gasmil Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Maja 2010 WITAM ZASZŁA POTRZEBA UWĘDZENIA SZYNKI Z NOGĄ. PROSZĘ KOLEGÓW O POMOC. SZYNKA WAZYĆ BĘDZIE OK 8 KG Z NOGĄ. ILE CZASU MAM WĘDZIĆ TĘ SZYNKĘ I W JAKIEJ TEMPERATURZE? CZY WYSTARCZY JEDNO WEDZENIE CZY MOŻE WEDZIĆ NA 2 RAZY? CZY PARZENIE TEJ SZYNKI JEST KONIECZNE? POZDRAWIAMRAFAŁ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Maja 2010 ZASZŁA POTRZEBA UWĘDZENIA SZYNKI Z NOGĄ. Może tutaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1484 Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Maja 2010 albo tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2742&postdays=0&postorder=asc&start=45 Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Maja 2010 Wiele szynek z golonką było robione w cyklu 3-4 dniowym z powodu terminów narzuconych przez inne zobowiązania . Przykładowo dziś poniedziałek godz 10 nastrzykujemy szynkę obwicie ile się da ,pilnując by była dokładnie nastrzyknięta przy kościach. Solanka 1kg peklosoli na 10l wody, ilość solanki tak by szynka była cała zanurzona nie martwmy się ilością. Solanka może być czysta lub z tradycyjnymi przyprawami. Czwartek z rana możemy już zaczynać wędzenie po dokładnym jej osuszeniu ręcznikami itd. .wędzenie przeważnie 3 godz. Po wędzeniu parzenie, czas bardzo długi 5-8godz zależnie od wielkości do temperatury co najmniej 62- 65 st C wewnątrz szynki . Po ugotowaniu możemy dodać szynce koloru bardziej intensywnego, ponieważ była krótko wędzona. Sporządzamy miksturę z magi i słodkiej papryki smarujemy tym całą szynkę najintensywniej miejsca gdzie wyciekło białko gdzie skórka się skurczyła i odsłoniła mięśnie itd. Następnie wieszamy do wędzarni i wędzimy tyle ile uznamy za stosowne . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Maja 2010 po dokładnym jej osuszeniu ręcznikami itdmogą być gazety!!! (wypróbowane) :grin: ps nie zapominamy o masowaniu aby solanka się dobrze rozeszła :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Maja 2010 Kolego napisałeś ,, szynka z noga" i taką miałeś na myśli?? Bo to co zaprezentowali koledzy to szynki z golonka i z kością. Z noga będziesz miał trochę problem bo szynka jest nie foremna i trochę będziesz miał kłopot ale za to bardzo fajnie wygląda z ,, kopytkami" ps. do solanki dodał bym troszeczkę cukru.A jako ciekawostkę to dodam ze taka szyneczkę co niektórzy przed wędzeniem namaczają w krwi, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Maja 2010 Sporządzamy miksturę z magi i słodkiej papryki smarujemy tym całą szynkę najintensywniej miejsca gdzie wyciekło białko gdzie skórka się skurczyła i odsłoniła mięśnie itd.witaj Dziadku tego myku z "bejcą" nie znałem , możesz napisać plus minus proporcje maggi i papryki?może masz fotke takiej nogi jaki kolorek wychodzi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Maja 2010 "Moja" szynka z nogą: Tak ja robiłem i wyszła fajnie: Składniki: - noga tylną z szynką - peklosól Szynkę wycinamy z półtuszy lub kupujemy wyciętą, odcinamy kość biodrową. Solankę do peklowania sporządzamy w ilości odpowiadającej 1litr solanki na 1kg mięsa. Roztwór solanki robimy 7-8%. Nogę nastrzykujemy solanką w ilości ok 10% wagi mięsa z szczególnym uwzględnieniem miejsc przy kości. Następnie nogę wkładamy do dużego pojemnika i zalewamy solanką. Peklujemy 7 dni w temp ok. 7 stopni. Wyciągamy nogę i wieszamy na 24h celem ocieknięcia i osuszenia powierzchni. Rozgrzewamy wędzarnię do ok. 40-50 stopni i wędzimy do momentu uzyskania odpowiedniego koloru (ok 6-8h). Następnie nogę wyciągamy i parzymy w wodzie o temp. 75-80stopni. Zaczynamy od nóżki i parzymy nogę zanurzoną do ok ½ golonki przez ok. 30-45min max. Następnie odwracamy i parzymy nogę od strony szynki do osiągnięcia wewnątrz temp 70 stopni (ok. 9h). Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Maja 2010 EAnna - pięknie to opisałaś i piękna szyneczka, ale również napisałaś 1litr solanki na 1kg mięsa. Roztwór solanki robimy 7-8%.czy możesz zdradzić ile trzeba peklosoli dodać by uzyskać 7% -ową solankę na 1 litr wody jak również ile na 8%-ową. A teraz pytanie do wszystkich gdy piszę ze na 10l wody dodaję 1kg peklosoli jaką procentową sporządziłem solankę. Marku - skład mikstury dowolny nie może to być papka tylko płyn .Nie mierzyłem ale dodaję trochę papryki przypuśćmy łyżkę na buteleczkę 200g może ciut więcej . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeryf Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Maja 2010 Trafniejsze jest podawanie ile dajemy soli peklującej na 1 lub 10 litrów wody, a następnie ile dajemy takiej solanki na 1 kg mięsa i wtedy wszystko jest jasne i proste. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Maja 2010 A teraz pytanie do wszystkich gdy piszę ze na 10l wody dodaję 1kg peklosoli jaką procentową sporządziłem solankę.woda+sól=solanka 10kg+1kg=11kg 11kg/1kg=11% Pozdrawiam PS 7%=75g/l 8%=87g/l Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Maja 2010 Dario bardzo źle to wyliczyłeś, polecam dział peklowanie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Maja 2010 teoretyczne stezenie a praktyczne?? czy stężenie solanki z ,,dodatkami "jest takie samo?(cukier,przyprawy,wywary itp) ps, nie mam tu na myśli dodatków funkcjonalnych. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=180 C%=Ms/Mr x100%Mr=Ms+Mroz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Maja 2010 10 % Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Maja 2010 Za dużo . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Maja 2010 Idę sprawdzić :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Maja 2010 Wzór macie i jeszcze się mylicie? 9,09% Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Maja 2010 Witam już kilkanaście razy podawałem w altance udźca i mój przepis to: wtorek rano: obrobienie nogi, nastrzyk do syta 900 gram peklosoli na 10 litrów wody w piątek rano wyciągamy , wieszamy, następnie kuchennymi ręcznikami osuszamy, w godzinach popołudniowych wędzimy około 7-10 godzin. parzymy ale nie do 70 st!! tylko 63 st (do 65 dojdzie) w najgrubszym miejscu - parzenie średnio 10 kg udźca to około 6 godzin i !!! podajemy po 1,5 godziny po sparzeniu!! Podawać z sałatka grecką i sosem chrzanowym Pozdrawiam Paweł mogę wkleić zdjęcia Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Maja 2010 Miło mi że mniej więcej nasze przepisy się zgadzają oprócz wędzenia i kosmetyki. Pozdrawiam .Przy tej metodzie co stosuję to nie raz przy 59st wewnątrz się wyjmowało Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Maja 2010 Dziadku ostatnio kolega z forum powiedział że i 62 będzie super , myślę że będzie ok Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Maja 2010 mój solomierz pokazuje 9% :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Maja 2010 EAnna - pięknie to opisałaś i piękna szyneczka, ale również napisałaś Cytat: 1litr solanki na 1kg mięsa. Roztwór solanki robimy 7-8%. czy możesz zdradzić ile trzeba peklosoli dodać by uzyskać 7% -ową solankę na 1 litr wody jak również ile na 8%-ową.Dziadku, nie zabierałam głosu w tej sprawie. Musiałeś mnie z kimś pomylić :blush: [ Dodano: Wto 11 Maj, 2010 23:49 ] Odpowiadajac DZIADKU na twoje pytanie zdradzam ( :lol: ), ile należy dodać soli do 1l wody aby otrzymać solankę o wymaganym stężeniu: 7% - 75,27g 8% - 86,96g Jest to stężenie tzw. masowe (czyli ilość wagowa soli w 1kg solanki), ponieważ roztwór soli nie jest addytywny, to znaczy objętość roztworu nie równa się sumie objętośći rozpuszczalnika i rozpuszczanej substancji. Jest to zrozumiałe i wyczuwalne intuicyjnie: ciężar właściwy solanki jest większy od ciężaru właściwego wody. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Maja 2010 Ok.Może i jest tak jak Dziadek napisał. Ja daję 800-900g peklosoli na 10l wody.Moim zdaniem większe znaczenie ma temperatura i czas peklowania niż to, czy dodanie 800g soli na 10l wody to 8% roztwór. Pozdrawiam :wink: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Maja 2010 A Ja solę z przyprawami 7 dni i wedze w zimnym dymie.To jest golonka ze ,,spacerówką,, :lol: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Maja 2010 Marku - skład mikstury dowolny nie może to być papka tylko płyn .Nie mierzyłem ale dodaję trochę papryki przypuśćmy łyżkę na buteleczkę 200g może ciut więcejwitam Dziadku dzięki za wskazówki,zrobie na próbe tak jak napisałeś pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4124-szynka-z-nog%C4%85-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-111322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.