Maxell Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Maja 2010 Zapraszam Państwa do zwiedzania nowej serowarni Eli:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1706Już wkrótce więcej zdjęć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Maja 2010 Superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!! :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Maja 2010 Bardzo ładna serownia. :clap: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Maja 2010 Elu i Koluniu jestem pod wrażeniem Waszej serowarni ( ekstra zegar na ścianie tam macie) :clap:To pewnie stado kózek też się rozrasta :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Maja 2010 gratuluje Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Maja 2010 Świetnie zrobiona serowarnia,gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolunia Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Maja 2010 Siostry Bracia pomóżcie, miałem obiecane, że czasami będę mógł korzystać z serowarni dla swoich szlechetnych wędliniarskich zapędów, a tu ani słowa. Nawet mój skromny sprzęt gdzieś zniknął. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Maja 2010 Dziekuję bardzo za słowa uznania :lol: Mam nadzieję,że serki z nowego miejsca,beda Wam znów smakowały.Teraz mam miejsce do "eksperymentów" i być może uda mi się jakiś nowy serek wyprodukować.A kolunia-Ty nie narzekaj!Dopiero co z kuchni udało mi się Ciebie przegonić-to już do serowarni byś chciał :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Maja 2010 Jak sam piszesz miałeś obiecane,a jest taka piosnka nie wierz nigdy kobiecie. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Maja 2010 Ela, nie bądź taka zachłanna! Podziel się z kolunią miejscem. A Tobie kolunia, dedykuję piosenkę (a właściwie to jej refren): http://dano2005.wrzuta.pl/audio/93gGIxNHicU/budka_suflera_-_nie_wierz_nigdy_kobiecie i weź to sobie do serca :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Maja 2010 He,he jaka solidarność :grin: Sama osobiście układałam na półeczki. Na poprzednich zdjeciach nie widać.Już poprawiam Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Maja 2010 Dzisiaj dorzuciłem kilka ciekawych zdjęć do tego tematu na stronie głównej. Zapraszam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Maja 2010 Bardzo dziekuję za zainteresowanie i słowa uznania :grin: Zapewne na zlocie, pojawią się wyroby z naszego "domku" Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Maja 2010 Gratulacje za wykonanie. Elu, będzie Ci łatwiej i wygodniej pracować. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Maja 2010 Piękne pomieszczenie i super wyposażone.Motywacja dla innych forumowiczów by zrobić sobie coś takiego.Elu, :clap: Koluniu gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Maja 2010 :grin: Dzięki Kempes! Ty wiesz,że Cię kochamy i zbijemy do zera :grin: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Maja 2010 No jestem pod wrażeniem! A czy czasem teraz widoku wylewającej rzeki nie masz czasem za oknem? U mnie piwnice zalane, pomidory pływają w folii i co chwile przekopuje nowe przelewy żeby się wody pozbyć, strasznie jest. Ciekawe czy ta rzeka za Twoim oknem też wezbrana? Pozdrawiam serdecznie z zalanego Śląska Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Maja 2010 Elu, W takiej wspaniałej serowarni możesz eksperymentować do woli. A jak z warunkami dojrzewania serów? Domyślam się, że widoczna na zdjęciach szafa chłodnicza będzie pełniła funkcję dojrzewalni przynajmniej dla części Twoich wyrobów. Mając taką bazę i świeże, kozie mleko na pewno dokonasz niejednego. Pozdrawiam serdecznie. P.S. Do koluni: W celach degustacyjnych zakupiłam niedawno kilka plasterków szynki dojrzewajacej wysokiego sortu (cena 99,99euro/kg). Otóż aromat tego smakołyku mocno był zbliżony do aromatu dobrego parmezanu. Myślę, że sąsiedztwo serów będzie sprzyjać wędlinom dojrzewającym. Po cichu liczę na to, że wypracujesz własne doświadczenia w tym zakresie i nie zachowasz ich w tajemnicy :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-112681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suenio Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Witam! Mam do szanownych forumowiczów prośbę. Nie robię serów i temat jest mi obcy, jednak chciałem sprezentować małżonce pod choinkę sprzęt do produkcji sera. Nie wiem jak zacząć, a czasu mało - przeszperałem forum i trochę internetu, jednak wybór sprzętu jest tak duży, że nie wiem co będzie dla mnie niezbędne, a co okaże się zbędnym wydatkiem. Czy bylibyście w stanie, w sposób łopatologiczny, wytłumaczyć mi co i gdzie kupić - tak aby po rozpakowaniu prezentu żona mogła zacząć, bez żadnych dodatkowych zakupów zacząć tą przygodę? Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-189929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zwróć się na PW (gdyż umieściłeś temat w takim miejscu, że odpowiedź możesz dostać z opóźnieniem) do EAnny lub Eli. Na pewno Ci pomogą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-189932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Grudnia 2011 chciałem sprezentować małżonce pod choinkę sprzęt do produkcji sera.O jakie sery chodzi? O jakie ilości? Jeżeli twarogi to sprawa jest prosta, sprzęt kuchenny + pielucha tetrowa + termometr ale to dla potrzeb domowych. Wszystko zależy od wielkości produkcji. Czy małżonka już robi lub robiła jakieś sery? Jeżeli nie, to najlepszym prezentem będzie kurs. Napisz coś wiecej o rodzaju i wielkości planowanej produkcji, czy przerabiacie własne mleko czy kupowane. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-190006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Bardzo ładna myślę że sery też są wspaniałe. [ Komentarz dodany przez: EAnna: Sob 10 Gru, 2011 23:39 ]Ta wypowiedź dotyczy chyba serowarni Eli :???: Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-190019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suenio Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Witajcie. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Już 2 razy próbowałem wysłać moje wypociny, ale mnie wylogowało. Więc tym razem będzie rzeczowo i na temat:) Myślę, że chodzić będzie najbardziej o sery pleśniowe, ale nie chcę połówki ograniczać. W paczce planowałem umieścić komponenty do stworzenia kilku serów. Jednak ser niekoniecznie prosty w przygotowaniu, ale taki o krótkim terminie leżakowania będzie jak myślę tym najlepszym na początek. Serów nie robiła, poza twarogami, ale interesuje się tematem mniej lub bardziej od kilku lat - na przeszkodzie stał brak sprzętu i miejsca. Z wędlinami mamy doświadczenia. Gotowanie jako takie obydwoje traktujemy z pasją, przez co zdaniem większości znajomych powinniśmy otworzyć restaurację Co do skali produkcji - nie wiem. Pleśniaków typu brie i camembert pochłaniamy ze 2kg na tydzień. Mleko na początek pewnie będzie sklepowe (mam nadzieje, że zaczniemy jeszcze w przerwie świątecznej - dostęp do krowiego mam z grubsza przemyślany) Co do sprzętu i mocy przerobowych. Zacieram piwo, więc mamy 2 kotły 50l,palnik 8Kw, termometr z dokładnością 0,1c, pojemniki spożywcze 33l, osobną lodówkę i przeznaczone do tego specjalne miejsce w piwnicy, jest bieżąca woda - jednak bez zlewu. Jest net ze stałym dostępem do forum:) Co do kursu. Myślę, że skoro jest forum na którym można uzyskać pomoc (za co jestem wdzięczny), jest literatura - to szkoda czasu. Trzeba próbować i uczyć się na własnych błędach, co w tym wypadku samo w sobie będzie frajdą Ps. Jeżeli chodzi o przechowywanie, dysponuję starym pruskim, częściowo podziemnym magazynem spożywczym. 50l piwa nie chce mi się tam taszczyć bo to z 15km od domu, ale 5 kg sera przewieźć to nie problem. Nie wiem jak tam z temperaturą, ale na 100% jest stała w zakresie -20 +30C temp zewnętrznej. PozdrawiamKrystian Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-190065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Dobrym pomysłem, przedstawionym chyba wcześniej przez EAnne, byłoby zafundowanie Żonie kursu serowarskiego. Przekonasz się, że na pewno nie jest na to szkoda czasu. Wbrew pozorom, produkcja sera nie jest taka prosta. Dzisiaj sie wyklaruje sprawa terminu. Najprawdopodobniej w dniach od 08.03.2012 r. do 11.03.2012 r. odbedzie się Interregionalny Zlot WB, a tydziń później kurs serowarstwa. Radek dogrywa własnie terminy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-190066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Suenio,temat serów jest bardzo obszerny.EAnna zaproponowała kurs serowarstwa i uważam,ze to najlepszy pomysł.Można oczywiście zacząć od prób i błedów-tylko po co?Ja tak zaczynałam i powiem szczerze,że drugi raz bym tego nie zrobiła.Piszesz,że będzie to produkcja z mleka sklepowego....hmmmm no nie najlepszy początek.Innym zagadnieniem jest też produkcja serów dojrzewających.Oczywiście wszyscy tu chętnie służymy radą, ale podstaw należy poprostu się nauczyć i nie tracić cennego czasu.Pozdrawiam Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-190074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.