Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Podaję przepis na "Mój Koryciński"

 

Mleko kupiłem u sąsiada, 10 L. Po przywiezieniu miało 29 stopni.

Podgrzałem do 40 wg mnie przy nie wielkich ilościach jest to nie potrzebne bo i tak trzeba czekać aż temp spadnie do co najmniej 38.

Po podgrzaniu dodałem ziółka w składzie:

(suszona papryka-płatki, oregano, pieprz czarny gnieciony, chyli)

Musiałem czekać chyba z pół godziny aż temp spadnie ale przez ten czas zielenina namokła.

W 38 stopniach dodałem płaską łyżeczkę soli i 25 kropelek podpuszczki.

Po 20 min wytworzył się cudny skrzep.

Skrzepu nie kroiłem a pogniotłem takim jakby tłuczkiem do ziemniaków.

Po 15 min odlałem serwatkę a skrzep na sito.

Do wieczora ser odciekał w durszlaku. Wieczorem ser natarłem solą i powtarzałem nacieranie przez 3 kolejne dni.

Dłużej już się nie dało bo ser znikł :)

Na drugi dzień już można było usłyszeć dziurki.

Ser delikatnie urósł i jak się go postukało to było słychać dudnienie.

No i chyba tyle. Ser zrobiony no i już zjedzony.

Dzisiaj robi się następny ale bez dodatków.

www.agrojelonki.olsztyn.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-166721
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 984
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Z założenia ma być ser koryciński . Co będzie zobaczymy :smile:

 

 

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167033
Udostępnij na innych stronach

A jak smakuje ??

 

W smaku super i to nie tylko moja opinia :smile: Będą następne :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167283
Udostępnij na innych stronach

W smaku super i to nie tylko moja opinia :smile:

Coś o tym wiem :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167284
Udostępnij na innych stronach

Coś o tym wiem :wink:

 

 

Po paru dniach wygląda tak

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167693
Udostępnij na innych stronach

Gdyby nie to, że dzisiejszej nocy wyjeżdżam chyba .......... :cool: .......... posłałbym umyślnego do Pobiedzisk - jeśli smak ma taki sam jak wygląd ... :thumbsup: .
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167694
Udostępnij na innych stronach

jeśli smak ma taki sam jak wygląd ... :thumbsup: .

 

Piotrusiu , ma smak ma :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167696
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, czy masz w planach jakieś serki na zlot zrobić?? :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167698
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, czy masz w planach jakieś serki na zlot zrobić?? :grin:

Tak Zbójaszku :smile:

 

 

Hola, hola - kolejka obowiązuje :!:

 

 

zapisuję się jako pierwszy :grin: .

Zapisane w Pamięci RAM :grin:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167701
Udostępnij na innych stronach

Wsiowe

Pozwolę sobie odpowiedzieć za Andrzejka... na pewno wiejskie :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167733
Udostępnij na innych stronach

Pozwolę sobie odpowiedzieć za Andrzejka...

 

Zgadza się , prosto z cycolka :grin: .

 

 

Bo jakoś mało dziurek ma.

Może następnym razem będzie więcej :tongue: :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167757
Udostępnij na innych stronach

Dobrze ,że nie krowa :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167779
Udostępnij na innych stronach

Widzę że żyjecie już tylko zjazdem. Fajnie wam.

Mam nadzieję że za rok i mi uda się do was dołączyć.

Na razie rozwijam pasję Serowara Domowego :)

Sery pochłonęły mnie bezgraniczne chociaż przy wędlinach też lubię pohasać.

A co do Korycińskiego to cały czas testuję, w tygodniu robie 3 porcje z 10 l mleka każda.

Spostrzeżenie pierwsze 10 l to za mało :P

www.agrojelonki.olsztyn.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167803
Udostępnij na innych stronach

Bo jakoś mało dziurek ma.

Dziurki powstają w wyniku działania bakterii propionowych.

W czasie fermentacji propionowej wydziela się dwutlenek węgla i to on bezpośrednio "dziurawi" nam ser. Ale żeby taka fermentacja zaistniała, potrzebny jest dodatkowo kwas mlekowy, wytwarzany podczas zakwaszania mleka (bakterie kwasu mlekowego).

Ilość tych wszystkich bakterii w bardzo czysto pozyskiwanym mleku może być tak mała, że mino wysalania serów w temperaturze pokojowej dziurki się słabo robią. Takie mleko należy na starcie dokwaszać (czyli szczepić zestawem naturalnych, mlekowych bakterii).

Jak praktyka pokazuje, mleko w Gminie Korycin ma tych bakterii w sam raz.

BTW, nadmiar bakterii kwasu propionowego prowadzi do wzdęć serów co jest ich oczywistą wadą.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167812
Udostępnij na innych stronach

...Ilość tych wszystkich bakterii w bardzo czysto pozyskiwanym mleku może być tak mała, że mino wysalania serów w temperaturze pokojowej dziurki się słabo robią. Takie mleko należy na starcie dokwaszać (czyli szczepić zestawem naturalnych, mlekowych bakterii)...

Zastanawiam się zawsze jak mocny wpływ

mają właśnie ZESTAWY BAKTERII na aromat, smak

czy obecność korzystnych dla zdrowia dodatków,

wyprodukowanych przez bakterie w takim serku? :grin:

 

Myślę, że tutaj samo ZDROWIE odpowie! :clap:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167814
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się zawsze jak mocny wpływ

mają właśnie ZESTAWY BAKTERII na aromat, smak

czy obecność korzystnych dla zdrowia dodatków,

wyprodukowanych przez bakterie w takim serku?

Decydujący.

Procesem produkcji i dojrzewania serów steruje się w naturalny sposób zmieniając m.in. następujące parametry:

- Stopień osuszenia skrzepu

- stopień wysolenia serów

- temperatury w poszczególnych fazach produkcji i dojrzewania

- wilgotność otoczenia

- odpowiednia pielęgnacja serów.

"Zmuszając" odpowiednie grupy bakterii i grzybów do wzrostu i wytłumiając inne pozyskuje się oczekiwane enzymy i aromaty oraz stopień rozpadu białka mlekowego.

W praktyce domowej nikt tego tak nie analizuje, bo nie ma potrzeby. Skoro robimy udany serek to znaczy, że technologia jest optymalna. Ale czasami coś nie wyjdzie i warto wtedy wiedzieć co mogło byc przyczyną :grin:

P.S. Jak kogoś przynudzają tego typu posty to proszę ignorować :blush:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167819
Udostępnij na innych stronach

P.S. Jak kogoś przynudzają tego typu posty to proszę ignorować

Ależ EAnno o przynudzaniu nie ma mowy, Twoje posty to potężne źródło informacji.

Ja za nie dziękuję.

 

Ale czasami coś nie wyjdzie i warto wtedy wiedzieć co mogło byc przyczyną

Uważam że powinno się stworzyć swoją własną recepturę i w miarę dokładnie przestrzegać a może analizować poszczególne etapy.

Już po kilku zrobionych serkach zauważyłem że bardzo zmienia m.in smak sera np.

szybkość podgrzewania mleka.

www.agrojelonki.olsztyn.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-167910
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Czy mozna wykorzystac serwatke po odcedzeniu skrzepu? Taka normalna z twarogu to wlewam do barszczu bialego lub pieke chleb, ale zastanawiam sie czy taka serwatka z wykorzystaniem podpuszczki nadaje sie do czegos zjadliwego. prosze o podpowiedzi i z gory dziekuje
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-168996
Udostępnij na innych stronach

Czy mozna wykorzystac serwatke po odcedzeniu skrzepu? ... zastanawiam sie czy taka serwatka z wykorzystaniem podpuszczki nadaje sie do czegos zjadliwego.

Zależy jaką podpuszczkę używasz.

Jeżeli zwierzęcą, to z serwatki zrób ricottę (znajdź sobie i poczytaj odpowiedni temat).

Jeżeli natomiast używasz podpuszczki mikrobiologicznej, to ricotta się raczej nie uda.

Pozdrawiam

gonzo132

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-169006
Udostępnij na innych stronach

Czy mozna wykorzystac serwatke po odcedzeniu skrzepu?

Taką serwatkę to grzech wylewać :devil: . Zawiera cenne białka albuminy i globuliny oraz tłuszcz mleczny.

Robimy z niej wspaniałą ricottę.

Na kursie serowarstwa w Bukowinie Tatrzańskiej zrobiliśmy ricottę w trzech gatunkach: z serwatki twarogowej, z dwie serwatki podpuszczkowej naturalną oraz ziołową.

Czytaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2976

 

[ Dodano: Pon 01 Sie, 2011 18:12 ]

Jeżeli natomiast używasz podpuszczki mikrobiologicznej, to ricotta się raczej nie uda.

Zapomniałam o rodzaju podpuszczki ale kol. gonzo132, mnie uprzedził.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/8/#findComment-169007
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.