóż ... dupa wołowa ze mnie jednym zdaniem to co tu głos zabieram.

Ale jak widać są lepsi i im miejsca ustępuję, niech nowi wiedzą że mięso na kiełbasy peklujemy na mokro a na szynki na sucho ..... A CO.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110172
Udostępnij na innych stronach

Przy kiełbasach dojrzewających lubię te pożądane...

tu się udało 18g peklosoli na kilo farszu i zaszczep pożądanymi mikrobami

kiełbasa jeszcze dymu nie dostała :cool:

 

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110173
Udostępnij na innych stronach

Malinowy Bzyk, Nie jestem zwolennikiem dużej ilości różnych przypraw w kiełbasach. Oczywiście majeranek do białej tak, ale z dobry majeranek bez grzyba, roztoczy, bakterii i innych dodatkach. Moje podstawowe przyprawy do kiełbasy to czosnek, ziele angielskie, sól i pieprz. Czasami używam kminek, goździki, owoc jałowca i gorczycę.

Mięso wędzone czy parzone i z odrobiną przypraw posiada odpowiedni smak i dodawanie prawie wszystkiego do wyrobów, tylko zmniejsza trwałość, komplikuje wykonanie i paskudzi smak. W kiełbasach podsuszanych się nie sprawdza. Mam starą lampę do opalania zamontowana w pojemniku i często używam do odkażania przypraw, desek , noży itd. Można podobne urządzenie wykonać z palnika lamp rtęciowych, ale użytkownikowi nie wolno patrzeć i przebywać w pomieszczeniu podczas pracy. Kilka minut pracy wyjałowi pomieszczenie i sprzęt, oczywiście po wymyciu.

 

[ Dodano: Sro 28 Kwi, 2010 23:04 ]

pis67, Jeżeli masz zamiar zrobić podobną wędlinę czyli chudą to nie dawaj więcej jak 16 gr soli - mieszanki. Wodę dodaje się do farszu i nie widzę dlaczego nie podać z mieszanką i czosnkiem. Czy te minuty wprowadzą zmianę w strukturze mięsa czy zmiany w papierze przepisów branżowych. Mięso szybciej wchłonie sól i nitryt równomierne oraz rozprowadzi przyprawy - czosnek. Moja kiełbasa nie wymaga lodówki, a "sepy" mrożą i dodają po plasterku do swoich potraw jako przyprawę do smaku. Próbowałem dodać whisky do kiełbasy, ale jak sprawdzałem czy się nadaje to zabrakło. Whisky jest super z łososiem i muszę sprawdzić jak się ma z mięsem. Jutro czas na następną kiełbasę.

Kiełbasa będzie wykonana z szynki, boczku, pręgi i karkówki z dodatkiem podgardla.

Przyprawy i dodatki: sól 60% peklosól 40% pieprz czarny, ziele angielskie, goździki, czosnek. Ziele angielskie i goździki zmielone - zmiksowane na sucho i dodane do grubo mielonego pieprzu w odpowiedniej proporcji

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110174
Udostępnij na innych stronach

tu się udało 18g peklosoli na kilo farszu

Ja do kiełbas dojrzewających dodaję zawsze mieszankę soli z saletrą, od 20 do 28 gram na kilogram, a dlaczego... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110190
Udostępnij na innych stronach

Andyandy,widze,że jestrś KOZAK w wyrobach wedlin.Może byś MÓGŁ coś przywieść na próbę tych wspaniałych wedlin o których tak fachowo się wypowiadasz na forum.Do Chlapowa MASZ kilka km.Czekamy. :thumbsup: :clap:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110197
Udostępnij na innych stronach

Andyandy,oto 2 nagie miecze,pole bitwy Chłapowo od 3.06-6.06.2010r,a może wolisz sztylety.JA przybywam do CIEBIE. :smile:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110208
Udostępnij na innych stronach

od 20 do 28 gram na kilogram, a dlaczego...

nie wiem :mellow:

Ale według mnie, za słono.

Moja suszona była degustowana przez prawdziwego włocha :!: i mam już zamówienie na przyszlość. Od razu mi wyliczył, że odkupi za 20€/kg :shock:

Potwierdził że smak jest ok i nawet przypomina mu salami z dzieciecych lat. :cool:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110209
Udostępnij na innych stronach

niech nowi wiedzą że mięso na kiełbasy peklujemy na mokro a na szynki na sucho ..... A CO.

Baranka strugasz?? jedno słowo zmienisz i wnioski przemieniasz kolego. nie peklujemy tylko,,,możemy zapeklować" a to różnica. Znam takich co tak robią i kiełbasa im wychodzi bardzo dobra ale robiąc tak trzeba wiedzieć jak?co?i w jaki sposób??ps. a mowiac o sobie takie rzeczy to żałosny jesteś... bez obrazy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110271
Udostępnij na innych stronach

Malinowy - forum nasze służy pomocą dla nie obeznanym w tym zawodzie. Nawet nie zwróciłeś uwagi na dawki soli przy poście Pis do jakich wędlin je stosujemy. w tej chwili piszesz złośliwe posty . Troszkę umiaru i dużo cierpliwości w odpowiedziach . Ja wiem że to trudne . O ile Ciebie uraziłem to bardzo przepraszam. A kiełbasa w tej chwili to już jest z autorskiego przepisu Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110272
Udostępnij na innych stronach

Dziadek Ty mnie nie uraziłeś,jesteś ok. Fakt jestem nerwowy,bezpośredni i mówię w prost co myślę.A osoby które nie potrafią wytłumaczyć lub przekręcając dane moje słowa to uważam za pseudo fachowców.A sól w zależności od przeznaczenia i dalszej obróbki zależy. Od dłuższego czasu pojawiły się w handlu ,,szare wędliny" i powiem ze dość dobrze się sprzedają ale to też inna bajka co do użytej soli,solanki i ilości itp. Niektóre maja farsz ,,szary" a kiełbaśnice są moczone w peklosoli i wychodzi fajny efekt szarego oczka w przekroju..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110287
Udostępnij na innych stronach

Skoro walisz w prost to wal.

Fakt jestem nerwowy,bezpośredni i mówię w prost co myślę.

Napisz że pijesz do mnie.

 

Napisałeś cytuję:

EEE to mało siedzisz w branży. Na mokro też można tylko trzeba wiedzieć jak i co dalej w poszczególnych procesach

A potem steki pytań od początkujących jak to w końcu jest.Na mokro czy na sucho.

To w końcu jak to jest ?

 

A to co za nowy wynalazek i teoria dziejów ?

Niektóre maja farsz ,,szary" a kiełbaśnice są moczone w peklosoli i wychodzi fajny efekt szarego oczka w przekroju..

Chcesz mi powiedzieć że jelita które są zasolone i namacza się je w wodzie żeby odsolić powtórnie się moczy w peklosoli ?

I według Ciebie nasiąkną na tyle peklosolą żeby zapeklować farsz w kiełbasie i zrobić szare oczko ?

Co za brednie tu wypisujesz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110291
Udostępnij na innych stronach

A to co za nowy wynalazek i teoria dziejów ?

Niektóre maja farsz ,,szary" a kiełbaśnice są moczone w peklosoli i wychodzi fajny efekt szarego oczka w przekroju..

Chcesz mi powiedzieć że jelita które są zasolone i namacza się je w wodzie żeby odsolić powtórnie się moczy w peklosoli ?

I według Ciebie nasiąkną na tyle peklosolą żeby zapeklować farsz w kiełbasie i zrobić szare oczko ?

Co za brednie tu wypisujesz.

A próbowałeś?? Sprawdź, posłuchaj ,,stary Wilku" ,, młodego wilka" hehehhe. Widzisz mało znasz technologi i o większości nie słyszałeś jak to sie robi i czy sie w ogóle robi,np z tym peklowaniem na mokro do kiełas( rzadko, rzadko ale sie robi na mokro) Jak zrobisz w koncu ta kiełbasę szara z oczkiem to daj znać czy to w ogolę prawda co mówię. Tylko nie dodawaj jaśminu czy cortinu lub coloru.

 

PS. a jak nie potrafisz zrobić to daj adres to Ci Taka kiełase wysle( z szarym oczkiem) Pozgrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110347
Udostępnij na innych stronach

Malinowy Bzyk czy mogę prosić o recepturę na kiełbasę z "szarym" farszem w moczonych peklosolą jelitach ?

Myślę że nie tylko ja chętnie poznam jak należy zrobią taką kiełbasę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110389
Udostępnij na innych stronach

To i ja poproszę o ten przepis bo jestem ciekaw efektu.Wiem ,że jak do parzenia mięsa np ,na salceson doda się trochę peksoli to mięso mimo ,że nie było peklowane będzie czerwone ,ale ,żeby jelita namoczone w peksoli dawały podobny efekt to słyszę pierwszy raz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110396
Udostępnij na innych stronach

pektosoli

Peklosoli kolego-zapamiętaj. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4089-kie%C5%82basa-nie-z-przepisu/page/2/#findComment-110399
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.