Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam Państwa do zwiedzania nowej serowarni Eli:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1706

Już wkrótce więcej zdjęć.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/
Udostępnij na innych stronach

Superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!! :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111653
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładna serownia. :clap:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111668
Udostępnij na innych stronach

Elu i Koluniu jestem pod wrażeniem Waszej serowarni ( ekstra zegar na ścianie tam macie) :clap:To pewnie stado kózek też się rozrasta :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111673
Udostępnij na innych stronach

gratuluje

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111713
Udostępnij na innych stronach

Siostry Bracia pomóżcie, miałem obiecane, że czasami będę mógł korzystać z serowarni dla swoich szlechetnych wędliniarskich zapędów, a tu ani słowa. Nawet mój skromny sprzęt gdzieś zniknął.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111721
Udostępnij na innych stronach

Dziekuję bardzo za słowa uznania :lol:

Mam nadzieję,że serki z nowego miejsca,beda Wam znów smakowały.Teraz mam miejsce do "eksperymentów" i być może uda mi się jakiś nowy serek wyprodukować.

A kolunia-Ty nie narzekaj!Dopiero co z kuchni udało mi się Ciebie przegonić-to już do serowarni byś chciał :lol:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111725
Udostępnij na innych stronach

Ela, nie bądź taka zachłanna! Podziel się z kolunią miejscem.

A Tobie kolunia, dedykuję piosenkę (a właściwie to jej refren): http://dano2005.wrzuta.pl/audio/93gGIxNHicU/budka_suflera_-_nie_wierz_nigdy_kobiecie i weź to sobie do serca :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111729
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj dorzuciłem kilka ciekawych zdjęć do tego tematu na stronie głównej. Zapraszam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111752
Udostępnij na innych stronach

No jestem pod wrażeniem! A czy czasem teraz widoku wylewającej rzeki nie masz czasem za oknem? U mnie piwnice zalane, pomidory pływają w folii i co chwile przekopuje nowe przelewy żeby się wody pozbyć, strasznie jest. Ciekawe czy ta rzeka za Twoim oknem też wezbrana?

 

Pozdrawiam serdecznie z zalanego Śląska

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-111900
Udostępnij na innych stronach

Elu,

W takiej wspaniałej serowarni możesz eksperymentować do woli.

A jak z warunkami dojrzewania serów?

Domyślam się, że widoczna na zdjęciach szafa chłodnicza będzie pełniła funkcję dojrzewalni przynajmniej dla części Twoich wyrobów.

Mając taką bazę i świeże, kozie mleko na pewno dokonasz niejednego.

Pozdrawiam serdecznie.

P.S.

Do koluni:

W celach degustacyjnych zakupiłam niedawno kilka plasterków szynki dojrzewajacej wysokiego sortu (cena 99,99euro/kg). Otóż aromat tego smakołyku mocno był zbliżony do aromatu dobrego parmezanu. Myślę, że sąsiedztwo serów będzie sprzyjać wędlinom dojrzewającym. Po cichu liczę na to, że wypracujesz własne doświadczenia w tym zakresie i nie zachowasz ich w tajemnicy :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-112681
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam!

 

Mam do szanownych forumowiczów prośbę.

 

Nie robię serów i temat jest mi obcy, jednak chciałem sprezentować małżonce pod choinkę sprzęt do produkcji sera. Nie wiem jak zacząć, a czasu mało - przeszperałem forum i trochę internetu, jednak wybór sprzętu jest tak duży, że nie wiem co będzie dla mnie niezbędne, a co okaże się zbędnym wydatkiem. Czy bylibyście w stanie, w sposób łopatologiczny, wytłumaczyć mi co i gdzie kupić - tak aby po rozpakowaniu prezentu żona mogła zacząć, bez żadnych dodatkowych zakupów zacząć tą przygodę?

 

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedź.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-189929
Udostępnij na innych stronach

Zwróć się na PW (gdyż umieściłeś temat w takim miejscu, że odpowiedź możesz dostać z opóźnieniem) do EAnny lub Eli. Na pewno Ci pomogą.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-189932
Udostępnij na innych stronach

chciałem sprezentować małżonce pod choinkę sprzęt do produkcji sera.

O jakie sery chodzi? O jakie ilości?

Jeżeli twarogi to sprawa jest prosta, sprzęt kuchenny + pielucha tetrowa + termometr ale to dla potrzeb domowych.

Wszystko zależy od wielkości produkcji.

Czy małżonka już robi lub robiła jakieś sery?

Jeżeli nie, to najlepszym prezentem będzie kurs.

Napisz coś wiecej o rodzaju i wielkości planowanej produkcji, czy przerabiacie własne mleko czy kupowane.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-190006
Udostępnij na innych stronach

Witajcie.

 

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

 

Już 2 razy próbowałem wysłać moje wypociny, ale mnie wylogowało. Więc tym razem będzie rzeczowo i na temat:)

 

Myślę, że chodzić będzie najbardziej o sery pleśniowe, ale nie chcę połówki ograniczać. W paczce planowałem umieścić komponenty do stworzenia kilku serów. Jednak ser niekoniecznie prosty w przygotowaniu, ale taki o krótkim terminie leżakowania będzie jak myślę tym najlepszym na początek.

 

Serów nie robiła, poza twarogami, ale interesuje się tematem mniej lub bardziej od kilku lat - na przeszkodzie stał brak sprzętu i miejsca. Z wędlinami mamy doświadczenia. Gotowanie jako takie obydwoje traktujemy z pasją, przez co zdaniem większości znajomych powinniśmy otworzyć restaurację:)

 

Co do skali produkcji - nie wiem. Pleśniaków typu brie i camembert pochłaniamy ze 2kg na tydzień.

 

Mleko na początek pewnie będzie sklepowe (mam nadzieje, że zaczniemy jeszcze w przerwie świątecznej - dostęp do krowiego mam z grubsza przemyślany)

 

Co do sprzętu i mocy przerobowych. Zacieram piwo, więc mamy 2 kotły 50l,palnik 8Kw, termometr z dokładnością 0,1c, pojemniki spożywcze 33l, osobną lodówkę i przeznaczone do tego specjalne miejsce w piwnicy, jest bieżąca woda - jednak bez zlewu. Jest net ze stałym dostępem do forum:)

 

Co do kursu. Myślę, że skoro jest forum na którym można uzyskać pomoc (za co jestem wdzięczny), jest literatura - to szkoda czasu. Trzeba próbować i uczyć się na własnych błędach, co w tym wypadku samo w sobie będzie frajdą:)

 

Ps. Jeżeli chodzi o przechowywanie, dysponuję starym pruskim, częściowo podziemnym magazynem spożywczym. 50l piwa nie chce mi się tam taszczyć bo to z 15km od domu, ale 5 kg sera przewieźć to nie problem. Nie wiem jak tam z temperaturą, ale na 100% jest stała w zakresie -20 +30C temp zewnętrznej.

 

Pozdrawiam

Krystian

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-190065
Udostępnij na innych stronach

Dobrym pomysłem, przedstawionym chyba wcześniej przez EAnne, byłoby zafundowanie Żonie kursu serowarskiego. Przekonasz się, że na pewno nie jest na to szkoda czasu. Wbrew pozorom, produkcja sera nie jest taka prosta.

Dzisiaj sie wyklaruje sprawa terminu. Najprawdopodobniej w dniach od 08.03.2012 r. do 11.03.2012 r. odbedzie się Interregionalny Zlot WB, a tydziń później kurs serowarstwa. Radek dogrywa własnie terminy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-190066
Udostępnij na innych stronach

Suenio,temat serów jest bardzo obszerny.

EAnna zaproponowała kurs serowarstwa i uważam,ze to najlepszy pomysł.

Można oczywiście zacząć od prób i błedów-tylko po co?

Ja tak zaczynałam i powiem szczerze,że drugi raz bym tego nie zrobiła.

Piszesz,że będzie to produkcja z mleka sklepowego....hmmmm no nie najlepszy początek.

Innym zagadnieniem jest też produkcja serów dojrzewających.

Oczywiście wszyscy tu chętnie służymy radą, ale podstaw należy poprostu się nauczyć i nie tracić cennego czasu.

Pozdrawiam

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/#findComment-190074
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.