papierniczka Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Na sam początek - Korycinek Lilipuci. Specjalnie dla mojej Jagienki. Jedyny z drużyny, który został rozkrojony. Brak w nim (nooo, baaardzo niewielka ilość) dziurek, dobrze nie wróży pozostałym serom, zdecydowanie większym w gabarytach. Pozostałe będą "otworzone" dopiero za czas jakiś. Zobaczymy. Może jakaś dobra wróżka w międzyczasie je trochę "napompuje". Mam tylko nadzieję, że będą choć równie smaczne, jak ten: Dla dokładniejszego zobrazowania rozmiarów sera: Serowe pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-169536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Przywiozłem właśnie 36 litrów świeżego mleka. 24 przeznaczyłem na oscypki (właśnie się ścina skrzep) a 12 l na koryciński. Nie mam jednak ani zsiadłego mleka, ani kefiru. Mogę użyć octu do zakwaszenia (cytryny też brak)? Czy wsadzić mleko do lodówki i robić jutro na kefirze? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-169927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 A po co to zakwaszasz ?.Ja tego nie robię i ser wychodzi ok. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-169939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 ser wychodzi ok.Moze to głupie pytanie... ale jak smakuje ten koryciński? Troche podobny do żółtego w przekroju... ale nie do końca... a twaróg to tez chyba nie jest... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-169940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Ok, zrobię bez zakwaszania. I jeszcze jedno, chcę zrobić z czosnkiem i z pomidorami suszonymi. Ile dać czosnku na 12 l mleka? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-169943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierniczka Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 EAnno oraz Szanowni-Pozostali-Zorientowani-w-Temacie-Forumowicze!Proszę o pomoc. Mam dwutygodniowy ser w chłodni - 12 stopni. Codziennie wietrzony i obracany.Z wierzchu robi się już na nim całkiem sucha skórka.Dzisiaj jednak pojawił się na nim biały nalot(?). Właściwie to taki biały drobniutki suchy pyłek, który zostaje na palcach. Ser nie jest wilgotny. Nie zmienił zapachu. Czy to może być sól, czy niestety pleśń? Żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia, ale zanim o tym pomyślałam, potraktowałam go słabą solanką i wytarłam. Co robić, co robić? Panikować, czy dać mu jeszcze trochę podojrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-170001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo132 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 ... 12 l na koryciński. Nie mam jednak ani zsiadłego mleka, ani kefiru. Mogę użyć octu do zakwaszenia (cytryny też brak)?ojej! zakwas dodaje się tylko po to, by zaszczepić bakterie propionowe. A nie do zmiany kwasowości. Przy korycińskim staramy się, by kwasowość mleka była jak najmniejsza (mleko jak najbardziej świeże). Ze wzrostem kwasowości ser wychodzi twardszy i bardziej "gwiżdżący" w zębach. Też dobry, ale już nie koryciński. [ Dodano: Pon 08 Sie, 2011 00:49 ]... Ser nie jest wilgotny. Nie zmienił zapachu. Czy to może być sól, czy niestety pleśń?Sądzę, że to sól. Co robić, co robić? Panikować, czy dać mu jeszcze trochę podojrzewać?Jakby Francuzi tak panikowali, to nie znalibyśmy camemberta, brie, roqueforta itd :grin: Cytuj Pozdrawiamgonzo132 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-170009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozenna.4 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 zrobilam korycinski,wyszedl smaczny z dziurami ale bardzo mokry,jak nasiaknieta gabka.Ociekal 28 godzin,temper.zaprawiania 38-39C.Ricotta rewelacyjna,ale z serem cos nie tak.Jaki blad popelnilam?bozenna4 Cytuj bozenna4 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-171241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierniczka Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 zrobilam korycinski,wyszedl smaczny z dziurami ale bardzo mokry,jak nasiaknieta gabka.Ociekal 28 godzin,temper.zaprawiania 38-39C.Ricotta rewelacyjna,ale z serem cos nie tak.Jaki blad popelnilam?bozenna4W niedzielę na Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu miałam okazję próbować oryginalnego prawdziwego Korycińskiego. I był on właśnie jak nasiąknięta gąbka. Zatem gratuluję zbliżenia się do oryginału, mi niestety (właściwie - na szczęście!) wychodzą sery bardziej zwarte. [ Dodano: Wto 16 Sie, 2011 15:10 ]Sądzę, że to sól.I sól. I niestety pleśń. Mimo regularnych zabiegów pielęgnacyjnych i suchych skórek, na powierzchni pojawiają się małe niteczki. Ser nadal nie zmienia zapachu.Wyczytałam, że to niby nie przeszkadza, ale czy znaczy to, że mam w chłodziarce za dużą wilgotność? Jak temu zaradzić? Jakby Francuzi tak panikowali, to nie znalibyśmy camemberta, brie, roqueforta itd :grin:Ale ja strasznie nie lubię pleśniaków... Wolałabym jednakowoż osiągnąć cel, czyli dobry ser niepleśniowy własnej roboty. Korycińskim ani do niego podobnym już też właściwie nie mogę go nazywać - po degustacji oryginału jestem okrutnie zawiedziona. Ser był napompowany serwatką (było tego na tyle dużo, że aż wyglądało na celowe zwiększanie wagi sera!), gąbczasty i po prostu twarogowaty w smaku. Nic ciekawego. Nic specjalnego. Pozostaje mi pogratulować marketingu, dobrej promocji "marki", ale niestety fanką nie zostanę. I nie tylko ja, ale całe towarzystwo, które miało okazję próbować tego sera razem ze mną. Za to sery z Ranczo Frontiera... Bogowie! Cudowne! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-171246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozenna.4 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 uratowalam swoj gabczasty "korycinski".Potraktowalam kg ciezarkiem na noc.Dziurki sie splaszczyly.prawda,ale ser jest zwarty,bez wody,dla mnie jednak ciut kwasny.Nastepny potraktuje mniejsza iloscia kefiru.Drugi krazek upchalam do sita specjalnie sie z nim nie patyczkujac,dodatkowo wmasowalam niewielka ilosc soli.Jak smakuje:jeszcze nie wiem,niech odpoczywa i nabiera mocy..Papierniczce dziekuje,pozdrawiam wszystkich.Na wsi gdzie mieszkam moje zmagania z mlekiem i eksperymenty miesne wwzbudzaja jedynie ironiczny usmiech.Tutaj kupuje sie ser,smietane,wedliny mimo posiadania stad krow mlecznych i chlewni pelnych swin.Im zasobniejsze gospodarstwo,tym wieksze ciagoty do wyrobow z Biedronki. Cytuj bozenna4 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-171622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 .Na wsi gdzie mieszkam moje zmagania z mlekiem i eksperymenty miesne wwzbudzaja jedynie ironiczny usmiech. Tym się nie przejmuj Tutaj kupuje sie ser,smietane,wedliny Teraz się z Ciebie śmieją , jeszcze trochę i będą podglądać , za jakiś czas będą sami próbować a Ty będziesz ich nauczycielem . Tego Tobie życzę i pozdrawiam . :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-171624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozenna.4 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 dzieki i witam.W moim wieku trudno przejmowac sie takimi duperelami i tak odkad tutaj mieszkam robie za omnibus.ale przekonanie moich/nawiasem mowiac wspanialych/sasiadow do eksperymentow jest niemozliwe,ale mleko palce lizac!Srednia zawartosc tluszczu to 4.8 do 5.6%Niestety,minely czasy gdy co w sklepiezsiadle powstawalo od tak sobie-"z siebie".Chemia do dezynfekcji calego sprzetu,dokladne mycie wymion skutkuja koniecznoscia stosowania starterow.A co w sklepie-wiemy.Zelatyna i guma guar do smietany,stabilizatory wszelkiej masci do wszystkiego...Ech'szkoda gadac.Moj serek lezakuje w lodowce,robi sie z kazdym dniem bardziej zolty.Jak wytrzymac 2 3 tygodnie?!Pozdrawiam Cytuj bozenna4 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-171845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo132 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Jak wytrzymac 2 3 tygodnie?! Zrobić od razu kilka serów. Przynajmniej jesen powinien się wtedy uchować :grin: Cytuj Pozdrawiamgonzo132 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-171881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOWOJ Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Witam serdecznie wszystkich serowarów :smile: Zrobiłem ostatnio taki ser i chciałem go trochę przetrzymać, żeby sobie dojrzał. Pisaliście, że taki jest lepszy.Leżał w porcjach w lodówce, zawinięty w pergamin. Okazało się, że nie tyle wytworzyła się "sucha skórka" ile cały stał się taką skórką :lol: Tzn wysechł na podeszwę. Zrobiłem teraz drugi w ładnej formie (wyszło mi ok 3-4 kg) i chcę uniknąć tamtego błędu. Na razie leży sobie w lodówce (jakieś 3 dni) zawinięty w wilgotną ściereczkę.Tak pewnie mógłby sobie poleżeć, ale problem polega na tym, że poprzednio najbardziej smakował mi taki oprószony kolorowym pieprzem. Jeżeli go znów oprószę pieprzem to nie bardzo pasuje mi tu owijanie w ściereczkę bo przy każdorazowym odwijaniu pieprz znajdzie się na ściereczce.Nie przekonuje mnie też szczelne zawinięcie go w folię. Tak jakoś instynktownie czuję, że powinien oddychać jak my wszyscy :lol: Macie jakieś propozycje?Z góry dziękuję za porady i serdecznie pozdrawiam :smile: Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-172845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Spece od serów są obecnie na zlocie i pewnie musisz poczekać na poradę . Zawsze możesz poczytać wcześniejsze wpisy , może tam coś znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-172855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Leżał w porcjach w lodówce, zawinięty w pergamin.A tak zapytam lodówka tradycyjna czy "No Frost" ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-172857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOWOJ Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Dzięki za odpowiedzi :smile: Ja tam nie mam pojęcia :lol: , ale żonka twierdzi, że no frost bo nie rozmraża :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-172859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Ja tam nie mam pojęcia :lol: , ale żonka twierdzi, że no frost bo nie rozmraża :lol:To masz odpowiedź czemu cały stał się skórką. No Frost ma taką "wadę", że jeśli nie zabezpieczysz produktu szczelnym zamknięciem wyciągnie z niego całą wilgoć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-172860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOWOJ Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Ha! Proste jak siusianie, a sam na to nie wpadłem :lol: Wielkie dzięki.Owinąłem w folię aluminiową i będę po prostu każdego dnia wyciągał i "wietrzył" :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-172862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Nie wiem czy folia aluminiowa to dobry pomysł.W dawnych czasach moja mama owijała w lekko wilgotną ściereczkę codziennie płukaną w solance. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-172912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Przy lodówce typu NO FROST najlepsze rozwiązanie, to szczelny plastikowy pojemnik. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-172913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 7 Września 2011 Gdzie popełniłem błąd ? Mój ser typu koryciński ... miał być Nie udał się dlaczego :question: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-174785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 12 Września 2011 Witam znawców produkcji serka też chcę sobie spróbować zrobić serek tylko mam do was małe pytanko, otóż według przepisu z pierwszej strony używacie podpuszczki wpłynie, a ja mam podpuszczkę w proszku i chciałem zapytać ile mam jej użyć na 10 litrów mleka ,wiem że mam ją rozrobić z wodą ale ile.Był bym bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-175332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 12 Września 2011 Spróbuj dać 0,5g na 10l mleka, rozcieńcz podpuszczkę w małej ilości lekko osolonej wody. Dziękuję czyli zakup u gospodarza 10 litrów mleczka i do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-175343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierniczka Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 12 Września 2011 Przy lodówce typu NO FROST najlepsze rozwiązanie, to szczelny plastikowy pojemnik. Podpisuję się pod tym rękoma i nogami... Ściereczki przy takich lodówkach nie zdają egzaminu a folia... Osobiście polecam bardzo bardzo na sery wszelkiego rodzaju pojemniki typu cheesmart. Dostałam taki kiedyś w prezencie i jest absolutnie rewelacyjny. Zapachy nie wędrują ani w jedną ani w drugą stronę (zatem spokojnie można trzymać w lodówce sery "skarpetowe", nie martwiąc się o powonienie członków rodziny). Sery nie schną, nie psują się, nie tracą też atrakcyjnego wyglądu. Y-y-y, właśnie sprawdziłam ceny takich pojemników, bo chciałam jakiegoś linka wkleić, i mnię lekko zamurowało... Niemniej polecam, jednak co wrażliwszym i chorującym na serce proponuję spożyć waleriankę przed zapoznaniem się z cennikiem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/9/#findComment-175399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.