Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM

 

ZASZŁA POTRZEBA UWĘDZENIA SZYNKI Z NOGĄ. PROSZĘ KOLEGÓW O POMOC. SZYNKA WAZYĆ BĘDZIE OK 8 KG Z NOGĄ. ILE CZASU MAM WĘDZIĆ TĘ SZYNKĘ I W JAKIEJ TEMPERATURZE? CZY WYSTARCZY JEDNO WEDZENIE CZY MOŻE WEDZIĆ NA 2 RAZY? CZY PARZENIE TEJ SZYNKI JEST KONIECZNE?

POZDRAWIAM

RAFAŁ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/
Udostępnij na innych stronach

ZASZŁA POTRZEBA UWĘDZENIA SZYNKI Z NOGĄ.

 

Może tutaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1484

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111142
Udostępnij na innych stronach

Wiele szynek z golonką było robione w cyklu 3-4 dniowym z powodu terminów narzuconych przez inne zobowiązania . Przykładowo dziś poniedziałek godz 10 nastrzykujemy szynkę obwicie ile się da ,pilnując by była dokładnie nastrzyknięta przy kościach. Solanka 1kg peklosoli na 10l wody, ilość solanki tak by szynka była cała zanurzona nie martwmy się ilością. Solanka może być czysta lub z tradycyjnymi przyprawami. Czwartek z rana możemy już zaczynać wędzenie po dokładnym jej osuszeniu ręcznikami itd. .wędzenie przeważnie 3 godz. Po wędzeniu parzenie, czas bardzo długi 5-8godz zależnie od wielkości do temperatury co najmniej 62- 65 st C wewnątrz szynki . Po ugotowaniu możemy dodać szynce koloru bardziej intensywnego, ponieważ była krótko wędzona. Sporządzamy miksturę z magi i słodkiej papryki smarujemy tym całą szynkę najintensywniej miejsca gdzie wyciekło białko gdzie skórka się skurczyła i odsłoniła mięśnie itd. Następnie wieszamy do wędzarni i wędzimy tyle ile uznamy za stosowne . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111174
Udostępnij na innych stronach

po dokładnym jej osuszeniu ręcznikami itd

mogą być gazety!!! (wypróbowane)

:grin:

ps

nie zapominamy o masowaniu aby solanka się dobrze rozeszła :wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111182
Udostępnij na innych stronach

Kolego napisałeś ,, szynka z noga" i taką miałeś na myśli?? Bo to co zaprezentowali koledzy to szynki z golonka i z kością. Z noga będziesz miał trochę problem bo szynka jest nie foremna i trochę będziesz miał kłopot ale za to bardzo fajnie wygląda z ,, kopytkami" ps. do solanki dodał bym troszeczkę cukru.A jako ciekawostkę to dodam ze taka szyneczkę co niektórzy przed wędzeniem namaczają w krwi,
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111191
Udostępnij na innych stronach

Sporządzamy miksturę z magi i słodkiej papryki smarujemy tym całą szynkę najintensywniej miejsca gdzie wyciekło białko gdzie skórka się skurczyła i odsłoniła mięśnie itd.

witaj Dziadku

tego myku z "bejcą" nie znałem , możesz napisać plus minus proporcje maggi i papryki?może masz fotke takiej nogi jaki kolorek wychodzi

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111233
Udostępnij na innych stronach

"Moja" szynka z nogą:

Tak ja robiłem i wyszła fajnie:

 

Składniki:

 

- noga tylną z szynką

 

- peklosól

 

Szynkę wycinamy z półtuszy lub kupujemy wyciętą, odcinamy kość biodrową.

 

Solankę do peklowania sporządzamy w ilości odpowiadającej 1litr solanki na 1kg mięsa. Roztwór solanki robimy 7-8%.

 

Nogę nastrzykujemy solanką w ilości ok 10% wagi mięsa z szczególnym uwzględnieniem miejsc przy kości.

 

Następnie nogę wkładamy do dużego pojemnika i zalewamy solanką. Peklujemy 7 dni w temp ok. 7 stopni.

 

Wyciągamy nogę i wieszamy na 24h celem ocieknięcia i osuszenia powierzchni.

 

Rozgrzewamy wędzarnię do ok. 40-50 stopni i wędzimy do momentu uzyskania odpowiedniego koloru (ok 6-8h).

 

Następnie nogę wyciągamy i parzymy w wodzie o temp. 75-80stopni. Zaczynamy od nóżki i parzymy nogę zanurzoną do ok ½ golonki przez ok. 30-45min max. Następnie odwracamy i parzymy nogę od strony szynki do osiągnięcia wewnątrz temp 70 stopni (ok. 9h).

 

 

 

 

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111252
Udostępnij na innych stronach

EAnna - pięknie to opisałaś i piękna szyneczka, ale również napisałaś

1litr solanki na 1kg mięsa. Roztwór solanki robimy 7-8%.

czy możesz zdradzić ile trzeba peklosoli dodać by uzyskać 7% -ową solankę na 1 litr wody jak również ile na 8%-ową. A teraz pytanie do wszystkich gdy piszę ze na 10l wody dodaję 1kg peklosoli jaką procentową sporządziłem solankę.

Marku - skład mikstury dowolny nie może to być papka tylko płyn .Nie mierzyłem ale dodaję trochę papryki przypuśćmy łyżkę na buteleczkę 200g może ciut więcej . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111267
Udostępnij na innych stronach

Trafniejsze jest podawanie ile dajemy soli peklującej na 1 lub 10 litrów wody, a następnie ile dajemy takiej solanki na 1 kg mięsa i wtedy wszystko jest jasne i proste.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111269
Udostępnij na innych stronach

A teraz pytanie do wszystkich gdy piszę ze na 10l wody dodaję 1kg peklosoli jaką procentową sporządziłem solankę.

woda+sól=solanka

10kg+1kg=11kg

11kg/1kg=11%

Pozdrawiam

PS

7%=75g/l

8%=87g/l

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111270
Udostępnij na innych stronach

Dario bardzo źle to wyliczyłeś, polecam dział peklowanie. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111272
Udostępnij na innych stronach

teoretyczne stezenie a praktyczne?? czy stężenie solanki z ,,dodatkami "jest takie samo?(cukier,przyprawy,wywary itp) ps, nie mam tu na myśli dodatków funkcjonalnych.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=180

 

 

C%=Ms/Mr x100%

Mr=Ms+Mroz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111273
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

już kilkanaście razy podawałem w altance udźca i mój przepis to:

 

wtorek rano:

 

obrobienie nogi, nastrzyk do syta 900 gram peklosoli na 10 litrów wody

 

w piątek rano wyciągamy , wieszamy, następnie kuchennymi ręcznikami osuszamy, w godzinach popołudniowych wędzimy około 7-10 godzin.

 

parzymy ale nie do 70 st!! tylko 63 st (do 65 dojdzie) w najgrubszym miejscu - parzenie średnio 10 kg udźca to około 6 godzin i !!! podajemy po 1,5 godziny po sparzeniu!!

 

 

Podawać z sałatka grecką i sosem chrzanowym

 

Pozdrawiam Paweł

 

mogę wkleić zdjęcia

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111290
Udostępnij na innych stronach

Miło mi że mniej więcej nasze przepisy się zgadzają oprócz wędzenia i kosmetyki. Pozdrawiam .

Przy tej metodzie co stosuję to nie raz przy 59st wewnątrz się wyjmowało

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111292
Udostępnij na innych stronach

EAnna - pięknie to opisałaś i piękna szyneczka, ale również napisałaś Cytat:

1litr solanki na 1kg mięsa. Roztwór solanki robimy 7-8%.

 

 

czy możesz zdradzić ile trzeba peklosoli dodać by uzyskać 7% -ową solankę na 1 litr wody jak również ile na 8%-ową.

Dziadku, nie zabierałam głosu w tej sprawie. Musiałeś mnie z kimś pomylić :blush:

 

[ Dodano: Wto 11 Maj, 2010 23:49 ]

Odpowiadajac DZIADKU na twoje pytanie zdradzam ( :lol: ), ile należy dodać soli do 1l wody aby otrzymać solankę o wymaganym stężeniu:

7% - 75,27g

8% - 86,96g

Jest to stężenie tzw. masowe (czyli ilość wagowa soli w 1kg solanki), ponieważ roztwór soli nie jest addytywny, to znaczy objętość roztworu nie równa się sumie objętośći rozpuszczalnika i rozpuszczanej substancji. Jest to zrozumiałe i wyczuwalne intuicyjnie: ciężar właściwy solanki jest większy od ciężaru właściwego wody.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111296
Udostępnij na innych stronach

Ok.

Może i jest tak jak Dziadek napisał. Ja daję 800-900g peklosoli na 10l wody.

Moim zdaniem większe znaczenie ma temperatura i czas peklowania niż to, czy dodanie 800g soli na 10l wody to 8% roztwór.

 

Pozdrawiam :wink:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111304
Udostępnij na innych stronach

Marku - skład mikstury dowolny nie może to być papka tylko płyn .Nie mierzyłem ale dodaję trochę papryki przypuśćmy łyżkę na buteleczkę 200g może ciut więcej

witam

Dziadku dzięki za wskazówki,zrobie na próbe tak jak napisałeś

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111322
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.