Kitay Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 15 Lipca 2011 Podaję przepis na "Mój Koryciński" Mleko kupiłem u sąsiada, 10 L. Po przywiezieniu miało 29 stopni.Podgrzałem do 40 wg mnie przy nie wielkich ilościach jest to nie potrzebne bo i tak trzeba czekać aż temp spadnie do co najmniej 38.Po podgrzaniu dodałem ziółka w składzie: (suszona papryka-płatki, oregano, pieprz czarny gnieciony, chyli)Musiałem czekać chyba z pół godziny aż temp spadnie ale przez ten czas zielenina namokła.W 38 stopniach dodałem płaską łyżeczkę soli i 25 kropelek podpuszczki.Po 20 min wytworzył się cudny skrzep.Skrzepu nie kroiłem a pogniotłem takim jakby tłuczkiem do ziemniaków.Po 15 min odlałem serwatkę a skrzep na sito.Do wieczora ser odciekał w durszlaku. Wieczorem ser natarłem solą i powtarzałem nacieranie przez 3 kolejne dni.Dłużej już się nie dało bo ser znikł Na drugi dzień już można było usłyszeć dziurki.Ser delikatnie urósł i jak się go postukało to było słychać dudnienie.No i chyba tyle. Ser zrobiony no i już zjedzony.Dzisiaj robi się następny ale bez dodatków. Cytuj www.agrojelonki.olsztyn.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-166721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 17 Lipca 2011 Z założenia ma być ser koryciński . Co będzie zobaczymy :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kitay Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 19 Lipca 2011 Prawie identyczny jak mój A jak smakuje ?? Cytuj www.agrojelonki.olsztyn.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 20 Lipca 2011 A jak smakuje ?? W smaku super i to nie tylko moja opinia :smile: Będą następne :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 20 Lipca 2011 W smaku super i to nie tylko moja opinia :smile: Coś o tym wiem :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 22 Lipca 2011 Coś o tym wiem :wink: Po paru dniach wygląda tak Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 22 Lipca 2011 Gdyby nie to, że dzisiejszej nocy wyjeżdżam chyba .......... .......... posłałbym umyślnego do Pobiedzisk - jeśli smak ma taki sam jak wygląd ... :thumbsup: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 22 Lipca 2011 jeśli smak ma taki sam jak wygląd ... :thumbsup: . Piotrusiu , ma smak ma :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 22 Lipca 2011 andrzej k, czy masz w planach jakieś serki na zlot zrobić?? :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 22 Lipca 2011 Hola, hola - kolejka obowiązuje :!: Ja wracam z wojaży 6 sierpnia i zapisuję się jako pierwszy :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 22 Lipca 2011 andrzej k, czy masz w planach jakieś serki na zlot zrobić?? :grin: Tak Zbójaszku :smile: Hola, hola - kolejka obowiązuje :!: zapisuję się jako pierwszy :grin: . Zapisane w Pamięci RAM :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 22 Lipca 2011 To dziękuję bardzo i lecę, bo muszę się pakować :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kitay Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 22 Lipca 2011 Andrzej z jakiego mleka robiłeś ten ser?Wsiowe, sklepowe, pasteryzowane ??Bo jakoś mało dziurek ma. Cytuj www.agrojelonki.olsztyn.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 22 Lipca 2011 Wsiowe Pozwolę sobie odpowiedzieć za Andrzejka... na pewno wiejskie :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 22 Lipca 2011 Pozwolę sobie odpowiedzieć za Andrzejka... Zgadza się , prosto z cycolka :grin: . Bo jakoś mało dziurek ma. Może następnym razem będzie więcej :tongue: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 23 Lipca 2011 Andrzejowi wiertarka nawaliła :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 23 Lipca 2011 Dobrze ,że nie krowa :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kitay Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 23 Lipca 2011 Widzę że żyjecie już tylko zjazdem. Fajnie wam.Mam nadzieję że za rok i mi uda się do was dołączyć.Na razie rozwijam pasję Serowara Domowego Sery pochłonęły mnie bezgraniczne chociaż przy wędlinach też lubię pohasać.A co do Korycińskiego to cały czas testuję, w tygodniu robie 3 porcje z 10 l mleka każda.Spostrzeżenie pierwsze 10 l to za mało :P Cytuj www.agrojelonki.olsztyn.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 23 Lipca 2011 Bo jakoś mało dziurek ma.Dziurki powstają w wyniku działania bakterii propionowych. W czasie fermentacji propionowej wydziela się dwutlenek węgla i to on bezpośrednio "dziurawi" nam ser. Ale żeby taka fermentacja zaistniała, potrzebny jest dodatkowo kwas mlekowy, wytwarzany podczas zakwaszania mleka (bakterie kwasu mlekowego). Ilość tych wszystkich bakterii w bardzo czysto pozyskiwanym mleku może być tak mała, że mino wysalania serów w temperaturze pokojowej dziurki się słabo robią. Takie mleko należy na starcie dokwaszać (czyli szczepić zestawem naturalnych, mlekowych bakterii). Jak praktyka pokazuje, mleko w Gminie Korycin ma tych bakterii w sam raz. BTW, nadmiar bakterii kwasu propionowego prowadzi do wzdęć serów co jest ich oczywistą wadą. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 23 Lipca 2011 ...Ilość tych wszystkich bakterii w bardzo czysto pozyskiwanym mleku może być tak mała, że mino wysalania serów w temperaturze pokojowej dziurki się słabo robią. Takie mleko należy na starcie dokwaszać (czyli szczepić zestawem naturalnych, mlekowych bakterii)... Zastanawiam się zawsze jak mocny wpływ mają właśnie ZESTAWY BAKTERII na aromat, smak czy obecność korzystnych dla zdrowia dodatków, wyprodukowanych przez bakterie w takim serku? :grin: Myślę, że tutaj samo ZDROWIE odpowie! :clap: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 23 Lipca 2011 Zastanawiam się zawsze jak mocny wpływ mają właśnie ZESTAWY BAKTERII na aromat, smak czy obecność korzystnych dla zdrowia dodatków, wyprodukowanych przez bakterie w takim serku?Decydujący. Procesem produkcji i dojrzewania serów steruje się w naturalny sposób zmieniając m.in. następujące parametry: - Stopień osuszenia skrzepu - stopień wysolenia serów - temperatury w poszczególnych fazach produkcji i dojrzewania - wilgotność otoczenia - odpowiednia pielęgnacja serów. "Zmuszając" odpowiednie grupy bakterii i grzybów do wzrostu i wytłumiając inne pozyskuje się oczekiwane enzymy i aromaty oraz stopień rozpadu białka mlekowego. W praktyce domowej nikt tego tak nie analizuje, bo nie ma potrzeby. Skoro robimy udany serek to znaczy, że technologia jest optymalna. Ale czasami coś nie wyjdzie i warto wtedy wiedzieć co mogło byc przyczyną :grin: P.S. Jak kogoś przynudzają tego typu posty to proszę ignorować :blush: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kitay Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 24 Lipca 2011 P.S. Jak kogoś przynudzają tego typu posty to proszę ignorować Ależ EAnno o przynudzaniu nie ma mowy, Twoje posty to potężne źródło informacji. Ja za nie dziękuję. Ale czasami coś nie wyjdzie i warto wtedy wiedzieć co mogło byc przyczyną Uważam że powinno się stworzyć swoją własną recepturę i w miarę dokładnie przestrzegać a może analizować poszczególne etapy. Już po kilku zrobionych serkach zauważyłem że bardzo zmienia m.in smak sera np. szybkość podgrzewania mleka. Cytuj www.agrojelonki.olsztyn.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Czy mozna wykorzystac serwatke po odcedzeniu skrzepu? Taka normalna z twarogu to wlewam do barszczu bialego lub pieke chleb, ale zastanawiam sie czy taka serwatka z wykorzystaniem podpuszczki nadaje sie do czegos zjadliwego. prosze o podpowiedzi i z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-168996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo132 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Czy mozna wykorzystac serwatke po odcedzeniu skrzepu? ... zastanawiam sie czy taka serwatka z wykorzystaniem podpuszczki nadaje sie do czegos zjadliwego. Zależy jaką podpuszczkę używasz. Jeżeli zwierzęcą, to z serwatki zrób ricottę (znajdź sobie i poczytaj odpowiedni temat). Jeżeli natomiast używasz podpuszczki mikrobiologicznej, to ricotta się raczej nie uda. Cytuj Pozdrawiamgonzo132 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-169006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Czy mozna wykorzystac serwatke po odcedzeniu skrzepu?Taką serwatkę to grzech wylewać :devil: . Zawiera cenne białka albuminy i globuliny oraz tłuszcz mleczny.Robimy z niej wspaniałą ricottę.Na kursie serowarstwa w Bukowinie Tatrzańskiej zrobiliśmy ricottę w trzech gatunkach: z serwatki twarogowej, z dwie serwatki podpuszczkowej naturalną oraz ziołową.Czytaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2976 [ Dodano: Pon 01 Sie, 2011 18:12 ]Jeżeli natomiast używasz podpuszczki mikrobiologicznej, to ricotta się raczej nie uda.Zapomniałam o rodzaju podpuszczki ale kol. gonzo132, mnie uprzedził. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-169007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.