wrzeszyk Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Pięknie wygląda Twój ser ! Napisz w jakiej temperaturze dojrzewał. Pytając o moczenie w solance chodziło mi o początek solenia, zaraz po zrobieniu sera. Teraz już wiem, tylko zastanawia mnie czy przebywanie w solance "tylko" przez 4 godziny wystarczająco go zabezpieczy przed ewentualnym psuciem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-141526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 12 Stycznia 2011 zastanawia mnie czy przebywanie w solance "tylko" przez 4 godziny wystarczająco go zabezpieczy przed ewentualnym psuciem?Autor przepisu w pierwszym poście tego wątku proponuje dosyć mocną solankę i dlatego moczenie trwa tylko 4h. Zwróć uwagę jednak na wpis : dbs 'a: Jeśli chodzi o moment solenia to nie dodaje się soli do mleka, ale do wstępnie odebranego skrzepu ( niewielką ilość). Poza tym sera nie trzymamy w solance, po uleżeniu nacieramy go solą kamienną, potem to już kwestia przechowalnictwa i odpowiednich jego warunków. Ja swoje sery nacierałam suchą sola kamienną, nie moczę w solance. Ten ze zdjęcia robiony był latem i przechowywany w piwnicy w 12 st.C, a póżniej w lodówce. Przewracany był codziennie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-141544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Ja swoje sery nacierałam suchą sola kamienną, nie moczę w solance. Ten ze zdjęcia robiony był latem i przechowywany w piwnicy w 12 st.C, a póżniej w lodówce. Przewracany był codziennie.Już wiem więcej-dziękuję, jednak jak byś powiedziała ile tej soli nasypać i czy dosypywać codziennie, czy tylko raz to byłbym wdzięczny :smile: Ser zrobiłem wczoraj wieczorem, więc dzisiaj bym musiał go zacząć solić, zrobiłem z 7 litrów mleka-niewielki, na próbę :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-141554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Jak już napisałam, nie znam oryginalnego przepisu na ser koryciński i nie chcę nikogo wprowadzać w błąd. Swojego sera nie odważyłabym się nazwać tym mianem :smile: Nacierałam mój ser solą przez dwa dni, codziennie jedną stronę. Potem wytarłam nadmiar nierozpuszczonej soli. O wysalaniu serów przeczytaj tutaj (strona 127 w dokumencie worda): http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1319 Możesz też dać ser do solanki jak proponuje kol. Gonzo132. Jakiegoś przepisu trzeba się w końcu trzymać :grin: Może kol. dbs, podpowie więcej? Mnie by interesowały jeszcze temperatury dojrzewania sera korycińskiego. Uwaga: podczas wysalania temperatura nie może spaść poniżej 10 st.C. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-141559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Mój ser soliłem solą kamienną, jeden raz, tzn. po 30g z każdej strony, łącznie na ser poszło 60g soli(obliczyłem 6 % z jego wagi). Od 6 dni jest w piwnicy, temperatura 13 do 14 stopni. Na wierzchu jest suchy, ładny, nie pleśnieje, jednak dzisiaj stwierdziłem, że ma kwaśny zapach, tak jakby octem pachniało, czy soś się z nim dzieje niedobrego? Nadmienię, że jednocześnie z nim dojrzewa gouda i ładnie pachnie. Teraz trochę poczytałem i na stronie agrovis znalazłem informacje, że np. do serów gouda stosuje się do 20g soli na kg. Moja dawka jest 3 krotnie wyższa, to niezły smak będzie :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-142614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 20 Stycznia 2011 jednak dzisiaj stwierdziłem, że ma kwaśny zapach, tak jakby octem pachniało, czy soś się z nim dzieje niedobrego?Czy w bukiecie zapachowym czujesz zapach zjełczałego masła? Wstępnie proponuję obniżenie temperatury. Kwas octowy wytwarzany jest m.in. przez tlenowce (nieczysta fermentacja kwasu mlekowego), bakterie kwasu propionowego (wytwarzają dziurki w serze) i laseczniki kwasu masłowego. Najgorzej byłoby, gdyby krowa, od której mleko użyłeś, karmiona była kiszonkami. Jeżeli stwierdzisz nasilenie niepożądanych zapachów zrezygnuj z dojrzewania i przeznacz ser do konsumpcji. W dalszym ciągu może wystapić wzdęcie sera i zgorzknienie. To są jednak przypuszczenia bo trudno oceniać wrażenia węchowe przez internet. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-142640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zapach jest raczej podobny do kwaśniejącego wiejskiego mleka, przetrzymanego zbyt długo w lodówce, a przy mocnym wdechu nosem :???: aż szczypie w nos. Udało mi się umieścić ser w temperaturze 11 stopni. Jutro zdecyduję co dalej z nim zrobić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-142663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Dzisiaj ser mniej śmierdzi octem, temperatura w jakiej dojrzewa spadła do 10 stopni, przemyłem go słabą solanką, wytarłem i zmieniłem talerzyk na którym leżał. Ostry zapach czuć było właśnie od strony na której ser stykał się z talerzem. Myślę, że teraz będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-142716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Minęła kolejna doba - ser ma mleczny, przyjemny zapach. Nie śmierdzi kwasem, myślę, że będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-142915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Ile tego serka można otrzymać z 10 litrów mleka? Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-143725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Po 13 dniach mój ser jest suchy i twardy, czy tak powinno być? Czy ja go dam radę przekroić za 2 tygodnie? :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-143749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Chciałbym się pochwalić moim nowym osiągnięciem w dziedzinie serowarstwa. Przy okazji mam pytanie do zjadaczy oryginałów. Jaki powinien być w smaku koryciński? Mój wyszedł wyraźnie kwaskowy. Zapach twarogu. Robiłem wg przepisu z pierwszego postu. Zaprawiłem 100ml kefiru. W składzie oprócz bakterii były drożdże kefirowe i może dla tego taka mocna reakcja? A może jak pisał kol. dbs nie należy jednak zakwaszać. Serdecznie proszę o radę. Jeszcze wspomnę że po czterech godz. moczenia w solance słoność słabo wyczuwalna i to tylko w okolicach skórki. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-144101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 30 Stycznia 2011 O RZESZ w ... o kurzczę , normalnie z krzesła spadłem !!! Jak cos takiego zrobić? Bez własnej osobistej krowy? czy owcy ? Czy świstaka ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-144102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Krówkę można pożyczyć od gospodarza. 10 l mleczka i ok. 1.5 kg. sereka gotowe. A przy okazji ok. 0.6 kg. ricotta. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-144103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 30 Stycznia 2011 O RZESZ w ... o kurzczę , normalnie z krzesła spadłem !!! Jak cos takiego zrobić? Ja też :lol: Mówi się " gały mi wyszły", a moje znalazły się na sąsiedniej ulicy :lol: misiek.b, :clap: :brawo: :clap: Zachęcam do wystawienia swojego sera do konkursu. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6712 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-144104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 30 Stycznia 2011 To mój pierwszy i na pewno nie ostatni, więc nie czas na konkurs tylko na naukę. A i fotek więcej nie ma no i sera prawie też nie :blush: Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-144105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 30 Stycznia 2011 misiek.b, To mój pierwszy napisz, że 10, ..... plis, bo inaczej, to w kompleksy powpadamy Jeszcze raz gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-144106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Chciałbym się pochwalić moim nowym osiągnięciem w dziedzinie serowarstwa.Kolego misiek masz się czym pochwalić. Piękny ser . :clap: :thumbsup: Aż wstyd mi się przyznać, bo jakoś nie mogę się zabrać za zrobienie takiego serka. Ale Ty miśku będziesz chyba moją motywacją :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-144111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Ja bym takiego sera w życiu nie przekroił . No chyba że zrobiłbym drugi równie piękny . Ale tak to w życiu . :clap: Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-144113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 30 Stycznia 2011 misiek.b, Jeśli dajesz mocny zakwas( chodzi mi o silne drobnoustroje zakwaszające- działające w dość niskich temp.) to musisz w miarę szybko dać podpuszczkę a proces ociekania prowadzić w temp poniżej 20 C, by zwolnić fermentację. Odnośnie soli, chyba za małe stężenie solanki albo niska temp. wysalania. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-144164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zaprawiłem 100ml kefiru. Moim zdaniem dlatego wyszedł lekko kwaskowy.Jak nie daję kefiru wychodzi bardziej słodki. :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-144175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Odnośnie soli, chyba za małe stężenie solankiSolanka wg przepisu /Solanka 16,6% (200 gram soli + 1 litr wody)/ , serek pływał swobodnie. Pływanie odbywało się w lodówce i pewnie dla tego. Jak nie daję kefiru wychodzi bardziej słodkiZakwaszałem bo wg wiedzy zdobytej na forum dobrze to wpływa na rozkład kazeiny. Lecz widocznie byłem zbyt szczodry. Poza tym w dalszym ciągu nie wiem jak powinien smakować oryginał. W moich stronach w handlu nie występuje. [ Dodano: Nie 30 Sty, 2011 18:31 ] Ale Ty miśku będziesz chyba moją motywacjąZa serki warto się zabrać :tongue: Może nie od razu za dojrzewające, ale za te podstawowe. A zgadnij kto będzie moją motywacją w dziale cukierniczym :lol: :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-144191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Ile tego serka można otrzymać z 10 litrów mleka?Z 8 litrów mleka otrzymałem 1 kg sera - ważony po wyjęciu z solanki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-144305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mukki Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 19 Lutego 2011 Witam! Jako zupełna nówka na tym forum przynoszę wkupne, w postaci serka wyprodukowanego zgodnie z podawanymi przez Was informacjami. Wyszedł przepyszny! Został niestety pożarty w jeden dzień i nie miał szans na choć krótkie dojrzewanie. Marzy mi się taki śliczny, o złocistej skórce... No, ale do tego też dojdziemy A oto mój ser. Kształt może niezbyt ortodoksyjny, ale liczy się smak http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/gc/ag/rzho/SBKElMt5Af94BRvaYB.jpg Jest z kminkiem i ma trochę małe dziurki, ale to przez mój nadmiar entuzjazmu przy odsączaniu. A teraz mam pytanie. Zrobiłam już 3 takie serki, każdy był bardzo udany, więc chyba trochę straciłam czujność, bo gdy chciałam zrobić następny - po dodaniu podpuszczki do mleka nie utworzył się skrzep, tylko coś podobnego do gęstej, glutowatej śmietany i niestety musiałam wszystko wylać. Użyłam mleka homogenizowanego - być może tu jest błąd, ale poprzedni ser z tego samego mleka pięknie wyszedł. Poprzednio dodawałam zsiadłe mleko, tym razem był kefir - dobry, bez żadnych dodatków, z żywymi bakteriami. Podpowiedzcie coś... Cytuj Optymiści wierzą, że świat stoi przed nimi otworem.Pesymiści wiedzą, gdzie świat ma ten otwór... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-147647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 19 Lutego 2011 mukki, 1. Przypadkiem w czasie tworzenia się skrzepu nie nastąpił spadek temperatury tworzonego skrzepu? 2. Nie zrobiłaś błędu przy odmierzaniu podpuszczki? Szkoda, że mleko poszło do zlewu. Mogłaś potrzymać dłużej, tak jak w przypadku wykonywania skrzepu na ser pleśniowy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/6/#findComment-147649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.